Solutii, episodul 1

La barza chioara ii face UE fabrica de munitie.

ASAP_Factsheet_May_2023_0

Vesti bune (cum ar zice James May): UE a aprobat un plan de subventionare a activitatilor de modernizare sau constructie de noi fabrici de munitie (sau rachete). Se vor subventiona intre 40-60 de procente din valoarea investitiilor, bugetul total al programului este limitat la EUR500mil iar programul in sine este prevazut a dura pana in 20:25.
Obiectivul programului este de a mari capacitatea de productie a munitiei din UE, faimosul de acum plan de productie a unui milion de obuze pe an.
Aplicantii trebuie sa depune un plan de investitii din care sa rezulte cum au de gand sa creasca capacitatea de productie existenta, de unde vin restul de fonduri, cine (terti producatori din UE) se mai baga in afacere si daca se jura pe rosu ca vor da prioritate comenzilor primite prin intermediul UE. Ultimele doua puncte valoreaza cate 10% din subventie si pot duce, daca sint bifate amandoua, subventia oferita de UE de la baza de 40% la frumosul procent de 60%.

Vestea proasta: de aici nu iese nici o spaga, offset sau parandarat deci interesul cleptocratilor ministeriabililor romani tinde asimptotic spre zero.

Vestea si mai proasta: calculand la o rata medie de 50%, EUR500mil ar ajunge pentru subventionarea a unui miliard de Euro in investitii totale si asta e suma pe care un gigant ca Rheinmetall ar cheltui-o doar pe vopsirea gardurilor deci competitia pentru atragerea fondurilor va fi stransa.
Aici ar trebui sa intre in ecuatie interesul pe care producatorii respectivi il vor arata, rapiditatea si seriozitatea cu care isi vor prezenta planurile de investitii. Deci sanse mici ca Romania sa prinda ceva firimituri, poate data viitoare.
Romarm tocmai ce a ramas fara director, arestat pentru ceva gen spaga, offset sau parandarat. Si oricum, fiind de Stat, Romarm ar fi stat sa treaca ocazia asta ca sa revina la afacerile normale, fara sa duca grija controalelor UE care vor insoti cu sigurata orice banut primit. Asa ca mai bine fara bani de la UE dar curati si cinstiti pana la pronuntarea instantei.

Cat despre rezultatele celor de la Economie, trebuie sa ne reamintim de esecurile rasunatoare cum ar fi redeschiderea fabricilor de pulberi, “tunul” Beretta si circul Piranha. Practic nu exista nici un exemplu de investitie serioasa de succes in industria romaneasca de aparare aflata in subordinea Ministerului Economiei.

Ramane speranta intr-o cooperare cu vreun partener extern, cum era vorba la inceputul anului, in cazul investitiei comune in productia de munitie cu o firma (Rheinmetall?) din Germania. De atunci insa nu s-a mai auzit nimic.

Altfel ni se vor servi aceleasi platitudini cum ca s-ar fi depus niste propuneri excelente dar ca am fost refuzati pe motiv de purtat de basca.

Pentru ca UE iti da dar nu-ti baga in traista.

COM_2023_237_1_EN_ACT

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Solutii, episodul 1”

  1. caucazian says:

    cat timp industria de armament ii de stat tot asa va merge treaba
    si nu se inghesuie nimeni sa o privatizeze nici macar partial ca nu mai primesc spaga offset si parandarat
    am spuse si am so mai repet

    • admin says:

      Ar fi si asta o solutie, exista ceva cel putin un exemplu de succes (Aerostar). IAR ar fi contra-exemplu sau macar dovada ca trebuie gasite solutii “speciale” pentru fiecare caz in parte.

  2. gsg9 says:

    astia nu mai fabrica pulberi, asa ca ce munitzii sa faci, doar tuburi si capse si femei care toarna cu linguritza

    smecherashii nostri importa pulberi din serbia pe o maslina o acadea la baetzii si ca sa nu sara la ochi sume peste 100 milioane cu aprobari shpagarlament le-au spart in sute de contracte mici

    cu fabrici de pulberi ne-au tot amenintzat, acum cu coreenii, dar au ramas doar la stadiul de amenintzari, o fi tot ceva gen Armata 2040

    deci teoretic s-ar putea face multe dar practic nu potzi sa iei painea de la gura la Famiglia, nu e frumos :))

    dupa aia restul de 40-50% sute de milioane de unde, ca ashtia’s oameni sarmani, de abia isi platesc pensiile speciale de zeci de mii de EUR…

    singura solutzie viabila ar fi ca mUE sa plateasca 100%

    sa plateasca shpagile de rigoare cu terenul si aprobarile si sa nu uitam studiile de fezabilitate cu firmele de partid

    eventual sa-si toarne singuri si autostrada spre Vest, cu alte aprobari, terenuri si studii de fezabilitate cu firmele de partid

    sa vina sa-si construiasca si sa supervizese totul cu proiectantzii si constructorii lor

    materialele sa le cumpere obligatoriu local prin intermediari firmele de partid la pretzuri promotzionale

    eventual dupa aia sa-si aduca si muncitoarele, sa nu ne ia noua sarmanilor srilankezii nostri de la gura

    si la final obligatoriu sa semneze contract clar ca nu livreaza nimica pe piatza interna sa nu ne incurce noua afacerile locale Zamolxis raul ramul nu ne vindem tzara o furam noi

    chiar si asa pariu ca se vor gasi romani verzi rosii rusofili oameni de bine prin diverse structuri, partide si organizatzii care vor incerca sa puna o talpa

    deci care ar fi probabilitatea sa se intample :)))

  3. caucazian says:

    la IAR Brasov tot statul are controlul are 64% din actiunii
    ar trebui sa vanda la privat sa ramana cu maxim 45% pt ca la adunarile generale nu se prezinta toti actionarii minoritarii

  4. caucazian says:

    conducerea companiilor militare romane de stat inca sant in comunism
    adica ei indiferent cate vanzari fac cat ii cifra de afacerii cat armament produc ei tot acelasi salar iau
    si atunci de ce sasi bata capu cu proiecte europene si cu fondurii europene si prostii de astea
    pt fonduri europene trebuie sa faci multe hartii sa umbli sa te zbatii un pic
    dar nu primesti nimik la salar in plus, si atunci se merita? voi nu ati face la fel?
    oricum directori astia sant numiti politic si cand vin ailalti ei zboara
    si ei stiu asta si atunci prioritatea lor ii sasi umple buzunarele in timpul limitat pe care il au, nu bani europenii
    singurs solutie pe termen lung ii ca statul sa vanda catre privat de preferat prin bursa ca ii transparent si oricine poate cumpara macar 55% din companie
    o sa ziceti ca sa puna directori competenti si bonusuri in functie de perfomanta
    o sa fie schimbati din functie indiferent cat de competentii sant cand vin ailaltii la putere mai ales daca nu raspund la comenzii politice si nu iau ca lipitorii firmele de partid sa suga bani companiilor militare pe care le conduc

  5. gsg9 says:

    România ar fi avut ocazia să-și resusciteze industria de armament, contribuind la fabricarea celor un milion de lovituri de artilerie de 155 mm, cerute de Uniunea Europeană pentru a le livra Ucrainei.Până acum însă nu s-a anunțat nicio investiție în acest sector, mai ales că liniile de fabricație a acestui tip de muniție au fost vândute, pe bucăți, la fier vechi, după ce generalii din conducerea MApN au concluzionat că în războaiele viitoare nu se va mai utiliza armamentul clasic.

    LOL, sa marim soldele si pensiile generalilor

    in rest s-au taiat la feareeee veeechii cuuumparaaam si la revedere

    nu facem investitzii, stam pe burta pana se rezolva problema

    https://www.national.ro/0pp/romania-rateaza-fabricarea-de-munitie-pe-bani-europeni-instalatiile-pentru-obuzele-155-mm-au-fost-vandute-la-fier-vechi-794535.html

  6. gsg9 says:

    nu mUE, americanii…

    Investitorii americani vor face o infuzie de capital de 100 de milioane de dolari ca doar nu investesc romanii, ca p’astia nu-i intereseaza decat vreo frauda ceva…

    Apoi, tot în faza a doua a investiției, pentru eficientizarea producției, partea americană intenționează să intre și pe piața de pulberi explozive, capitol la care România suferă foarte mult.

    sufera saraca…

    ce-am scris eu mai sus ca astia semneaza amendamente sa nu livreze la intern sa nu le strice shpagile astora :))))

    Conform unor surse din domeniu, principala piață va fi cea din Ucraina

    https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/americanii-investesc-intr-o-fabrica-de-munitii-in-2266852.html

  7. Cezar says:

    100 de milioane de la americani investitie la Dragasani. Rusii au fost mana buna pentru noi in Ucraina. Nici nu pierd, nici nu castiga. Numai bine sa ne ‘pregatim’ si noi in tihna! Parol…

    • admin says:

      S-o vedem si pe asta. Nu stiu cine sint investitorii, cat sint de seriosi, etc…

  8. gsg9 says:

    cacare ce-o intzelege din fraza aia

    Smaller countries are also pitching in. Industry officials said the Turkish government-owned firm MKEK had signed a two-year contract this year with Romania to build 155-millimeter shells.

    je intzlege ca astia i-au platit pe turci sa le fabrice munitzia de 155mm

    coroborat cu ce s-a scris mai sus ca presele s-au taiat de mult iar de pulberi stim de mult ca nu mai estem

    si cu cerintzele maretzei licitazii pt obuziere unde scrie ca furnizorul trebuie sa le dea si 15k de obuze, deci luam si obuzierele tot de la turci?

    tzara bananiera importatoare de munitzie…

    https://www.nytimes.com/2023/09/23/world/europe/eu-ukraine-war-ammunition.html