Incet dar sigur

Trecutul si viitorul aviatiei daneze - Sursa: pinterest.com

Trecutul si viitorul aviatiei daneze – Sursa: pinterest.com

Cel mai “atacat” program aero din toate timpurile pare de neoprit, acumuland incet dar sigur comanda dupa comanda. Danemarca a hotarat sa cumpere 27 de F-35 pentru o suma de circa USD3bil, confirmand practic costul de aproximativ USD110mil pe aparat vehiculat si pana acum. Doar pentru comparatie,  pretul unui singur F-35 ar fi similar cu suma platita de Romania pentru achizitia celor 12 F-16.

Vestea in sine nu e chiar o surpriza, avand in vedere ca Danemarca e unul din partenerii programului si beneficiile industriale sint importante.

Mai interesante ar fi detaliile evaluarii facute de danezi, facute deja publice pe breakingdefense.com. Pentru inceput, trebuie spus ca finalistii au fost, in afara de F-35, Eurofighter si Super Hornet deci primul aspect notabil ar fi lipsa Gripen si Rafale.

Chiar mai important e faptul ca F-35 s-a plasat pe primul loc la toate categoriile majore care au fost evaluate, inclusiv la capitolul pret, ceea ce ar fi o premiera. Modul de calcul al danezilor a inclus pe langa costurile achizitiei si cele aferente operarii pe o durata de 30 de ani. Nimic deosebit pana aici insa ce ar fi facut diferenta ar fi fost durata de viata operationala a celulei F-35, proiectata pentru 8.000 de ore fata de 6.000 pentru cei doi concurenti ai sai, ceea ce implica un numar mai redus de aparate F-35 necesare pe intervalul luat in calcul si deci costuri mai mici. Greu de explicat cum un aparat ca Super Hornet, proiectat sa reziste conditiilor dure de la bordul portavioanelor, nu poate avea performante similare F-35 atunci cand este folosit cu baza la sol.

La categoria performante tactice, F-35 a fost declarat castigator net iar combinatia dintre capacitatea de dezvoltare si numarul de unitati care vor fi construite il fac o alegere “conservatoare” chiar si din perspectiva riscurilor.

Daca tendinta F-35 de a castiga competitiile in care intra va deveni norma, europenii vor trebui sa vina rapid cu o alternativa credibila, macar la nivelul Advanced Super Hornet sau Silent Eagle. Nu e rau pentru cel mai desconsiderat avion din istoria recenta.

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Incet dar sigur”

  1. gsg9 says:

    La cate miliarde s’au bagat in dezvoltare normal ca programul merge mai departe, cu toate problemele inerente dezvoltarii

    Cine’l desconsidera si’l denigreaza: mai ales concurenta, sa vezi lobby, media, postaceala pe forumuri cu “F35 sucks”

    Normal, si eu l’as denigra daca as vrea sa’mi vand avioanele

    F35 o sa devina un fel de avion NATO + pretenarii asa cum a fost F16

    mueropenii deocamdata’s morti si ingropati:

    -Emiratul Franc se chinuie sa’si mai scoata din costurile dezvoltarii Rafale vanzandu’l scump in numar mic pe la handicapatii cu bani

    -Gripen e un avionas de nisa

    -EF s’a nascut mort si ala, prea multi la cascaval si prea imprastiati, prea multe interese, prea lungita dezvoltarea pana la capabilitatile planificate (arme, sisteme), reduceri de comenzi, de aici preturi de achizite si de operare exorbitante

    Colac peste pupaza a avut ceva probleme cu celula care ai reduc viata: http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/157562/germany-suspends-eurofighter-deliveries-over-manufacturing-fault.html

    Emiratul Franc are probleme economice severe si probleme interne grave (milioane de arabeti potential teroristi si armata pe strazi), nu cred ca mai sunt in stare sa mai dezvolte singuri un avion dupa Rafale

    Germanica o freaca preteneste cu rusica si nu se streseaza cu inarmarea

    UK cumpara F35 si mai trage de EF

    Restul prin mueropa sunt morti si ingropati

    Asa ca in lipsa unui nou program major de dezvoltare de avion european astia nu mai scot nimica. Mai imbunatatesc care este

    Cine mai dezvolta avioane acuma: aia cu forta financiara si tehnologie

    Americanii le scot pe banda

    Rusii nu mai au nici bani si datorita sanctiunilor nici tehnologie si PAK-FA e deja “Hai Pa fa!”

    Chinezii scot niste iPhoane pe banda

    • admin says:

      Califatul al-Parisi parca zicea ceva de UCAV-uri, gen Taranis. Daca nu le iese si nici alt avion dupa Rafale nu scot, or sa ajunga componentisti pentru F-35. Aviz si pentru Germania. Cel putin UK si Italia sint deja acolo.

      • gsg9 says:

        UCAV’ul e UCAV, avionul e avion, Țaranis ala n’o sa inlocuiasca suta la suta fighterele, vor fi si UCAVuri dar nu cred ca dispare avionul, cele doua vor conlucra in paralele intersectabile

        Deocamdata europenii sunt morti, fie ca’s morti economic, fie ca le merge economia dar o freaca hipsterist cu “make love to syrians not war” si cu rusii care este cei mai buni prieteni si cea mai buna piata de desfacere si ne vand gazul cel mai ieftin asa ca pt prieteni

        In rest mai misca cu ceva upgradeuri la sisteme/armament la celulele existente si ceva vanzari/productie in numere mici

        Ideea e ca daca se mentin pe linia asta in final o sa dispara si capacitatea de a mai construi un fighter performant im mueropa

        Ca vointa a cam disparut deja…

        Dar cu toata islamizarea asta accelerata si cu migratia masiva de africani, arabi, asiatici in final dispar si europenii, asa ca nu mai conteaza 🙂

        • admin says:

          Ideea ar fi sa isi tina inginerii ocupati cu ceva destul de avansat, fie ca e vb de UCAV-uri, fie upgrade-uri, daca nu se poate vorbi de proiecte de avioane noi. Altfel risca sa le plece inginerii in tari cu mediu mai prietenos domeniului. De fapt asta deja se intampla, francezii mai capabili si mai destupati la minte emigreaza spre UK sau Canada. Si nu pot fi inlocuiti toti cu romani, polonezi sau Habibi locali. De germani nu e problema, ei oricum nu faceau proiectare serioasa de avioane militare, se ocupa mai mult cu autobuzele zburatoare.

  2. Raptor says:

    Pretul scazut la exploatare al F-35 fata de EF si F/A-18 e dat si de faptul ca Ff-35 este monomotor fata de celelalte doua care sunt bimotoare.
    Acum, F-35 vva impanzi Europa precum F-16 si nevoile vesticilor sunt altele fata de tarile din est care sunt in prima linie si au nevoie de un aparat cu capabilitati mai mari de killer, ceea ce este intarit si de faptul ca esticii nu-si pot permite flote mari precum cei din vest.
    Decent pentru Romania, Polonia sau Finlanda ar fi F-15SE, dar finlandezii s-au orientat catre Hornet iar lesii si romanii catre F-16 din pacate, aparate pe care vesticii si americanii vor sa le inlocuiasca, deci ne-am cam orientat noi si polonezii catre tehnologia de ieri.

    • admin says:

      F-16 a fost conceput ca o alternatia mai usoara, mai ieftina dar mai moderna la F-15. Desi dezvoltarea a mers in paralel, F-16 e dpdv aerodinamic mai avansat, practic singurul avantaj major al F-15 ar fi radarul de bord. In schimb F-15 e mult mai scump de intretinut, e un motiv pentru care a fost exportat mult mai putin ca F-16, practic nu exista nici un operator european. Daca se vrea neaparat duplicarea performantelor F-15, se poate alege Eurofighter, un avion mult mai modern. Pentru state precum Polonia si Romania, intre F-15 si F-16, ultimul e alegerea corecta.

      In cazul Romaniei, m-as multumi daca pilotii ar ajunge sa exploateze la maxim capacitatile F-16 adica sa fie echivalenti celor scoliti in US. Mai e pana acolo deci as zice ca nu avioanele sint in acest moment factorul de limitare.

      • mihais says:

        Bonus,nu avionul e ucigasul,in ziua de azi.Racheta este.Teoretic,un Me-109 inarmat cu AIM120D e moartea pt orice.
        Avionul e doar platforma de senzori si nod de comunicatii.

        • admin says:

          Si cum un IAR-99 e nava cosmica pe langa un 109, asadar si prin urmare… Le dai apa la moara cu IAR-ul politist aerian.

          • mihais says:

            Hmm,la drept vorbind nu e cazul.Politia aeriana e chestia aia cu interceptat intrusi,din care unii zboara sus si repede,dat fioros din aripi,somat cu voce ferma si neinduratoare.Doboratul e ultima etapa si de obicei nu se intampla pt ca intrusii se cara acasa.

            Razboiul e cand senzorii nostrii vad avioanele si rachetele lor,dupa care noi incepem sa tragem in ei cu rachetele noastre.Munca grea o face racheta:zbor la viteze mari,manevre solicitante,evitat ECM-urile lor,lovit tinta.
            In dog-fight conteaza si avionul.Acolo folosesti tunul de bord.Si ca sa-l folosesti trebuie sa ai avion cu atributele necesare de manevrabilitate si viteza.

            • admin says:

              Da, n-ar trebui sa fie cazul insa ideea exista. Sint si idei mai putin bune, e adevarat.

              La partea cu razboiul am un amendament: razboiul e atunci cand senzorii nostri NU vad avioanele si rachetele lor.

  3. enzo says:

    Eu nu as miza asa tare pe migratia fortei de munca spre UK si/sau US and A.
    Francezii daca se duc, se duc la canadieni.
    F35 nu trebuie tratat ca un aparat in sine. Este practic un nou system. La fel cum nici F16 nu pleaca la razboi singur asa si F35, are in spate multe chestii de support.

    • admin says:

      Nu mizez, doar constat o stare de fapt din prezent. Ai fi surprins de cati francezi sint in Londra, se estimeaza ca ar fi cam un sfert de milion in Sud-Estul UK, in principal Londra. La fel, exista o emigratie spre US of A, in special California (de care sa fi auzit eu, probabil exista si alte zone). Dar e natural ca multi sa aleaga Canada chiar daca nu se duc chiar in Quebec – ca doar n-au plecat din Franta ca sa ajunga intr-o zona la fel de socialista. Nu e vorba de o migratie a fortei de munca propriu-zise ci de o migratie a “creierelor”. Francezii cu abilitati medii sau scazute nu au de ce sa plece din Franta, sistemul de asistenta sociala e facut practic pentru ei. Specialistii insa sint mai inclinati spre emigratie mai ales daca lucreaza in finante-banci sau inginerie. Nu va exista o implozie brusca ci o lunga decadere pe parcursul catorva decenii.

      Cat despre F-16 si F-35, ambele pleaca asa cum pot: unii isi permit AWACS, altii nu. Tactica trebuie ajustata in functie de posibilitati. Cred ca odata ce vor incepe sa conceapa tactici speciale pentru F-35, se va vedea ca isi poate purta singur de grija.