Israelienii anunta vesti bune

Pentru inceput, sistemul anti-balistic David’s Sling se apropie de operationalizare. La fel de important, firma producatoare Rafael a primit licenta de export atat din partea guvernului israelian cat si a celui american, clientul identificat fiind Polonia. Trebuie reamintit ca israelienii au participat la competitia poloneza pentru sistemele de rachete cu raza lunga – care se desfasoara inca, in ritmul melcului polonez – insa la presiunile SUA, Rafael a trebuit sa abandoneze cursa. Motivul consta in faptul ca in competitie existau deja doua firme americane, Lockheed si Raytheon si prin retragerea Rafael s-a creat cale libera pentru ca Raytheon sa ajunga in pole-position. La schimb, israelienii ar fi primit asigurari ca racheta lor ar face parte din pachetul oferit de Raytheon, complementand rachetele cu raza lunga PAC-2 si inlocuind produsul rivalilor de la Lockheed, PAC-3, pe care Raytheon ii dorea de mult iesiti din ecuatie.

Acum, israelienii ar fi primit dreptul de a discuta direct cu polonezii insa nu e clar daca David’s Sling e oferit ca parte a Patriot (improbabil), in cadrul competitiei pentru sistemele cu raza medie-lunga sau este o oferta pentru programul rachetelor cu raza scurta, program ce avanseaza in paralel dar este inca intr-un stadiu incipient.

Polonezii au de ce sa se grabeasca, desfasurarea rachetelor Iskander in enclava Kaliningrad ajungand usor pe primul loc in lista prioritatilor. Pe langa achizitia rachetelor de croaziera JASSM, polonezii ar mai avea nevoie sa intareasca si defensiva iar David’s Sling parea cel mai ieftin sistem ABM cu raza scurta-medie disponibil pe piata.

Conceput initial ca un sistem ABM pur, David’s Sling urmeaza sa fie dezvoltat in continuare pentru a putea lovi si rachete de croaziera sau tinte manevriere, cum ar fi avioanele de lupta. In cadrul acestui programul de dezvoltare, s-a desfasurat recent un nou test, cel de-al cincilea.

 

Israelienii nu au publicat calendarul programului de dezvoltare a David’s Sling, asa ca e greu de spus cand va aparea versiunea capabila sa distruga atat tinte balistice cat si unele manevriere.

Both comments and pings are currently closed.

21 Responses to “Israelienii anunta vesti bune”

  1. nikk says:

    care este raza de actiune a stunner-ului in final?unele site-uri spun ca sunt impotriva tbm-urilor cu raza intre 70 si 300 km,altele ca asta este raza lor de actiune.mi se pare cam mult 300 km ptr. o racheta comparabila ca dimensiuni cu barak 8(90 km raza de actiune).

    • admin says:

      Unele site-uri confunda raza de actiune a tintelor cu cea a rachetelor interceptoare. Rachetele ABM se clasifica in functie de viteza maxima a tintelor ce pot fi interceptate, viteza care este exprimata de cele mai multe ori, in termeni ne-tehnici sa sa priceapa tot poporul, in raza de actiune a tintelor balistice. David’s Sling poate intercepta rachete cu raza de actiune 70-300km insa raza de actiune a interceptorului nu e cunoscuta. As zice ca se aseamana mai mult cu Aster dar are un motor mai sofisticat asa ca nu se poate face o comparatie directa.

      • gsg9 says:

        deci duc aia in Konigsberg un Iskander M hipersonic cu bataia 400–500 km si posibile manevre terminale si prastia lu davidovici e inutila
        dar e mai ieftina 🙂

  2. gsg9 says:

    cand sunt cu rachetele rusesti in coasta polacii sunt liberi sa aleaga varianta cu risc maxim, ca e mai ieftina 🙂 🙂

    merge si asa, in fond ei au mai fost desfiintatzi ca natziune, au experientza sa’si bata cuie in talpa

    pentru a putea lovi si rachete de croaziera
    stunner se lauda ca angajeaza si cruise missiles, cu ale sale Advanced Asymmetric 360 Degree Multi Seeker Sensor Engagement + 3 Way Data Link With Advanced Real-time Automatic and Manual Re-targeting Capability + Advanced ECCM & IRCCM – ce frumos suna

    “Stunner is a two-stage interceptor missile developed to intercept short-range ballistic missiles, large calibre rockets and cruise missiles and unmanned aircraft systems.”

    http://www.army-technology.com/projects/stunner-terminal-missile-defence-interceptor-israel/

    de avioane nu’i bai, ca nici rusii nu mai au asa de multe 🙂

    • admin says:

      S-o lauda dar nu zice si ce versiune face toate astea. Nu e primul caz in care un sistem intra in serviciu cu capabilitati mai reduse decat alea “proiectate”.

      • gsg9 says:

        pai ce mai conteaza daca si face asta…

        PAC3MSE si MEADS sunt scumpe, criteriul de selectzie e pretul mai mic si ce scrie prin specificatzii
        or sa se lupte in specificatzii, rusii ca iskanderul face manevre violente si evita ABMul, astia ca doboara si de croaziera, castiga care are fontul mai deosebit 🙂

  3. Cezar says:

    Interesant sistem. Oare Romania, asa cum e ea azi, ar putea lua in considerare acest sistem, sau nu prea se muleaza pe cerintele si necesitatile noastre?

    • admin says:

      Romania, asa cum e ea azi, nu mai are nevoie de nimic.

      Cat despre David’s Sling, a fost creat sa inlocuiasca HAWK-ul israelian. Deci Romania va cumpara… HAWK-ul disponibilizat de israelieni. Nu exista un RfI care sa ceara ABM dar asta nu inseamna ca romanii nu-si pot lipi nasul de vitrina, de la o distanta respectuoasa. Mai aproape nu cred ca vor ajunge prea curand.

      Speranta e in americani, sa ceara protejarea bazei Aegis sau isi iau catrafusele si pleaca. Atunci da, romanii s-ar putea gandi la David’s Sling.

      • nikk says:

        deveselu este in afara razei de actiune a tbm-urilor iskander.de asta au pus-o acolo.asa ca nu are nevoie de aparare atbm.iar biryuze-le de pe sub-urile kilo si buran-uri sau grigorovich au de parcurs 300 km(20 min.) de teritoriu inamic.kub-urile de la medgidia,f-16 de la borcea si bateriile de hawk le dovedesc usor.radare sa le descoperim avem garla.

        • admin says:

          Pentru Deveselu nu este nevoie acum. Iskander ajunge totusi pana la MK, daca vrem neaparat un motiv.

          “kub-urile de la medgidia” – Nu, Kub-urile sint la FT nu la RoAF, nu au treaba cu apararea obiectivelor fixe
          “f-16 de la borcea”- Credeam ca sintem seriosi. Din WW2 nu se mai doboara rachete de croaziera cu avioanele de vanatoare
          “bateriile de hawk le dovedesc usor” – Nu. Am explicat aici de ce nu.

          • nikk says:

            pana vom ajunge noi sa folosim sa-6 sa apere batalioanele de t-55(sa mori de ras)in ofensiva pot fi folosite si ptr. apararea aa a teritoriului.mai ales ca un “razboi” al rusiei cu noi ar consta,probabil,in salve de iskander care sa distruga radarele,comandamentele din bucuresti si aerodromurile borcea si bacau,urmate de salve de biryuza lansate de flota marii negre spre brigazile de mecanizate si tancuri,aerodromurile militare ramase,etc.si atunci end of game.lacm-urile lansate de pe mare le descoperi usor si pot fi interceptate inclusiv cu gheparzii sau,da, cu f-16.lacm-ul este de fapt un avion subsonic fara pilot care poate fi interceptat si distrus cu tunul de bord sau rachete cu raza scurta cu ghidare in infrarosu.

            • admin says:

              Deocamdata sint inca la FT. Chiar si transferate la RoAF tot nu pot fi coordonate intr-un sistem integrat, nu au fost gandite pentru asta.

              lacm-urile lansate de pe mare le descoperi usor” – atat expertii NATO cat si rusi considera lacm-urile lansate de pe submarine ca cea mai buna optiune pentru o prima lovitura tocmai pentru ca sint greu de detectat. E posibil sa-ti fi scapat ceva.

  4. alkxz says:

    Una din cele mai misterioase și interesante arme ale Israelului, Pereh-lansator de rachete antitanc (Spike!) deghizat în tanc (făcut să arate ca Merkava!), raza de acțiune până la 25 km
    http://www.military-today.com/missiles/pere.htm
    https://www.youtube.com/watch?v=yypyUPwH4Bs
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pereh_missile_carrier
    http://foxtrotalpha.jalopnik.com/this-is-israels-top-secret-guided-missile-launcher-disg-1719138825

    • admin says:

      SPIKE NLOS ar trebui sa fie puse pe lista de achizitii daca nu sint deja.

      • alkxzs says:

        sunt multe chestii pe care le face Israelul (armata, industria de apărare) la care România ar trebui să tragă niște învățăminte
        cel puțin 2 de ținut minte:
        refolosirea și readaptarea tehnicii vechi-de ex transformarea tancurilor T55, Merkava și numai
        inventarea unor noi sisteme, adaptate nevoilor lor-printre altele unii dintre pionierii folosirii dronelor!

  5. alkxzs says:

    Israelienii scot la vânzare 40 F-16 A/B ‘Netz’ SH!