ACE, o solutie mai buna pentru Romania in locul MLU

F-16 ACE - Sursa: IAI

F-16 ACE – Sursa: IAI

Romania se indreapta cu pasi repezi spre o achizitie de F-16 din Portugalia si desi mai sint inca multe intrebari ramase fara raspuns cum ar fi provenienta aparatelor (PA I vs II), numarul lor si componenta pachetului pentru care platim cele 600 de milioane, un lucru pare destul de sigur: aparatele ar urma sa fie modernizate la standardul MLU de OGMA, in Portugalia.
E aproape sigur prin prisma faptului ca planul initial al Portugaliei era sa modernizeze 40 de aparate din dotare la standardul MLU si apoi sa vanda 10 dintre ele (provenite din lotul PA II). Portugalia ar fi urmat sa ramana cu 30 de aparate, impartite in doua escadrile a cate 14 bucati, doua aparate urmand a fi folosite pentru piese de schimb.
Primul pas facut a fost achizitia a 20 de kit-uri MLU de la Lockheed Martin pentru aparatele PA II, care urmau sa fie modernizate primele, urmand ca cele cumparate prin PA I sa fie modernizate ulterior.

 

Inventarul F-16 : Sursa: www.f-16.net

Inventarul F-16 : Sursa: www.f-16.net

Calendarul conversiei F-16 MLU (2009) - Sursa: Acompanhamento permanente da LPM: Força Aérea - TASMO

Calendarul conversiei F-16 MLU (2009) – Sursa: Acompanhamento permanente da LPM: Força Aérea – TASMO

Dar asta a fost inainte ca Portugalia sa fie lovita de criza economica globala ce a determinat taieri de costuri si in domeniul apararii. Mai mult, portughezii s-au dovedit extrem de lenti in procesul de modernizare, doar etapa de re-asamblare a avionului durand initial 278 de zile si redusa ulterior la 118 zile, fara a pune la socoteala celelalte etape premergatoare.
Desi conform contractului (revizuit) conversia la standardul MLU a celor 40 de avioane urma sa fie terminata in 2013, nu exista nimic care sa certifice ca lucrurile merg conform planului si aparatele PA I ar fi ajuns sa fie modernizate si ele. Termenul extrem de indepartat pentru intrarea F-16 in serviciul Romaniei, peste durata normala de tranzitie a pilotilor si a modificarii infrastructurii, ar putea indica o intarziere in procesul de modernizare.

Tinand cont ca industria aviatica din Romania este perfect capabila sa deruleze un program de modernizare de amploarea MLU, asa cum a fost dovedit deja cu MiG-21 LanceR, ar fi in interesul nostru sa incercam transferarea F-16 ramase nemodernizate si convertirea lor la un standard echivalent MLU in Romania.
Costul kit-urilor MLU nefolosite (admitand ca ar fi fost deja comandate si platite de portughezi) ar putea fi acoperit prin vanzarea lor mai departe catre Romania, odata cu avioanele nemodernizate, singurul argument impotriva acestui aranjament fiind pierderea de catre Portugalia a orelor de munca asociate modernizarii efective. Pierderea lor urmand a fi castigul nostru si un lucru pentru care merita negociat.
Evident asta poate fi posibil doar daca au exista intarzieri si aparatele PA I nu au fost deja modernizate in Portugalia.

Daca insa reusim obtinerea F-16 aflate inca la standardul Block15 neinsotite de kit-urile MLU, atunci s-ar putea explora si o alta posibilitate, mult mai interesanta din punctul de vedere al participarii industriei romanesti la procesul de modernizare.

In primul rand ar fi important de vazut in ce consta procesul de modernizare cunoscut generic ca “MLU”. In practica sint de fapt trei programe distincte:

“Mid-Life Update” propriu-zis constand in principal din:
-upgrade-ul radarului APG-66 la versiunea 2 (mai recent MLU pentru Pakistan a insemnat radarul APG-68(V)9)
-instalarea unui calculator de bord nou (MMC) produs de Texas Instruments, instalat si pe Block50/52
-upgrade-ul complet al cockpitului (printre altele instalarea unui nou HUD si a doua display-uri multifunctionale color 4x4inch/10x10cm)

Falcon-UP/STAR, un program de modificare structurala pentru extinderea duratei de viata  la 8.000 de ore.

Programul pentru aducerea motoarelor la standardul F100-PW-220E.

Costul unui upgrade MLU este de 10-20 milioane USD.

Desi MLU este cel mai cunoscut program de modernizare destinat F-16A/B, nu este lipsit de concurenta. O alternativa vine din Israel sub numele de Avionics Capability Enhancement (ACE), dezvoltata de IAI si ar putea reprezenta o sansa de implicare  a industriei romanesti.

ACE a fost sponsorizat de IAF cu intentia de a avea o solutie indigena pentru modernizarea F-16A/B din dotarea Israelului fara a depinde de kit-urile MLU si echipamentele de import.
Pe langa modificarile structurale similare Falcon-UP/STAR, ACE mai ofera un calculator de bord produs de Elbit, un radar EL/M-2032 si modernizarea cockpitului prin instalarea a unui HUD produs de El-Op si a 3 display-uri color de 5x7inch. Un set de echipamente de bord echivalent cu MLU este furnizat de asemenea de firme din Israel si avionica este compatibila cu casca Elbit.
Primul zbor al prototipului ACE a avut loc in 2001 si avionul a fost expus la salonul aviatic de la Paris.

IAF nu a mai comandat insa modernizarea F-16A/B din dotare preferand, pe langa cumpararea de F-16C/D noi, intrarea in programul F-35. Desi nu a fost anuntata o suma exacta, ACE este prezentata ca o alternativa mai ieftina pentru MLU.

Pentru Romania, ACE ar putea reprezenta o oportunitate din cel putin cateva motive:
– furnizorul calculatorului de bord, Elbit Systems este deja prezent in Romania prin cateva subsidiare care ar putea participa la integrarea locala a unor componente (hardware sau software) . De mentionat ca MMC-ul LanceR este produs de aceeasi companie.
– radarul EL/M-2032 este instalat pe MiG-ul LanceR si, desi pentru re-utilizarea lui pe F-16 are nevoie cel putin de o noua antena, s-ar putea obtine totusi o reducere semnificativa a costului total
– IAI subcontracteaza deja unor parteneri din Romania constructia de structuri aero, existand posibilitatea ca parte a modificarilor structurale sa fie facute in tara

Desi initial a sprijinit programul ACE, Lockheed Martin a dat de inteles ca nu priveste cu ochi buni un program concurent pentru propriul MLU.
Pentru Romania, o solutie de compromis ar fi reprezentata de modernizarea F-16 in Romania folosind kit-urile MLU, nu la fel de buna ca ACE dar preferabila totusi cumpararii unui avion deja modernizat in Portugalia.

Omitand detaliile tehnice ale intregului set de echipamente de bord si deci fara a avea pretentia de analiza comparativa, e interesant totusi de urmarit evolutia cockpitului F-16 de la Block 15 la Block 60.

 

F16A/B - Sursa: www.pakwheels.com

F16A/B – Sursa: www.pakwheels.com

F-16 MLU - Sursa: www.pakwheels.com

F-16 MLU – Sursa: www.pakwheels.com

F-16 Block 52 - Sursa: www.f-16.net

F-16 Block 52 – Sursa: www.f-16.net

Desi nu isi are locul aici,  LanceR:

MiG-21 LanceR - Sursa: Jane's/Jamie Hunter

MiG-21 LanceR – Sursa: Jane’s/Jamie Hunter

F-16 ACE - Sursa: www.f-16.net

F-16 ACE – Sursa: www.f-16.net

F-16 ACE - Sursa: www.voodoo-world.cz

F-16 ACE – Sursa: www.voodoo-world.cz

F-16 ACE - Sursa: iai.co.il

F-16 ACE – Sursa: iai.co.il

 

F-16 Block60 - Sursa: defense-update.com

F-16 Block60 – Sursa: defense-update.com

 

Surse:

www.f-16.net/f-16_users_article16.html
planken.org/rnlaf/f-16-mid-life-update/upgraded-systems
www.pakwheels.com/blog/2011/01/15/paf-f-16s-get-technological-facelift/
www.af.mil/news/story_print.asp?id=123126439
www.iai.co.il/16724-22435-en/MediaRoom_NewsArchives_2001.aspx?PageNum=3
www.flightglobal.com/news/articles/lockheed-martin-casts-doubt-on-israels-ace-150548/
www.iai.co.il/17866-23270-en/Business_Areas_Military_Aircraft_Upgrades.aspx?btl=1
vnfawing.com/forum/viewtopic.php?t=96&sid=d2bb1849bc206dec73d36747394461a4
www.f-16.net/f-16_forum_viewtopic-t-1113.html
www.voodoo-world.cz/falcon/versions.html

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “ACE, o solutie mai buna pentru Romania in locul MLU”

  1. […] ele, doar Danemarca, Olanda si Norvegia opereaza MLU similare celor romanesti. Israelul e un caz interesant dar avioanele lor sint totusi un standard diferit si cele mai uzate, Turcia e … iar Coreea nu […]