Barca pentru saracul fara lotca

BAE Systems Adaptable Deck Launcher - Sursa: news.usni.org

BAE Systems Adaptable Deck Launcher – Sursa: news.usni.org

Ai o nava proiectata fara VLS si vrei sa fii si tu in randul lumii standardizate? Nu poti taia puntile sa faci loc unui MK41? Esti gata sa renunti?

BAE Systems has got you covered. Deja britanicii incep sa devina cei mai prolifici proiectanti de solutii construite in jurul standardului international al VLS-urilor, MK41. Asta e si mai interesant avand in vedere ca Royal Navy nu foloseste inca MK41, urmand sa-l instaleze de abia pe noile fregate T26.

Insa britanicii nu pierd timpul sa se infiltreze in piata si, dupa ce au venit cu ExLS (Extensible Launching System) adica propria versiune de canistra-lansator pentru CAMM despre care am aminitit aici, aduc acum un intreg siloz ca varianta alternativa la MK41.

Adaptable Deck Launcher e un siloz lansator ce poate gazdui aceleasi canistre care se “potrivesc” si in MK41, diferenta fiind facuta de faptul ca varianta britanica nu este un VLS ci un lansator de tip rampa fixa, destinat baietilor saraci ce nu pot primi la bord un MK41.

Adaptable Deck Launcher lansand ESSM - Sursa: baesystems.com

Adaptable Deck Launcher lansand ESSM – Sursa: baesystems.com

 

Au fost executate deja teste cu ESSM, validand configuratia “densa”, cu patru rachete per canistra. Nu e foarte clar ce avantaj are Adaptable Deck Launcher fata de un MK56, ca suprafata de punte ocupata – e posibil sa existe un avantaj – insa chiar mai interesant e ca lansatorul britanic poate gazdui si rachete Standard, Tomahawk si altele. Da, ne uitam la tine, VL-ASROC. Sau chiar la tine, LRASM.

Acum ceva vreme ziceam ca cea mai ieftina farsa de Haloween ar fi instalarea de ABL pe corvetele Tetal. Acum in topul sperietorilor de vecini estici urca puternic Adaptable Deck Launcher.

Adaptable Deck Launcher ar putea fi folositor chiar si numai in rolul pentru care a fost proiectat initial, acela de lansare a rachetelor ESSM desi e evident mai putin eficient decat un VLS. Poate ca un inlocuitor pentru vechile MK29.

In acelasi timp, intr-un concept foarte similar cu Adaptable Deck Launcher, Lockheed Martin ii copiaza pe iranieni si propune instalarea unor rachete foarte mari pe niste nave foarte mici.

Patru rachete LRASM inghesuite pe o nava rapida Mark VI - Sursa: navyrecognition.com

Patru rachete LRASM inghesuite pe o nava rapida Mark VI – Sursa: navyrecognition.com

 

LM a primit un contract pentru studierea posibilitatii instalarii de rachete antinava LRASM pe vedetele rapide de 85 de tone Mark VI. Ideea e de a converti Mark VI in nave autonome, fara echipaj si de a executa atacuri semi-sinucigase de tip iranian – adica atacand la stramtoare. Probabil ca USN, jucand rolul iranienilor, ii are in vizor pe chinezi, in rolul americanilor.

Conceptul aminteste oarecum si de Project-ul 22160 al rusilor cu rachetele Kalibr/Club desi nava ruseasca este evident dintr-o alta clasa, la cele aproximativ 1.500 de tone ale sale. Clasa Tetalului, cum ar veni.

Daca nu ai crucisatoare lansatoare de rachete sau macar niste LCS-uri, merg si barcile rapide fara echipaj.

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Barca pentru saracul fara lotca”

  1. Eroul Bula says:

    Uăi, ăştia mi-au furat proiectul cu rachete antinavă montate pe Shaldag !
    Îi dau în judecată, mama lor de imperialişti !

  2. nicolae says:

    Cine n-are nava cu VLS sa-si cumpere… Sunt foarte curios daca ideea BAE va fi cumparata de cineva, desi mi-e clar catre cine arati… 🙂
    Intr-un articol de pe navyrecognition erau niste unii care-si ridicau unele semne de intrebare asupra capacitatii Mark VI de a “suporta” LRASM-urile. Adica fara sa faca baldabac.
    Ideea ni s-ar potrivi manusa, reinfiintarea unui divizion de vedete rapide purtatoare de rachete avand plusurile ei, cu singura observatia ca ar fi doar nave capabile sa lupte pe vreme buna. Un plus ar putea veni de la un sistem de stabilizare a containerelor sincronizat cu centrala de lansare a rachetelor astfel incat, si daca marea este mai montata, sa poata lansa. O racheta ca NSM, mai usoara ar fi probabil mai potrivita.
    Am scris pe subiect (poti sa nu dai link-ul, cum consideri) plecand de la VTAP-urile chinezesti pe care le-am avut in inzestrare: http://rnhs.info/torpiloarele-romaniei-vedetele-cu-aripi-subacvatice/

    • Eroul Bula says:

      La 4 LRASM pe un Mark VI (sau Shaldag Mk V 😉 ) cred ca apare o problema cu stabilitatea dar poti sa pui doar 2 bucati.
      In plus, daca vremea nu e buna, le tragi si tu din Delta sau de pe canal sau chiar de pe Dunare, amonte de Braila.
      La 550km raza de lovire, oricum ajung unde trebuie.

  3. Ilie says:

    La o adica ADL asta ar putea fi montat si pe niste camioane. Mai pun oamenii in el un Harpoon sau un LRASM, ba un ESSM, poate un topor – doua…

    • admin says:

      Topor pe camion e o idee ce trebuie studiata dpdv legal.

      • Ilie says:

        Pai nu trebuie sa iei toporul ca oricum o sa sara unii vecini in sus ca nu stiu ce ai in container si la o adica sunt speriati sa nu ai vre-un focos d-ala bun. Ca s-o mai strica radarul din Crimea, ba o sa-i fileze lampile lui S400/500/600…
        Topor SR (short range) n-au americanii? asa pana in 500 km…

        • admin says:

          Topor SR ar fi o ipotetica versiune lansate de la sol a JASSM sau mai curand LRASM, ca JASSM nu are varianta lansata de la sol/punte/camion cum are LRASM.

      • offset says:

        in fond si la urma-urmei ce-i intereseaza pe unii ce am eu in container. zic si eu ca e o sabie de plastic, scriu codu’ de bare acolo pe ambalaj, si in’lontru bagi frumushel toporu’, ura si la gara. ce, pe “aialaltzi” ii mana chiar asa sentimentele sincere fatza de noi?

        • admin says:

          Ii intereseaza pentru ca INF. Nu ca “aialaltzi” nu l-ar fi incalcat deja. Dar nici “cestilalti” nu pot sa dea impresia ca l-ar incalca.

          • offset says:

            eh, in curand e posibil sa se duca naibii toate regulile, vezi de exemplu punctul in plus de pe scaunele pe care o sa isi puna funduletzele kim cel atomic si omologu’ din sud, basca desertul cu frunct mango ce are si ala un punctuletz pus unde nu trebe, mare scandal la japoneji pe chestia asta.

            noa, alea probleme, who the fuck cares unde-mi tzan io toporishca?!? daca tot ne-am obisnuit cu “romanesti” macar sa incepem a-i fute pe altzii, ca noua ne-am tras-o singuri de ni s-au umflat ochii ca la melc…

            #melc_melc_infuriat

  4. gsg9 says:

    Estimativ LRASM are range de peste 500km (comparand’o cu JASSM-ER) asa ca nu ma lamuresc unde sa trimitzi copaile alea teleghidate ca sa nu le distruga aia raii in 500km, in Marea Chinei de Sud? langa Taiwan?
    In Marea Chinei de Sud trimitzi niste 2 B1B sa lanseze vreo 40 odata
    La Taiwan le pui pe camioane si si’asa rangeul ala in zona aia e overkill
    In Golful Lui Florin Piersic le tragi din afara golfului si nu prea ai in ce sa le tragi ca Iranul are si ala o flota de salupe

    Romanii la fel, mai bine cele 4 bucatzi in containere pe camioane, la rangeul ala ce sa faci cu ele pe salupe, unde sa le duci pe apa mai departe de tzarm ca sa ataci unde. Pe romani ai rezolvi cu un Mk41VLS la MK cu SM6 si LRASM si nu se mai apropie nimeni, sigur, mai trebe si infrastructura ca sa lovesti la distantzele alea si aici trebuie sa te ajute NATO

    Iar Tetalul e noaptea mintzii, aia din marina au spus acum niste ani intr’un pdf ca nu mai merita modernizate, doar le repara ca sa pluteste asa cum sunt pana le vin curveturile cele noi, le asteapta sa creasca, acum sunt la faza pe biberoane dar inca 18 ani trec repede 😀