La altii se poate, episodul 25

Sau cine-a pus S-400 in drum…

Pentru ca P-8 Poseidon si RC-135 vin si pe la ei insa ei se simt, polonezii s-au decis sa-si cumpere propriile avioane ASW si SIGINT, cate trei de fiecare tip.

Avioanele SIGINT vor avea prioritate, avand in vedere ca Polonia trebuie sa-si inlocuiasca mai rapid cele trei elicopterele SIGINT W-3 Procjon, in timp ce cele trei avioane ASW de tip PZL Mielec M28 Bryza-1R intrate in serviciu acum 10 ani nu sint inca complet depasite deci mai pot astepta.

Ca o paranteza, inainte a atinge subiectul principal, merita si W-3 o poza avand in vedere ca nu vezi prea des elicoptere SIGINT.

 

Azur aeropurtat sau SRR-10 PROCJON-3 - Sursa: wze.com.pl

Azur aeropurtat sau SRR-10 PROCJON-3 – Sursa: wze.com.pl

 

Revenind la actualele M28 Bryza-1R, primul lucru ce trebuie retinut e ca polonezii nu sint noi-veniti in ceea ce priveste operarea de avioane ASW, cunoscand avantajele si limitarile platformei.

Al doilea lucru de retinut e o harta.

 

Surpriza, soc si groaza: polonezii ignora parerea romanilor cum ca avioanele ASW ar fi complet inutile, mai ales in fata apararii AA ruse.

Daca pe romani ii paralizeaza prezenta bateriilor S-400 la 300 de km de granita, in Crimeea, polonezii continua sa investeasca in avioane ASW (de fapt, in avioane de tot felul) cu aceleasi baterii S-400 pe granita, in Kaliningrad, de unde acopera cea mai buna parte a Poloniei. Probabil ca inca nu s-au prins ca rachetele rusesti le vor distruge inainte sa-si escamoteze trenul. Sau poate or sti ei ceva.

In loc sa se ascunda sub pat recitand pasaje din Miorita, polonezii nu par sa jeleasca prea mult soarta cruda si nedreapta care le-a scos S-400 in cale si isi dezvolta in continuare aviatia. Fraierii.

Cat despre programul european de cooperare pentru achizitia sau dezvoltarea de avioane ASW si ISR – de care aminteam pe cand identificam gaurile – acum patru zile s-a anuntat primirea Poloniei in club.

Pentru ca ei vad gaurile si le e jena.

 

Both comments and pings are currently closed.

23 Responses to “La altii se poate, episodul 25”

  1. albert says:

    Ca avionul M-28 este o versiune a lui An-28 este stiut.Tot cunoscut este si An-14.Dar mai putin cunoscut este ca a existat in fostul RDG un proiect oarecum similar cu An-14,bimotorul “Flora”.

  2. offset says:

    @admin
    pai stai incet ca ai nostri acu’ si-au dat seama ca le tre’ inca 4 bucatzi F16 “sa completeze” escadrila

    poi nu au stiut din prima ca le trebuiau 4 bucatzi in plus?

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22296580-ministrul-apararii-detalii-despre-achizitia-noi-avioane-vanatoare-inca-4-aeronave-completam-escadrila-16-care-avem-proiectie-avem-inca-36-avioane-16.htm

    acu chestiile astea de care vorbesti, ieste cred prea complex la ele.

    #care_este

  3. Marcian says:

    Kaliningrad nu e Crimeea. Polonezii pot sa neutralizeze rapid prezenta militara de acolo, si atunci nu o sa mai fie nici un S-400 care sa le doboare avioanele (ma rog, cel putin nu inainte sa rezolve rusii cu balticii). Asta nu inseamna ca sunt de acord cu ce e la noi, doar spun ca situatiile nu sunt comparabile.

    • admin says:

      Dupa principiul asta nimic nu-i comparabil cu nimic, totul e special, iarna nu-i ca vara. Daca am fi fost in locul lor am fi zis ca polonezii se descurca cu Crimeea pentru ca ii despart 300 de km pe cand noi ii avem pe rusi in curte in Kaliningrad.

      La noi e intotdeauna mai greu.

      #miorita

      Btw, asta cu “Polonezii pot sa neutralizeze rapid prezenta militara de acolo” e buna.

      • Marcian says:

        Nu ma lua cu traiasca republica. Kaliningradul e o fasie de campie pe granita cu Polonia la 400 km distanta Rusia, Crimeea e aproape o insula la niste sute de km distanta de tarmul romanesc. Crimeea, pentru noi la momentul actual (si chiar si cu raza versiunilor actuale de ATACMS), e de neatins. Kaliningradul, pentru polonezi, nu e, ba chiar deja il ating. Tehnic, tactic, strategic si cum mai vrei tu cele 2 scenarii se abordeaza diferit.

        • admin says:

          Dupa parerea ta, romanii ar fi mai avantajati daca Crimeea ar fi lipita de Constanta. Asa i-am neutraliza si noi rapid. Ce pacat ca e la 300 de km… Ghinion de nesansa, n-avem ce-i face. #n_avem

          Dar intr-un punct ai dreptate, cele doua scenarii se abordeaza diferit insa asta pentru ca cei ce le abordeaza sint diferiti.

          • Marcian says:

            Dupa parerea mea ar trebui sa nu mai imi pui cuvinte in gura. Unde am spus eu ca ar fi bine sa avem granita comuna cu Rusia? Eu am spus ca noi ne raportam la Crimeea momentan (si cel putin pana cand luam ceva balistic sau de croaziera care sa bata la peste 400 km) intr-o maniera aproape complet defensiva, in timp ce polonezii se raporteaza diferit fata de Kaliningrad, care a fost si ideea comentariului meu initial.

            • admin says:

              Inferenta. Ai zis ca polonezii pot sa neutralizeze rapid prezenta militara de acolo, pentru ca ei pot sa atinga Kaliningradul, ca e aproape iar noi nu putem sa atingem Crimeea, ca e la 400km. Daca sintem de acord ca e mai bine sa-i putem neutraliza, atunci – toate celelalte lucruri fiind egale – tot ce avem nevoie e sa-i aducem mai aproape, cam la aceeasi distanta la care e Kaliningradul fata de Polonia adica la granita. Rusii la granita => i-am neutraliza usor, rusii departe => n-avem ce sa le facem, au scapat si de data asta. Asta reiese din ce ai zis, daca nu-ti place cum a iesit, reformuleaza.

              Esti prea optimist daca crezi ca ii poti rezolva rapid doar pentru ca poti arunca cu ceva in ei. Altfel ajungem inapoi la acelasi calcul, avioane de tot felul care vor trebui sa zboare printr-un spatiu presupus protejat de S-400, pana la proba contrarie. Noi avem avantajul distantei, polonezii nu – poate ca vor reusi sa neutralizeze S-400, poate nu. Si totusi nu-si pun problema inutilitatii avioanelor ASW. Asta e ideea postarii.

          • Marius Z. says:

            Admin,
            “Si totusi nu-si pun problema inutilitatii avioanelor ASW. Asta e ideea postarii.”

            La noi nu cred ca se pune inca problema in nici o directie (util/inutil), asta cred ca e mai degraba ideea postarii 🙂

  4. nikk says:

    Orice conflict rusia-polonia inseamna un conflict nato-rusia.nu cred ca rusii sunt stat de tampiti Sa isi puma in cap toata alianta de dragul polonezilor.polonezii cred ca se inarmeaza ptr a isi recupera teritoriile ajunse dupa ww2 la Belarus so ukraina.

  5. MVSTELIDAE says:

    ”Surpriza, soc si groaza: polonezii ignora parerea romanilor cum ca avioanele ASW ar fi complet inutile, mai ales in fata apararii AA ruse.”
    Apreciez articolul :). Eu a fost de acord cu ele, doar am spus că în caz de conflict deschis, dacă americanii nu sunt pe la Kogălniceanu, astea cad ca muştele la al doilea raid, că primul mă gândesc că o să vizeze pistele şi bateriile AA.

    Şi da prima dată, dacă vrem ceva, ar trebui să avem AA şi aviaţie + rachete de orice tip. Tancurile şi restul pot rămânea mai la coadă, dacă există una în mod real.

  6. stan says:

    sant de acord cu Marcian
    bateriile s 400 din kaliningrad nu apuca sa traga in caz de ceva
    si artileria ajunge la ele doar sa stii unde sant

    • Raptor says:

      Ridici drone si ori le doboara si se desconspira, ori ii descoperi tu cu dronele, apoi o salva de artilerie si s-a terminat.
      Pentru Iskander pot folosi acelasi scenariu cu drone pentru descoperire dupa ce au eliminat AA.
      Alt scenariu e sa-i atace de la inceput cu FT.

      In opinia mea, Marcian are dreptate cand spune ca este mai dificil de luptat in zona noastra.
      Rusii detin Crimea care dispune de o aviatie si AA net superioare noua, plus doua aeroporturi. In plus ne pot face interdictie si dpdv maritim.
      Cata vreme nu avem superioritate aeriana si nu putem sa le eliminam cele doua aeroporturi, aviatia si AA, suntem legati de maini.
      Ca sa faci asta ai nevoie de rachete de croaziera, HIMARS cu raza extinsa la 499Km, aparate de razboi electronic, AA si o aviatie de top, deci resurse de care noi nu o sa dispunem niciodata.

      Diferenta majora dintre Ro si Pl e ca aia pot ocupa Kaliningrad iar noi nu putem ocupa Crimea, rusii nu pot sa-si trimita intariri in Kaliningrad, dar in Crimeea o pot face prin Kerci sau mai sigur prin Azov, iar Crimea vrem nu vrem sa recunoastem este o continuare a teritoriului rusesc chiar daca e despartita de stramtoarea Kerci pe cand Kaliningrad e doar o enclava si cu siguranta stiu ca nu o pot apara nici daca ar face un coridor terestru.
      In plus trebuie sa luam in consideratie si ce se intampla la mai la sud de noi in stramtori si sa fim cu ochii si pe vecini (TOTI), deci cam toti din jurul nostru ne sunt ostili pentru ca n-am stiut sa-i altoim cand trebuia de cand ne-am format acest stat. Polonia in schimb ar avea de a face doar cu rusii si Belarus.
      Alta situatie diferita este cea maritima. Daca in MN rusii sunt sefi, in MB rusii nici n-ar iesi din port la ce concentrare de nave are NATO acolo plus altele care pot veni mult mai usor de la ceilalti vestici, pe cand la noi turcii si grecii si-ar mentine flotele in continuare in aceasta stare de veghe pentru a se neutraliza reciproc, iar cele mai rapide intariri ar veni de la italieni sau americani.

      • admin says:

        Pe scurt, ar fi mai bine daca Crimeea ar fi lipita de coasta romaneasca, ca s-o putem ocupa terestru, cum ar face polonezii cu Kaliningradul. Sounds legit.

        • Ilie says:

          Si eu sunt pentru!
          Solutia cea mai usoara e ca Rusia sa invadeze Ucraina din nou, si republica de la Odesa sa declare ca doreste alipirea la tara mama. Asa vom avea acces direct in Crimea pe varianta terestra 🙂

          #cu_cine_se_invecineaza_rusia?
          #cu_cine_vrea

          • admin says:

            Intre timp, putem exersa in Transnistria. Dar si acolo e greu, pentru ca… gasim noi un motiv bun.

          • Marius Z. says:

            Motivul pe Transnistria e intotdeauna acelasi: “pentru ca nu putem”

            Aceeasi neputinta ca si cea care acompaniaza relatia cu comunitatile romanesti din jurul Romaniei. Ex.: nu sunt in stare sa extinda specializarile la Univ. din Cernauti sau sa creeze ceva similar la Ung, pt. Maramures (maghiarii n-au problema asta)… cat despre Timoc, atat sarbesc cat si bulgaresc, neputinta merge muuult mai departe.
            R. Moldova e o alta mare “reusita”. Noi si cand jucam acasa de obicei pierdem.

            Ce sa-ti mai imaginezi scenarii sofisticate in Transnistria! Doar daca nu o vor face altii in locul nostru iar noi doar sa ne miscam hoiturile pe muzica altora si sa avem norocul sa ne pice si niste faramituri. Atat putem.

  7. nicolae says:

    O varianta decenta si pentru noi: http://www.dsca.mil/major-arms-sales/kuwait-intelligence-surveillance-and-reconnaissance-king-air-350er
    Ce parere ai?
    3 din astea cu 3 ATR ASW, ar rezolva toate problemele, pentru o suma decenta.
    Pe termen mediu, ca submarinele, sau ca “offset” la submarine sau, de ce nu, la Patriot?… :))

    • admin says:

      Daca functioneaza pentru turci (la ATR 72 ma refer), nu stiu de ce n-ar functiona si pentru noi.

      • nicolae says:

        Mi se pare foarte interesanta si alegerea Kuveitului, probabil ca pentru o tara care e aliat NATO si nu e bogata in petrol acel Beechcraft ar fi o optiune mai ieftina.

        • admin says:

          Nu stiu daca platforma in sine costa atat cat electronica de pe ea. Nu i-ar da afara din casa un Bombardier 6000 sau ceva similar.

  8. nicolae says:

    Asta-i clar! Tocmai ca platforma am remarcat-o eu – Beechcraft King Air 350 ER. Mai ales in conditiile in care nu duc lipsa de bani in mod evident.
    Au preferat un turboprop mic, desi au bani de Bombardier 6000…
    Pentru supraveghere sunt ok, dar pentru ASW cred ca e necesar un aparat mai mare (ma gandesc la balizele AS, un senzor MAD – desi asta nu e neaparat foarte mare).
    Probabil ca un ATR ca al turcilor poate acomoda ambele roluri.