Guest Post: Anomalii Romanesti

File:AcadTehMilFerdinand I.png - Wikimedia Commons

By Caudillo:

Problemele invatamantului romanesc sunt cunoscute, profesorul Vlaston a scris despre ele. Anul acesta avem 53 de licee cu 0 absolventi de bacalaureat,  188 de licee cu promovabilitate sub 15 %, dintr-un numar total de 1444 licee.

Invatamantul romanesc trimite toti elevii claselor a VIII a la liceu , indiferent de nota obtinuta la evaluarea nationala. Si se ajunge la situatii bizare, unde elevi cu nota 1,5 sau  2,2  obtinuta la matematica la evaluarea nationala sunt repartizati in clase de informatica.

La aceste anomalii s-a mai adaugat una, respectiv acordarea burselor de merit. Anul acesta ministrul educatiei a schimbat criteriile de acordare a burselor, hotarand ca primii 30% dintre elevii unei clase vor primi burse de merit, indiferent de note. Au fost niste proteste si ministrul a acceptat si ca toti elevii cu medii mai mari de 9,50 sa primeasca burse de merit. Ministrul educatiei si-a motivat decizia initiala :

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit”, a spus ministrul Educației

Si s-a ajuns in mod previzibil la alta situatie bizara , ca un elev cu media 4,59 sa ia bursa de merit, care nu este mica, 450 ron/luna , iar elevi cu nota 9 sa nu ia bursa de merit, de unde si niste acuzatii de discriminare.

Ce pot intelege copii din aceasta situatie?

Un elev de 4,59 poate intelege ca in Romania o duci bine si daca nu inveti, trebuie sa fii putin smecher si sa ai ceva noroc.    

Un elev de nota 9 poate  intelege ca in Romania statul apreciaza mai mult elevii de nota 4, 5, 6 sau mai pe scurt, ca

“Tara te vrea prost!”    

Ingrijorator este ca decizia ministrului educatiei putea fi corectata cu ajutorul  altor institutii , cum ar fi Guvernul Romaniei,   Presedintele Romaniei, care are programul Romania educata, Parlamentul Romaniei, care are comisii de specialitate si cu toate acestea nu  s-a intamplat nimic.  

Dupa stirea initiala cu elevul de 4,59 care are bursa de merit, au mai aparut si alte cazuri de elevi cu medii de 1,97 sau 1,59 obtinute la evaluarea nationala si care au luat si ei bursa de merit. Poate situatia se va remedia, desi e nevoie de schimbarea legii, iar o reactie a presedintelui Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti , Iulian Cristache , e cel putin discutabila

Văd un mare scandal pe bursele de merit. Vezi, Doamne, a luat cineva în Prahova o bursă cu 1,97.Așa, și? Care este mai utilă? Bursa sau pensia specială… cea cu multe zerouri în coadă? Ok, trebuie, cumva, SCHIMBATĂ DENUMIREA, dar asta e apă la moară pentru unii eminenți. Ipocriților!”, a scris președintele la nivel național al FNAP

Pentru MApN situatia invatamantului liceal este importanta, anul acesta MApN a renuntat la examinarea teoretica la scolile de maistri militari si subofiteri,  iar notele de la bacalaureat ale multor candidati erau mici, ceea ce arata o slaba pregatire a candidatilor. MApN ul nu poate gasi alti candidati decat cei furnizati de invatamantul romanesc, problema este slaba pregatire a acestor candidati si atunci nu ai ce pretentii sa ai de la candidati cu note mai mici decat 7 si care nu dau examen de admitere.      

Din pacate pentru  invatamantul romanesc e greu  sa furnizeze MApN ului candidati pregatiti, elevii olimpici  de regula pleaca din tara sa studieze in strainatate, iar de la elevi cu nota 2 care ajung in clasele de informatica nu poti avea pretentii.    Cat despre elevii cu medii de 4 5,6,7  poti sa le dai si burse de merit de mii de lei , bursele de merit nu ii fac mai destepti, tot elevi de nota 4,5,6,7 raman   si din pacate acesti elevi pe care invatamantul romanesc nu ii stimuleaza sa invete se vor regasi in scolile militare romanesti.

M-am uitat pe datele la admiterea pentru ofiteri in 2023. In unele cazuri nu am reusit sa gasesc rezultatele de la admitere. La Academia Fortelor Navale s-a reusit ca sa se ocupe toate locurile la sectia militara in prima sesiune, un lucru bun.

Rezultate interesante am gasit la Academia Tehnica Militara. Pentru MApN si SPP s-au  pus  in oferta  2023   213 locuri la buget,  din care 125 repartitii colegii militare si restul de 88 scoase la concurs. Nu se precizeaza numarul locurilor pentru SPP.

Dupa prima sesiune din iulie 2023 cu tot cu redistribuiri sunt declarati admisi 75 de candidati pentru locurile  MApN si SPP la buget si se mai aloca pentru a doua sesiune 39 de locuri la buget pentru MApN si SPP. Examenul s-a dat la disciplinele engleza, matematica si informatica iar nota finala s-a calculat dupa formula

0,5 x nota matematica + 0,3 x nota informatica + 0,2 x nota engleza

Uitandu-ma pe rezultatele din prima sesiune am gasit si candidati foarte buni

dar si candidati foarte slab pregatiti

Cerinta pentru a fi admis la Academia tehnica a fost obtinerea notei finale  minime 5.  La bacalaureat  nota finala  minima e 6, cu obligatia ca la toate probele sa se obtina minim 5. La academie nu exista aceasta obligatie , au fost admisi candidati cu note de 2,3,4 la matematica si informatica, i-a ajutat engleza sa treaca examenul. Cu niste rezultate curioase, ma intreb cum e posibil ca in cazul candidatului de pe locul 75 sa afli ca a luat nota 9,1 la bacalaureat  si nota finala 5 la academie, nota compusa din 8,5 la engleza, 6 la informatica si 3 la matematica. Cu concluzia ca un examen de admitere la scolile militare e mai mult decat necesar, nu te poti baza pe nota de la bacalaureat.

La sesiunea a doua s-au prezentat pe locurile MApN  28 de candidati, doar 12 reusind sa promoveze examenul

Din ce observ, cei mai buni candidati sunt la specialitatea CALC , probabil la “Facultatea de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică (Facultatea C) Calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională “

Ma bucur ca la Academia tehnica au venit candidati cu note de 10 la informatica si matematica, sper ca sa aiba o lunga si fructuoasa cariera militara, armata are mare nevoie de asemenea specialisti, dar nu pot sa nu observ ca la aceeasi facultate, in sesiunea  din septembrie e admis la pozitia 6 un candidat cu nota 3 la informatica , concluzia e ca MApN-ul e are un deficit de candidati la Academia tehnica si atunci e dispus sa accepte si candidati foarte slabi pregatiti, candidati pe care ii furnizeaza invatamantul romanesc.

Autor: Caudillo

                                                                                                                                                   

You can leave a response, or trackback from your own site.

19 Responses to “Guest Post: Anomalii Romanesti”

  1. Xv says:

    Daca iei ca reper informatica, ATM e mult in urma Universitatii din Bucuresti (dau exemplul asta pt ca e cea mai cunoscuta), in primul rand tine de bazinul de selectie mult mai mare al UniBuc, de faptul ca e universitate foarte buna (profesori buni, laboratoare) si absolventii gasesc usor posturi bine platite in Romania sau pe afara (si mai bine platite). Plus ca unii se angajeaza din facultate.
    Pe langa plusurile astea, sunt si avantajele vietii studentesti civile, fara constrangeri.
    In institutiile militare ajung si destui absolventi de facultati civile, deci se mai echilibreaza situatia.
    Din ce se vede in tabel, note mici, tocmai la o facultate tehnica. Or fi fost subiectele dificile.
    Mai e o chestie: in unitati, nu de putine ori exista maistri militari mult mai pasionati si priceputi in meserie. Nu ma refer la genul Dorel, ci la “Nea Minitehnicus” sau cum ii spun baietii din fiecare unitate, omu care rezolva problemele mai dificile, in care
    unii ingineri isi prind urechile.

  2. Caudillo says:

    Am luat că reper tabelele de la ATM.

    “In institutiile militare ajung si destui absolventi de facultati civile, deci se mai echilibreaza situatia.”

    Aici e discutabilă situația

    “Vă spun, că nu e niciun secret, cei de la SIE sunt disperaţi! Nu mai au oameni, IT-iști. Au venit firmele multinaționale sau chiar companii româneşti care le-au oferit de trei sau chiar patru ori salariile lor. Sunt oameni care încep şi ei o casă, rămâne soţia gravidă – cedează unii dintre ei. Piaţa muncii este atât de puţină, ori dacă nu o ai nici legiferată să poţi să-i cauţi, să iei civili… că nu puteau angaja, fiind departament militar. Hai să fim serioşi”, a spus Florian Bichir, la DCNews TV

    https://www.dcnews.ro/probleme-la-sie-florian-bichir-sunt-disperati-cedeaza-unii-dintre-ei_936046.html

  3. Xv says:

    SIE ia oameni si de la ATM (au putine locuri) si de la universitati matematica/informatica/cibernetica/politehnica
    Nu stiu la care it-isti s-o referi, cei pe partea de hard (ingineri), cei cu soft (programatori) sau cei “black hat”, care de obicei sunt tot programatori, dar nu exclusiv. Au cea mai buna oferta dintre cei din Sistem.
    Problema e ca ofertele in Romania rareori sunt comparabile cu cele din Occident.
    Nu sunt foarte multi care sa isi doreasca sa castige mai putin si sa fie si intr-o institutie militara.
    IT-ul are problema ca desi exista scoli foarte bune in Romania, ofertele din strainatate sunt foarte atragatoare si pot veni si cu cetatenie cu tot.

  4. Caudillo says:

    IT știi sunt doar o parte din problema.Din 39 de locuri în sesiunea a doua s au ocupat doar 12, deci ATM ul are un deficit de 27 de studenți.
    Chiar daca ATM ul a acceptat candidații cu note de 2, tot are deficit de studenți. Degeaba a adoptat stilul Ministerului educației, care a băgat elevii cu 2 la matematica în clasele de informatica, tot nu a obținut rezultatele dorite.
    MApN ul are nevoie de mai mulți studenți de nota 10, ca să fie concurenta, altfel puținii studenți de 10 vor pleca din sistem, cum spunea Bichir, vine un copil, o casă și pasiunea nu mai e suficientă.
    Dacă învățământul românesc nu se restructurează și nu pune accentul pe calitate tot studenți de nota 3 va avea MApN ul. Riscul e ca inginerii militari buni să plece în civilie iar în sistemul militar să rămână doar cei care au intrat cu note de 3 la ATM.

  5. Xv says:

    Caudillo- Toti au nevoie de cat mai multi studenti de nota 10, nu numai MApN.
    Cei de nota 10 aleg o facultate in functie de oferte (bani, cariera, satisfactii intrinseci).
    Si MApN nu are nici pe departe cea mai buna oferta.
    De ce ar alege un viitor inginer mecanic o cariera sa faca doar prototipuri de TAB cand poate lucra la Renault, cu salariu mai mare, concedii in locuri exotice, teambuildinguri, stagii prin alte tari, fete frumoase etc?
    Nu stiu la ce restructurare te gandesti, au mai restructurat si Miclea si Funeriu, e si restructurarea recenta cu eliminarea trimestrelor, nu cred ca asta e problema, ci lipsa de orizont lipsit de politizare, birocratie si spagi.
    Am fosti colegi care au terminat ATM si au renuntat dupa cativa ani, au plecat din tara, nu mai sunt cetateni romani. In Bucuresti e greu in primii ani, stai cu chirie si chiriile sunt destul de mari. Nici in alte orase nu e mai usor, desi viata e ceva mai ieftina.
    Si btw, in Bucuresti, la Politehnica este o viata studenteasca mult mai misto decat traiul cazon din ATM, e diferenta ca de la cer la pamant.
    Da, era si Poli plina de figuranti care se spargeau in fite cu aspiratoare de gagici (masini, in jargonul inginerilor). Dar se invata pe rupte, cel putin cat am stat pe acolo.
    Atuul ATM e unicitatea faptului ca absolventii pot lucra in domeniul militar, care nu e accesibil oricui. Asta inseamna acces la tehnologii straine sau uneori si romanesti de avangarda, inca neabordate in domeniul civil.
    Si posibilitatea de a reinvia/reinventa cercetarea militara romaneasca, foarte subreda la ora actuala.
    Deci in primul rand pasiune.

  6. Caudillo says:

    XV, restructurarea sectorului învățământului înseamnă închiderea liceelor cu promovabilitate redusă. E suficient să pui condiția unei note minime de 5 pentru întrarea la un liceu și se elimina multe din problemele învățământului românesc. N are rost să bagi banii în licee unde nu se învață nimic. Elevii care nu obțin 5 îi trimiți să învețe o meserie, e pierdere de timp și de bani să i trimiți la liceu.
    Și cu banii economisiți stimulezi performanta atât la elevii rămași cât și la profesorii care se ocupă de ei.
    Garantat vei găsi atunci la ATM mai mulți studenți de 10. Iar nota minimă 5 la fiecare materie de examen la ATM e obligatorie.
    Ce student e ăla cu 2 la matematica?
    Ce poate scoate ATM ul din el?
    După absolvire inginerii trebuie păstrați în sistem, ii motivezi financiar și oamenii vor rămâne militari.

  7. Xv says:

    Deci solutia ta e sa dai afara profesorii pt ca unii elevi nu pun mana pe carte.
    Ai un liceu pe undeva la tara, in munti, cu conditii de-alea de ani 40, il desfiintezi, ca e mai simplu asa, scazi costurile, cine face copii sa se descurce, invatamantul inseamna economii la buget, nu educatie si sanse egale la munca.
    Ce se-ntampla la ATM tine strict de regula tampita cu media de la bac, atat. Nu erau probleme de-astea cand media la bac nu conta la admitere in facultate.

  8. Caudillo says:

    Soluția este ca să se pună accentul pe elevi , nu pe norma profesorilor.
    Dacă elevii nu învață, nici profesorii nu și găsesc justificarea.
    Trebuie făcută o diferență între profesorii care scot olimpici și profesorii care produc analfabeți funcționali.
    N are rost să trimiți la liceu elevi cu 2 la evaluarea națională.
    Pierd elevii timpul în liceu și nu învață o meserie, pierd părinții banii pe care îi cheltuiesc cu copiii în liceu, pierde bugetul statului.
    Singurii care câștigă sunt profesorii care predau in liceele cu 0 absolvenți la bacalaureat.

  9. Caudillo says:

    Io zic că e mult mai profitabil să închizi un liceu la tara unde elevii oricum nu învață nimic și să aduci elevii care vor să învețe în orașe, la licee de prestigiu, cu profesori buni, să i aduci in contact cu alți elevi buni și să stimulezi competiția între ei.
    Poți să sprijini acești elevi buni de la țară prin internate gratuite și burse sociale, e benefic și pentru elevi și pentru buget.
    Așa stimulezi cât mai mulți elevi să învețe, nu să frecventeze degeaba licee în care nu învață nimic

  10. Xv says:

    E treaba Ministerului Invatamantului sa inchida licee, nu a MApN.
    Nu cunosc situatia liceelor de la tara, nici macar a celor de la oras, ca sa ma dau cu parerea. Daca ai cifre cu promovabilitatea elevilor de la liceele de la tara, pune un link, ceva, sa imi fac o imagine.

  11. Caudillo says:

    Treaba Ministerului educației e să pregătească elevii, MApN ul e doar beneficiar al educației naționale.

    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26652235-ligia-deca-povesteste-cum-angajatii-din-minister-sterg-comentariile-negative-adresa-daca-apuca-stearga-repede-proasta.htm

    Angajații din Ministerul educației au și alte sarcini, să i facă ziua mai bună doamnei ministru.
    Sunt câteva exemple în linkul cu profesorul Vlastom, pot să ți spun din proprie experiență că la școlile de la țară problemele învățământului se amplifică. E logic, profesorii buni trăiesc din meditații, nu din salariu, meditațiile se plătesc mai bine în orașe, din păcate și în orașe sunt multe licee unde nu se învață nimic.

  12. Xv says:

    Caudillo, lasa-ma cu disperatii din minister care nu au ce face decat sa stearga comentarii.
    Am gasit lista cu promovabilitatea, sunt destule licee cu 0% promovati prin tara.
    La LM-uri 100% promovati.

  13. Xv says:

    Tu ce ai schimba in Sistem, Caudillo?

  14. Caudillo says:

    Educația și MApN ul au adoptat aceeași soluție la problemele lor, respectiv au coborât standardele profesionale.
    Învățământul are un buget de peste 10 miliarde de euro cu rezultatele pe care le ai văzut la bacalaureat.
    O schimbare necesară ar fi o notă minimă de 5 la probele de la evaluarea națională.
    Desființarea învățământului obligatoriu de 10 clase. Copiii care vor să învețe carte trebuie sprijiniți, restul trebuie sprijiniți să învețe o meserie. O coafeza câștigă și 8000 de Ron/luna , nu i trebuie bacalaureat și nu e cazul să piardă timpul prin liceu.
    Plata diferențiată a profesorilor, un profesor bun care are elevi de olimpiade naționale merita 10000 Ron/ luna.
    Anularea examenului diferențiat la admiterea la liceu, evaluarea națională e suficientă
    Un contract cu absolvenții de învățământ superior să lucreze în țară, e inadmisibil să pregătim medici cu bani de la buget și apoi medicii să plece din țară, când avem o lipsă de medici.

  15. Caudillo says:

    Aceeași soluție și în armata, ridicarea standardelor la angajare și a motivației, inclusiv cea financiară.
    Examen de admitere și la subofițeri și mm, cu note minime de 5 pe fiecare probă,la fel și la ofițeri

  16. Xv says:

    Da, sunt idei de bun-simt. Ma refer la ce ai scris despre MApN si ceilalti din Sistem.
    Motivarea financiara e foarte importanta, asta se sinte mult la randamentul militarilor. Cam greu sa-ti fie mintea 100% la munca, in momentul in care nu ai o casa a ta, conditii ok de viata (cos zilnic, confort pt familie, rate suportabile). Baza. Nu extravagante din primul an, citybreakuri saptamanale ca civilii etc ci normalitatea din alte armate.
    Cu desfiintarea invatamantului obligatoriu de 10 clase, nu stiu ce sa zic, nu cunosc ce tari ex-comuniste au procedat asa cu folos. Nu vreau sa ma duc inainte de 89 cu sistemul comunist care totusi in conditii nasoale era destul de performant. De la Abramburica incoace au fost “esece” pe banda rulanta, cu diverse constrangeri UE.
    Cu plata diferentiata e o solutie probata in privat, cine are bonusuri (lunare, anuale), altfel e motivat.
    Nu cunosc legislatia in domeniu ca sa spun daca ce e posibil dpdv legal ce ai scris.

  17. Caudillo says:

    Sistemul de dinainte de 89 era performant pentru că era un sistem integrat, statul asigura după școlarizare locuri de muncă, stagiatura, era un traseu cunoscut în carieră.
    Acum , chiar și cu diplomă de facultate , riști să ajungi vânzător la Lidl, dacă nu ți ai ales facultatea care ți se potrivește.
    Ministrul Liviu Pop a avut o tentativa de a aplica salarizarea diferită a profesorilor

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21998414-liviu-pop-calcul-profesorii-din-scolile-renume-fie-incadrati-grila-diferita-salarizare-fata-restul-cadrelor-didactice.htm

    dar a renunțat rapid la presiunea unor profesori și a opoziției

    https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/cum-vrea-ministrul-educatiei-sa-abrambureasca-1810041.html

    Este o măsură greşită, din punct de vedere ştiinţific, şi discriminatorie, din punct de vedere etic şi profesional. Este un dispreţ total faţă de dascălii care stau la ţară sau la şcoli de periferie. Un dascăl este extraordinar dacă reuşeşte într-o astfel de şcoală să ducă un copil de la nota 4.00 sau 5.00, la nota 7.00 sau 8.00. Este mult mai bun decât un profesor de o şcoală din centru, unde vin copii supradotaţi, pregătiţi la meditaţii, pe care îi ia de la nota 9.00 şi îi duce la 10.00. Esenţial este şi materialul cu care se lucrează“, a explicat Mircea Miclea.

    La rândul său, prof. Cristina Tunegaru afirmă că adevărata performanţă este să aduci pe linia de plutire un elev slab şi nu atunci când pregăteşti unul deja foarte bun.

    „Dacă s-ar implementa, această măsură ar face foarte mult rău. Progresul şi performanţa cea mai mare este atunci când ridici un copil de la nota 4.00, la nota 6.00. Acolo e o muncă extraordinară .

  18. Xv says:

    Caudillo, inainte de 89 pionierii aia viitori comunisti de nadejde (cica) se mai duceau pe la casele de pionieri sa faca ba navomodele, ba radioamatorism, ba tir, ba judo, ba karate sau ju-jitsu (shotokan, desi era interzis, se facea prin anumite locuri), ba ski etc. Nu toti, fireste, majoritatea mergeau la fotbal (cu rezultatele alea din anii 90).
    Bineinteles nu toti doreau sa fie militari, insa erau destui care alegeau calea asta si deja plecau cu anumite aptitudini.
    Situatia de la tara e dificila, daca inainte de 89 ei aveau avantajul ca mai aveau o vaca, un porc, o gradina, o livada, acum avantajele astea nu mai acopera dezavantajele.
    Satele se depopuleaza in general, sunt insa si sate care prospera, destul de putine.
    Inca e in suspensie la noi ideea cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu, au fost doar niste voci care sa propuna mai insistent asta (aceeasi domni autosuficienti si atoatecunoscatori “vedete in kaki”, care apar pe sticla), ca a revenit la moda ideea asta PROASTA.
    Pana la alegeri nicio sansa sa se adopte o asa idee nostalgic-comunista. Ar fi un mar prea otravit scos din buzunarul unui consilier de la cele 2 entitati care decid sau trimis de la DC. Si asta pune pe butuci voturile pt orice partid.
    Asta e, unii ghenerali intrati in comunism in uniforma au diverse ambitii personale sau sunt trambite ale ambitiilor altora.

Leave a Reply