Se poate utiliza Mistral drept CIWS?

SIMBAD-RC - Sursa: MBDA

SIMBAD-RC – Sursa: MBDA

Acum doi ani, Jane’s anunta primele contracte de export pentru SIMBAD-RC – un sistem antiaerian naval telecomandat aproape-CIWS – clientii cei mai probabili find Turkmenistanul si Arabia Saudita. Turkmenistanul nu apare prea des in anunturile de achizitii militare, ocazia asta a fost prilejuita de achizitia (si dotarea) unor nave de patrulare turcesti, clasa Tuzla.

Acum avem si confirmarea de la producatorul rachetelor utilizate de SIMBAD-RC, MBDA:

Un vas de pază de coastă din Turkmenistan reperat ca fiind dotat cu un sistem naval de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune de tipul SIMBAD – RC

Potrivit presei turkmene, preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, a vizitat fortele maritime cu sediul în oraşul Turkmenbasi, pe coasta Mării Caspice. În timpul acestei vizite, sistemul de apărare naval al MBDA , SIMBAD-RC, cu rază scurtă de acţiune, a fost reperat pentru prima dată pe cel puţin două nave de patrulare: SG 111 Arkadag şi SG 113 Merdana.

Turkmenistanul a preluat livrarea a 10 nave de patrulare construite de şantierul DEARSAN din Turcia. Vasele fac parte din clasa Tuzla/NTPB (New Type Patrol Boat) al marinei turceşti. Vasele dislocă 400 de tone, au o lungime de 55,75 metri şi un echipaj de 35 de marinari.

Bărcile de patrolare turkmene sunt echipate cu câte două lansatoare SIMBAD – RC, unul în faţa punţii şi unul în spatele acesteia. Este neclar însă dacă toate vasele turkmene de acest tip (8 aflate în serviciul Pazei de Coastă / Serviciul de Frontieră şi două în cel am Marinei) au primit aceste sisteme.

Potrivit MBDA, SIMBAD – RC (Sistem Integrat de Mistral Bitube de Auto – Apărare – Controlat prin Telecomandă) este un sistem naval de apărare aeriană cu rază scurtă şi controlat de la distanţă, care oferă capabilităţi foarte eficiente împotriva unei game largi de ameninţări, de la avioane de luptă până la rachete anti-navă sau ameninţări de mici dimensiuni precum dispozitive aeriene fără pilot. SIMBAD – RC oferă o capacitate de auto – apărare a navelor şi ambarcaţiunilor de sprijin uşor de configurat, sau completează capacităţile de apărare aeriană ale altor tipuri de nave. Fiecare turelă dispune de două rachete gata de lansare. Turelele sunt operate de la distanţă astfel încât permite operatorului să rămână sub acoperire, asigurându-se astfel disponibilitate operaţională mai mare în cazul unei alerte de luptă.

Turela în sine a fost dezvoltată de producătorul germen Rheinmetall pentru MBDA, în timp ce senzorii de temperatură au fost furnizaţi de Safran (Sagem’s MATIS SP). O turelă SIMBAD – RC cântăreşte în jur de 500 de kg. Sistemul este capabil de lansări de rachete unice sau în salve. Racheta Mistral are o greutate de 18,7 kg cu o rază de tragere de până la 6,5 km.

Ultimele teste ale sistemului au fost anunţate de MBDA în martie 2016.

Turela în sine a fost dezvoltată de producătorul germen Rheinmetall pentru MBDA, în timp ce senzorii de temperatură au fost furnizaţi de Safran (Sagem’s MATIS SP). O turelă SIMBAD – RC cântăreşte în jur de 500 de kg. Sistemul este capabil de lansări de rachete unice sau în salve. Racheta Mistral are o greutate de 18,7 kg cu o rază de tragere de până la 6,5 km.

Ultimele teste ale sistemului au fost anunţate de MBDA în martie 2016.

În 2015 a fost făcut public faptul că MBDA Italia va implementa proiectul “Tetris” pentru furnizarea unor sisteme de înarmare navală pentru Forţele Navale Turkmene. Proiectul ar implica:

– Rachete Otomat Mk 2 anti-navă (probabil, Block IV modificat numit de asemenea Teseo Mk2/A)
– Marte Mk 2 / N rachete anti-navă
– SIMBAD-RC
Otomat Mk 2 ar fi montate pe navele de patrulare turkmene NTPB, cu toate că nu există nici o confirmare despre acest lucru până în prezent.

Imaginile recente confirmă însă faptul că Turkmeninstanul ar utiliza sistemul SIMBAD-RC. Al doilea operator ar putea fi Marina Regală a Arabiei Saudite pentru revizia şi modernizarea a două nave auxiliare de aprovizionare de tipul Boraida: Boraida şi Yunbou, ambele după modelul francez Durance.

Sursa: MBDA

Cateva cuvinte despre Mistral: alaturi de RBS-70 si Starstreak, e una dintre MANPADS-urile “grele”, prea voluminoasa pentru a fi carata de un singur om si totusi nu chiar un SHORAD adevarat. Racheta franceza are o reputatie foarte buna, datorata mai ales incarcaturii de lupta destul de mari, senzorului de proximitate laser si capului de ghidare IR despre care se spune ca ar fi foarte rezistent la capcanele luminoase folosite pentru pacalirea rachetelor din generatiile anterioare.

Senzorul de ghidare a fost proiectat de Sagem (acum Safran) si este unul din putinele exemple de realizare a unei retele de detectori IR (patru la numar) dispusi cruciform. Aranjamentul simuleaza functionarea unui sistem clasic cu scanare conica insa are o rezistenta la contramasuri crescuta.
Problema Mistral e ca ultima varianta a aparut acum 20 de ani si de atunci tehnologia MANPADS a evoluat, cu inca una sau poate chiar doua generatii. Fiabilitatea foarte buna a Mistral provine si din faptul ca este un sistem indelung testat insa asta vine la pachet cu stagnarea tehnologica.

Cat despre folosirea Mistral pentru aplicatii navale, ca un fel de RAM al saracului, semnul de intrebare e ridicat de capacitatea de a lovi rachetele antinava, inclusiv cele de mare viteza.

 

Altfel, turela SIMBAD-RC ar fi un pas evident inainte si pentru monitoarele si vedetele fluviale romanesti. Totusi, trebuie realizat ca nisa MANPADS/VSHORAD ar fi si una din putinele din domeniul rachetelor in care industria romaneasca ar mai putea prinde trenul, asa ca inainte de orice, ar trebui avuta in vedere o cooperare ca cea oferita de MBDA polonezilor, chiar zilele acestea.

 

Both comments and pings are currently closed.

36 Responses to “Se poate utiliza Mistral drept CIWS?”

  1. nicolae says:

    MBDA ne poate oferi solutii pe toate palierele (marina, AA) si, in mod cert, un astfel de contract ar putea pune Romania din nou pe harta producatorilor de armament. Asta daca aia 2% pentru aparare combinat cu intentia de a produce cat mai multe aici raman valabile in continuare…

    Ma intreb cum se incarca chestiile alea, automat sau iese marinarul si le propteste manual pe lansator?

    • admin says:

      Iese marinarul. La fel ca la RAM.

      • nicolae says:

        Cu deosebirea ca la RAM sunt 21 de bucati in lansator… Ok, si greutatea este semnificativ mai mare.
        Cum ai zis si tu, mi se par bune pentru fluvial, nu si pentru maritim. S-ar putea inlocui turelele de 4×14,5 mm, ca tot se plangea lumea de ele si inseamna si sa tii oameni afara: vara mor de cald, iarna de frig. Daca e fezabil d.p.d.v. tehnic.
        O asociere cu MBDA ne-ar da acces la o gama intreaga de sisteme si rachete anti-aeriene si anti-nava, navale sau terestre s.a.m.d. Poate fi o solutie.
        Evident, vorbim asa, la modul optimist tembel… 🙂

  2. gsg9 says:

    Raspunsul e simplu
    Cate teste s’au facut cu Mistral doborand AShM supersonice
    Cu VL-MICA si ASTER s’au facut
    Alea au avut in caietul de sarcini asa ceva
    Altele au fost facute special, like RAM
    Mistral pe baporase e arma saracului, suport moral pt echipaj

    Totusi, trebuie realizat ca nisa MANPADS/VSHORAD ar fi si una din putinele din domeniul rachetelor in care industria romaneasca ar mai putea prinde trenul, asa ca inainte de orice

    Asta e gluma zilei, ca e Vineri
    Care tren, care industrie, care armata, care guvern…

    • admin says:

      Macar azi sa fim un pic optimisti.

      Cat despre Mistralul naval, il folosesc si sarantocii aia de francezi. De-am fi fost deja asa de jalnici ca ei…

      Le-or fi testat ei cumva, poate nu chiar impotriva unor tinte supersonice, ca e scumpe si nu se gaseste usor.

      • gsg9 says:

        sarantocii aia de arabetzi refulatzi de prin emirate l’or folosi pe copai cu Simbad sau Sadral dar alea sunt ori pe nave mai slabe de patrulare dupa chiratzi sau fregate mai chioambe, adica pe nave mai usor protejate sau daca e si pe nave mai acatarii e de completare si e OK la ei ca metoda de reducere a costurilor atat timp cat au nave cu ASTER, Mica, Crotale si portavion cu Rafale sa le protejeze

        daca ai numai Mistral ai supt’o ca romanii cu Strela lor de pe umar

        nu cred ca doboara nici subsonice, AShM e un cilindru cu diametru mic si infrared emission in spate, care vine repede frontal spre copaie, nu e acelasi lucru ca si cum ai lua in catare de dedesubt un avion din nu stiu ce unghi

        anyway ei se lauda ca doboara tot ce se taraste prin vazduh

        “SIMBAD-RC provides an extremely effective defence capability against all threats including anti-ship missiles, combat aircraft, UAVs, helicopters, as well as small surface threats such as those presented by FIACs.”

        ar fi un pas evident inainte si pentru monitoarele si vedetele fluviale romanesti

        la copaile alea ar fi un pas inainte sa le schimbe tzevile alea uzate de la mitraliere, se vaita odata un mecanic de bord cum se chinuie cu ele la trageri ca’s prea uzate, sa le refaca motoarele, sa puna ceva gen cicplop si turela stabilizata pt tunurile alea amarate de 100, adica pana la turele cu Mistral mai e muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulte de facut

        si sa nu apara pe aici unu care instaleaza LORA, RAM, radare, LAROM, Oto Melara 76 si zeci de turele cu Spike pe ele, ca se scufunda alea la prima adiere de vant

        Friday 8timismul e in valuri-valuri, vine uichendul, usor cu revolutziile 🙂

        • admin says:

          Pai si ceilalti arabeti sarantoci de pe Sena tot Sadral folosesc si nu poti sa zici ca fregatele Cassard sint nave slabe. In plus: “During the Euronaval 2016 press tour held last week, an MBDA representative explained that French Navy (Marine Nationale) Lafayette class frigates’ existing Crotale SAM system may be replaced with SADRAL launchers. “It is one of the options being considered for the upgrade” the representative said.”

          Cat despre interceptia unei rachete antinava de mare viteza chestia e cam asa: viteza mare -> semnatura IR mare din sectorul frontal, pentru ca frecare cu aerul. In plus, racheta vine spre lansator deci nu e nevoie de facut foarte multe manevre, ci de reactie rapida. E adevarat ca rachetele IR gen Mistral au o problema la timpul de reactie dar si raul si RAMul folosesc tot capete de ghidare luate de pe Stinger, cu aceleasi limitari. De asta nu e foarte clar daca Mistral merge sau nu ca CIWS. Daca merge la RAM ar trebui sa mearga si la Mistral – insa RAMul are si ghidaj radar pasiv, 1:0 pentru americani. Dar pentru alti sarantoci cum ar fi cei de pe Dambovita, merge si asa.

          La pirogile fluviale, orice ai schimba e un pas inainte.

          • gsg9 says:

            Cassard’urile sunt vechituri deja si intra la ce am zis eu de completare ca au deja sistem AA mai, ma rog, cum or mai fi si Standardurile alea vechi

            la La La Land Fayette sa inlocuiesti Crotale cu Mistral mi se pare un downgrade 🙂

            La La Land Fayette au spatiu in fatza cabinei pt VLS, arabetzii si singaporenii le’au pus SYLVER/Aster, astia nu le’au pus nici macar un VL-MICA dar frantzujii sunt idiotzi…sau nu mai au bani 🙂

            sau nu au nevoie pt ca au si nave cu ASTER si portavion cu Rafale

            si apoi nici p’astia nu’i ataca nimeni

            ma rog, nu cu rachete antinava 🙂 🙂

            http://www.hotnews.ro/stiri-international-21580487-soldat-deschis-focul-dupa-fost-atacat-centrul-parisului.htm

            i’am admirat anul trecut prin curte pe langa piramida, erau echipe de cate 2-3 cu famas si veste si cu ochii roata, pe langa un miliard de chinezi care’si faceau selfies

            da, RAMul e mai smecher, nu degeaba or fi simtzit ei nevoie si de passive RF

            la pirogi si daca le dai munitzie si o mancare calda la echipaj e un upgrade

            • admin says:

              Pai ideea era de a le folosi ca CIWS, unele nave mai mari au intr-adevar si alte sisteme AA. Dar caiacele fluviale nu au altceva deci ar trebui inceput cu CIWS si sint prea mici pentru orice sisteme AA cat de cat serioase. Asta pe langa mancare calda.

              Lasand la o parte faptul ca pe fluviul care este, probabilitatea de a fi atacat cu Brahmosi e mai mica, insa ceva elicoptere, avioane, s-ar putea sa mai vada din cand in cand.

          • gsg9 says:

            au pus si aia ceva ieftin acolo pe ele, ca au si chestii mai bune pt aparare, ASTER si MICA sunt 8timizate sa lovesca si AShM si inainte sa traga cu Mistral oricum or sa traga cu ASTER ca nu risca nimeni sa se lase pe mana CIWS daca au cu ce le angaja mai departe de nava

            or fi bune si alea in loc de nimic

            is bune anti-elicopter pe pirogi insa pirogile cred ca acuma valoreaza mai putzin decat o turela d’aia cu rachete, ma rog, sunt atat de sceptic in ceea ce’i priveste cu inzestrarea incat nu cred ca alea or sa pupe asa ceva vreodata

            pana la turela cu Mistral mai poti sa scotzi pe unul cu un Stinger pe umar, daca ai un Stinger, daca n’ai, iese la o tzigara, si daca ai unde’l scoate fara sa’l impuste aia

            si pana la turela aia mai sunt multe de upgradat, niste drone pt dirijarea focului, stabilizare turele, tzevi noi la mitraliere sau mai bine niste turele cu mitraliere in loc sa stea aia gramada pe punte, un LAROM ceva cu sistem de control al focului mai modern, comunicatzii samd

            • admin says:

              Bismarck de apa dulce.

              Sa vedem ce planuri au cu monitoarele si VBurile alea, poate totusi se gandesc la o modernizare, ceva. Altfel, e inca ceva ce mananca bani de pomana, pe langa T-55, 100mm si SA-2.

          • gsg9 says:

            parca imi aduc aminte ca am citit pe undeva ca vor sa le mai umble pe la motoare: “vizează modernizarea sistemului de propulsie ”

            http://obiectivbr.ro/content/%C2%ABromtehnica%C2%BB-vrea-s%C4%83-modernizeze-vedetele-blindate-aflate-la-br%C4%83ila

            deci planurile lor cele mai 8timiste constau in a le mentzine functzionale asa cum sunt

            turele cu Mistral, LORA, drone, LAROM, turele cu mitraliere sau Spike, sisteme de conducere a focului, aruncatoare 120mm samd sunt vise umede de pasionatzi

            pirogile nu’s chiar degeaba, Dunarea e un 8stacol natural pe care un oaresce invadator dinspre balta neagra prin Dobrogea tre sa’l treaca

            si astea cu tunurile alea de 100 si mitralierele si APRA le pot face mari probleme asa amarate cum sunt, ori fi ele vechi dar musca

            si in definitv trebuie sa mai ai dracului ceva cu care sa te aperi, vechi, perimate, dar sa omoare, sa arunce acolo un proiectil chiar si de 100 daca n’ai altceva mai bun si APRA daca n’ai LAROM cu Lynx, altfel ai trimitem pe totzi acasa si stam in piatza si ne rugam…

            invadatorul trebuie sa le ia in considerare daca nu sinucigas

            aparare AA le potzi asigura si de pe malul opus invadatorului, doua quad-bikes cu SOF cu Stinger pe umeri pe mal dupa ele si tot cam aia e pt elicopterul tzinta

            sau o baterie de Hawk d’alea romanesti originale prin zona dar macar sa fie functzionala…

            • admin says:

              Invadatorul fiind… Bulgaria. Imi si imaginez un duel intre Su-25 vopsite verde-castravete si monitoare. Sau mai bine nu.

              Tot SOFul saracu’ face si aparare AA, cu nelipsitul ATV. Ceva SOF antisubmarin n-or avea in plan?

              Si n-avem nici Stingere, cel putin oficial, cine stie ce cadouri or mai fi primit.

          • gsg9 says:

            cu 25uri, daca or mai zbura si alea, daca nu, merg si impinse cu niste flotoare…

            nu stiu cine sa ne atace, or avea ei ceva in cap de tzin T55uri la Mulfatlar ca doar nu pazesc podgoria, desi daca vin rusii asta ar putea fi intr’adevar un obiectiv important

            nu ne speria chiormandantul suprem cu flota MN?
            debarca aia 1000 din cele 400 de T90S la CTA si dracu ne’a luat, ajung la TM intr’o juma de ora pe autostrazile patriei

            si SOF la noi or sa faca de toate, si aparare AT, si anti’nava, si LRSAM, si ABM, si patrulare EEZ

            normal ca si antisubmarin tot SOF, le dau gauri cu pumnalul din dotare si le agatza un cablu de elice

            noi avem SOF si astia vor nu vor trebuie sa tzina loc de toate 🙂

          • Marius Fenchea says:

            SIMBAD-RC
            Aparent conform brosurii si sistemul asta SIMBAD poate fi configurat sa primeasca date despre tinte de la radar, eu insa il consider un fel de RAM -ul saracilor sau asa cum ati pus si voi mai sus de umplutura….
            Insa acest sistem are avantajul de a putea fi rapid intgrat pe nave nepregatite de alte sisteme sofisticate pentru lupta antiaeriana, sa nu uitam ca de exemplu Marasestiului ii lipseste pana si un astfel de sistem echivalent, bazandu-se doar pe tunurile binate de 76 mm si pe 4 CIWS AK 630 eficiente nimc de spus dar prea putine pentru o nava de dimeniunea unei fregate…

            • admin says:

              PDF-ul nu merge incarcat asa. Poti pune link sau trimite-l pe mail si il uploadez eu.

            • admin says:

              Cat despre AK 630 si Mistral, ar fi o idee montarea rachetelor deasupra tunurilor, cum ar fi jumatate de Kashtan. Tunurile sint oricum controlate de un radar. Care in cazul Marasesti si familia, trebuie schimbat si ala.

          • Marius Fenchea says:

            http://www.mbda-systems.com/product/simbad-rc/ prima borsura scuze de primul link nu pot sa il pun direct de la sursa, nu stiu de ce nu merge.
            Oricum SEA RAM-ul este mult ami mare si totodata mai potent avand si redundanta ceea ce SMBAD-ul nu are.

          • Iulian says:

            Mistralurile pot fi combinate cu VL-MICA sub aceeasi umbrela de management (detectie, urmarire si alegere a masurilor folosite impotriva tintelor).

            • admin says:

              Pot dar la fel de bine ar putea sa functioneze si una fara alta. Pana una, alta, nu avem MICA dar avem AK asa ca daca vrei sa mai adaugi ceva, “cu costuri minime” ca sa citez din strategie, adaugi Mistral-uri la AK.

          • Marius Fenchea says:

            Mistralurile nu prea vad cum le impaci cu AK 630 in aceeasi structura fara sa iti iasa o strutzo camila, totusi suportul acesta ma duce cu gandul la macar un quad pack ca asa la 500 kg din care cele 2 rachete mai putin de 50…este clar ca turela este supradimensionata si nu ii vad pe cei de la MBDA sa nu se fi gandit la mai mult asa practic impotriva unor rachete de croaziera/ antinava nu prea ai sansa, prima salva inseamna si lansator gol – de-obicei tragi 2 rachete contra rachetei antinava fiindca altfel risti sa iti distruga nava sau sa o scoata cel putin din lupta.
            La rachetele supersonice, gen Yakhont nu cred ca se risca nimeni sa traga doar 1 Mistral ca pe a doua nu mai apuca sa o traga daca prima isi rateaza tinta.

            • admin says:

              Strutocamila iese cu siguranta, urata foarte posibil insa conteaza functionalitatea. Nu ma gandeam la refolosirea turelei SIMBAD ci la atasarea rachetelor Mistral direct deasupra AK, poate intr-o montura cu o legatura cardanica la tun, pentru a urmari in plan vertical miscarea tunului. Turela de AK pare facuta cu simt de raspundere asa ca e posibil sa suporte poate patru Mistraluri. Nu e mult dar e mai mult decat au acum si modificarile sint minime.

          • Marius Fenchea says:

            Eu zic ca la Maraesti este mai simplu sa montezi SIMBAD RC in fiecare lateral cate o statie decat sa te chinui cu integrarea impreuna cu AK 630.
            Nu ca nu s-ar putea face dar la cum ne micam noi nu teminam RFI-ul pentru mecanism + controllere in 2-3 ani dara mite sa facem achizitia.
            Asa cumparam 2 SIMBAD RC “of the shelf” si gata end of discussion.

          • Marius Z. says:

            buna ideea cu Mistralurile pe turela AK, pe model Gepard, dar parca as prefera Stinger 🙂

            • admin says:

              Avantajul Stinger e tehnologia mai avansata a senzorului, aspect folositor impotriva momelilor IR iar avantajul Mistral consta in performantele dinamice. O racheta antinava nu arunca momeli IR asa ca dezavantajul Mistral e minimizat.

          • Ilie says:

            Se ia una bucata AK630, se scoate palaria aia rotunjita si se sudeaza niste tabla precum in imaginea de mai jos:

            http://www.haijun360.com/china/wqak630/images/3.jpg

            Se pun 2 Mistral pe unde se poate ai si rezolvat treaba. Mai greu cu integrarea dar de unde atata graba?

          • Iulian says:

            Eroule, tu esti cu ideea de a pune Mistral pe AK630? 🙂
            Ma uitai mai devreme la o turela AK630 si modalitatea cea mai buna de prindere pe ea a 4-6 mistraluri. Estetic, e un dezastru. Functional, ar merge, cu conditia rezolvarii problemelor mecanice (sistemul care asigura miscarea in plan vertical ar putea avea o reducere a vitezei datorita noii mase – minim 100 kg). Ar trebui apoi integrate AK630 si FCS-ul lor in CMS. Ori navele astea au FCS model 1970 si au lipsit de la scoala cind s-a predat CMS-ul, deci e posibil un FCS nou pentru ele. Asa ca oricum vorbim de upgrade-uri majore.

            • admin says:

              Nu stiu daca Eroul a avut el ideea asta primul dar despre CMS nu e cazul sa ne facem probleme ca nici acum nu exista. Ce ai avea nevoie e de o legatura video la un post de comanda, statie individuala, care sa confirme ca tinta e incadrata si dea comanda de lansare. Asta e varianta in mizerie, rapida, poti concepe un sistem complet automatizat, pierzand ceva timp si bani.

          • Iulian says:

            Avantajul Stinger e tehnologia mai avansata a senzorului, aspect folositor impotriva momelilor IR iar avantajul Mistral consta in performantele dinamice.
            La Mistral 3 au un upgrade major in sectiunea de cautare si urmarire, asa ca as spune ca sint la egalitate. Asta daca nu au integrat pe ultimul model de Stinger sectiunea de cautare de pe AIM-9 Sidewinder, care i-ar da un avantaj.

            • admin says:

              Nu stiu nimic de Mistral 3, nu am vazut informatii tehnice concrete.

              Cat despre Stinger, nu are inca senzor formator de imagine, varianta aia nu a intrat in productie.

          • Marius Z. says:

            Corect la Mistral vs Stinger… doar ca eu ma gandeam la scara mai mare, unde si la FT as prefera un Stinger portabil, cu capacitate similara unui Mistral manpad… daca tot ar fi manpad, as prefera RBS-70, in completare la Stinger 🙂

            • admin says:

              Noi nu mai avem nici unul (CA-94 e preistorica) si tu vrei doua noi sisteme diferite? Probabilitatea ca asta sa se intample e deja negativa.

          • Marius Z. says:

            Nu-i bai, ca se iau doar cate 12 bucati din fiecare (nu mi-e clar inca daca lansatoare sau rachete 🙂 ).

            Ideea este ca ceva din categoria A-94/ Stinger am putea chiar asimila in productie, fiind portabile si chiar baza oricarei AA alaturi de tunurile cal. 30/35mm, deci de dorit in cifre mai mari de 12 :).
            Cele mai “grele”, gen MANPADS, am putea lua in loturi mai mici, si distribui pe ici pe colo, poate chiar o “escadrila de 12”, cu o alta mai tarziu, dupa 2022 🙂

  3. Iulian says:

    Nu cred ca Mistralu poate fi utilizat cu succes ca CIWS impotriva unor AShM moderne (Exocet, Harpoon, Kh-35/AS-20 Kayak). Poate doar impotriva P-15 Termit/SS-N-2 Styx si a celor contemporane cu ea sau a rachetelor de croaziera antinava fara capabilitati supersonice, eventual ca lovituri secundare pentru limitarea efectului AShM cu energie cinetica mare (AShM cu viteza terminala supersonica). Timpul necesar pentru lansare si raza scurta de actiune le sint potrivnice pentru alte situatii de utilizare ca CIWS.
    Mai zice MBDA ca acelasi Mistral, la versiunea 3, poate fi folosit cu succes impotriva tintelor de suprafata (citeste barci rapide). Asa ca este posibil ca cei doi probabili clienti sa fi luat in calcul aceasta posibilitate (in special sauditii, care tocmai au fost surprinsi in offside).