Nu-i pentru cine se pregateste, episodul 3

Umbla niste zvonuri cum ca germanii s-ar fi decis ce arma de asalt va inlocui HK G36. Si nu e, asa cum se astepta toata lumea, HK433 ci rivalul cotat fara nici o sansa, Haenel MK556.

Haenel e un nume greu din punct de vedere istoric, mai recent concentrandu-se pe fabricatia de arme de vanatoare de lux, pusti de precizie si derivate AR-15 cu piston. Si da, sint parte a grupului Caracal (nu de la Caracal), detinut de niste emirati/emiratezi/emirationisti care si-au ales ca hobby productia de arme.

Pe scurt, in cazul Haenel MK556 vorbim de un AR-15 cu piston “scurt”, se pare ca mai ieftin decat omologul HK 416, produsul HK fiind respins de germani pe criteriul pretului dar totusi vandut francezilor for fun and profit. In finala, Haenel MK556 ar fi invins si HK433, model conceput de HK tocmai pentru a a se incadra la criteriul pretului.

Cu riscul de a sublinia evidenta, se pare ca piata este cucerita de AR-15 cu piston, alternativele la AR-15 incepand sa poata fi numarate pe degetele de la o mana.

Both comments and pings are currently closed.

73 Responses to “Nu-i pentru cine se pregateste, episodul 3”

  1. habarnistul says:

    https://www.thefirearmblog.com/blog/2020/09/14/breaking-c-g-haenel-wins-tender-for-the-german-g36-successor/

    Oare are legătură cu faptul că HK nu mai este firmă germană , ci americană ?
    Întotdeauna asemenea alegeri sunt preponderent politice sau financiare , nu neapărat cele mai performante din punctul de vedere al soldaților …

  2. xv says:

    O decizie destul de ciudata. Pretul cel mai mic la ei?Inoata in bani. Poate o fi o arma buna, am dubii ca arabii au devenit experti si produc arme mai performante ca nemtii si americanii. Culmea e ca francezii cumpara nemteste.

    • admin says:

      Arabii au recrutat proiectantii HK416 si SIG516. Carcalacul si versiunea sa germanizata pare sa fie deci o evolutie din punct de vedere al designului al HK416 si SIG516. Daca putem avea indoieli in ce priveste calitatea fabricatiei in emiratiland, germanii stau bine.

  3. habarnistul says:

    Exact asta e esența informației :
    Achiziția ostilă a unei firme-legendă producătoare de armament de către americani este penalizată cu oferirea contractului pentru înlocuirea G36 unei alte firme-legendă din Germania .
    Oare au luat în calcul toate variantele de înlăturare a deficiențelor constatate la G36 ?
    Nu era mai simplu să înlocuiască acea piesă din plastic cu o altă variantă , rezistentă la temperaturi ridicate eventual care poate sa conțină un mic scut termic ?
    Eu cred că de fapt G36 era absolut OK pentru o armă veche de 30 de ani 🥇🏆 , dar ” cineva ” a manipulat opinia publică în defavoarea acestei arme , ca urmare a putut achiziționa producătorul HK la timp pentru ca Franța și restul țărilor care și-au înzestrat armatele cu HK416 și variantele , să producă un profit imens pentru noii proprietari .
    E posibil că Germania sa fi stabilit arbitrar că produsul celor Haenel e mai potrivit , ca o reacție de aversiune la preluarea ostilă a HK . Se pare că proiectanții Haenel au lucrat la HK , deci știau unde sunt puncte nevralgice ale lui HK416 …
    Bănuiesc că diferențele de calitate nu sunt prea mari între concurenții finaliști …

  4. xv says:

    AR-15 si derivatele au avantaj. Daca ne uitam la rusi, chinezi si indieni, nu prea. Nici macar la britishi, israelieni, austrieci, australieni, belgieni, portughezi, suedezi,sud-africani, cehi, polonezi etc. Sa ne vanda noua alea refuzate.Acceptam si offset camile, petrol, harem.

  5. xv says:

    Habarnistul, g36 e foarte ok. A aparut articolu ala ca la caldura din Afghanistan se incinge dupa serii lungi teava.Ceea ce se intampla si cu un PM65 iarna. Nu cunosc detalii, speculez ca cineva a primit o maslina cu multe 0 prin Panama.

  6. xv says:

    Indienii au cumparat de nici ei nu stiu ce au. Inclusiv de la Cugir. La ei tot AK e baza.

  7. xv says:

    Admin, hk e in principal proiectul unui tip din delta.

    • admin says:

      Stiu, omul a venit in principal cu conceptul – cat exact a contribuit, e discutabil avand in vedere ca e un foarte bun autopromotor si mai cade cateodata in pacatul autosupraevaluarii- dar in mod cert nu e inginer. Oamenii care au luat ideea unui “AR-15 cu piston” si au pus-o mai intai in CAD si apoi au transferat-o in productie sint inginerii de la HK. Mai putin cunoscuti ca omul nostru dar asta-i viata. Dar cand ei se muta la alta companie, pleaca cu intreaga experienta castigata cu un produs 100% functional. A doua oara evita sa mai faca (potentialele) greseli care au fost identificate mai tarziu in testarea primei arme si n-au mai fost corectate (vorbesc la modul general). Adica evolutie. Omul delta ramane la “AR-15 cu piston”.

  8. xv says:

    Btw, la noi e un tip in Ardeal care a customizat niste platforme AR-15 de zici ca sunt aduse din viitor.

    • admin says:

      Interesant. Cum facem sa il cunoastem si noi ca sa-l dam la gazeta-blog?

  9. xv says:

    Inginerii au rolul cel mai important, ei produc. Ca nu degeaba au studiat cromare, ambutisare, forjare la rece sau cald etc. Insa militarii utilizeaza armele. Nu inginerii. Si cateodata ori dorm pe ei cei care le produc, ori proiectul e prost, ori munitia. Doar 2 exemple: Famas si SA 80. De Cugir n-are sens sa zic.Armele nu sunt sa defilezi cu ele.

    • admin says:

      Clar. Contributia omului delta in materie de utilizare practica a fost inclusa in proiectul HK416 si e unul din motivele pentru care a devenit asa de populara. Dar daca inginerii pleaca, duc cu ei tot proiectul, inclusiv contributia respectivului. Asa ca SIG516 si Carcalacu’ beneficiaza indirect si ele de consultanta respectivului, fara insa sa-l mai plateasca pentru efort. Ca or mai fi stricat pe ici pe colo, e posibil. La fel de posibil e sa fi mai imbunatatit pe la colturi.

    • admin says:

      Despre SA 80 se pot scrie si de fapt s-au scris, volume intregi. Ca rezultatul a fost prost, nu neaga nimeni. Dar motivele adevarate arata ceva diferit de imaginea neagru/alb care e in general prezentata de presa.

      De FAMAS nu stiu sa fi fost considerata slaba. Pur si simplu a fost prea franceza. Dar nimeni nu zice ca nu e functionala.

  10. xv says:

    Eu nu pot da nume, in primul rand n-am tras cu arma si el poate vrea sa ramana quiet professional. Mozambic, constantean, a tras si a avut numai cuvinte de lauda. Sunt sigur ca iti citeste blogul, el poate da coordonate.E o arma care are un element inovativ.

  11. xv says:

    Istoria SA 80 sau a stramosului a inceput prin 47 cred. Cand cu standardizarea. Insa prima varianta avea mereu incidente. L86 fiasco. Au adus HK sa le repare. La Famas munitia era uneori si deseori sub standard.

  12. xv says:

    In primul rand avem nevoie de munitie performanta. Produsa la noi. Apoi ori 4 de licente de arme performante, ori Cugirii si Sadu sa inoveze.Pe vremea comunismului erau produse pt export si restu la noi. Asa am ramas. Comparati armele exportate si ce livreaza ai nostri militarilor. fps, avs, acolo suntem

    • admin says:

      ori Cugirii si Sadu sa inoveze” – Cugirul n-a inovat de la PSL (cate decenii au trecut de atunci?), nu ca PSL ar fi fost o mare inovatie dar daca scoatem PSL din ecuatie inseamna ca nu au inovat in toata istoria lor. Fabrica de AK fabrica AK. Sadu a incercat ceva, a iesit mai prost, se pare ca s-au linistit.

      ACTTM testeaza noua arma de asalt romaneasca de atata timp ca WW3 s-ar fi terminat deja inainte sa termine ei testarea. ATM sint quiet professionals. Dar mai degraba doar quiet.

      Deci licenta. Noroc ca AR-15 construiesti cu echipamente luate de pe net.

  13. xv says:

    Sunt 2 armr deja in uz produse de Sadu.Acum se pot face AR-15 si in garaj, noi insistam cu akm. E loc pt ambele.

    • admin says:

      Produse mai noi, din fabricatia curenta sau tot din celea de dinainte sa se faca mutarea la Cugir? Sau cele comanda speciala?

  14. xv says:

    Ontopic. HK G 11 era ceva.A ramas prototip. Sau UICW.

  15. Marius Z. says:

    Pai poate ca li s-a terminat si net-ul…

  16. xv says:

    Da, da-i @ lui Guran pe asta.G11 facut pe net, absolut.

  17. xv says:

    Marius, pentru noi AR 15 produsa la noi ar fi ceva.Dar baioneta la psl inca rulz. Aici au dreptate civilii.Sunt o gramada de specialisti. Si totusi pusca automata e din 86

  18. radu says:

    Interesant, or fi inceput si nemtii sa faca precum americanii, impart contracte la mai mult de o companie, sa nu aiba unii monopol si sa inceapa sa faca pe nebunii mai tarziu.

    Alegerea nu e neaparat ciudata daca vb de o arma in 5,56. Sigur, puteau pur si simplu sa produca o noua serie de HK G-36 cu un alt uluc din materiale mai bune/rezistente la incalzire in conditii mai dificile etc.

    Nemtilor pare ca le place insa chestia cu “overengineering”, sa complice orice cat mai mult posibil (pana acolo incat afecteaza pana la urma fiabilitatea si costurile, de la tehnica la planificare la orice). Cred ca au ceva, un complex, li se pare ca e un fel de dovada de inteligenta superioara ori ceva de genu desi esti mai destept si pragmatic daca faci ceva la fel de functionabil dar cat mai simplu si in cel mai usor fel posibil. Cred ca inca sufera de complexe in urma modului cum au fost priviti si tratati in antichitate de superputerea de atunci, Roma (se vede si mai tarziu cum au incercat sa scape de asta, de la Luther la aiurelile pseudo-istorice naziste).
    Imi par foarte buni la solutii pe termen scurt dar cvasi-incapabili sa gandeasca pe termen lung, mai ales cand e vorba de chestii strategice si imaginatie la scara mare si pentru planuri mai sofisticate

    Aici ceva tot de la nemti, legat de calibre si viitoare arma de asalt (care pare ca e cea pomenita mai sus pana la urma)

    https://www.offiziere.ch/?p=36678

    “The tender makes no specifications for the caliber of the new assault rifle. In addition to the usual NATO standard caliber 5.56 mm, the larger caliber 7.62 mm is therefore also permissible. According to Heckler & Koch, this heavier caliber would be the only sensible choice for the upcoming weapon. Only with the 7.62 mm caliber could the Bundeswehr’s requirements regarding precision and penetrating power be met. The problem is, however, that the new weapon must not weigh more than 3.6 kilograms. Apparently, according to the weapon manufacturer this weight requirement can only be fulfilled with the smaller 5.56 mm caliber.”

    Practic isi dau si ei seama ca 5,56×45 e la sfarsit de drum, vor sa gaseasca ceva mai bun, cer insa caracteristici cvasi-imposibil de realizat (precum greutatea armei) si apoi aleg tot ceva in 5,56. Ceva care nici macar nu e cine stie ce noutate si abandonand o arma foarte OK care necesita doar o modificare la materialul de constructie.
    Cred ca anumite parti din WW 1 si blitzkriegul din prima parte a WW 2 sunt mai degraba exceptii pentru nemti si nu ar trebui admirati mai mult decat e cazul.

    Pentru noi, parerea mea e ca ar fi o mare prostie sa se cumpere o licenta (nu mai spun sa se cumpere de-a gata) pentru o arma in cal 5,56.

    Xv spune ca cineva de aici face AR-15 modificat intr-un fel spectaculos (insa AR cu imprumut direct de gaze e un concept pe care si americanii vor sa-l abandoneze), mai sunt proiectele de AK modernizat/modificat de la BSDA, e suficient sa se permita astfel de asocieri public-private nationale (daca ACTTM si Cugir nu sunt capabili de capu lor) si sa se produca o arma suta la suta locala, cu posibilitati de modificare (inclusiv la calibru, americanii deja incep sa treaca la ceva superior si e si normal odata cu raspandirea echipamentelor de protectie).

    In plus s-ar face la costuri mult reduse iar banii ramasi se pot baga in lunete si AVN-uri, in mai multa munitie pentru trageri mai multe (instructia si omul conteaza la fel de mult sau chiar mai mult decat arma) si se va putea vinde si in afara. Atata doar ca nu stiu daca se vrea asta ori cineva tot umbla dupa comisioane cum a fost si cazul Beretta cred eu.

    Ar fi OK ca Sadu (sau de ce nu, Zarnesti care daca imi amintesc bine s-au implicat in proiectul caporalului cu PA md86 bullpup) sa faca ceva concurenta Cugirului, si sa se dea drumul si la initiative private (chiar daca in colaborari public-private) si la astfel de competitii interne pentru ca zic eu, potential exista

  19. radu says:

    In rest, toate-s vechi si noi sunt toate in domeniu asta. Singurii care s-au avantat cel mai departe au fost tot nemtii, cu G-11, care insa s-a dovedit un esec din cam aceleasi motive. Adica overengineering, o arma foarte complicata, nefiabila, cu mentenanta foarte complicata aproape imposibil de realizat in teren si cu o munitie nefiabila pentru folosire in anumite conditii intalnite destul de des (si meteo si de lupta).

    Un cncept foarte interesant insa, poate o sa mearga in viitor odata cu avansul tehnologiei.

    Rusii au incercat si ei ceva cu AN-94 care iarasi a fost un esec (mai complicata, mai greu de intretinut si cu calitati marginal superioare doar la foc in serii, sub ceea ce s-a vrut din cate am inteles).

    Ar mai fi belgienii cu FN P-90 si FN F-2000, in special ca ergonomie (dar si calibru). P-90 imi place dar din ce am vazut se pare ca mai multi (din cei interesati, gen FS, antitero etc) prefera HK MP-7. Sigur, n-am tinut niciuna in mana dar P-90 mi se pare superioara asa, din imagini si caracteristici.

    Nu stiu de ce F-2000 nu a prea prins nici ea, o fi si faptul ca e bullpup si multora nu le plac astea, la un moment dat citisem ca slovenii (parca astia le-au cumparat) au criticat aparatele de ochire si modul in care erau puse pe arma, adica dadea rateuri la precizie din cauza amplasarii, au trebuit sa ridice pozitionarea etc, cred ca nici macar belgienii nu au prea adoptat arma si se bazeaza inca pe FNC (o arma cu sist cu piston lung, ca si AK-ul)

  20. habarnistul says:

    G11 și AN94 au aceeași problemă cu tragerea “hiper burst” , legată de alimentarea cu muniție .
    La AN94 s-a făcut un compromis , adică se trag doar două focuri .
    G11 folosea o muniție specială , fără cartuș .
    Sesizați care e legătura ?
    Muniția .

    Oare de ce francezii și germanii au băgat banii in platforme AR cu piston , ajunse la maturitate , dar în cal 5,56 ?
    Nu cumva tot ca o formă de rezistență împotriva americanilor , datorită viitoarei schimbări a calibrului NATO ( schimbare anunțată că sigură , începând cu 2023 ) ?
    Se pare că totul se rezumă doar la politică .
    Majoritatea țărilor care ” contează ” au dezvoltat o platformă de armă de asalt ( fiecare după puterea tehnologica și propria viziune ) , mișcare care face ca să existe alternative ( posibil de viitor ) la clasicele platforme AK și AR .
    Slovacii au propria lor platformă , evreii au propria lor platformă , cehii au propria lor platformă , sârbii au propria lor platformă , germanii au propria lor platformă , sud-coreeni au propria lor platformă , briții au propria lor platformă , italienii au propria lor platformă , sud-africanii au propria lor platformă … etc .
    În România , cineva ar trebui condamnat la moarte pentru portul ochelarilor de cal .
    Nu , nu este un factor de decizie , e ceva mai discret .
    Este un profesor necunoscut ( format în epoca sovietică ) , care a format greșit toți decidenții din istoria recentă , din prezent sau viitor .
    Probabil că nimeni nu își mai amintește de numele acelui profesor , dar conservatorismul din epoca sovietică trebuie sa facă loc progresismului vremurilor noastre .
    Nu va gândiți la progresism ca la o mișcare legebete 💩 , ci la schimbarea tuturor conceptelor .
    Începând cu legislația privind producerea de armament …

    • admin says:

      Majoritatea țărilor care ” contează ” au dezvoltat o platformă de armă de asalt
      Noi nu.

      Oare de ce francezii și germanii au băgat banii in platforme AR cu piston , ajunse la maturitate , dar în cal 5,56 ?
      Nu cumva tot ca o formă de rezistență împotriva americanilor , datorită viitoarei schimbări a calibrului NATO ( schimbare anunțată că sigură , începând cu 2023 ) ?

      Si americanii cumpara tot AR-15. Chiar anul in curs:

      The U.S. Department of Defense has awarded Columbia’s FN America a new $119 million contract to manufacture the military’s front-line assault rifles, according to the DoD website.
      The Belgium-based company located off Old Clemson Road in northeast Columbia is contracted to manufacture more than 167,000 M4 and M4A1 carbines for the next five years.

    • admin says:

      Pai sa rasufle dragonul o licenta de HK433 incoace. Promitem sa analizam cu atentie.

  21. xv says:

    @admin Sunt cele pt antitero

    • admin says:

      Ah, despre acelea era vb. Vrem sa vedem si noi ceva mai nou, mai apropiat de anul Domnului 20:20. Insa, evident, nu conteaza ce vrem noi…

  22. habarnistul says:

    S-a analizat .

    Unii au primit catalogul HK , tricou 3XL și șapcă , dar aliatul strategic și transatlantic a răsuflat spre decidenți că nu e momentul ( în acea perioadă tocmai se cumpărau acțiunile majoritare ) iar firma cu pricina tocmai devenea americană .
    In prezent HK au prea mulți clienți grăbiți .
    Mie personal îmi place HK433 ( pe o scară valorică de la 1 la 10 , primește 6 ) , dar pare mai butucănos și este mai greu decât Cugirul strămoșesc 🤪 .
    Recunosc cu mâna pe cravata mea de pionier că am primit doar catalog și șapcă , ca orice vizitator la standului .

  23. xv says:

    La targuri e de obicei si o zi exclusiv pt militari.Nu va duceti cu prietenele sau sotiile. Am facut odata greseala s pe langa sutele de intrebari toti au venit sa se fotografieze cu ea. Pana si fetele de la standuri. Si a primit cateva kile de prospecte. Am reusit sa discut cateva minute cu niste colegi, aia radeau ca in comedii.

  24. xv says:

    Si Stoner a fost o inovatie. Utilizata de Seals.Btw incarcatorul curbat de la mp5 a fost introdus de sas. Inginerii germani il facusera drept. Sas are o subunitate de rd. Ei au inventat si gela.

    • admin says:

      Probabil pentru ca britanicii aveau deja experienta cu incarcatoarele curbe ale Sterling.

  25. Marius-Eugen Fenchea says:

    Referitor la piesa aia din plastic – intre timp se putea fabrica si prin tehnologie MIM o piesa care sa fie mult mai rezistenta apropiata de otel, totul este sa fi vrut cineva acest lucru.
    Tehnologia MIM: https://en.wikipedia.org/wiki/Metal_injection_molding
    Sau poate dedesubturile sunt mai mari si trebuie protejati prin cumparare de armament mai multi producatori germani nu doar HK.

    • admin says:

      Nu rezistenta mecanica era problema ci, aparent, deformarea la temperatura ridicata. Problema se putea remedia “usor” prin incorporarea de material ceramic care insa crestea pretul armei. Toata lumea uita esentialul: G36 a fost proiectata pentru a fi o arma ieftina. Germanii ar fi putut face multe daca li s-ar fi dat 100 de marci in plus. Da-le Nicule 100 de marci…

  26. Marius-Eugen Fenchea says:

    @ Habarnistul Cum de ti-a cazut cu tronc HK433 -ul? Ce iti place la el in plus fata de HK 416 – intreb din punctul de vedere al unui profan in ceea ce priveste armele de foc.

  27. habarnistul says:

    Se pare ca ai o problema grava de concentrare a atentiei , nu poti retine afirmatia mea de habarnist … pe o scara valorica de la 1 la 10 , chiar iti imaginezi ca HK433 pe pozitia 6 este ” cea mai tare ” ?
    Pe HK416 nu am avut sansa sa pun mana …
    Dar am pus pe Colt ( 10 + , cu coroniță ) , Beretta ( 8 ) , Steyr ( asta e de 10+ ) , SIG ( 10 ) … e clasamentul meu .

  28. Marius Z. says:

    Pai daca tot se vrea ceva pe aproape de AR-15, luam licenta de la sarmanii din Muntenegru si noi le furnizam Securitate in schimb 🙂
    http://taradynamics.com/tm-4/index.html
    https://www.thefirearmblog.com/blog/2017/12/05/montenegrin-tara-tm-4-assault-rifle/

    @admin, parca ai scris si tu la un moment dat…

    stai ca au si sectiune Aerospace… gata, ne-am scos
    https://www.tara-aerospace.com/aerospace

  29. radu says:

    Hmm, cred ca ieri am pierdut un comentariu, oricum sa reiau pe scurt, poate ca nemtii au adoptat conceptul american de a da contracte la mai multi furnizori, sa nu apara monopol.

    Desi o simpla modificare la G-36 (care imi pare o arma foarte buna), schimbarea materialului la ulucul buclucas etc si producerea unei serii noi ar fi rezolvat problema, nu vad ce aduce nou o varianta de AR-15. Posibil pretul mai mic

    Chestia e ca nemtii insisi au bagat niste cerinte pe care nu prea le indeplineau nici unu din finalisti

    https://www.offiziere.ch/?p=36678

    Si la ei a aparut intentia de a urca calibrul la ceva mai puternic decat 5,56, atata doar ca greutatea ceruta si impusa pentru noua arma de asalt nu s-ar fi potrivit la un calibru de 7,62 la care se gandea HK.

    Nu-nteleg de ce nu s-au uitat si la calibrele la care se uita si americanii, 6,5 si 6,8.

    Nemtii imi par destul de suciti la minte, sunt buni executanti, obedienti si ascultatori si buni ingineri de obicei, dar prea putin capabili sa gandeasca planuri marete si strategii pe termen lung. Au tendinta aia de overengineering de ziceam, de la tehnica la planificare, probabil li se pare un semn de inteligenta superioara desi de fapt esti mai destept daca realizezi aceleasi rezultate intr-un mod mult mai simplu si mai putin complicat.

    Cred ca inca sufera de niste complexe istorice ramase din felul in care i-au privit si tratat in antichitate romanii, superputerea lumii de antunci, si chiar Napoleon mult mai tarziu, au tot incercat sa imite si apoi sa iasa din umbra aia, de la adoptarea in evul mediu a numelui de sfantul imperiu roman (care vorba poetului frantuz nu era nici sfant, nici roman nici imperiu) pana la Luther si apoi la aiurelile pseudo-istorice naziste.

    AR cu piston e o arma OK, exista chiar si in varianta cu piston lung produsa de o firma americana, chestia e ca AR pare la capat de drum, la fel cum pare si cal 5,56. Orice arma “noua” (de la AK la AR modernizate si modificate) sunt variatiuni pe aceeasi tema. Munitia si aparatele de ochire mai pot face diferenta si evident unele arme sunt mai fiabile decat altele in anumite conditii, altele pot fi ceva mai precise la foc automat samd dar nimic substantial, parerea mea. Pana si la ergonomie si greutate un AK modificat/modernizat se apropie foarte mult de AR

    Ideal ar fi ca si la noi sa se perimta initiativa privata si colaborari public-private, de la variantele de AK noi propuse la BSDA pana la AR-urile speciale de zice XV ca le face cineva de pe aici.

    Insa se pare ca cineva tot insista cu ideea ca la noi totul e cah si sa se cumpere ceva, orice, din afara, sa poata lua cine trebuie comisionu ignorand si istoria militara si economia si industria si sufocand orice posibilitate de progres local.

  30. Alex says:

    Larry Vickers nu a fost inginer, dar a fost is este un armurier desavarsit. HK416 este copilul lui si al lui Ernst Mauch (si nu numai HK417, HK45, HKL45 Compact). Amandoi si-au inchis conturile cu HK de ani buni.

    • admin says:

      Departe de a lua ceva din meritele delta-man-ului, discutia era centrata (dar ca de obicei a luat-o perpendicular si nu e neaparat rau) pe faptul ca ingineri de la HK au fost recrutati sa lucreze pentru emiratinoizi. Cunostiintele si experienta lor includ proiectul HK416 care inglobeaza contributia lui Vickers deci se poate afirma ca-Caracalu’ este construit pe baza experientei HK416 si SIG516, chiar daca Vickers nu a fost prezent si la proiectarea Carcalacului. Putem discuta calitatea executiei dar arborele genealogic este destul de clar.

  31. habarnistul says:

    ” xv says:
    16/09/2020 at 1:10 pm
    Si Stoner a fost o inovatie. Utilizata de Seals.Btw incarcatorul curbat de la mp5 a fost introdus de sas. Inginerii germani il facusera drept. Sas are o subunitate de rd. Ei au inventat si gela. ”

    Louis Chauchat a introdus puțin înainte de 1915 încărcătorul curbat ca standard pentru încărcătoarele armelor automate , chiar dacă nu l-a inventat el .
    Probabil că cei de la SAS întâmplător au ” aflat ” la orele de istorie despre încărcătorul curbat al lui Chauchat și l-au băgat pe gâtul celor de la HK 🙊🙉🙈 !
    Sunt convins că cei de la SAS au fost elevi silitori și atenți in clasă când erau mici , la orele de limbă gimnastică și la dirigenție .

    Cât despre platforma AR , nu se vrea nimic .
    Deci nicio legătură cu Muntenegru .

    Viitorul este ascuns privirii .

  32. Marius-Eugen Fenchea says:

    Iertare Habarnistule astea imi scapasera de la analiza cele cu 10+ cu coronita, 10+ si cu 8 – Inseana ca conform clasamentului facut de tine Beretta ce se laudau la un moment dat ca o sa produca ai nostri ca brazii nu este rea deloc, bine nici nu rupe gura targului in raport cu cele de 10+

  33. xv says:

    Te pricepi, nu gluma.Cauchat, creatorul celei mai proaste pusti mitraliera. Pt tine pusca mitraliera e acelasi lucru cu pm.Si cei de la hk n-auzisera de shosha, de-aia au facut incarcatoru drept initial.Esti meserias.In habarnism.

  34. xv says:

    Ref la Sadu, ar fi interesanta o comparatie intre ce au produs ei si Cugirul.Si cine a inovat.

    • admin says:

      Ar fi. Din pacate exista multe lucruri trecute la “index”. Poti duce calu’ la adapat… Dar concluzia cu privire la cantitatea de inovatie se stie deja. “S-a vazut”, cum se zice. Din pacate/fericire, o companie traieste din ce produce si am auzit – la a 15-a mana, nu dati cu pietre – ca-calitatea productiei Sadu nu era chiar la cel mai bun nivel. Or fi si alte dedesubturi ale miscarii de translatie, giratie si dizlocare spatiala care a urmat, eu nu le stiu si au trecut ani de atunci asa ca nu cred sa mai fie cineva interesat de rascolit cenusa si bagat batul prin gard. Desi…

  35. xv says:

    Steyr de 9 mm e zece plus? Ai tras la greu in counterstrike.

  36. habarnistul says:

    Ce treabă are încărcătorul curbat cu funcționarea unei arme controversate din WW1 ?
    Conceptul încărcătorului curbat este extrem de eficient .
    A fost sursa de inspirație pentru încărcătorul curbat al armei lui Fiodorov , scoasă imediat după apariția lui Chauchat .
    Ca simplu fapt divers , ești un simplu războinic din spatele tastaturii .
    Poți elucubra oricât de acum înainte , eu nu-ți mai răspund la provocări .
    Rămâi în starea în care ești 💩 !

  37. xv says:

    Ti-am mai spus, esti paralel cu domeniul.Nici macar tipuri de incarcatoare nu stii. Spre deosebire de tine am si tras in conditii reale. E o placere sa nu mai discut cu un habarnit.De parca te si bagasem in seama.

  38. habarnistul says:

    https://www.kalashnikov.ru/iz-budushhego-obzor-i-test-pritsela-steiner-ics-6-40/

    Articolul de mai sus este publicat azi 18.09.2020 …
    Cumva , unii de prin Germania știau care va fi câștigătorul din data de 15 septembrie 2020 .
    Ca să pregătești un asemenea articol , îți trebuie timp pentru ședințe foto etc .
    Câștigătorul final nu este totuși confirmat , cei de la HK au depus contestație .
    Noi am trăit toate astea … contestația nu îți dă contractul , dar îți face reclamă gratis in lumea care citește presa de profil .

    Pentru România , fenomenul se numește ” Deja Vu ” 🤪🤪🤪 .
    Contestațiile țin România într-o întârziere tehnică de 30 de ani …

  39. xv says:

    @admin Sadu era specializat in munitie.Nici Cugir n-a spart norii la pistoale si pistoale mitraliera.Carpati nici nu merita mentionat. Seria Cugir 95 prost finisata desi li s-a dat mura in gura. LP 7 arma de anii 50. Sadu totusi a scos pistol care trage foc auto si un pm decent.Desi Cugiru era in teorie vioara 1.Putea iesi o pusca automata mai buna daca ar fi colaborat. Mai degraba Cugiru a bagat strambe.

    • admin says:

      Daca e sa dezgropam istoria, Carpatiul in .380 ar fi avut piata buna daca ar fi fost finisat mai bine. Un produs ingropat 100% pe considerentul calitatii fabricatiei. Poate ca daca MAI ar fi fost dotat la inceputul anilor ’90 cu ceva de genul asta dar functional, situatia nu ar fi fost asa de rea acum. Exemplul #2 ar fi TTC – altii au reusit conversia la 9mm, nu si Cugirul. Sadu a incercat un prototip de arma de asalt, nu-mi dau seama cat de diferita de AK. Asta inainte de “noua arma de asalt romaneasca” de la Cugir.

  40. xv says:

    Sten si Sterling le-am vazut doar la muzeu.Arme ciudate cu pozitionarea laterala a incarcatorului. Sterling era la SAS dar nu cred ca in nr mare, initial au avut Ingram cu amortizor de zgomot. Sterling inca mai e folosit prin Argentina si India insa in varianta cu amortizor integrat.Nu stiu cine a inventat incarcatorul curbat, posibil Madsen. La g36 la nemti probabil se deforma ulucul dupa serii lungi. Ceea ce se intampla la multe arme. Nu si la PA 86, ca e din lemn. Dar dupa 2 incarcatoare pe auto e toata teava rosie. Poti s-o folosesti ca lanterna.

    • admin says:

      Sterling e relevant pentru ca a plecat ca un Sten modernizat, cu incarcator drept si a trecut apoi la incarcatorul curb. Avand in vedere ca vorbim de acelasi cartus Para, care teoretic are pereti drepti deci ar trebui sa functioneze bine in incarcatoare drepte, e interesant cum si de ce britanicii au trecut la incarcatoare curbe. Nu cunosc exact motivele – in cazul munitiilor gen 7.62×39 e evident dar nu si in cazul 9mm Para.

  41. xv says:

    Sunt putine pm cu incarcator curbat, ar fi si mp7, care sa zicem ca e pdw.Englezii au bagat curbat si la Bren, spre deosebire de vz 26. Or fi facut teste comparative, nu stiu.Sau s-or fi inspirat de la japonezi, aveau ceva asemanator.

    • admin says:

      Diferenta Bren vs Vz. 26 e facuta de munitie: The magazine was curved in order to feed the rimmed .303 SAA (“Small Arms Ammunition”) cartridge, a change from the various rimless Mauser-design cartridges such as the 8mm Mauser round previously used by Czech designs.

      Dar asta nu explica diferenta intre Sten si Stirling, ambele folosind aceeasi 9mm Para.

  42. xv says:

    La Carpati nu stiu daca mai recuperau in 9 mm cu incarcator de doar 7 cartuse pe pietele militare.Au incercat ceva si ungurii cu PA-63 si chiar licenta PPK, au vandut la pasionati dupa 2000.Era o varianta.

  43. xv says:

    Da, zgb 33 tot incarcator curbat. Sunt arme cu cartus rimmed si fara incarcator curbat, dar nu-mi amintesc vreuna automata.

  44. radu says:

    De curiozitate, Admin, mi-ai blocat o postare aici si daca da, de ce (adica am vazut ca n-a aparut atunci)? Sa stiu si eu daca e cazul care e treaba

    • admin says:

      Nu, nu le-am blocat eu (am vazut ca au fost de fapt doua comentarii) ci filtrul anti-spam, din motive greu de ghicit dar cateodata se mai intampla. Le-am gasit si le-am dat drumul ambelor.

  45. radu says:

    @Admin

    Mersi, nu stiam ce se intamplase, probabil o fi fost ceva cu linkul ala

  46. habarnistul says:

    Din acest motiv nu se poate face nimic la Cugir sau alte stabilimente care se ocupa cu arme :lipseste geniul creator .
    Pe bune .
    Garand nu are inlocuitor …