Ieri Exocet, azi NSM

… MApN a ajuns la concluzia că “singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”, sistem care urmează să fie achiziționat de la Guvernul Statelor Unite, printr-un contract de tip Foreign Military Sales (FMS), potrivit unui document al ministerului, unde se precizează că programul de înzestrare este planificat a fi realizat până în 2024.

Sursa: profit.ro

Usor impresionabila, autoritatea contractanta a abandonat Exocetul pentru care a ajustat intelesul limbii romane si a trecut de partea NSM. Cel putin azi, ca maine nu se stie cine o sa o impresioneze mai tare. Daca-i ordin, cu placere.

Un al doilea pas asteptat ar fi sa admita ca ar fi o mare tampenie sa instaleze pe fregate si corvete (cand or fi sa fie ele, nu ne grabim deloc) un alt tip de racheta antinava decat au comandat pentru bateriile de coasta. Da Polonia, ne uitam la tine.

Si daca vor cumpara si ceva mai decent decat niste SHORAD-uri pentru aceleasi fregate si corvete, ne vom putea declara si noi impresionati. Haideti tovarasi, ca se poate.

Multumiri @Ion Valcu pentru semnalare.

Both comments and pings are currently closed.

77 Responses to “Ieri Exocet, azi NSM”

  1. Mack says:

    Pe fregate, corvete si avioane..as zice eu plin de optimism. Si cand zic avioane ma refer la F35, evident 😉🙂

  2. stan says:

    vor sa faca in romania si un centru de mentenanta pt rachetele din bateriile de coasta
    vezi articolul din grafiti
    maine o sa fie p15 termit

  3. Ion Valcu says:

    Se bat apropos-uri ca NSM ar putea veni pe filiera Raytheon. Ciudat e ca-i racheta Kongsberg-ului, dar poate Raytheon are biblioteca de semnaturi ceva mai mare pt capul IIR.

    Tot ce-mi vine in minte e zicala noastra adaptata la “marina cu prea multe studii SIML”, dar asa avem si noi lecturi pentru sfarsitul de vara.

    Raman la parerea de razboi informational, altfel nu mimam licitatii si aveam ceva in curte. Abia astept procese si contestatii intre concurenti si ai nostri ganditori pe motiv de “riscuri nemasurate”.

    Sa mai zic de faptul ca ani de zile racheta NSM a avut critici pe la noi ca: fie are incarcatura prea mica, fie ca Marea Neagra de suparare ar fi prea calda si nu lasa senzorul IIR sa-si faca treaba? Naiba mai stie.

  4. gsg9 says:

    Un al doilea pas asteptat ar fi sa admita ca ar fi o mare tampenie sa instaleze pe fregate si corvete (cand or fi sa fie ele, nu ne grabim deloc) un alt tip de racheta antinava decat au comandat pentru bateriile de coasta. Da Polonia, ne uitam la tine.

    Nu cred ca ar fi o asa de mare tampenie, Polonia a facut super alegere, RBS cu cap radar si NSM stealthy pasive, e bine sa ai diversitate si 8tziuni, le tragi la aurolacii sovietici in pereche si-i lasi sa se descurce…

    Rachetele alea au shelf life mare fara sa umbli la ele si mentenantza redusa, nu e ca si cum le-ai alimenta inainte de lansare cu combustibil lichid coroziv si toxic.

    Ar fi bine sa cumpere NSM pt instalatziile de coasta. Cat mai repede.

    Si pe corvete fie si MM440 Block3, daca-i musai cu francezii si sa se bucure si mue.

    Daca tot se strica echilibrul strategic si vine stryker brigade si ne latra obosita aia sovietica de sub volan din cabina de pe tir de pe centura atunci n-ar strica nici cateva harpoane acrosate de F16.

    Dar din pacate sunt atatea variabile si if then elses.

    Astia au an electoral, e criza si sunt falimentari si totusi maresc pensiile, falimentul nu e acum, e in primavara dupa alegeri.
    Maine poate da pesedeul jos guvernul samd.

    Probabil se schimba si echipa la casa alba, vine senilul ala cu obama cu crapatura si o sa fie o laie de geo bogza, ca si pe vremea lui olabama, nu mai vine nici stryke brigade, eventual nu mai cumparam nimica.

    La tziganestan probabil vin pesedistii inapoi la putere, ca astia da bani la uameni ca sa poa sa fure si ei.

    Si dotarile se mai amana inca 20 de ani…

    #Vorbariemulta

    • admin says:

      Da’ nu ne convine cand cumpara cate 12 din fiecare tip, 12 NSM la marina de uscat, 12 RBS la marina uda si 12 Harpoane la marina aeriana. Cam multe centre de intretinere…

      • gsg9 says:

        12 n-or fi dar Nutzi fa iluzii ca astia oricum n-or sa cumpere prea multe, or sa iau un plin de munitzie si gata

        3 baterii la sol a sa zicem 3 lansatoare times 4 NSM per camion => 36 bucatzi

        4 corvete x 8 MM40 => 32 bucatzi

        si sa dea boala daca nu m-as multzumi si cu 12 Harpoane

        e suficient sa pozeze un F16 in zbor cu ele acrosate ca sa le ia maidanezii sovietici in calcul, cam cum defileaza taiwanezii cu ele acrosate…

        https://www.thedrive.com/the-war-zone/35458/taiwans-f-16s-begin-flying-patrols-with-live-harpoon-anti-ship-missiles-to-deter-china

        • admin says:

          Ce de centre de mentenanta ne facem…

          • Marius-Eugen Fenchea says:

            pana la urma trebuie sa isi justifice salariul si cei care au terminat Academia Tehnica Militara. Hai ca nu este asa de greu, majoritatea rachetelor moderne au mentenanta programata la cativa ani buni unele chiar 10 ani fara mentenanta deci nu asta este baiul major.
            Faza care imi da de gandit este ca iarasi au aparut brosuri publicitare cu Gowind-ul si Santierul Naval Constanta semn ca discutiile nu evolueaza in directia semnarii contractului, ceva e bai acolo.
            Sincer de la inceput as desprinde total conceputl apararii de coasta cu rachete antinava de fregate + corvete si din considerentele descrise de GSG dar si din alte considerente. Daca pentru Marines NSM-ul este bun in mediul de lupta viitor din Pacific intr-un potential conflict USA vs. China nu vad de ce la noi nu ar fi suficient de bun.
            Logica este aceeasi dupa care s-a optat pentru F 16 vs. orice altceva – USA all in si aici macar ai niste cerinte clare facute de profesionisti nu facute de un departament de achizitii care face cerinte pe genunchi asa cum este al nostru mai nou.

          • gsg9 says:

            or sa fie totzi manageri de proiect si doctoranzi in analiza factorului de risc, pt ca rachetele stau sigilate in containere si pt diagnostic conectezi un laptop. daca iese ceva ca fiind defect cel mai probabil se urca racheta in avion si se trimite la producator. sau vine avionul cu echipa si sculele/componentele de schimbat de la producator, mai putzin probabil.

            mai raman de umflat cauciucurile si schimbat uleiul si filtrele la camioane. asta se poate face local.

            parca argentinienii au surubarit si si-au revitalizat singuri Exoceturile, cu nu stiu ce rezultate, ca tot singuri si-au facut mid-life update si la ARA San Juan…

          • dany says:

            “Logica este aceeasi dupa care s-a optat pentru F 16 vs. orice altceva ” Exact @Marius
            Si daca astia incearca sa amane cumpararea courvetelor pana ne pune uncle Sam ceva in traista de la MN, ori aduc ceva alde Sam in MN si ni l inchiriaza pe n ani, ori in functie de rapiditatea schimbarilor in zona MN doneaza sa zicem
            Sigur nu i prost ala care sta cu palma intinsa dar din cand in cand mai incaseaza cateva dupa ceafa …

          • ilie says:

            Problema principala cu containerele alea sigilate e una de natura fizica, mai specific cuantica: in acelasi timp, racheta se afla sau nu in interiorul containerului. Precum pisica aceea cu 8 vieti folosite…

  5. psycho says:

    …și în final harpoon.

    • Marius Z. says:

      “și în final și harpoon”, pe F-16 🙂
      NSM le-as vedea bune si pentru nave mai mici decat corvetele, gen NPR… si poate pentru elicoptere, fiind posibil integrat si pe F-16 (vezi F-16 A/B norvegiene.
      Pe corvete, fregate si chiar si F-16 parca ar fi un si ceva complementar, mai mare si cu radar.

      • Marius-Eugen Fenchea says:

        Poate NSM cu radar? Ce spui ti-ar facea cu ochiul varianta in dezvoltare in Germanistan>?

        • Marius Z. says:

          Tu zici de aia radio pasiva pentru australieni si care e JSM?
          Am zis si mai mare 🙂
          Adica distanta mai mare, cap de lupta mai mare…

  6. gsg9 says:

    Dupa ani de balbe se pare ca se cumpara direct, finally…

    https://adevarul.ro/news/eveniment/de-cumpara-romania-direct-guvernul-sua-baterii-rachete-coasta-1_5f3d50115163ec42711f7ea9/index.html

    poate fac asa pt toate programele, fara licitatzii ratate judecate cu anii prin staborul tziganesc – aka justitzia romana

    • admin says:

      Sa vedem la corvete cum si in ce fel fac sa iasa bine ca sa nu fie rau. Hai cu contract direct si acolo!

  7. Ion Valcu says:

    “discutiile” continua:
    https://www.defenseromania.ro/mbda-contrazice-mapn-cu-privire-la-anularea-licita-iei-pentru-bateriile-de-coasta-francezii-explica-de-ce-doar-exocet-a-ramas-in-competi-ie_604887.html

    Wana bet? E posibil sa se demonstreze contrariul.
    “Excepțiile nu pot deveni o regulă. După Patriot, F-16, HIMARS și chiar Piranha V … Ce e prea mult, e prea mult”, subliniază Didier Philippe, pentru DefenseRomania.”

    Ai sa-ti moara tie sistemul inertial!
    “Aceeași Uniune Europeană care, datorită implicării președintelui francez Macron, oferă 79 de miliarde de euro României pentru a se redresa după pierderile cauzate de pandemia COVID 19.”

    Instanta se retrage pentru deliberari.

    • admin says:

      Hmm, nu stiu de ce dar am asa o senzatie ca si Romania contribuie la bugetul UE asa ca imprumuturile/granturile respective nu sint mila si pomana cum lasa sa se inteleaga didierul.

      Acum ca baietii care asteptau la primire de offset il suna si ii bat obrazul, ca doar nu o sa credem ca faza cu bateriile mobile care sint de fapt pe nave a fost facuta pe burta goala – ok, am inteles, dar cata jelanie… n-au ei cui sa dea offsetul gros, o sa ne coste contractul mai mult – uite cine nu mai putea de grija noastra.

      #nascutiieri
      #doilasuta

      Si tot nu am inteles cum e cu utilizarea in lupta a ultimei versiuni de Exocet, ca mi-a scapat.

      Asa se intampla cand intri in competitii din astea riscante, parca asa le numeau. Mai si pierzi. Corvetele ce mai zic, se simt bine sau se simt si ele sub risc?

  8. Marius-Eugen Fenchea says:

    Raytheon a pierdut contractul cu ESSM la Corvete, a inceput presiunile prin intermediul ambasadorului USA
    ​ trebuia sa i se ofere dupa obiceiul romanesc ceva felie de tort
    si astia servili s-au gandit la NSM
    ​ stii asa cu manta
    ​ Si atunci nimic offset Gov to Gov sunt bani cheltuiti si niciun ban in industria noastra
    la fel si cu corvetele bagam banii vine NAval Group face navele pleaca
    ​ noi tot la fel de saraci in capacitate industriala ramneam
    ca doar noi avem mandria noastra nu ca si ungurii care au primit offset in masini de spalat fabricate local
    ​ si “boii” de la achizitii MApN-ul nici macar proiectul de HG pentru rachete antinava nu l-au facut argumentat, e subtire rau
    deci suntem praf!

    daca ai o licitatie fa-o asa incat sa oferi sanse egale si cu obiective clare
    ​ daca nu, nu mai le mima, fa direct ca si ungurii, dar noi facem o lalaiala din aia extinsa pe cat mai multi ani in care nu cheltuim nimic.

    • admin says:

      Nu stim daca Raytheon a pierdut contractul cu ESSM, a existat cumva cate o competitie separata pentru rachete antinava, rachete antiaeriene, CIWS si apoi, dupa definitivarea configuratiei, o competitie pentru nave?

      Lipsa offsetului nu inseamna automat lipsa investitiilor in industria de aparare, dupa cum se vede exista bunavointa din partea americana pentru Aerostar/F-16, Romaero/Patriot si UMB/P5 chiar si in cazul contractelor G2G dar lipsa offsetului inseamna automat mai putine sanse de furtisaguri si delapidari de fonduri, specialitatea romaneasca. Plus un cost mai mic al achizitiei. Nu e deci de mirare cum apar periodic in presa articole cu plangerile baietilor destepti ce asteptau sa vina offsetul la baiat, ca plang conturile din Caraibe. Chiar asa, sa nu poata ciupi nimic din aia 2%? Americanii-s de vina….

      Cat despre comparatia cu ungurii, nu e vb de mandrie, ei si-au cumparat o fabrica de masini de spalat platind in plus fata de pretul avioanelor. In cazul nostru, sint sanse maxime ca banii aia in plus ar fie furati cu totul asa ca eu prefer sa ramana in contul MApN decat in conturile din Caraibe / Cipru sau Malta.

      Ca nici cei din MApN nu stiu ce sa faca cu ei si nu sint in stare sa faca niste licitatii corecte (sau baietii destepti intervin si acolo), e alta discutie. Dar macar nu se mai fura.

      In concluzie, pentru licitatiile ratate de vina e fie incompetenta DpA/Romtehnica fie interventia baietilor destepti (si ei “fosti”) care vor ceva offset. Acum se plang prin presa doar-doar o pune cineva botu’ la povestile lor. Circulati tovarasi, circulati!

  9. Marius-Eugen Fenchea says:

    Normal ca se simt sub risc ca nimeni nu a putut sa vada argumentatia respingerii de catre instanta a cauzei Damen.
    Apoi nu am vazzut nicio declaratie oficiala a Naval Group ca uite bai: Asta oferim Romaniei – radarul X cu rachetele Y si Tunul CIWS Z (daca o fi)
    La fel daca copaile vin goale si apoi o sa se ia rachete “curand” atunci sa vezi distractie cum furnizam noi securitate cu barcile pline de mitraliere in urmatorii 20 de ani in buna traditie mioritica….

  10. Marius-Eugen Fenchea says:

    Da dar vezi tu, Admin cu offset-ul ala pe masini de spalat sau si cu el au creat o baza si cultura industriala, si niste bani cu care acum au sa faca achizitii noi de AIM 120 AMRAAM si Lynx inainte de asta Leopard 2 industria ungara incepe sa se miste cu proiecte civile, noi stam pe loc. Daca nu despartim offset-ul de baietii destepti o sa tot stam in aceeasi cloaca inca 20 de ani.

    • admin says:

      Inteleg logica dar de la unguri hai sa ne uitam mai intai la modul cum i-au atras pe cei de la Suzuki, Audi, Mercedes si BMW. Fara offset. Deci se poate si fara. Ca acolo unde vin constructorii aia auto vine si o fabrica de masini de spalat cumparata prin offset, e corect – in cazul lor investitia a fost o afacere viabila. Si asta pentru ca au infrastructura, ceva scoli profesionale si ceva mai putini baieti destepti care sa tipe atunci cand se fac achizitii directe fara offset.

      Cazul Romaniei: fara infrastructura, scoli profesionale dar cu mai multi baieti destepti, am pierdut chiar pe unii din constructorii din mai sus. Deci nu au de ce sa vina nici fabricile de masini de spalat, din aceleasi motive. Pur si simplu in cazul nostru investitiile respective sint vazute ca afaceri (mai) proaste chiar de catre straini – pe care insa nu-i putem acuza ca nu vor sa lase Estul sa se dezvolte, ca tocmai ce au investit peste granita. Ei dezvolta Estul dar acolo unde are sens economic. In concluzie, in cazul Romaniei, cu offset sau fara, investitiile respective nu sint vazute ca afaceri viabile sau nu atat de bune ca in Ungaria – motivele, mai sus. Cand Romania va repara problemele astea, investitiile vor veni singure, fara offset.

      Dar da, offsetul e impins in fata de baietii destepti si asta pentru ca nu ai cum sa-i separi de el, asta e si rostul lui si de asta le place asa de mult. N-am auzit sa se agite nimeni pentru “cumparare de licente”, “investitii JV”, “cooperare industriala”, etc. Decat offset viseaza. Doar fixatia pe lucrul asta si ar trebui sa dea de gandit. De ce nu si altceva?

  11. Marius Z. says:

    Diferenta e ca ungurii au adus investitii si prin offset si prin infrastructura si prin resursa umana. Noi prin ce?

    • admin says:

      Ungurii au adus investitii prin infrastructura, resursa umana si stat de drept. Contributia offsetului a fost neglijabila. Nu s-a dezvoltat nimeni prin offset, sa-i intrebam pe indieni care dupa zeci de ani de platit offsete/offseturi cu miliarde au ajuns in mare tot la fel. Pentru ca banii aia se risipesc sau se fura. Felicitari ungurilor ca nu i-au risipit si nici nu i-au furat. Compara cu Romania, unde se risipeste totul si se fura orice…

      Noi nu am adus investitii punct, cum “prin ce”? Cine isi mai aminteste ultima investitie majora in Romania? Sau ma rog, daca vrem sa fim exacti: Romania a atras investitii prin forta de munca slab calificata dar ieftina si outsourcing IT, ceva inginerie, etc – cand o sa sece teava de la Poli, s-a dus si asta.

  12. Marius Z. says:

    Exact,
    deci nu prea avem nici o varianta castigatoare… “prin noi insine”.

  13. Marius-Eugen Fenchea says:

    @ Admin – Romania mea difera o leaa de imaginea “romaniei” tale am sa ma explic de ce spun asta:
    Traind in vestul tarii avem destule contacte cu multinationalele care produc ceva efectiv aici si nu doar software. Exista comanii care vin si investesc in Romania, in special in centrele univesitare importante – Exemplu Timisoara si Cluj dar si in Arad si Sibiu care nu se pot lauda ca au univesitati tehnice de prestigiu dar si-l construiesc incet, incet.
    Principala problema este infrastructura si cu ast asunt 100% de acord de aceea majoritatea investiilor se opresc in Campia de Vest fiindca de aici poti iesi in Ungaria mai reped la autostrada si plec cu produsele in Vest.
    Despre forta de munca – chiar exista forte de munca calificata o mare parte chiar a migrat din Oltenia si Muntenia spre Sibiu si Timisoara si probabil Cluj(aici mai putin) Ceea ce franeaza Iasiul de exemplu in dezvoltare sunt exact lipsa legaturilor directe cu Vestul – nu cu Bucurestiul din care ai la fel problema care o ai si din Moldova ca este foarte greu sa scoti produsele din Romania.
    Apoi offset-ul dupa parerea mea poate sa iti creeze baza industriala si o cultura tehnica atata timp cat poti sa intelegi imaginea de ansamblu si sa realizezi ca si un offset in “masini de spalat si televizoare” te poate duce la revigorarea regiunii respective dar aplicat cum trebuie.
    Da MApN-ul are indirect nevoie de offset de irice fel si cu cat este mai diversificat cu atat mai bine ca pana la urma asta inseamna locuri de munca – platitori de taxe – bugatul ala de 2% marit la MapN.

    • admin says:

      Daca ai inlocui “offset” cu “cooperare industriala”, “licente”, “JV” as fi 90% de acord cu tine, ar crea o baza tehnica/industriala. Nu mai reiau cum difera si de ce unul e mai bun ca altul in 99% din situatii (si noi nu sintem exact in alea 1% din ele in care offsetul ar avea vreun sens). De fapt, mai ales in situatia noasta, offsetul ofera o posibilitate de furt cu legea de partea hotilor. Cunoscandu-i pe romani, probabilitatea furtului e de 100%.
      Restul de 10% de “dezacord” vine din faptul ca exista o separatie a bugetelor iar MApN-ul este obligat sa isi foloseasca bugetul de achizitii pentru… achizitii si nu pentru investitii, unele chiar in firme private. Cum ar fi ca la sfarsit de an MApN-ul sa raporteze: “N-am cumparat F-16 pentru ca tocmai ce am investit intr-o fabrica privata de televizoare, firma detinuta de un prieten de partid – un baiat de zahar – dar cu siguranta cand o sa creasca bugetul, pentru ca taxe, o sa facem si dregem…“. Vom raporta la NATO: “avem 2% buget de aparare si am investit in fabricile de masini de spalat ale baietilor destepti. Dar stati antena ca o sa creasca bugetul…
      Pentru investitii exista bugetul Min. Economiei, de acolo trebuie sa provina fondurile pentru “cooperare industriala”, “licente”, “JV”, etc. Nu i-am auzit sa zica “Daca MApN-ul cumpara si offset pe langa avioane, platim noi costul lui, ca e de fapt investitie a statului roman in economie. De banii aia sa-si ia MApNu niste rachete…“. In continuare se merge pe ideea ca “offsetul e gratis“, “ni se da daca il cerem“. Nu se prea vrea sa se recunoasca faptul ca offsetul are un pret, asta inseamna ca cineva il plateste (da’ de ce MApNu’?) si banii se duc undeva (da’ de ce la firme private detinute de prieteni?). Nu e nimic de vazut aici tovarasi, circulati. Capitalism de cumetrie = hotie.

      Da, unele firme proiecteaza si produc componente in Romania, de asta am mentionat ingineria.

  14. Marius-Eugen Fenchea says:

    Indirect Raytheon a pierdut contractul pentru ESSM la Covete daca ramane batuta in cuie licitatia pe care a castigat-o Naval Group-ul cu MBDA-ul francez. Acum orice adaugire la contract-ul si pretul initial duce la posibilitatea deschiderii unei noi actiuni in instanta din partea Damen sau/si Fincantieri(desi nu prea cred ca sunt italienii interesati).
    Gandeste-te la pret sa spunem 50 de miliaone diferenta impartita intre 4 corvete este subtire – daca pui RAM pe 2 dintre ele deja ai ocupa acea diferenta de pret. Deci daca licitatia castigata de Naval Group ramne valida nu se va modifica oferta de armament.
    Unde cred eu ca e problema ca acum MApN-ul a realizat ca de fapt suportul NG pentru SN Constanta va fi minim si ca dupa ce pleaca Naval Group din 3.14 suport in tara pentru covete si fregate deci una “tzeapa larga…”
    Asa ca…acum este momentul HG-urilor cu rachete antinava si corvete, in toamna vorbim si de navele astea…

  15. Marius-Eugen Fenchea says:

    Eu as fii incantat si de offset venit la green field – cu ocolire pentru baietii destepti. Nici cooperarea industriala nu imi suna deloc rau, sincer consider ca cel mai bun “offset” in domeniul militar ar fi sa vina producatorul respectiv sa faca in Romania orice subansamblu, orice componenta si suntem mai castigati decat cu offset facut in firmele de casa ale partidului X sau Y. Apoi exista atatea gauri in industria noastra de aparare incat oriunde este loc de alt producator, vezi exemplu clar Cugir-ul care s-a culcat pe o ureche ca sunt cam singuri pe tarla si de aia fac o lae…de ani de zile.
    Sunt multe de discutat dar sa nu uitam ca Ungaria la care ne uitam acum ca is comanda si de aia si de aialalta nu s-a tras pe fund ca face offset in fabirca de masini de spalat, puri si simplu este mai bine sa platesti niste firme sa vina la tine si niste oameni sa lucreze decat sa le platesti social si somaj.

  16. gsg9 says:

    Direct de la sherifii stelari, the masters of pdfs

    http://dlaj.mapn.ro/documents/acts/pr_LEGE_SIML_1598615102.pdf

    Fix in ultima pagina din pdf, in anexa, e si singura informatzie care intereseaza, se specifica ceva concret despre componentza bateriei si cata munitzie se va cumpara initial, la romani a se citi final pe urmatorii 30-40 de ani si probabil nu mai prindem urmatoarea licitatzie 🙂

    http://dlaj.mapn.ro/documents/acts/pr_LEGE_SIML_1598615102.pdf

    servicii: instruire, mentenatza, access la baza de date (care presupun ca nu va fi gratuit, ca actualizarea ei costa zboruri, satelitzi, kerosen, salarii, admin de baze de date security etc)

    2 platforme C&C

    4 platforme lansatoare X 4 rachete

    2 platforme reload/mentenantza

    1 racheta exercitziu

    33 rachete live, dintre care 1 va fi trasa la acceptance testing

    Raman 32, deci 2 salve, 1 per camion si una de rezerva

    Fiind vorba despre romanii care stau cu termit de niste zeci de ani se putea si mai rau

  17. Marius Z. says:

    Si cu ajustarea de pret cum ramane, polonezii cumparand in 2014 o baterie la 125 mil. euro (148 mil.$) si cu offset inclus, radarele, comunicatia si camioanele fiind facute in Polonia + centru de mentenanta?

    Inteleg ca au luat doar 24 de rachete iar ai nostri 33, respectiv 3 lansatoare versus 4 la noi si 1 vehicul incarcare vs 2… dar totusi?

    Componenta bateriei poloneze:
    » 3x MLV (Missile Launch Vehicles)
    » 1x BCV (Battery Command Vehicle)
    » 3x CCV (Combat Command Vehicles)
    » 1x MCC (Mobile Communication Center)
    » 1x MRV (Mobile Radar Vehicle) with TRS-15C radar
    In addition, the squadron has 1x TLV (Transport/Loading Vehicle) and 1x MWV (Mobile Workshop Vehicle)

    Si cele doua C&C de la noi sunt un radar + MCC?

    • admin says:

      Daca nu ma insel, radarul (ca exemplu, printre cele mai scumpe elemente) provenea din productia curenta a Poloniei, nu a fost vorba de transferul fabricatiei echipamentului strain. Doresti ca bateria romaneasca sa foloseasca radare din productia curenta a Romaniei?

    • admin says:

      Si cat zici ca au platit pentru offset?

  18. Marius Z. says:

    Nu cred ca e relevant ce doresc eu… 🙂
    Noi nu mai producem radare, iar cu cele produse mai demult, gen Start1/M am intuit cam cum stam zilele trecute. Crezi ca ceva de genul, macar modernizat daca nu produs, ar avea sens sa incercam sa adaugam/integram noi in reteaua bateriei de coasta?

    Al polonezilor pare destul de capabil – e un radar 3D TRS-15M Odra cu caracteristicile de detectie:
    Instrumented detection range 240 km
    Detection range for a fighter 200 km (6 RPM)
    Azimuth 360°
    Height 30 000 m
    Elevation up to 30°
    https://defence-blog.com/news/army/poland-to-acquire-additional-odra-mobile-medium-range-surveillance-radars.html

    Cu ce radar o fi propus noua?

    • admin says:

      MR-331, bineinteles.

      Sau, tinand cont ca am mai folosit radare poloneze, n-ar fi un capat de tara nici varianta asta.

      Putem spera pentru o Girafa dar ar fi cam stinghera si Raytheon ar avea ceva de spus in privinta asta. Chiar daca nu ar avea produsul perfect, sint intr-o colaborare cu Thales si s-o gasi acolo ceva. Poate.

  19. gsg9 says:

    @MariusZ

    The first battery was ordered by Poland in 2007 and became operational in 2013.
    Alea’s pretzurile din 2007 si au fost si first client…
    Plus ca au luat mai multe rachete.

    Nu scrie nimic de radare. Mai au d’alea vechi rusesti 🙂
    Gap Filler are si un Coastal Surveillance mode, whatever that means, daca poate sa furnizeze targeting data bateriei.

    Romanian Gap Filler Radar with enhanced target detection in clutter electronic, interference environments makes it a versatile, radar with multi-mission capability including Gap, Filler Surveillance, Air Traffic Control, Coastal Surveillance.

    Sau adaca F16/Type22 Offshore Patroll vessels pot sa faca asta.

    Ma rog, de undeva trebuie sa ia date, ca nu pot stea cu ele fara dirijare, sau ai nostri poate ca pot, doar de o parada 😀

  20. Marius Z. says:

    Nope, preturi din 2014:
    https://www.kongsberg.com/newsandmedia/news-archive/2014/nsm-coastal-defence-contract-valued-at-nok-13-billions-with-poland/
    La greci au fost la discutii tot pe la 120 milioane, in 2017.
    Pretul initial la 137 milioane euro pentru noi era mai apropiat de ala chiar si ajustat cu inflatia.
    Dar 200 milioane euro plus TVA… m-a facut sa ma gandesc ca au inclus chestii extra mai serioase, in genul a doua radare, nu doar un camion + 9 rachete:
    https://www.profit.ro/stiri/politic/document-romania-pregateste-noi-achizitii-militare-de-miliarde-de-euro-19452202?source=biziday

    Adica si fara radar, si fara offset si fara chestii produse local dar cu aproape 50% mai scump? 🙂

    Ok, sa zicem ca dupa ajustarea cu inflatia, ne mai costa inca 50 mil. euro camionul si rachetele?
    Probabil nici la polonezi, n-or fi fost incluse in contract radarele si camioanele, ca erau ale lor, dar totusi…

    Apoi si GapFillerul ala devine veriga in jurul caruia totul se integreaza la noi? 🙂
    Hawk, NSM… Nasams? 🙂

  21. Marius Z. says:

    No stai dara ca ma prinsei… datele vin de la Pumele Navale via Telephonics si apoi canal de date… aaa voce? 🙂

  22. gsg9 says:

    nu stiu bre, s-a scumpit protectzia

    daca se cumparau si radare probabil ar fi trebuit sa le mentzioneze in proiectul de lege, si nu e

    poate intra aici si pretzul centrului de mentenantza pentru toata europa centrala cat e ea de mare si cat de multzi folosesc NSM prin zona noastra, probabil ungurii si austriecii, ca doar nu credeai ca ala e gratis

    si mai platesc instruire, support pe 2 ani, access la baza aia de date actualizata care nu e gratis samd

    de pe Pume or sa transmita luminitze cu lanterna, ca deh, fire control radars tot de la Telephonics le fu greatza sa instaleze ca sa nu rupa balantza in regiune, ca daca nu amenintza pe nimeni dorm linistitzi pe pensii si salarii, doctorate alea alea, de ce sa se treseze…

    personal mi se rupe ca sunt mai scumpe, banii tot se toaca aiurea pe te miri ce, pensii la 45 de ani plus salarii la stat imediat pe acelasi post din care s-au pensionat unii mai deosebitzi

    macar asa indiferent de pretz ai si tu ceva de o descurajare acolo, ca flota e o adunatura de ruginituri fara sens cu valoare combativa nu zero, ca consuma resurse, practic negativa, it’s a liability 🙂

    ma rog, flota face sens cat sa le plateasca salariile de amirali si comandori de fregate cu mitraliere, si cam atat

    #Parazitii

  23. Marius Z. says:

    Io nu zic, ei zic.

  24. Marius Z. says:

    Ar fi tare s arefolosim si camioanele lansatoare dotate cu radar 3Ts-25 Garpun ale Rubezh 🙂
    https://www.radartutorial.eu/19.kartei/07.naval2/karte006.fr.html
    https://fr.scribd.com/document/244863299/3Ts-25E-Garpun-Radar

  25. Ion Valcu says:

    Telenovela continua:
    “Ministerul Apărării Naţionale nu intenţionează să schimbe configuraţia corvetelor multifuncţionale, negociată cu Naval Group.”

    https://monitorulapararii.ro/bateriile-de-coasta-mapn-explica-renuntarea-la-o-achizitie-competitiva-cu-offset-pentru-una-guvern-la-guvern-1-33241

    La un moment dat ajungi sa-ti doresti sa taca, altfel se lasa cu desant de ambasade si amenintari napoleonice … sau cum zicea unul: nu trage in maimute.

    • admin says:

      Grea pedeapsa e si contractul asta.

    • admin says:

      Deci au ales NSM pentru ca e tzatza de matza pe motiv de stealth dar vor lasa pe corvete una inferioara (dupa evaluarea lor, eu decat zic).

  26. Marius-Eugen Fenchea says:

    Mult, bla, bla la MApN ei nu stiu pretul, nu stiu ce vor, inseamna ca nu au solicitat/ primit nici macar un RFI de la USA pentru NSM si este doar o estimare grosiera a contractului. Ce imi place este ca e mentionat SATCOM – adica o sa avem orecum acces la reteaua de satelit NATO – poate se bazeaza ai nostri ca ei nu lanseaza daca nu primesc coordonatele de la aia despre tinte.
    Trag speranta ca nu ne lasa americanii fara sa achizitionam si radare ca la ai nostri de o parada 2ua nu me trebuie, ei sa fie santosi sa isi ia lefurile si pensiile alea babane – vorbesc de generali, contra amirali si gradele superioare.

  27. Ion Valcu says:

    “Deci au ales NSM pentru ca e tzatza de matza pe motiv de stealth dar vor lasa pe corvete una inferioara”
    yep! logica aristotelica vs butterfly theory.

    acum nu ne asteptam la multa gargara, contestari si pus fuste de pirande in cap? nu ca MBDA ar fi fost vreodata diplomati (chiar marlani), dar nici noi n-am fost o secunda inteligenti.
    pe de alta parte, timpul nu prea mai are rabdare cu noi, ca in Morometii.
    e chiar jenant sa mimam armata si aliante. vin roscovanul sau micronul imediat pe capul nostru si ne fac de ciocolata.

  28. Ilie says:

    Chiar nu vad de ce ar fi asa de mare problema sa avem 2 tipuri de rachete antinava. Macar in cazul asta putem sa-i bagam pe rusi la cheltuiala cu echipamente pentru doua tipuri de rachete.
    A doua mare intrebare e de ce la oferta se pune doar MBDA France? Si MBDA Italy aveau ceva de oferit, si chiar mai ieftin – Marte ER si CAMM ER. Putem sa speculam ca Marte e sub cele doua rachete (NSM si Exocet), dar banuiesc ca ar fi mai ieftine. Si daca analizam bine, oricum sunt mult peste ce avem in momentul de fata (bine, orice racheta e mai buna decat ce avem acuma…). Solutia CAMM ER este dupa parerea mea superioara Mica si chiar ESSM (pe acelasi palier cu Block 2).
    Sa-si fi impartit MBDA-ul teritoriile de influenta? Adica scad in mod voit competitivatea in cadrul companiei pentru a forta statele sa selecteze produse mai scumpe? Nu cred – nu face parte din valorile europene.

    Cat despre ce zice nea ala vicepresedinte – pai sa dea MApN-ul in judecata ca minte si defapt ei au raspuns intotdeauna cererilor autoritatii contractante. Despre pretul mai mare la G2G, MApN-ul se acopera ca volumul e mai mare decat la licitatie, deci aia 137 mil e alta treaba. Si de ce s-au hotarat ai nostrii la ceva ce vor avea americanii in dotare? pai poate ca ei vin p-aciliea la un exercitriu, la o politie aeriana, la zboruri de agrement pein Marea Neagra cu avioane pline de antene – chestii de genul asta. In schimb, francezii sunt mai preocupati de activitatea prin Africa: Coasta de Fildes, Ciad, Libia, Somalia, Mali si Republica Centrafricana. Pai zic sa le vanda la aia rachete…

    • admin says:

      Rusii nu vor cheltui nimic in plus sau in minus in functie de ce cumpara Romania. O data ca Romania nu e singura la Marea Neagra si Mediterana (ca pana acolo ar trebui sa ajunga flota rusa a Marii Negre) – de fapt, Romania e nesemnificativa in ecuatia asta. Numarul doi ar fi ca rusii pun oricum pe navele lor ce tehnologie au disponibila: daca au ceva anti-radar e deja acolo (si asa e), daca vor dezvolta ceva anti-IR, vor pune si asta pe nave, indiferent ce face Romania. Deci ce face Romania e zoc de glezne fara nici un impact asupra Rusiei.

      Avantajele achizitiei unei singure rachete ar fi:
      1. Logistica simplificata in caz de pocneala: ai nevoie de rachete pe nave pentru ca deja ai scufundat juma’ de flota rusa (putem visa, de ce nu?), atunci iei din stocul pentru bateriile navale. Daca poti. Sau invers, nu poti iesi cu navele pe mare pentru ca ti-au minat rusii porturile, iei rachetele de pe nave si la folosesti la bateriile navale (cosmar realist).
      2. Daca specialistii din MApN au determinat ca un tip de racheta e mai bun (care-i ala si cum au determinat, nu conteaza deocamdata) atunci are sens sa cumperi cel mai bun tip de racheta disponibila. De ce ai cumpara si ceva inferior? Vezi punctele de mai sus.

      Dupa parerea mea, la nivel de teorie, MApN-ul s-a decis demult pentru NSM, au facut o licitatie cu dedicatie din care au exclus practic restul concurentilor, cineva (probabil actual civil) a intervenit la nivelul autoritatii contractante sa-i bage si pe ceilalti pe fir, licitatia s-a fasait sau a fost fasaita si apoi, drept pedeapsa, DpA a fost trecut in subordinea directa a instelatilor activi si va iesi cine au zis de la inceput ca trebuie sa iasa. Sfat gratuit pentru instelati: cand mai vor sa cumpere neaparat ceva anume pentru ca motive, achizitia G2G e calea, nu licitatiile cu dedicatie.

      Sa-si fi impartit MBDA-ul teritoriile de influenta?
      Evident…

  29. gsg9 says:

    Daca s-ar pricopsi cu 4 X 8:32 X 2:64 plus una de trageri la receptzie adica 65 bucatzi MM40 Block3c nu ar fi o tragedie asa de mare, nici mareatza marine le pen natzionale nu cumpara cu sutele, o sa avem mai multe MM40 Block 3c decat lez-emiratezii

    https://www.navalnews.com/naval-news/2019/11/french-navy-to-field-new-exocet-mm40-block-3c-anti-ship-missiles-from-2021/

    Mare logistica nu crez ca or sa aiba, astea au prostul obicei sa stea cu anii prin containere si le mai asculta vreun doctor in analize de securitate cu stetoscopul din cand in cand la vreun diagnostic.

    Rachetele le pot trage de pe nave si din port, poate ar trebui sa luam direct SM39 pentru eventualitatea cand bravii marineli romani decid sa le sabordeze ca sa le faca alora in ciuda.

    Si polacii au combinatzie NSM si RBS, tot o racheta subsonica cu cap radar.

    Arjentiniencele le-au tras-o britzilor HMS Glamorgan cu un MM38 luat de pe fregate si improvizat tras de la sol, deci se poate si asta.

    https://www.minutofueguino.com.ar/interes-general/2019/6/15/malvinas-el-argentino-que-durante-la-guerra-invento-un-arma-berreta-que-dejo-fuera-de-combate-al-poderoso-destructor-glamorgan-30874.html

    Dupa aia pretziosii aia generali de fregata cu mitraliere si doctori in analiza factorului de risc n-or sa traga nici o racheta daca nu sunt americanii deja aici.

    Ca sa nu mai vorbim de comanda politica totzi aurolacii aia analfabetzi cu iq sub 70 care fura si ei ce pot din bugetele Tarii sau care fac vizite la moskova in timpul campaniei electorale.

    Astea sunt asa ca sa avem si noi ceva descurajare.

    Daca nu vin americanii sa-i apere cu AEGIS si F16 si nu vin B1Burile cu LRASM sa traga in rusi astia se predau inainte sa inceapa ostilitatzile, nu au astia tupeu sa traga vreo racheta in rusi asa de capul lor…

    Sper sa mai urmeze si 10-20 Harpoane pe F16urile alea multe-multe si am avea ghiveciul complet, aici cred ca avem interdictzie la rachete pe avioane ca prea le-au evitat cu grija…

  30. gsg9 says:

    rahaturile alea frantzuzesti sunt slab inarmate AA, cu VL-MICA in baltoaca asta e mult prea subtzire, asta e mai nasol decat exocet versus nsm

  31. gsg9 says:

    si emiratezii tot asa le-au testat

    initzial au luat un lansator si l-au protzapit la malu’marii, l-au legat la electronica de control si au tras

    si dupa aia daca au vazut ca nu bubuie in lansator au mai prins ceva curaj mai ceva ca in fatza concetatzenilor alaku’akbar avec le couteaux si au tras si de pe frecata

    pare acelasi lansator, niste suportzi pt rachete

  32. xv says:

    Da, Banatul e miezu din covrig, de-aia multi aveti salar dat din Bucuresti si de-aia vine SIAS sa va salveze de infractori.Ati facut si voi 4 barcute pe Bega,wow

  33. xv says:

    @Marius Z voi ati tinut cu Exocet. La limita lobbyului. Si cu Gowind.Mica, orice facut de froggies.E deja penibil

  34. xv says:

    Sunt la senzori acum ca sunt detectati cand ies din port

  35. Marius Z. says:

    Buna asta, am tinut cu Exocet 🙂
    Pentru ca am zis ca poate senzorul ala IIR de la NSM nu e neaparat miezul din dodoasca?
    Sa inteleg ca daca ai o parere si ti-o exprimi inseamna ca tii cu… ?
    Asa se face dezbaterea?
    Trebuie sa ne tinem toti de mana si sa ne cantam unii la altii in struna? Facem o spirala? Sau?

  36. xv says:

    Hai ca stii bine povestea.Ati fost invitati in Franta la MBDA, ati trimis un coleg si ati inceput cu odele.Un amic era acolo, mi-a dat detalii.Pastreaza basmele pt copii

  37. xv says:

    Dati search dupa hfswr.Dupa aia la lista de radare, inclusiv ce e pe nave. drone, goniometre, conteinere de cc acrosate, creo, sisteme geoint.Google is your friend. E hilara asta cu radaru. Polonezii au hfswr, sigur ca da.Cu offset si poate detecta si daca exista extraterestri.Era mai coerenta placa aceea ca salinitate marii e deosebita si senzoru nu e bun. Asra in conditiile in care unii nu stiau macar diferenta dintre ir si iir.

  38. Marius Z. says:

    Nu suntem singurii care au fost invitati. Daca asta e o forma de gelozie, imi pare rau pentru tine.
    Eu nu am fost atunci!

    Daca te uiti pe celalalt site, nici nu am scris despre Exocet ci in principal despre NSM, comparativ cu alte rachete, si despre Marte.

  39. xv says:

    Cum sa nu stii ca o racheta e in container? Si un copil rezolva problema asta doar cu arimetica, fara alte dispozitive. Logica e sport extrem pt unii. Poate baga somon in loc de rachete

  40. xv says:

    Da, sunt invidios ca nu am fost sa-mi pierd timpu pe-acolo si sa mananc de protocol piscoturi.Mananc doar pe banii mei.Stiu cine a fost. E normal ca o companie sa invite jurnalisti si bloggeri. Nu frecventez de-astea, am sponsorizat pro bono un eveniment francez.Nu cred ca esti naiv sa ai impresia ca ati fost chemati pt turul Parisului.Ati fost chemati sa scrieti ca exocet e cea mai tare

  41. xv says:

    Poate e cineva care poate sa demonstreze ca NSM e sub Exocet pt ca are doar iir.Cu argumente tehnice. Fara link ca cineva stie de la altcineva

  42. Marius Z. says:

    nu sunt de acord, una e ca isi fac reclama, si asta e normal, si alta e sa ni se impuna ce sa scriem.
    Mi s-a facut la un moment dat o observatie la un articol déjà publicat legat de bataia Mistral, cum ca e superioara celei publicate. I-am rugat sa imi dea o sursa, inclusiv de pe pagina lor, sau sa vorbeasca cu ministerul apararii francez, ca de pe pagina lor era informatia.

  43. Marius Z. says:

    Bine, sa vina expertul sa ne explice!

    Parerea mea e ca asta nici clientii care testeaza nu afla intotdeauna, pentru ca nu pot face atatea teste incat sa testeze toate cazurile posibile, in conditii reale, de lupta. Ar iesi extrem de scump.

    Nici producatorii nu pot face comparatii, pentru ca nu au toate datele concurentei.
    Si mai conteaza si cum o folosesti, contra cui (ce senzori, ce contramasuri, ce platforme).
    Ce ar trebui sa iti spuna ceva e ca unii clienti cer dezvoltarea unui senzor RF pasiv. Dintre cei 5 clienti actuali, unul e tara producatorului, celalalt e SUA, care utiliza si predecesorul Penguin si care au un parteneriat cu Kongsberg de mult timp, altul e Germania care au si ei niste acorduri Diehl vs Kongsberg, altul e Polonia carora le-a iesit castigatoare prin licitatie (desi daca ar fi facut achizitie directa ar fi luat probabil tot RBS-15) si mai e… Malaiezia.

    Ok, e inca la inceput, fiind nou aparuta inca nu si-a facut pe deplin intrarea pe piata.
    Adevarata sansa e insa programul JSM, practic orice utilizator de F-35 care isi doreste racheta antinava integrata, are o singura optiune… cam ca Ford si culoarea neagra 🙂
    Tocmai interesul programului F-35 o va face sa evolueze in continuare, ceea ce inseamna ca are un viitor aproape asigurat odata ce se finalizeaza dezvoltarea.
    Si probabil va intra si pe F-16 in cazul clientilor care vor dori altceva decat Harpoon, care probabil va fi retras incet-incet spre a fi inlocuit cu altceva.

  44. Marius Z. says:

    Cat despre Gowind vs ceea ce ni s-a mai oferit in licitatia respectiva, parerea mea de amator e ca e o platforma superioara celorlalte. Platforma, nu configuratia de arme, clar?

    Ca santierul, ca muncitorii, ca cine cu cine s-a asociat, ii las pe altii sa o frece cu teoriile conspirationist dambovitene. E treaba SRI si MAPN sa verifice asocierile si capacitatile la astfel de programe strategice.

    Altfel discutam ca specialistii aia in fotbal pe terase la seminte/alune si o bere in fata ecranului si care urla ba ca arbitru fura ba ca sarmanu’ jucator cutarescu e incapabil sa creeze opere de arta la fiecare atingere a mingii.

    • admin says:

      Ca santierul, ca muncitorii, ca cine cu cine s-a asociat, ii las pe altii sa o frece cu teoriile conspirationist dambovitene. E treaba SRI si MAPN sa verifice asocierile si capacitatile la astfel de programe strategice.

      Nu am fi ajuns in situatia generala in care sintem daca cei care trebuiau sa-si faca treaba si-o faceau cum trebuie. Sa te bazezi in continuare tot pe aceeasi altii sa faca ce trebuie si sa te astepti la rezultate diferite, e definitia nebuniei. Sau asa ceva. Nu stiu, asa am auzit. Putin mai multa suspiciune publica nu are cum sa strice in situatia noastra. Nu e ca si cand am fi cea mai curata societate din lume si suspiciunile ar vatama imaculata onoare care este.

      Deci da, cine si cu cine se asociaza si al lu’ cine e santierul in discutie, si cine primeste offsetul gras, e treaba tuturor. Sau ar trebui sa fie.

  45. xv says:

    Nu ti se impune niciodata ce sa scrii.Mecanismul e altul.Multi se simt obligati sa scrie de bine.Din diverse motive.Chiar etice.Nu intereseaza pe nimeni cat dau firmele la evenimente pt protocol.Rusii spre exemplu ii indoapa cu vodka si caviar.Inca astept argumente tehnice despre suprematia exocet

  46. xv says:

    Gowind e o nava buna.Aici sunt de acord cu tine si Nicolae. Standard militar.Ce oferea Damen chiar daca e standard civil era mai performanta pe armament. Ideal ar fi Gowind cu armament oferit de americani.Amdubii ca se cumpara ceva, as vrea sa n-am dreptate

  47. Marius Z. says:

    sper sa nu o bagam si pe aia cu Olanda care nu ne vrea in Schengen vs alte chestii de la Basescu…

    Pai scrieti care stiti exact ce se intampla in santierele alea, cu subiect si predicat. Ca la GDLS nu prea s-a zis nimic despre evaluarea UMB… de nici acum nu reusesc sa faca ceva la Piranha.
    Eu am scris despre platforma in sine. Despre restul nu am informatii suficiente sa ma hazardez. Deci nu comentez.

    Oricum, daca speranta verificarilor SRI si MApN a ramas in doua bloguri… e tare.

    • admin says:

      Speranta verificarilor sta in publicitate. Face fiecare cat poate. Oricat de putin ar fi, tot e mai mult decat daca toata lumea s-ar uita in alta parte.

      Poti filtra usor teoriile conspirationiste cautand banii si baietii destepti. Nu ne intereseaza alienii, reptilienii si laserele lui Coanda, pe acelasi principiu enuntat deja.

      Nu cunosc subiectul GDLS si UMB. Cine si ce a furat?