Interesul esential de securitate. MBDA vs ROMARM

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Lansarea_unei_rachete_MISTRAL.jpg
Ia uitati-va aici miticilor, ce drept zboara Mistralul la Capu Midia – Sursa: Wikimedia/MApN.ro

Exista in realitate un interes esential de securitate in achizitiile militare romanesti? E greu de spus, daca e sa ne luam dupa modul cum “autoritatea contractanta” arunca in joc sintagma respectiva atunci cand are de justificat vreo cerinta arbitrara din caietele de sarcini. Pare, cel mult, o perdea de fum folosita pentru acoperirea unor matrapazlacuri.

Dar sa presupunem totusi ca exista un interes esential de securitate al Romaniei si e real, onest si cinstit, cum se zice. Atata doar ca nu a fost bagat in seama pana acum.
Daca e sa-l definim la modul cel mai restrictiv cu putinta, adica capacitatea Romaniei de a-si produce singura macar munitiile si sistemele de arme cele mai putin complexe dar cu consum mare, observam cum interesul respectiv s-a tot lovit de realitate: Romania nu-si produce singura pulberile deci nu fabrica integral nici munitia de infanterie, nici cea de artilerie sau rachetele nedirijate. Rachetele antitanc ar fi deja un pas prea mult, o limita ce nu a putut fi depasita in ciuda achizitiilor succesive de rachete Spike, pentru care s-ar fi putut pune problema integrarii treptate a unor componente, macar pentru inceput.

Dar atunci a fost “inainte” (de invazia rusa) iar acum este “dupa”. Dupa ce s-a constatat ca in realitate consumul munitiilor e mult mai mare decat in teorie, dupa ce s-au vazut limitele in productia militara a celor mai dezvoltate tari ale lumii, dupa ce s-a observat ca a ramane pe standardele Tratatului de la Varsovia, cand aliatii folosesc un standard diferit, nu e cea mai fericita idee, dupa ce a devenit clar ca logistica aprovizionarii e mai complicata decat parea inainte, dupa…

Acum este deci o era noua, in care vom tine seama de toate acestea si vom proceda in consecinta, da? Deci cum se aplica interesul esential de securitate al Romaniei in afacerea MANPAD(S)?

Daca ar fi sa recapitulam, Romania a separat artificial achizitia sistemelor SHORAD si VSHORAD, luate la pachet, de cea a sistemelor MANPAD(S)/VSHORAD, sistemele MANPADS fiind prin definitie VSHORAD. Motivele nu sint cunoscute dar, in general, lipsa de transparenta a ascuns mai mereu niste aranjamente deci (motivele) nu par nici cinstite, nici oneste. Scuza “portabilitatii” suna fals, asa cum se va vedea in continuare. Modalitatea de achizitie, licitatia, nu era neaparat cea mai fericita, avand in vedere antecedentele. Istoria s-a confirmat si licitatia pentru MANPD(S) a fost si ea anulata, anuntul fiind emis pe 27 Iulie. Ca o paranteza, cate licitatii trebuie sa esueze pana ca cineva sa se uite la performantele “autoritatii contractante” si sa faca una-doua schimbari? /paranteza-inchisa

In cadrul unei intalniri cu presa din Romania, MBDA a anuntat pe 11 Iulie ca ii invita pe romani sa cumpere direct de la ei, printr-un contract G2G (guvern la guvern) rachete MANPADS Mistral 3.
Momentul anuntului necesita deschiderea unei noi paranteze: cum astfel de actiuni nu se organizeaza de pe o zi pe alta, e rezonabil de presupus ca MBDA stia de esecul licitatiei cu destula vreme inainte de publicarea anuntului oficial. Este practic un ecou al situatiei din afacera corvetelor, unde unii concurenti (tot francezi) au fost acuzati ca au aflat informatii legate de ofertele competitiei. La vremea respectiva acuzatia a fost expediata rapid si musamalizata dar deja fulgerul lui Jupiter-cel-Mic a lovit de doua ori in acelasi loc. Cum reusesc francezii sa fie conectati asa de bine la informatiile teoretic bine pazite ale “autoritatii contractante”? Deja ridicola situatie prin care s-a incercat includerea navelor drept sisteme mobile de lansare a rachetelor antinava, pentru a face loc unui alt produs al MBDA, poate fi citita si intr-o alta cheie. Nici nu mai trebuie mentionata umilinta acordarii contractului pentru submarine aceleiasi firme franceze care ne-a blocat ani de zile contractul pentru corvete. “Mandri ca suntem romani”, cum se zice in campanie electorala. /paranteza-inchisa

Oferta francezilor, Mistral 3, nu a fost suficient de buna pentru a se califica in cadrul licitatiei dar incearca sa intre acum pe geamul usii din dos. Sau usita cainelui. Mistral 3 este un MANPDS care joaca rol de VSHORAD (din nou, prin definitie) insa portabilitatea este punctul teoretic mai slab al sistemului, acesta fiind lansabil de pe un trepied. E de mentionat ca Mistral 3 ar fi propus si in cadrul contractului SHORAD+VSHORAD, alaturi de MICA, deci criteriul portabilitatii ca motiv pentru separarea celor doua programe de achizitii este dezvaluit drept fals si uz de fals. Altfel, Romania nu ar fi interesata de achizitia lui, asa cum s-a anuntat recent, oprind pe lista doar sistemele cu adevarat portabile, lansabile de pe umar. Si stim ca propunerea de achizitie se refera strict la contractul MANPADS esuat prin licitatie, pentru ca MICA nu este mentionata in nici un fel.

In afara portabilitatii, care s-a demonstrat a fi un criteriu artificial, performantele rachetelor Mistral sint bune, marea problema cu modul de achizitie propus de MBDA fiind faptul ca se vor cumpara rachete direct de pe linia de productie din Franta, fara implicarea industriei romanesti. Subiectul este ocolit cu delicatete prin toate interviurile, insa asta este modelul de achizitie adoptat de celelalte state (Belgia, Cipru, Estonia si Ungaria) participante la programul francez. Preventiv, este aruncat un praf referitor la economia de scara pe care ar presupune-o productia intr-un ritm crescut de pe o singura linie de productie (cea franceza). Adica un fel de: fiti fericiti, rumanilor, ca MBDA reuseste sa atinga o economie de scara deci profituri mai mari. Pret mai mic? Ce glume au valahii…
Romanilor li se mai arata morcovul unei iluzorii subventionari a achizitiei prin mecanismul EDIRPA (European defence industry reinforcement through common procurement act) dar acesta ramane deocamdata la stadiul de PS (Pie in the Sky).

Cateodata chiar nu exista nici o solutie alternativa si astfel de achizitii poate ca trebuie acceptate. Nu e cazul acum. ROMARM a semnat de curand un memorandum de intelegere cu compania sud-coreeana LIG Nex1 pentru dezvoltarea de sisteme de rachete cu raza scurta portabile. Acordul presupune inclusiv cooperare industriala in dezvoltare si productie, intotdeauna o veste buna.
In ceea ce priveste oferta, LIG Nex1 are in portofoliu racheta KP-SAM/Chiron, lansata si ea de pe un trepied, la fel ca Mistral. De fapt, este presupus ca Mistral sa fi influentat dezvoltarea Chiron, racheta franceza fiind si in dotarea Coreii de Sud.

O comparatie directa a performantelor Mistral si Chiron e imposibila, avand in vedere ca ambele sint clasificate. Sau ar trebui sa-i intrebam pe francezi, ei par sa stie totul despre competitorii pentru contractele romanesti. /sarcasm-off Totusi, logica spune ca inferioara nu poate fi, altfel coreenii ar cumpara Mistral in continuare, in general nefiind cunoscuti ca fiind dotati cu echipamente inferioare, multumita starii de razboi in care se gasesc cu “cei mai fericiti” dintre ei.

Dar ce putem face e sa comparam cele doua moduri de achizitie, unul de pe o linie de productie din Franta in cazul Mistral, cu cel printr-o cooperare cu ROMARM, in cazul Chiron. Desi productia rachetelor de acest timp, precum si a rachetelor antitanc gen Spike, ar fi considerata la momentul asta de domeniul science-fiction-ului, avand in vedere nivelul tehnologic al ROMARM, ele sint totusi si primul pas obligatoriu spre dezvoltarea unor capacitati mai avansate. In plus, avand in vedere experienta “dupa”, rachetele de genul asta par sa fi fost consumate in cantitati foarte mari iar dependenta de lanturi logistice neafectate de urgenta razboiului, deci mai “lenese”, este un mare punct in minus.

Daca e sa luam in calcul interesul esential de securitate al Romaniei, productia locala prin integrarea a cat mai multor componente in cadrul ROMARM ar trebui sa primeze. Asta daca nu vor interveni ca de obicei interese superioare, de partid si de stat. Dar “Mandri ca asiguram economia de scara a MBDA” nu suna bine in nici o campanie electorala.

You can leave a response, or trackback from your own site.

104 Responses to “Interesul esential de securitate. MBDA vs ROMARM”

  1. caucazian says:

    si in autoritatea contractanta sant grupuri de interese
    asta ii singura explicatie
    unii sant chiar interesati de interesul esential de securitate asa imi explic memorandumul cu coreeni cei buni altii sant interesati de buzunar asa imi explic discutiile cu mbda
    fiecare cu interesu lui
    DNA ar avea o felie de mancat aici dar poate nu se baga la interesul esential de securitate
    presupun ca mbda da spaga sa afle informatii primii si sa tina interesatii pe unii din comisia lu peste de achizitii

  2. gsg9 says:

    interesul natzional de securitate – cine este si ce vrea el…

    din pacate nu a inceput nici o era 9, pe principiul la timpuri noi, tot noi: ala de la RomArm facea bishnitza cu masti covid, aia de la Incas facturau proiecte virtuale de milioane EUR cu firmele lor de apartament, aia de la I.G.Av. MAI facturau reparatzii ne-executate de milioane EUR, aia de la Craiova au mancat banii trei ani si n-au miscat nimic, ala de la DGIA fura din fondurile operative sa-si faca vila

    a mai fost acum niste ani o discutzie cu VL-MICA si n-au cumparat nici d’alea

    deci putem shede si cujeta linistitzi ca nu cumpara nici Mistral3, astia sunt piaza rea ceasul rau pisica neagra, le strica si alorlatzi achizitzia, poate de aia si participa 😀

    politicul se preface ca este interesat de dotarea armatei, astia din armata se fac ca lucreaza

    se prefac interesatzi de achizitzii, se discuta cu toata lumea, semneaza memorandumuri cu toata lumea, se ataseaza la toate proiectele, daca au aterizat pana si prin european patrol corvette

    altfel s-au inghetzat toate investitziile/cheltuielile importante pt spre sfarsitul anului din motive de balsoi deficit, am scris pe graffiti, spera ca-i aburesc p’aia de la UE sa le dea banii PNNR ca aia-s tampitzi si ai nostri’s deshteptzi

    pana la MANPADS integrate in productzia locala nu sunt in stare sa faca chestii mai importante la genul pulberi, se discuta si despre pulberi de multzi ani de zile, acum se discuta si cu koreenii tot despre pulberi si dupa cum se vede…pauza…

    n-au fost in stare sa faca o arma de asalt sau macar sa cumpere licentza la una moderna sa inceapa s-o fabrice aici

    n-au fost in stare in 20 de ani de NATO sa treaca pe calibre NATO

    n-au fost in stare sa faca niste senile de oras si se judecau RomArm cu RoArmy ambele fiind de stat cu prefixul Ro si cu Arm in nume – noaptea mintzii 😀

    nu cred ca mai au cu cine, care a lucrat prin institute/industrie acum 20-30 de ani sunt emigratzi/batrani la pensie daca n-or fi si murit, cine-a mai ramas vezi ce branza au facut la Craiova cu modernizarea IAR99

    ce crezi ca pot sa integreze local din racheta aia

    nu cred ca-tzi da nimeni licentza/tehnologia la cap de cautare/ghidaj

    electronica – ce componente electronice fabricam noi, ce senzori

    soft -la fel, nu cred ca-l vezi pe ala original si ca sa te apuci sa-l scrii tu…

    ce ramane, motorul – nu facem pulberi/motoare cu pulberi solide

    incarcatura exploziva – au cu ce s-o faca fara sa importe?

    raman tubul si aripioarele de ghidaj (mai necesita si alea niste motoare si ceva de comanda)

    daca se importa practic tot nu mai ramane decat asamblare si ceva testare, ce mare aport tehnologic in industria de aparare se aduce, tot depinzi de furnizori externi pt fiecare bucata de racheta “fabricata” si mare experientza nu castigi

    si sa zicem caca’stigi pana la urma ceva experientza, ce fac astia cu ea, se apuca se dezvolte mai departe altceva local? that’s beyond SF, ca nu-i intereseaza si nu investesc

    ramane 8tziunea sa cumperi un stoc suficient de rachete cat sa te sustzii in lupta o perioada cat mai lunga pana vin alte munitzii de la aliatzi

    daca aliatzii au stocuri de Mistral3 si se pot lipsi de ele

    daca aia care-l fabrica au capacitate de productzie sa-tzi fabrice si sa-tzi livreze rapid

    si daca vor sa-tzi vanda, ca poate francezii au alte interese 😀

    si atunci eventual mai si diversifici, doua tipuri 😀 de MANPADS de la doi 😀 producatori ceea ce e beyond SF la noi

    mai ramane 8tziune viabila ca dupa un lung razboi, timp in care nu se opreste livrarea de armament si ajutoare si nu se termina ukrainienii, sa castige Ukraina sa crape mujicii sa faca implozie rahataul lor de imperiu

    cum astia locali Ro Rom Arm Disarm par ca sunt terminatzi la creieri sa speram ca ne iese macar povestea cu Ukraina

    sa fie bine ca sa nu fie rau

    ca iarna nu-i ca vara

    Ω trai si Ω vedea

    #abureala

    • admin says:

      În sfârșit, din nefericire, contextul geopolitic actual, precum și situarea României, din punct de vedere geografic, la periferia Uniunii Europene și în apropierea zonelor de conflict (Orientul MIjlociu și Ucraina) impun noi paradigme de securitate, indiferent dacă este vorba de neutralizarea substanțelor toxice, detecția contaminanților de orice natură, monitorizarea traficului fraudulos (de exemplu, detectori de infrarosu ultrasensibili) sau chiar aplicații militare, în domeniul rachetelor sau apărării antiaeriene. În trecut, INCDFM a avut colaborări intense în domeniul aplicațiilor militare și este posibil ca aceste activități să fie reluate, în măsura în care industria militară autohtonă va solicita soluții rapide și fiabile pentru îmbunătățirea stării de siguranță națională.

      Din ciclul Batem apropouri sa priceapa cashcheta.

  3. Ion Valcu says:

    Bre, nu are cum sa fie MISTRAL MANPAD, dintr-un simplu fapt: alea 4 litere ale clasei de arme.
    Adica nu-i portabila de catre iobag … “trop lourd” bre.

    Vrem MANPAD, sunam la Varsovia pentru niste Piorun, sau (daca mai e careva intreg la minte in State si o repornit productia) putem suna pentru Stingere.

    Unde ar straluci rachetutza ii la fortele fluviale, daca o pui pe o turela automatizata ceva, legata la niscaiva optice pt achizitie tinta.
    Adica un fel de SEARAM mai sarac de oiropa, in stil Tetral / Sadral.

    Idem si pentru VSHORAD mobil pe coclauri & islaz: cu automatizare, montate pe URO si lucru in retea, ca sa primeasca date de la radare mascate prin boscheti sau de la catarge cu dioptrii bune.

    Ce am putea noi face? sa luam un numar de jucarele + licentza de fabricatzie.
    Banu’ jos si galul vinde.

    Si da bre, spionaj meletar & economic: se practica decenii bune, cu harti resurse minerale, cu firme de stat profitabile, cu licitatzii de corvete … mai ales la aliati.

    • admin says:

      nu are cum sa fie MISTRAL MANPAD” – MBDA asa zice:

      MISTRAL MANPADS
      LIGHTWEIGHT PORTABLE

      MISTRAL LAUNCHER

      VSHORAD SYSTEM
      Fire and Forget
      Ease of operation

      Iar noi sintem interesati de ea. Daca astia de la MBDA fac campanie de marketing, ceva au mirosit ei.

      Cat despre portabilitate, 2 iobagi o cara catriva metri. Destul cat sa o califice drept portabila, “autoritatea contractanta” vroia sa califice navele drept sisteme mobile de lansare deci asta cu MANPDS portabil e floare la ureche, se face din creion. Mai baga o clarificare rapid, cum ca portabil inseamna nebatut in cuie. Si nu vezi ce zice MBDA: e si usoara si portabila, ce mai vrei.

  4. gsg9 says:

    ce mai fac altzii, tot de la obiectul adulatziei noastre – polonezii, dupa Grom si Piorun acum lucreaza la un Piorun NG

    la noi dupa CA94 si CA94M s-a ales praful, ca deh, interesul alora nu-i totuna cu interesul nostru

    propun tovarasilor prim secretari de partid si de stat sa se faca o sedintza tovaraseasca de lucru si sa se semneze in conditzii de unanimitate 100% un memorandum si cu astia, e bun sa fie acolo la dosarel

    si-l dam tare din clantza si prin presa, grozav ca sa se sparie dujmanili si sa se infricoseze sufletul lor nemernic

    cu english subtitles
    “https://www.youtube.com/watch?v=jJs5xjcm2NU”

  5. Marius-Eugen Fenchea says:

    Deci sa recapitulez – daca noi nu suntem in stare sa fabricam componentele pentru MANPAD sau rachete ghidate antitanc atunci suntem chiar boii sistemelor de achizitii din MApN.
    Fara sa ridicam industria militara un pic suntem un fel de Arabia Saudita doar cu mai putini bani decat Hezbollah-ul care pare pe termen mediu mai profesionist ca si noi.
    Armamentul nou nu este un moft si localizarea productiei pe cat se poate in Romania nu este un moft ca razboiul actual a aratat consumuri mari de munitii de genul acesta.

  6. Xv says:

    @Admin Mistral si Chiron sunt mai curand “menpads”, trebuie 2 oameni sa care lansatorul cu toate acareturile si chiar si cei 2 norocosi se misca in reluare. Urcat pe un vehicul si cu autospeciala radiolocatie, cum il au vecinii, nu mai e manpads. Chiron are si varianta cu un singur operator.
    Chiron vs Mistral e o alegere dificila, daca Chiron ar da de munca si celor de la Romarm, ar fi un avantaj. Plus ca probabil e mai ieftin. Mistral are variantele de navalizare mai complexe si francezii au de partea lor experienta mai mare. Ca performante probabil nu e mare diferenta, ca bang 4 buck, Chiron pare mai avantajos. Coreenii erau si mai deschisi la transfer de tehnologie in anii 90,

    • admin says:

      @Xv: “Chiron are si varianta cu un singur operator.” ? Producatorul nu mentioneaza asta. Cine zice?

  7. dany says:

    @Marius-Eugen Fenchea

    Sa zicem ca vor sa fabrice local ceea ce doriti dv si eu si altii:
    -vor fi costuri cel putin duble si intarzierile de rigoare (nu mai zic de ce stiti foarte bine!)
    -vor fi destui contra fabricatiei locale, la fel de bine stiti ca si mine cauzele
    -pana realizam noi o astfel de investitie deja rachetele alea sunt obosite…

    Aceste investitii trebuiau facute acum 8-10 ani. Ce facea conducerea noastra acum 8-10 ani? Se scarpina cu piciorul stang la urechea stanga…Nu i problema, si acum fac la fel dovada “reactia rapida” in cazul dronelor sovietice.

    Lumea vorbeste de iresponsabilitate, influente de la state precum Austria dar lumea noastra nu i vede p’aia infiltrati adanc in sistemul romanesc.

    Mai am o intrebare destul de delicata pe care lumea in general nu o prea intelege:
    -polonezii au cam luat o bucata destul de consistenta de frisca in ceea ce priveste productia de armament/munitie/tehnica pe teritoriul european. Stiti despre ce vorbesc nu mai explic. Credeti ca firmele mari de armament din UE vor (mai) lasa pe cineva ca RO sa si bage degetele in frișcă? Pe față toata lumea i pupa pe polaci, in spate nu stiu cum sa le dea la gioale.
    -in sprijinul intrebarii de mai sus va reamintesc si anii ’90 cand RO a pierdut cam toate pietele externe pe care vindea tehnica militara.

  8. Marius-Eugen Fenchea says:

    Daca e de fabricat sunt in stare sa pun pariu pe multe firme din vestul Romaniei ca sunt in stare sa o faca, in principiu avem suficient know how in automotive cavsa fabricam orice componenta electronica, la fel si in Iasi sau Brasov, sau Sibiu, nu mai vorbesc de Timisoara sau Cluj.
    Poate ar trebui regandita industria de aparare, Romarm-ul este mult inferior la ce se obtine in automotive la ora actuala in Romania.
    Da stiu, automotivele nu au traditie in arme dar au proceduri si metode de fabricare in masa pe care industria noastra militara nici nu le viseaza.

  9. dany says:

    @Marius-Eugen Fenchea
    Problema nu e ca ai nostri pot fabrica ori nu produsele respective
    Problema’i cine este impotriva si cum se opune
    La cum s a miscat cu pirandele (desi astea aveau prioritate de la guvern(e)) imi dau seama ca daca in situatia asta s au opus multi cum au vrut si cum au putut, la produse de genul de care vorbim cum se vor opune? Mai bine zis cum vor sabota?

    Pana la urma la noi e sabotaj pe față in multe chestiuni si sunt aparati sub diverse fuste politice etc O intorc din condei si din sabotaj pe față i vezi decorati de presedinte etc

    De acord cu Romarm si toata industria de aparare

  10. Xv says:

    @Admin Wiki, nu e cea mai buna sursa, dar macar atat or fi verificat. Crew- 2 if based from a tripod, 1 if held. Si e si o foto intr-un filmulet pe youtube, cu unu cu ea pe umar la un targ, dar e din spate si uniforma manechinului pare columbiana.

    • admin says:

      Da, am vazut poza respectiva insa tubul rachetei pare diferit. In fine, ar fi foarte bine daca ar fi asa, s-ar incadra fara probleme la categoria 1ManPADS, fata de Mistral.

  11. Bergepanzer says:

    MApN are probabil o doctrină de apărare antiaeriană, care probabil spune că rachetele portabile care nu se lansează de pe umăr de un singur luptător, nu sunt manpad-uri. Și la rigoare Mistral 3 nu e, că o lansezi de pe trepied și e susținută de o secție.

    MBDA e liber să spună ce vrea despre Mistral 3 că e producător și joacă într-o piață, MApN e consumatorul final și are o doctrină.

    Ca soluție V/Shorad, Mistral 3 este credibilă, dar cel puțin din punctul de vedere, e utila instalată pe turele telecomandate/lansatoare multiple (4-6 lovituri) puse pe vehicule. Varianta propusă de MBDA, cu lansator trepied nu cred că e utilă sau relevantă în actualul context. Așa că MANPAD inseamna Piorun sau Stinger. Nu uita că am produs și noi un CA-94.

    • admin says:

      Nu pare sa fie vorba de contractul SHORAD/VSHORAD pentru ca nu se mentioneaza MICA, deci probabilitatea e sa fie intr-adevar vorba de contractul MANPADS. Daca si producatorul si consumatorul zic ca e MANPADS, aia e.

      Eu nu uit de CA-94 dar nici Elmec/ROMARM n-ar trebui sa uite si ar trebui sa se miste cu un pic de talent sa-si protejeze “teritoriul”. Un lucru bun la sindicatul-Saur3 era ca macar inserau subiectul in orice discutie. Aveau, n-aveau dreptate, ei ziceau acolo de Saur3. Daca si Elmec ar face la fel cu CA-94M care e cea mai buna racheta MANPADS evar, poate ca lucrurile ar sta altfel. Daca tac, lasa terenul liber importatorilor. O colaborare clara cu LIG Nex1 cu un prototip pe masa, chiar daca doar asamblat din import deocamdata sau un Piorun romanizat in acelasi conditii, s-ar discuta un pic diferit. Sint si ai nostri impiedicati, mare diferenta intre marketingul importatorilor si al lor.

  12. gsg9 says:

    Așa că MANPAD inseamna Piorun sau Stinger.

    deci nu se cumpara nimic, happy days!

    dupa 2040

    fericire maxima la politicieni(nu cheltuie banii de furat/pensii speciale pe prostii) si militari(nu-si bat capul, sa-i apere NATO)

    Piorun, spuneau polonezii ca le-au dat mare parte a stocului existent ukrainienilor si acum lucreaza la un Piorun NG or something

    si e un contract existent pt 3500 Piorun pt polonezi, cata capacitate de productzie sa aiba si aia

    https://www.defense-aerospace.com/poland-orders-3500-piorun-manpads-in-780m-deal/

    americanii au decartat si aia Stinger cat au putut, au ajuns sa refurbisheze cateva sute de Stinger existente si erau fericitzi

    au zis ca se va lucra la o varianta updated, mai ales pe partea de sensor/procesare, dar aia dureaza dezvoltare testare pana la productzie

    https://breakingdefense.com/2023/03/stinger-replacement-included-in-armys-fy24-budget-request-service-official-says/

    asa ca nu cumparam nimic, da’le’n MANPADsul mortzilor ma’sii…

  13. Xv says:

    @Marius Automotive a implementat modul de lucru, organizare, salarii si mai ales utilare din Occident, de la companii mari. Deci birocratie redusa, utilaje performante, forta de munca bine platita. Romarmul a mostenit un conglomerat comunist care a produs in primul rand pt piata interna tehnica. Plus ca destule intreprinderi au fost intentionat construite prin zone izolate, montane/deal, in orasele mici, deci nu prea atragatoare pt personal. Si compara salariile din privat cu cele de la stat. Statul in general este un prost manager. Ca ar putea sa adopte practici din privat, aia da.

  14. Xv says:

    #Gsg Si sindicatele ce or prefera, Piorun/Stinger sau CA-94/25?

  15. caucazian says:

    sar putea face anumite componente in romania , asamblarea finala si mentenantza
    si la oradea sant companii americane care fac subansamble pt marile conglomerate militare
    intradevar sau facut doar cele simple
    eu cu mana mea am dus componente pt firme care lucrau la modernizarea chalengerului britanic
    dar au pastrat pt ei munca complexa , addica au facut o placa electronica cu 5000 de componente pt controlul tunului si stabilizator , asta a fost proiectata si construita in uk, la noi sau facut doar ce era simplu si mai ieftin

  16. Xv says:

    Spunea Marius mai sus de regandirea industriei de aparare. Asta e un bambilici plictisit de ani de zile intre Presedintie, Guvern, MApN, Ministerul industriei, sindicate, comitete si comitii. Nu mai suntem in comunism, sa dea sefu indicatii pretioase, sa traseze cincinale. Nu a mai fost niciun interes dupa intrarea in NATO. Nu mai mergea nici exportul prin tari din lumea a 3a a tehnicii in sistem barter.
    Fara retehnologizare, salarii competitive si utilaje ramanem la nivelul tehnicii din anii 70, ca aia e baza. Si mai ales implicarea companiilor private, ca nu numai cele de stat produc tehnica militara.
    Industria comunista facuta de Ceausescu a beneficiat de zeci de miliarde $ investitii in utilaje straine, forta de munca (salarii, pregatire), licente, promovare prin lume, timp de 20 de ani. “Gramada aia de fiare vechi” a lui Petre Roman inca producea si exporta in primii ani de fesenism binisor. Dupa aia stop Iar-109, stop TR-125, stop RN-94 samd.
    Iar la regandire, ce sa regandesti? Tot cerere-oferta ramane regula. Preturi mai mici decat concurenta pt tehnica de lupta apropiata ca si caracteristici tehnico-tactice de cea produsa prin Vest si restul zonelelor. Nu producem tehnica de top mondial si nici macar nu am produs in momentele de varf, in cele mai fericite cazuri am produs tehnica decenta.
    Dusterul e cel mai vandut produs cu utilizare militara al nostru (nu militar) si asta spune totul. Dintre cele vechi, PM 63/65, alt produs 100% romanesc.

  17. Marius-Eugen Fenchea says:

    Exact – trebuie s ane cuplam la furnizorii mari europeni si din USA altfel nu o sa recuperam niciodata decalajul tehnologic si vom fi doar un fel de cumparator captiv de armament putin si pe care nu o sa stim sa il utilizam/ reparam/ modernizam.
    Acum ce am reusit s afacem noi ca stat in ultimele luni a fost ca sa distrugem complet increderea oricarui producator/ furnizor european – vezi retragerea Damen din Santierul Naval Mangalia.
    Sa ma explic daca eu vin ca banii si proiectele este normal sa le pot controla managementul ori noi cu acordul facut cu UE si PNRR am reusit sa o dam in bara grav, deci ne trebuie sa punem la punct legislatia ca altfel nu mai vine nici dracu sa isi bage banii intr-un joint venture cand de azi pe maine schimbam conditiile jocului.

  18. Mihais says:

    Sa înțeleg ca sperați la industrie militara…

    De “ar fi bine”,”trebuie”,”România va avea” am podul plin.In practica uniformele din mozaic verde și maro devin albastru cu gălbui după câteva spălări.Culorile sunt la fel ca la multicam,dar iete ca la noi nu vezi 2 la fel în formație.

    Dacă e sa fie ceva,va fi pe produse cu dubla utilizare,când se va lua de nevoie produsul de pe piata,i se va pune un abțibild cu Ro Army și aia e.Ca vor fi drone făcute la 3D,softuri,comunicatii sau mai știu eu ce,calitatea va fi ceva rezultat din nevoie și improvizație.

  19. Xv says:

    Marius – olandezii nu ne-au inghitit niciodata. Aminteste-ti ce zicea si Baselu, care era un fin cunoscator al domeniului dpdv economic, naval nu in ultimul rand informativ. https://www.factual.ro/declaratii/traian-basescu-despre-olanda-spatiul-schengen-si-firma-olandeza-damen/
    Pe de alta parte au facut treaba, au lansat nave destule, inclusiv pt noi, foarte moderne cele de la PF.
    Si inaintea lor au fost sud-coreenii, altii apreciati in domeniu.

  20. dany says:

    @Mihais
    Cine i nenea ala care a semnat contractele pentru tinute din care curge vopseaua?
    In rest de acord cu tot ce spui

  21. Marius-Eugen Fenchea says:

    @ Xv – nu este despre olandezi, este vorba de parteneriatele intre o firma mare care poate sa iti aduca know how si proiecte si firme, comapnii ale statului roman. Daca vrem sa fabricam ceva in tara, daca vrem sa fim relevanti industrial trebuie sa incepem de undeva si noi pana una alta am reusit anul acesta contrariul. Adica pe sleau i-am gonit pe aia pe care ii aveam.
    Despre Schengen este alta poveste cu guverne si interese la nivel de mUE.
    Eu vorbesc despre chestii palpabile orice firma vrea sa poata sa faca profit/ bani si sa isi securizeze investitiile, nu spun ca Damen sunt ingerasi dar pana la urma ei si Vard au facut treaba in domeniul naval, noi purtam vina ca i-am gonit din Mangalia, noi am schimbat regulile jocului. De ce Polonia poate aduce investitii si poate avea parteneriat public privat iar noi nu.
    Noi ne jucam cu PDF-urile, nu suntem in stare sa reparam ce am construit odata vezi cazul IAR Craiova, apropos nu era mai bine sa dam fabirca la KAI pe 1 Euro cu conditia sa nu o inchida si sa comandam 12-15 FA 50? Asa am tocat banii si inca nu avem avioanele IAR 99 C Soim.
    Aici se vede imposibilitatea mentinerii status quoului actual – de pilda armamentul individual – fir-ar pistolul de 9 mm in RoArmy inca folosim Carpati-ul. Sa mai spun ca pana nu aducem o firma staraina nu vom avea mult asteptata “arma de asalt” Sa mai spun ca nu producem in tara nici bocancii pentru Fortele Terestre, eu vorbesc de chestii basic. Dronele alea de observatie cel putin alea pentur distante scurte le-am putea produce aici, componetele elctronice la rachetele AT la fel putem sa l producem aici, de ce nu Spike SR sau NLAW dar trebuie sa pleci de undeva, nu sa stai cu ideea ca ce tare esti in PDF-uri.
    Romarm-ul acum nu stie ce insemana o linie de productie moderna, punct!
    Offest-ul ar trebui incurajat dar doar pentru investitii cu cumpararea de firme sau parti din firmele actuale sau si mai bine greenfield altfel doar o a fie sifonari de bani.

  22. dany says:

    Vedeti ultimele declaratii in legatura cu Ucraina in ce priveste construirea de capacitati de productie militare pe teritoriul lor si ajutorul dat de uncle Sam

    Daca ai nostri chiar voiau sa faca ceva pe partea de capacitati de productie militara apoi au avut tot timpul din lume si acordul lui uncle Sam + banii necesari

    Intre timp banii pentru aceste capacitati de productie au fost praduiti in fel si chip (socialu’ sa traiasca!), specialistii nostri au plecat/iesit la pensie etc

    IAR 99TZ (@adminul trebuie sa dea de baut la botez!) >> sunt interese de tot felul, atit din partea smecherilor de buc@lestan cat si smecherilor cu praz in buzunare. Parca in 2024 trebuie sa prezinte la control macar 10 avioane modernizate (scuzati daca nu mai retin exact, dar memorizarea tampeniilor romanesti nu e punctul meu forte). Banii au fost cheltuiti, nu se vede nimic. In ultimul timp pe cerul Craiovei nu prea se mai aude motor de IAR 99, doar C 130 au mai fost pe cer si alea sporadic.
    In rest, asteptam ca la Craiova sa vina astia cu ARCA sa investeasca impreuna cu ROSA. Poate avem noroc cine stie, si primul satelit romanesc sa fie construit la Craiova, ceva mustăți de praz in coada pe post de antene bio si se rezolva si satelitul cu antene bio propulsat cu abur…

  23. Xv says:

    Dany- Adina SRL le-a produs, a fost sesizata de atunci problema. A mai fost si un designer care avea alte filme in cap cu uniformele de oras, un Hugo Boss autohton ne lipsea. La Directia Logistica de cand e lumea sunt niste “baetz dasteptz”. S-a facut prea putina curatenie acolo. O sa mai avem surprize, ca gura unora e nesatula.

  24. Xv says:

    Marius, pe rand, incerc sa-ti traduc in termeni de business, ca sa ai o perspectiva.
    – In orice sistem militar/politienesc/servicii info, “jucatorii” si “terenul” (asta insemnand “furnizori”, “clienti”, “concurenta”, “piata de desfacere interna”, “piata externa”, nu “mediul de afaceri” ad litteram) sunt in mod esential diferiti de echivalentele dintr-un mediu business clasic. Ce livreaza Armata? Securitate nationala si in situatii speciale, internationala pentru cetatenii romani, protectia granitelor si a intereselor romanesti plus asistenta institutiilor Statului in situatii deosebite (inundatii, viscol, pandemii-mai nou etc). Pentru asta cetatenii platesc taxe Statului, asta intra la obligatii si au dreptul ca in situatii de criza care intra in competenta MApN sa ceara asistenta si sa fie ajutati de Stat. Autonomia decizionala fata de o institutie de stat civila este mult mai mica la pace (si aici e o “problemuta” care e speculata de politicieni in situatii gen mineri, pandemie se declara piua aka stare de diverse), ai nevoie de mult mai multe semnaturi pt a actiona. Armata e o organizatie cu mobilitate institutionala redusa, e un mamut, vrem initiativa la esaloanele mici, dar nu suntem entuziasmati cand se si intampla minunea. “Ordinul se executa, nu se discuta” si alte reminescente comuniste, destul de prezente inca la “dinozaurii” politizati.
    – Armata nu e de capul ei, e comandata de presedinte, ca el e seful statului si institutia e in subordinea prim-ministrului, in ierarhia institutionala politica. Deci poate actiona in limitele “bucatariei interne”, atat. Apoi a fost situatia inedita cu un militar PM si un zvon zicea de mai multi ani ca o sa avem “modelul Wesley Clark” la Cotroceni. Stiu, sa nu credem in zvonuri, mai ales cand incep sa devina credibile.
    – Companiile statului roman sunt o mare parte la alt minister, care are la fel, reguli birocratice, cum le gestioneaza ii priveste pe cei de acolo.
    – Despre ce a fost in speta Damen am auzit si povesti din surse deschise gen https://www.gandul.ro/actualitate/controversele-din-jurul-afacerilor-din-romania-ale-companiei-olandeze-damen-19869489, nu m-a interesat mai mult, nu cunosc info “in depth”, daca stii tu ca i-am gonit din Mangalia concret, deci nu au plecat de buna voie, zi-mi si mie de ce. Cumva ca nu am luat corvete de la ei cand a vrut muschiu lor?
    – Cu pistoalele… Primele pistoale straine intrate in dotare au fost Jericho 941, la inceputul anilor 90. In rest erau TT si Carpati, iar preluate de la MI Stechkin, Makarov, CZ de la soimi plus prin depozite niste stocuri mici Browning vechi si pistoale din WW2.Ce mai ramasese dupa ce umblasera rusii si ucrainienii (ups, ucrainienii nu au ocupat Romania, pardon) prin depozite in anii 40. Asta sa-ti dai seama ce a insemnat Cugir 95, o arma ok fata de ce era in dotare. Pt structurile care foloseau pistolul in mod curent (interventie-protectie etc) a fost cumparat Glock 17 initial, nu mai retin exact anul, cativa ani inainte de asamblarea de la Cugir.
    Cugir 95 e depasit, a fost un stop gap ok.
    – Drone… Se produc drone, stii bine, dar sunt din alt film fata de cele produse de americani si israelieni. Stiu, dam de lucru industriei, incurajam patronii sa investeasca, ca asta e treaba armatei, sa cumpere orice improvizatie, cu conditia sa fie produsa la noi. Zi-mi o tara in care se vand drone romanesti. Exista vreuna? Industria vede MApN piata de desfacere, atat. Stiu bine subiectul, inclusiv pe partea cu automotive, ca a fost unu din domeniu intr-o pozitie civila in MApN, la varf. Macar daca era la BMW.
    – Offsetul e dorinta industriei. Da-mi un exemplu de offset care a adus un adaos concret la nivel dotare. Sau cum vezi tu offsetul in practica.

  25. Marius-Eugen Fenchea says:

    @ Xv iti raspund repede ca sunt la munca si cu timp limitat – Damen si Santierul Naval Mangalia – Exista o lege prin care daca tu erai investitorul privat si aveai 49% din actiuni si tot tu aduceai investitii si contracte te ocupai de management-ul acelui business. Prin PNRR Romania in intelepciunea ei a acceptat modificarea legii = investitorii pleaca ca nu vor ca ei sa vina cu banul si contractele iar statul sa impuna Managementul companiei.
    Desigur este mult de scris despre acest subiect.
    Punctul 2 – offest-ul cum il vad eu este apropiat de ceea ce face Plonia adica aduce cat mai multe investitii in tara ca la o adica sa intre in programele intenationale alaturi de firmele de top – vezi aducerea liniei de asamblare finala la Black Hawk din care si noi am luat la MI vreo cateva bucati depasind ca dotare MApN-ul.
    Referitor la armamentul individual trebuie sa spargem cercul vicios, se poate face un contract cu o firma producatoare care sa vina cu un model de 9 mm si sa il fabrice in tara, fara a0i impune vreun parteneriat cu vreuna din companiile de stat din Ministerul Industriei, la fel cu programul arma de asalt.
    Asa ai 2 puncte de presinune pentru Industria de Armament de stat –
    1 ori intra in parteneriat cu respectivele firme si reusesc sa faca fata pe baza unor criterii concuretiale or pierd contractul.
    2 MApN-ul si MI-ul se aleg cu un furnizor de armament privat sau parteneriat firma privata/stat in Romania care poate sa le asigure fluxul logistic si piesele de schimb la timp in standardele de calitate agreate.
    Sigur costa mai mult ca un contract cu banii jos facut cu o firma care livreaza din USA/ Austria/ Germania etc. dar apoi ai mult mai multa flexibilitate.
    Apoi – firma aia plateste niste taxe da de lucru unor romani si o chestie importanta is aduce contributie la bugetul si implicit PIB-ul Romaniei din care ghici cine ar trebuie sa primeasca 2% – ai ghicit MApN-ul.
    Aia 2% sunt proportie absoluta dar daca PIB-ul creste exista un casacaval mai mare. Problema este ca asa o sa fie mai subtire cu “comisioanele” parandaratul la contractele cu MApN-ul.
    Daca este necesar dezvolt mai mult dupa masa.

  26. Marius-Eugen Fenchea says:

    @Xv: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26441457-asocierea-dintre-statul-roman-damen-santierul-mangalia-anulata-decizia-vine-dupa-3-ani-blocaje-nicio-implicare-sau-finantare-din-partea-statului.htm

    Citat: “Ca si regula actionarul majoritar are control asupra companiei.
    Pentru statul roman asta prezenta o problema in acele domenii in care nu avea experienta, know-how sau posibilitati financiare pt investitii.
    Prin OG 109/2011 s-a recunoscut asta si s-au facut exceptii pt ca un actionar minoritar sa poata avea controlul managerial si de functionare in schimbul transferului de know-how, instruirii fortei de munca, investitii si aducerea clientilor si implicit a contractelor
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/209755
    „(4) Sunt exceptați de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență operatorii economici care se încadrează în prevederile art. 2 pct. 2 ca urmare a faptului că acționarul privat nu mai deține participația majoritară și deține capacitatea financiară și tehnică necesară dezvoltării obiectului de activitate al operatorului, caz în care i se poate încredința conducerea executivă a societății, controlul managerial și/sau operațional al acestuia, în condiții de eficiență economică cu asigurarea de know-how, a portofoliului de clienți și a forței de muncă.”
    In 2018 Damen a achizitionat pachetul majoritar de la Mangalia , 51 % de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. Apoi din motive absolut de neinteles pt mine a acceptat sa renunte, transferand statului roman 2 % si transformand astfel statul in actionar majoritar. Au fost niste dedesubturi ciudate acolo, toate problemele acestea ar fi fost evitate astazi, dar asta e, Damen a renuntat la cei 2 %, a facut-o cu titlu gratuit si de atunci statul e majoritar la Mangalia.
    S-a semnat acordul de asociere si prin OUG 73/2018 statul roman includea Damen in exceptiile prevazute de legea din 2011
    https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_73_2018.pdf
    Totul bine si frumos, Damen nu era singura companie in situatia asta, s-au facut investitii, s-au angajat oameni, s-au adus clienti si contracte in niste societati unde statul roman era majoritar si avea si partea majoritara din profiturile realizate. Win-win.
    Apoi a venit lovitura asta de baros. Si s-a rescris articolul din legea din 2011 care stabilea aceste exceptii. Statul roman in intelepciunea lui vrea sa preia controlul operational, dar vrea sa lase in sarcina actionarului minoritar transferul de know-how, investitiile si aducerea clientilor. Toate astea in timp ce prin prezenta lege statul e liber sa angajeze femeia de serviciu sau papusa gonflabila a vreunui ministru pe post de director general.
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/271760
    E incredibil si repet, Damen e doar una din companiile afectate.
    Cea mai buna solutie e ca Damen sa dea statul in judecata pt incalcarea acordului de asociere si sa ceara in instanta returnarea celor 2 % transferati ca parte a obligatiilor contractuale, devenind iarasi actionar majoritar si iesind astfel din prevederile acestei legi. Dar asta cere timp si olandezii nu mi se pare ca au au rabdare sau chiar interes sa mai piarda timpul prin procese.
    Bulgaria e oricum aproape.”

    Subiect dezbatut pe toate partile aici: https://www.rumaniamilitary.ro/a-fost-anulat-cadrul-legal-de-functionare-a-asocierii-dintre-damen-holding-bv-si-statul-roman-privind-santierul-mangalia
    Sper ca Adminu-ul ma las asa dau link spre un alt blog daca nu il rog sa editeze comentariul.

  27. gsg9 says:

    What you’re doing is called an exercise in futility 😀

    Nu potzi sa aplici termeni de business/economie de piatza/competitivitate la un sistem profund corupt si sabotat din interior eventual la ordinele alora din afara.

    Romarm e un paravan pt capuse, indivizi numitzi politic pe bani grei care se mai ocupa printre altele si cu bishitza de masti la suprapretz in timpul lor liber (care e practic 100% din timpul lor).

    Contracte interne care sa ocoleasca RomArm si mareatza industrie de aparare nu au sanse sa se materializeze, pt ca se pierd paradaraturile.

    De exemplu Romarm a subcontractat o chestie simpla senile de oras la nushce firma, nici pe alea nu au fost in stare sa le faca, firma de apartament sau ce-o fi fost aia s-a palmat elegant si-a declarat insolventza si au ramas prostii MApN cu Romarm sa se judece- noaptea mintzii.

    Industria de aparare e ramasa cu zeci de ani in urma, la fel si oamenii.

    Noi nu mai facem pulberi, adica practic importam munitzia, din 2 fabrici le-au matrasit pe aman2 ca sa poata sa fure din importurile sparte in sute de contracte mici ca sa nu necesite aprobarea parlamentului adica vizibilitate.

    Si dupa cum se VD e imposibil sa treci peste oamenii aia care fura din contracte pt ca altfel in atatzia ani de cand se discuta ar fi refacut capacitatea asta.

    La obuziere, alta celebra licitatzie, au pus conditzie sa le dea furnizorul si vreo 15k de obuze

    Deci despre ce discutam aici 😀

    La o tzara profund corupta nu vine nimeni sa faca fabrici si tehnologie sperand sa faca profit cinstit, nu se inghesuie nimeni sa-tzi dea ultima tehnologie, cum le-au refuzat elvetzienii koreenilor transferul chrome plating pt tank guns pt K2.

    Daca se poate ceva rapid un import mascat sub asamblare/vopsire cu parandaratul de rigoare, bine, daca nu, nu. Din alea externe cu americanii cel mai probabil nu pot sa fure.

    Pe scurt, de la aparare sunt bani multzi de furat.
    Nu au inventat ei asta, Carol al II-lea a fost tata lor.
    Daca nu pot sa fure nu cumpara.
    De fabricat nici atat.
    Dar au nevoie ca paravan de Romarm si ce frectzii de fabrici mai au.

    De ce Polonia poate – pt ca in Polonia locuiesc polonezi 😀

    Comparatziile cu Polonia sunt lipsite de sens, ce fac polonezii e din alta poveste din alt film. Polonezii se imprumuta zeci de miliarde ca sa se inarmeze acum pt ce va urma, semn ca polonezii vor lupta. Aia vor fi si aparatzi, acolo se va concentra efortul NATO.

    Romanii Armata 2040 cu 30 mii de prapaditzi cu PM si AG7 condusi de cartitze sovietice se vor preda, aia 3-4000 trupe NATO vor face cat se va putea dupa aia la revedere.

    A se vedea si ce zice Xv care spune vorbele sistemului, ei sunt un birou acolo in cladirea aparatului partid si de stat, nu e treaba lor ce se intampla prin restul birourilor din cladire.

    Cand o sari cladirea in aer si s-o pravali peste ei asta e, fiecare spera pe persoana fizi’caca va parasi cladirea inainte de momentul asta, daca nu, ghinion de nesansa, iarna nu-i ca vara, ceasul rau pisica neagra, Doamne miluieste, sa fie bine ca sa nu fie rau 😀

  28. Xv says:

    Marius, bun, Polonia offset samd. E cunoscuta situatia. Ce au obtinut concret la nivel dotare din offset? Sau mai bine zis au obtinut ceva concret? Compensarea aia in ce a constat? Ca au facut fabrica, e un mare plus pt economie. Aduge bani la buget etc. Ma intereseaza plusul obtinut pt dotare.
    Cu Damen Tudose se luase in contre, din cate tin minte, dar filmul cred ca deja se rupsese, daca tin bine minte. Vezi aici cit de profitabili erau https://www.ct100.ro/santierul-naval-din-mangalia-de-la-ambitia-de-a-deveni-cel-mai-mare-din-europa-la-pericolul-de-a-se-inchide-sindicalistii-acuza-un-jaf/

  29. dany says:

    Arca scrie pe fruntea noastra domnilor 🙂

    In rest ce sa zîc și io,

    @Xv jeneralu’ ala care a semnat contractul cu #mucinceai pentru tinute m€l€tare e bine mersi la penzzzie, acum cateva luni am avut meci cu el pe ceva chestiuni delicate, nu dau nume si chestiunile delicate, da’ tot ce pot sa zîc este faptul ca a iesit sifonat rau din treaba asta. Inca mai sunt o multime de muieri care viseaza sa ajunga direct ofițerese fara sa treaca prin scoala macar…

    @gsg9
    Intreaba astia de tine pentru mobilizare 🙂

  30. gsg9 says:

    Under the agreement, eight new projects will be initiated, including the expansion of hardware-in-the-loop capabilities, increasing capacity for launch tube production at WZL-1 (Deblin), aircraft maintenance at WZL-2 (Bydgoszcz), and support for solid rocket motor production by Mesko (Skarzysko-Kamienna). These projects will sustain high-value engineering jobs in Poland and infuse new technology, training, and technical support into the Polish defense industrial base.

    With over 20 years of partnership with Poland’s national defense, industry, and economy, Lockheed Martin has invested $1.8 billion (USD) in the country, sustaining 6,700 high-value Polish jobs. This agreement underscores Lockheed Martin’s commitment to Poland’s defense sector and reflects the company’s ongoing investment in the country’s economic and security landscape.

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_august_2023_global_security_army_industry/lockheed_martin_and_poland_ink_deal_for_pac-3_wisla_phase_ii_air_defense_missile_program.html

    in plus ce au mai 8tzinut, fiind integratzi cu ei vor fi aparatzi mai abitir decat voi, daca e sa aleaga intre polonezi (atitudine clara, investitzii, achizitzii de miliarde, imprumuturi deci bani de luat inapoi) si voi (atitudine fricoasa si ambigua fata de rusi, abureala cu achizitziile, investitzii zero si cooperare prin memorandumuri si pedefeuri) e clara alegerea…

  31. caucazian says:

    am ziso si o mai zic cat timp industria militara ii de stat va fii corupta si ineficienta, singura solutie ii privatizarea partiala asa cum a fost la damen
    nu inteleg de ce olandezi au fost de acord sa cedeze 2%

  32. Marius-Eugen Fenchea says:

    Xv -concret: latura aia economica de care pare-se ca MApN-ul nu vrea sa tina cont – daca primesc 2% din 1000 de euro = 20 de euro, daca primesc acei 2% din 2000 de euro suma se dubleaza, Polonia a reusit sa isi creasca PIB-ul cu investitiile alea de offset => posibilitatea ca sa poata achizitiona un numa mai mare de arme fara a dezechilibra bugetul de stat si fara a fi nevoit Ministerul lor al apararii sa se duca cu caciula in mana la Parlamentul lor.
    Bun… am lamurit aspectul acesta.
    S 70 Black Hawk il asambleaza ei, il vand in mUE ca elicopter fabricat in UE – uita-te ca si noi am luat la MI si astfel avem dotare mai buna in MI ca si MApN-ul la elicoptere de SAR. Pot sa si le comande oricand cu prioritate pentru ei, noi o sa stam la coada, pot sa si le comande in moneda nationala, noi ne imprumutam.
    Rosomak acela 8×8 derivat din Patria – acum dupa ce au avut o fabricatie locala a turelelor au dezvoltat-o pe a lor fiindca au avut know-how-ul despre ce si cum trebuie ca sa iasa o turele occidentala mai buna. aici noi am avut noroc cu Elbit ca a venit cu fabircarea turelei la Piranha V local dar nu se compara know how-ul acumulat de ei. Tot concret Elbit a facut o investitie aici paralela cu Romarm-ul deci a lor, deci offset-ul sau investiiile private/ corporatii internationale functioneaza si livreaza la timp produse peste ceea ce poate fabrica Romarm-ul.
    Apoi chiar si armamentul individual vorbim de 9 mm si arma de asalt in calibru NATO sunt chestii care pot sa iti dea dependenta sau independenta de un anumit stat care in 3-5 ani poate nu iti va mai fi asa de aliat ca si acum, vezi cazul Turciei si vezi cum nu primeste inca nici F 16 desi sunt in NATO au calcat pe bec.
    Deci este bine sa ai lucrul tau pana la un punct si sa fii integrat in marile lanturi tehnologice.
    Spike LR 2 – Polonia il face local, noi le-am importat de-a gata, noi in 10 ani o sa trebuiasca sa surubarim la ele, ei le vor duce frumos in fabrica lor si o sa le surubareasca acolo, astea au o valoare combativa foarte mare in aparare dupa cum s-a dovedit in Ukraina fiindca poti angaja MBT-urile rusesti cu ele si sa le rupi actiunea de inaintare. Noi daca nu avem bani in momentul ala Z nu o sa mai primim altele ca depindem tot timpul de contextul international.
    Tot concret – asa cum a spus si GSG noi nu fabricam acum pulberile deci in un razboi major nici macar gloantele nu le putem fabrica local, ce sa mai vorbesc de eternele 100 mm si de proiectile AHEAD alea de 35 mm asta este deja alt film.
    Fara o baza industriala in cazul unui razboi de proportii in cateva luni o sa fii in genunchi ca nu o sa mai ai armament sa tragi, eu nu vorbesc aici de avioane, rachete de croaziera, vorbesc de calibrele basic de la 5.45/5.56 la 20 mm; 23 mm; 30 mm; 35 mm si 100 mm alea clasice nu sageata cu tungsten.
    Si daca MApN-ul nu intelege ca un PIB mai mare e si in favoarea sa avem o problema de fond si este asa cum a spus GSG una structurala majora.
    Nu putem fi in pozitia Arabiei Saudite sa ne permitem sa cumparam orice ca noi nu stam pe petrodolarii lor si de aia trebuie ca sa fim in stare macar sa reparam ce am cumparat si sa asiguram minimul combativ de unii singuri.
    Am ceva probleme cu net-ul sper ca nu am dublat comentariul

    • admin says:

      @Marius-Eugen Fenchea: ma bag si eu in discutia asta – vad doo probleme:
      1. Da, 2% din 2000 de euro e mai mult decat 2% din 1000 de euro, toata lumea intelege asta doar ca e un calcul ingineresc aplicat unei probleme economice. Adica e corect dar incomplet. Ca sa cresti PIB-ul de la 1000 la 2000 de euro, trebuie sa investesti. Ca sa nu ramanem repetenti inca o data la capitolul investitii, ca pe timpul lui Ceasca, trebuie sa introducem in ecuatie si costul investitiilor si sa vedem eficienta lor. De aici in colo incep rateurile. Un exemplu: nimeni nu se intreaba cat i-a costat pe polonezi investitia in fabrica de elicoptere, pentru ca, in realitate, ei au platit investitia respectiva. Fiecare surup si piulita de acolo au fost platite de contribuabilul polonez. Da, vor asambla un numar de elicoptere acolo, le vor vinde chiar si la noi si vor creste PIB-ul. Perfect, dar cat i-a costat investitia? 1 milion, 100 milioane, 1 miliard de dolari? Ca sa ducem exemplul la absurd, daca o investitie te costa un miliard si creste PIB-ul cu 1 milion, este eficienta sau nu? Exista alte investitii pe care le-ai putea face cu un miliard care sa-ti creasca PIB-ul mai mult? Pe partea asta e tacere.
      2. MApN-ul intelege ca PIB-ul mai mare e si in favoarea sa dar ei sint pusi acolo sa administreze un buget de cheltuieli si investitii in niste directii specifice. Ca oricum o fac prost, e alta problema dar macar in teorie, cheltuie banii conform legii. Sa zicem ca li se aproba achizitia a 54 de tancuri pentru un buget de 250 de milione. Se apuca si se intereseaza de offset, care o sa-i coste 50 de milioane. Nimeni nu le da buget separat pentru offset asa ca banii se iau tot din bugetul aprobat de 250 de milioane. Raman deci in realitate 200 de milioane pentru tancuri. MApN-ul are de ales: pentru bugetul care li s-a aprobat, pot cumpara fie 54 de tancuri, fie 40 de tancuri si o fabrica de detergenti. In cel mai bun caz, fabrica de detergenti e doar usor supraevaluata si costa decat 40 de milioane desi noi platim 50 milioane, ca sa-si acopere si furnizorul de tancuri riscurile cu o fabrica de detergenti, comision de intermediere iar in cel mai rau caz, offsetul se fura direct prin filiera bani pentru partid – cumparam creioane care costa 2 lei dar platim 50 de milioane pentru consultanti cu conturi in insule si conexiuni la partid. Boborului i se spune ca am cumparat 40 de tancuri cu 250 de milioane si creioanele au fost gratis, offset. Blogosfera se inflama ca Romania plateste mai mult pe tancurile ei decat Papua Noua Guinee, care nu a primit insa creioane sau o fabrica de detergenti “gratis”. Deci ce se obtine: o investitie de o calitate dubioasa – in sensul de necunoscuta, pentru ca nimeni nu se apuca ca calculeze eficienta. Am mai facut o data asa, si nu s-a sfarsit bine. Si atunci nu se fura in halul asta, ca erau riscuri mai mari pe persoana fizica.
      Dar sa zicem ca pentru 5 minute nu e vorba de Romania, banii nu se vor fura iar fabrica de detergenti e chiar o investitie buna. Ducem din nou calculul la absurd: 2000 e mai bine decat 1000 dar 3000 e si mai bine. Deci de ce nu am lua tot bugetul MApN si am cumpara fabrici de detergenti si pantofi de dama? Garantat PIB-ul va creste. Decat o problema…. Deci care e procentul din bugetul MApN din care se pot cumpara fabrici de diverse? Exista un asemenea procent si cum il determinam? Daca nu avem cum sa-l determinam, inseamna ca poate sa fie si 100%, nu? Sau exista de fapt alt minister care chiar are buget pentru investitii in fabrici de sandale sau chiar in uzine mecanice de armament dar nu prea misca in front desi nimeni nu-i ia la intrebari?
      Cele 5 minute s-au terminat, e vorba de Romania => banii se vor fura.

  33. Xv says:

    Marius, scopul MApN e dotarea militarilor. Dotarea industriei de aparare e treaba statului.
    Exemplu concret de offset: mult-adulatii polonezi, oameni seriosi si cu buget darnic.

    “Signed with Lockheed Martin Global Inc. and Raytheon Company, the offset agreements cover a total of 13 projects with a total value of approx. PLN 1 billion. The deadline for their implementation has been set for a period of up to five years.

    As part of these offset agreements, are envisaged, among others, the acquisition of technologies related to radar systems, including LTAMDS radars, and the command and control (C2) system. The offset commitments also include the expansion of competences and production capabilities of domestic plants, as well as the transfer of technology and know-how to Polish defense industry.

    The beneficiaries of the offsets include Polish companies verified by the American side in terms of their capabilities, such as:
    –MESKO SA,
    –Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Centrum Techniki Morskiej SA,
    –PCO SA,
    –PIT-RADWAR SA,
    –Polska Grupa Zbrojeniowa SA,
    –Wojskowe Zakłady Elektroniczne SA,
    –SA Aviation No. 1 SA Branch in Dęblin,
    –Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2 SA,
    –Wojskowe Zakłady Łączności No. 1 SA and
    –Wojskowe Zakłady Ubezpieczenia SA.

    Thanks to the above activities, the State Treasury will ensure partial independence from foreign suppliers, establishing locally the maintenance, repair and production capacities.

    Involvement – through offset – of Polish defense industry entities will have a positive impact on increasing the operational availability indicators of the WISŁA sets thanks to the provision of the necessary technical support.”

    In urma achizitiei Patriot, polonezii au obtinut offset de 240 mil $. Adica transfer tehnologie si know-how in industrie plus achizitie de tehnologie pt radiolocatie. In practica, o nebuloasa, nu scrie concret in ce constau know-how-ul si tehnologia si MODUL CUM SE MATERIALIZEAZA IN DOTARE. Tinand cont ca sunt polonezi, probabil ce e in contract se va transpune si in realitate, in mod avantajos.

    Practic un contract de offset e avantajos pt industrie, nu automat si pt armata. Deci cu artificiul asta, o conditionare pt rezultate ipotetice, militarii pot pierde contracte concrete mai benefice strict dpdv operativ.
    Evident ca ingineria offsetului e sustinuta de catre cei din industrie, e in avantajul lor sa le fie aduse contracte pe tava.
    Si e si partial in interesul unora din logistica MApN, e sansa de ciupeli.

  34. Xv says:

    Btw, stie cineva, Neamtu Tiganu a scris ceva pe teme de offset (poate pe RuMil)?

  35. Marius-Eugen Fenchea says:

    Bun….sa o luam asa – daca te uit ceea ce am scris mai sus nu sustineam neaparat investitia in actualele fabrici din Industria de Aparare, greenfield-ul pentru mine are mai mari sanse sa aiba succes atata timp cat se va ocupa o firma din domeniul “defense” sunt sanse mult mai mari ca aceea sa fie optimul. Nimeni nu a spus ca la orice trebuie sa primesti offest/investitie in acelasi domeniu dar fara aceste boostere pentru economie ai o balanta comerciala negativa si ami adancita, traiesti pe datorie, nu aduci plus valoare si ghici ce- te indrepti ca tara spre faliment garantat.
    Acum mai e si aspectul celalalt – mentenanta – daca la orice surub sau subansamblu trimitem sistemul in afara Romaniei el nu este disponibil pentru noi un timp mai lung. Aliantele de azi in 10 ani s-ar putea sa nu mai fie de aceeasi valoare, trebuie sa fim constienti ca poate trebuie sa ne descuram prin forte proprii exemplu USA este prinsa intr-un proxi war in Marea Chinei de Sud.
    Apoi – tu vrei oameni inteligenti ca sa ii pastrezi in tara sau nu? Daca vrei ca acestia sa fie motvati sa stea in Romania o sa trebuiasca sa le asiguri cadru economic pentru prosperiate ca daca nu orice inginer hardware sau inginer mecanic poate alege calea occidentului la fel cum au facut-o o mare parte din ei deja.
    Tu acum ai probleme cu baza de selectie in MApN sa vezi in 5-10 ani cum o sa fie ca nu o sa poti asigura mentenanta echipamentelor cumparate ca…nu ai industrie asa cum ai patit la Piranha V cand nu ai gasit sudori, sudori nu ingineri de sistem, nu ingineri de cercetare dezvoltare militara, sudori.
    Toate acestea ti le poti asigura si prin parteneriate de genul cum era Damen la Mangalia dar noi am reusit sa ii gonim cu brio de acolo, Statul Roman se va alege cu ceva sute de someri in urmatoarea perioada, pe care trebuie sa ii ajuti.
    Mai este posibilitatea licentei pe anumite sisteme dar si aici te vei lovi de aceeasi problema lipsa personalului tehnic pregatit.
    Si ultima problema – cums scrie si GSG pe cine ar alege aliatii sa apere mai abitir pe Polonia sau Romania, in Polonia poate iti mai fac lobby pe langa guvernele lor si aia de bagara o poala de bani acolo in investii si fabrici.

    • admin says:

      @Marius-Eugen Fenchea: “greenfield-ul pentru mine are mai mari sanse sa aiba succes atata timp cat se va ocupa o firma din domeniul “defense” sunt sanse mult mai mari ca aceea sa fie optimul.

      E posibil insa nu ai nevoie de offset pentru investitii de acest gen. Firma straina poate investi singura, daca are sens economic, sau in asociere cu guvernul, prin Min. Economiei, daca NU are sens economic dar exista calcule de alta natura si e nevoie de o incurajare (modelul unguresc). Nu e nevoie ca banii astia sa fie luati de la MApN. Diferenta de opinie nu e legata de necesitatea investitiilor ci de modul cum se fac: offset inseamna ca iei bani de la MApN, asocierea inseamna Min. Economiei. Eu zic ca a doua cale e cea corecta. Baietii destepti de care vorbea Xv forteaza prima cale pentru ca pot ciupi mai usor. De ce sa-i ajutam?

      tu vrei oameni inteligenti ca sa ii pastrezi in tara sau nu?

      Eu vreau ca oamenii inteligenti ramasi in tara sa fie locomotiva economiei, nu vagoanele. La momentul asta, Romania finanteaza cercetarea pentru a avea cercetatori, nu pentru a avea rezultatele cercetarii. Rezulta ca dupa atatia ani, avem inca niste cercetatori (oameni inteligenti) dar n-avem rezultate. Si asta e pentru ca asa a fost construit sistemul, nu e nici un accident.

  36. gsg9 says:

    @dany
    bre, matale vuz ave eun fetish cu mobili-libizarea aia 😀

    cine ce sa mobilizeze si ce dracu sa faca cu ei, sa mature strazile
    am spart lemne cu securea la bunici, ma angajeaza securist?

    daca se impute de mobilizare de pica ukraina si mujicii au chef de plimbare la bucale astia se predau

    au tzinut-o p’aia cu kakaia drona pana le-au aratat-o satenii si n-au avut tupeul sa mute niste oerlikoane peste garla la noi in poteca ca sa nu interpreteze mujicii cumva ca o amenintzare, de aici pana sa se bata cu ei e o cale atat de lunga, deci pur si simplu nu vad rostul mobilizarii…

    si daca intra mujicii astia nu recunosc pana nu-i arata tembeliziunile defiland pe magheru, dulapul ne-o zice p’aia cu inviolabilitatea si pesedistul p’aia cu limitele fizicii

    baietzii sunt relaxatzi, dupa cum s-a vazut se poate fura foarte frumos si sub rusi deci se descurca ei cumva, so…kakaia mobilizatzia…

  37. habarnistul says:

    La uzina din orașul nostru s-au fabricat două bile .
    Una s-a stricat , cealaltă s-a pierdut .

    QED .

    Poezie clasică din altă epocă :

    ” Câte stele sunt pe cer ,
    Pâ-n la ziuă toate pier .
    Numa’una , a’ mai proastă ,
    Arde pe uzina noastră ”
    Evident , aceasta poezie trebuia recitată doar în gând …

    Mulțumesc pentru grija lui @robi și celorlalți fani !

  38. Ion Valcu says:

    @habarnistul, lasa mon cher pubela-n flacari in pace, ca s-o sparge conducta cu activisti de partid pe aici.

    Si bravo Spaniei pentru contract, dar parca ar da mai frumos la poza ca rachetele sa fie montate pe o teleoperabila iar nu desert-descultz style in bena de toyota.

    A se scoate spatiul din fata linkului cu moment umoristic:
    https://youtu.be/47jvnklt0Ps?t=112

  39. Xv says:

    Marius, mai trebuie sa repet de multe ori ca scopul Armatei e apararea tarii? Nu cresterea PIB-ului, utilarea industriei samd? Pe vremea comunistilor anumite produse de calitate rare la alimentara se dadeau cu picioare de porc sau creveti vietnamezi, tovaraseii aia destepti cu petlite mov care au intrat pe felia comertului militar incepand din 90 la fel gandesc si acum. Orice cumparam, tre sa manance si gura lor, sa iasa de-o ciupeala cu povestioara induiosatoare cu offsetu. Si din pacate, pe langa ei sunt si niste domni fosti pe la inzestrarea MApN si alta structura, care dupa 89 au folosit contactele profesionale in scop personal.
    Interesele multora dintre cei cu offsetu in gura sunt strict personale, comerciale. Ma refer la cei care au lansat zgomoteii, nu la cei care ii rostogolesc. Pt majoritatea dintre ei e offset sau nimic, nu e nicio nuanta, ai M1 si F16 dupa zeci de ani de tehnica proasta, nu e bine, unde e offsetu, uite polonezii, au offset. Aia au si industrie de aparare, pe a noastra au “rezolvat-o” unii dintre promotorii offsetului, de ani buni, ca deh, capitalismul e pt cine se pregateste, nu pt cine se nimereste.

  40. gsg9 says:

    https://www.infim.ro/wp-content/uploads/2018/11/STRATEGIE-INCDFM-2019-2022-final1.pdf

    ~50 % din total
    personal are titlul de doctor

    Numar considerabil de lucrari (cu o medie de ~
    180/an in jurnale cotate ISI), multe dintre ele in
    jurnale cu factor de impact ridicat (2018: ~50 %
    publicatii in jurnale cu factor de impact cel putin
    3)

    Numar relativ redus de conducatori de doctorat
    raportat la totalul personalului din cercetare;

    Personal tehnic redus pentru dezvoltarea de aplicatii;

    Numar inca mic de lucrari per personal cu titlul de
    doctor obtinut

    Intiativa antreprenoriala redusa, care sa duca la
    crearea de start-up sau spin-off prin care sa se
    valorifice mai rapid rezultatele cercetarii care au
    potential de piata

    da da, sa asteaptam institutul ala cu munca la stat care se streseaza cu fabrica de doctorate si lucrari fara noima facute ca sa aiba de unde-si lua salariile din cercetare si sa-si mai adauge niste titluri stiintzifico-fantastice la CV asteapta sa puna aia cap coada cu RomArm altzi distrusi un MANPADS: cercetare dezvoltare prototip testare si productzie in mareatza industrie de aparare locala

    cand or fi privatzi si or trai nu din bani de la stat ci din ce cooperari si proiecte facute cu industria mai discutam

    p’aia imbracatzi in verde curgator la spalare daca-i duce capul sa se alature la un lot de Mistral3 sau Bolide sau mai stiu eu de oricare alt fel de racheta ca la Piorun NG si Stinger modernizat nu cred ca prind loc prea curand, bine, se aleg cu niste MANPADS intr-un viitor precizat

    altfel se ocupa si capacitatea aia de productzie pe niste ani, spaniolii au comandat deja si urmeaza care mai vor sa cumpere rachete nu doar sa faca pe interesatzii

    si astia vor sta ca boii in continuare si fara MANPADS clantzanind pe la forumuri pt rezilientza euro-atlantice ca iarna nu-i ca vara si ca la razboi e nashpa

    plata salariilor si pensiilor la MApN si RomaArm nu au depins in ultimii 30 de ani de MANPADS si in general de orice fel de tehnica de lupta moderna, astea se platesc doar pt ca sunt ei asa pretziosi si-si petrec timpul prin sistem…

    si dupa cum se VD in caz de ceva se dau lovitzi cu multa gratzie se da cu ro alert si se insira niste prefabricate de beton si prostimea platitoare de taxe sa se descurce ca ei si-au facut treaba sunt acoperitzi

    iar faptul ca nu sunt dotatzi cu armament modern le convine de minune, alt motiv sa se palmeze

  41. dany says:

    Bre @gsg9
    D’abia astept sa te prinda astia cu arcanu’ sa te puna șăf la fabrica de pdf uri
    Sa dai cu subsemnatu’ in documente mai ceva ca japii cu katana

    Acu’ fara gluma nici macar nuTzi dai seama cat de bun esti la intocmit documente pentru powlimea meletara romaneasca, mai ales aia de la pifanterie

    Matale iti dai seama ce mandrie vor avea unii pifanteristi cand vor sti ca le intocmeste docomentele unul din programatorii de la Microsoft?

    Sa te puna sfantu sa le zici ca n au treaba cu tactica si strategia, nu te mai scapa nici Melinda si nici Bill de conservele de pește

    La transmisiuni si informatica (ori cum plm au redenumit astia) n’ai loc pe motiv ca foncțiiiliii sunt ocupate :)))))))

    Si acu pe bune:
    -Mobilizarea este prevazuta undeva, nu trebuie musai sa stie toata powlimea din csat

    -Daca va uitati bine in hhhistorie mobilizarea a fost elementul care i a bagat pe unii in hhhistorie cu +- de rigoare

    -Fara mobilizare nu se poate in momente de cumpana, chiar daca o feștelim dpdv strategic mobilizarea are un efect asupra maselor fantastic

    @Marius-Eugen Fenchea
    “”Aliantele de azi in 10 ani s-ar putea sa nu mai fie de aceeasi valoare, trebuie sa fim constienti ca poate trebuie sa ne descuram prin forte proprii exemplu USA este prinsa intr-un proxi war in Marea Chinei de Sud.”””>>> cineva care vede si posibilele probleme din viitor, multumesc, gandim la fel cel putin aceasta chestiune!

    @Xv
    Conform doctrinei noastre nu doar armata apara țara! In teorie cel putin!
    -Mai este si MAI care si asta are nevoie de armament+tehnica pentru cel putin 300.000 de suflete calare pe bulan (stiu, momentan au undeva 120-130.000)
    -Mai sunt unitati/subunitati gen garzi patriotice
    -elemente in grupari paramilitare care chiar daca in acest moment nu exista atunci cand suna goarna apar brusc
    Offsetu’… balcanizat:
    -n’ai matale ca armata /MAI cum sa scapi de astfel de offset poti sa dai marunt din picere* pana la Moscova si ‘napoi cu 120 de pași pe minut de 3 ori pe an!
    -Marii smecheri din industrie daca nu s hrăniți pleaca/se muta etc, slabe sperante sa poti pune altceva in locul lor , o cale este offsetu’ model balcanic
    -Moare smecheru din industrie daca nu i dai offset balcanic cu fărașu’ sa te vad ce pui in loc pe post de taxe impozite si desigur locuri de munca pentru powlimea muncitoare, sa te vaz cum castigi alegerile fara buget si cu o powlime muncitoare răsculată…

  42. Xv says:

    Dany, despre ce GP vorbesti? Nu mai exista de prin 90, initial au fost transformate in Trupe Teritoriale, de forma, dupa aia au fost desfiintate si alea. GP erau strict pe obiective economice, in general urbane si mai aveau niste subunitati ceva mai bine antrenate si dotate.
    In MAI, pe langa jandarmi, ai si SIAS-SAS (multi baieti experimentati) si cei din PF.
    Grupurile paramilitare de care spui, retelele R si S nu mai exista oficial din 90, desi au mai avut inertie partial cativa ani.
    Cu smecherii din industrie si offsetu partial de acord. Fac o distinctie intre promotorii offsetului, aia vechi, fosti pe comert exterior pe vremea lui Ceasca si meseriasii din uzine, sunt 2 lumi diferite, unii cu munca, gulerele albastre, ailalti cu profitu, gulerele albe.

  43. dany says:

    Bre @Xv
    Vezi matale ultima mobilizare masiva din RO
    Adica aia din anii ’40 (chiar n am chef sa caut acum data exacta)
    Ce a adus aceasta mobilizare pe langa armata, MAI etc?

    In 89 la Lovilutzzzie fara mobilizare ti a adus o gramada de “”luptatori”” cu arma in mana luata chiar si fara buletin. Care au jurat pe biblie, cruce, carne de pork si tot ce vrei matale ca ei apara Romania. Nu zic mai departe

    Jandarmi/sias bias caca maca…or fi ei experimentati dar degeaba sunt, oamenii experimentati in mana unor sefi numiti politic /spaga/pile sunt exact primele victime din orice razboi vrei matale.

    Numa’ cand ma gandesc ca pifanteristii din conducerea de la noi se gandesc sa astupe brese pe front cu FOS ma apuca dracii. In loc sa i trimita sa destabilizeze spatele inamicului (care e de fapt misiunea lor principala si ar avea multe sanse sa incetineasca inamicul), le dau troace AT hai baieti sa astupam gaura ca pifanteria a fost surprinsa dormind in transportoare. Aia este, iepurii sa traiasca , ei sunt sefi peste tot, gandirea astora m€l€tară a dat RO peste cap cu ceva zeci de ani cel putin pe partea m€l€tară daca nu si pe partea civila

    In cate ore de la mobilizare crezi matale ca vor fi dezvoltate detasamente civile care sa apere chipurile sublima industrie romaneasca? Asta ca sa nu mai intrebi de GP.

    Banii pentru noile R si S au fost transformati in viloaie de jeneralii de la DGIA , stii bine

  44. Xv says:

    Dany, e mult mai complicat acum ca in anii 40. Si ca in anii 80 la capitolul mobilizare. Atunci exista serviciul militar obligatoriu, s-a renuntat la el pt ca o armata profesionista e mult mai eficienta ca una cu militari in termen.
    Mobilizare adevarata nu cred sa fi fost vreodata, a fost ceva in 68, dar nu s-a declarat mobilizarea.
    Armatele profesioniste eficiente au unitati/subunitati de rezerva, militarii respectivi sunt convocati periodic, participa si la misiuni externe. De suedezi, elvetieni nu mai spun, la ei toata filosofia militara se bazeaza pe unitati de rezerva.
    Pe langa asta, o gramada de rezervisti de la noi s-au mutat prin alte tari.
    Trece unu cu 20 de ani experienta in rezerva, iti trebuie timp sa-l in locuiesti. Si nu a trecut unul singur, au trecut mii. Acum vreo 10 ani am avut discutia asta cu un tip de la o structura mai noua, baiat destept. A zis “sa plece!”. Au plecat, se vede rezultatul.
    Si ar mai fi tema cu femeile in operativ si acolo e problema in anumite situatii, dar macar e avantajul ca maresc bazinul de recrutare.
    Banii pt R si S erau de ordinul miliardelor $. Banii respectivi au inceput sa fie stransi din 1964 in banci straine. 64-89, se stransesera destui, unii pt MApN, ceilalti pt MI. Si inca unii pt PCR, ca o parte ar fi plecat din tara in Vest (dupa aia au schimbat destinatia cu China, Coreea de Nord, Iran). Aveau si tovarasii nevoie de bani de cazare, protocol, presa si radio in exil.
    Banii de vile au fost din sifonari de fonduri operative in unele cazuri, un mizilic fata de banii pt rezistenta. Compara cu ce imperiu si-a facut Felix si iti dai seama de diferenta.
    Iar generalii DGIA astia mai noi nu au avut acces la fondurile respective. Generalul Stefan Dinu a avut si cativa subordonati de-ai lui din 89, printre care un colonel care ajunsese ofiter de legatura la NATO prin anii 90.

  45. gsg9 says:

    PIORUN-NG – A New, Advanced VSHORAD from Poland

    https://defense-update.com/20230929_piorun-ng.html

  46. dany says:

    @xv
    Mobilizare… acu’ sunt lucrurile mult mai grave decat in 68 si nimeni nu ia masuri. Mobilizare va fi (nu ca vreau eu!) pentru ca… ar trebui sa cititi istoria noastra recenta cu o anumita cheie

    Io vorbeam de noile R-S si cum au devalizat astia noi biștarii
    Ce a fost a fost , asta este , asa a cantat cucu, karma nationala rea aia ieeeeee

    Toata lumea crede ca daca vor castiga ukra crimeea gata se termina razboiu… FALS, razboi cu ruzzzia nu inseamna sa distrugi doar tancuri, avioane, pifanterie etc
    De cand se stie ruzzzia putoare iuropeana razboiul inceput de ei a avut mai multe componente de baza
    Toata lumea a vazut tancurile sovietice la Berlin dar nici macar nu a vazut influenta pe care o avea ruzzzia in lumea de la vremea respectiva
    La fel si acum , hai sa zicem ukra vad ceva partial dar restul intre care si RO aleluia nascuti chiori din barza surda
    Vezi ca este o postare a mea la graffiti legata de Folgore…Partial iti arata cum lucreaza sovieticii pe stil nou si cum au supt romanii prin batista dupa ce au muncit ca prostii acum 20 de ani…In cazul asta cel putin din ce se vede/stie noi nu am avut vreo vina, dar e posibil sa fi plecat tot de la unii din ai nostri lovitura…
    Vorbim de Folgore aia care au avut trupe si in RO la un moment dat 🙂

  47. gsg9 says:

    @dany

    bre, fara suparare, ne tot amenintzi cu mobili-libidinizarea aia

    again, ce sa mobilizeze si ce dracu sa faca cu ei…

    ca sa mobilizeze trebuie sa aiba cu scop (nu mai vb si de mijloace), cacare e ala?

    ca daca-mi spui ca sa se lupte cu rusii ma umfla rasul…

    baietzii sunt relaxatzi, se stie se poate fura foarte frumos si sub rusi deci se descurca ei

    si impresia mea e ca n-au intrerupt niciodata contactul cu rusii desi sunt in NATO

    n-au schimbat nici calibrele 😀

    astia nu mobilizeaza cateva mii de rezervisti care s-or mai deranja cu PM si AG ca sa se lupte cu rusii

    in plus e tzara bananiera care importa munitzia, ce razboi vrei sa faci cand importzi munitzia…

    daca se impute situatziunea atat de rau cred ca nici nu se deranjeaza

    si daca se impute situatziunea atat de rau incat NATO tre sa aleaga pe cine sa apere cred ca alegerea e clara, e Polonia (Germania) si poate au noroc si baltitele

    o sa primesti Ro-Alert ca v-au ocupat rusii si sa statzi linistitzi cu telefonul mai departe un pic de pat

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26572686-mesajul-lui-raed-arafat-pentru-primarul-galatiului-pentru-cetatenii-deranjati-mesajele-alert-nu-puna-telefonul-langa-pat-puna-afara-dar-totusi-este-risc.htm

  48. Marius-Eugen Fenchea says:

    Deci good luck cu apararea tarii cu 80K oameni oricat de bine pregatiti ar fi aceia si hai sa zicem optimist inca 80K din MI.

    In acest moment Romania poate sa se prabuseasca ca un Castel de carti de joc fiindca majoritatea populatiei gandeste in termeni de “noi si voi” si o prapastie in mijlocul acestei sintagma, 70K oameni cu studii superioare plecati din România, oameni la fel de importanti ca cei din MApN, dar pentru unii e greu de inteles.
    Pripaganda o sa lucreze exact la veriga slaba, populatie care vede o parte dintre structure statului ca privilegiati, “ei” aia care s-au pisat cu bolta si pe langa Justitie sunt exact restul, nu exista coeziune de grup in acest moment.
    NATO nu va apara o natiune care se prebusestevdin interior, acum e noroc ca ukrainienii nu gandesc la fel si atat ei cat si rusii din Ukraina vor in Vest dar poate acest lucru nu este permanent, Rusia chiar asa cum e acum nu e de neglijat, China o va mentine in lupta este mai profitabilil asa.

  49. dany says:

    @Marius-Eugen Fenchea
    Cam la fel zic si eu de ceva ani
    Dar nimeni nu crede 🙂
    Romanii cred ca s buricul, gradina Maicii Domnului, raiul si in consecinta toata lumea trebuie sa i apere pe ei fara ca noi sa miscam un deget

    @gsg9
    Mobilizarea (de care se tem atit de multi ) nu se face pentru a lupta cu sovieticii.Chiar daca media va prezenta

    “”Mvaaaaaaiii vin sovieticii, popor roman la arme sa aparam patria iubita””

    Vezi mobilizarea legata de ribentrop-molotov. Dupa mobilizare csat ul de la vremea aia a bagat capul in nisip. Aia a fost sa ia ochii la fraierii platitori de impozite sa zica ca au facut si ei ceva si mai ales sa intre pe pozitii de forță in istorie
    La fel o sa faca si acum, o sa ia ochii la fraieri in timp ce in spate o sa croșeteze ei cum vor…
    Daca ‘or muri fo’ cativa pe front si mai bine pentru ei, iete* domnule ca am luptat
    Chiar nici nu conteaza pentru ei daca astia care vor muri lupta in izmene…
    Am mai luptat noi odata in izmene…
    Astia de la conducere sunt interesati de cartea de istorie cum intra in ea si cifrele aferente, nicidecum de razboiul cu sovieticii

    Imi aduc aminte perfect de bine in anii ’70 cand ii chemau la exercitii de mobilizare pe barbatii de pe strada mea, intre care si tatal meu.
    Instantaneu incepeau sa boceasca toate muierile de pe strada, nimeni (chiar si cei chemati la exercitiu) nu faceau diferenta intre o mobilizare reala si un exercitiu
    Cam ce efect crezi tu ca va avea in randul maselor actuale o mobilizare reala?
    Iti spun eu , o sa inceapa bocitoarele (impreuna cu alea de pe romil :)))) ), boceala,

    “”Mmmvaaaaaaiiiii i a luat la oaste cu arcanu’ pe noi cine ne mai reguleazaaaa? “”

    Nicio problema vin sovieticii cu pofta de regulat!

    In mintea romanilor cam toate mobilizarile din ultima 100 de ani au adus dezastre la nivel national , e deja in inconstientul national chestia asta si de fiecare data politicienii de la vremea respectiva au exploatat abil aceasta chestiune.
    La fel o sa faca si astia de acum! Pe fondul emotiei generale se vor inghesui la furat multi cu gulere albe, se va pune si mai rau călușul in gura romanilor(si nici macar nu vor cracni—e razboi domnule, in consecinta trebuie sa respectam legile!). Pentru binele patriei politrucii de azi vor accepta aliante cu sovieticii si altii iar romanii vor baga capul in nisip si mai adanc…
    E un fel de bagat pumnul in gura: daca nu vrei sa ramai mobilizat cu anii si sa pleci la razboi atunci trebuie sa ne inclinam inamicului! Ghici ce va accepta romanul de rand 🙂
    Mobilizarea aduce unora CONTRACTE BABANE (stii tu care!),contractele alea nu mai trec prin parlament, chiar nici nu conteaza daca vor fi onorate aceste contracte, important este ca banii RO sa se miste in directia potrivita.
    Atunci vor aparea unii gen becali mari detinatori de fabrici meletare care vor si ei ceva contracte pe repede inainte…
    Daca maine suna goarna sa vezi haos in:
    -economie (preturi)
    -supermarket golite pe repede inainte
    -haos pe aeroport
    -vamile pline de romani care pleaca
    -spitale pline cu inchipuiti
    -o armata blocata cu ordine haotice
    Daca acum cand inca mai este pace finantele armatei sunt zdrentuite in fel si chip de toti smecherii posibili, dar la o simpla mobilizare ce crezi tu ca vor face smecherii?
    Cam asta inseamna mobilizare la romani @gsg9! Si d’aia bat toba pe mobilizare! Tocmai ti am prezentat scopul mobilizarii la romani!

  50. gsg9 says:

    @dany
    OK, mobilizare pe stil romanesc, sa ne adunam ca sa fim adunatzi

    nu poate sa iasa decat o varza, ma rog, cum ai spus unii vor iesi bine pe plus, cum a fost si la rovulatzie (cum a povestit si Xv cu banii retzelelor)

    sunt curios cine s-o mai prezenta, pensionarii si angajatzii la stat

    recensamantul ala ultim e facut la misto tot ca mobilizarea, s-au declarat rezidentzi totzi aia plecatzi ca sa-si pastreze buletinele, s-au umflat numerele la greu ca sa nu se piarda posturile din administratzie si parlament

    altfel or sa faca mobilizare cu nepalezii, cred ca s-a plecat in masa, ma ingrozesc ce vad pe aici

    ma duc sa alerg in parc azi dimineatza, cand sa intru in parc o fetitza blonda si ma’sa striga mai de colo Ieeemilia, haidi vino mai reeepidi

    peste cateva sute de metri trec pe langa unul la telefon da, da, sigur, sigur, saptamana asta

    trec si de ala dau peste trei tineri doi si una cu cainii la plimbare se conversau in romaneste

    si cand am iesit din parc spre casa tot asa trec pe langa unul tinerel mergea catre bus stop arata echipat a muncitor in constructzii tot asa tot la telefon si tot romaneste

    astea fiind practic singurele persoane pe care le-am intalnit la ora aia 😀

    intre timp vin alegerile prin Europa:

    Partidul de stânga Smer-SD al fostului prim-ministru Robert Fico a câștigat alegerile de sâmbătă din Slovacia, țară membră NATO, după ce a promis să nu mai trimită arme în Ucraina, să blocheze posibila aderare a Kievului la NATO și să se opună sancțiunilor impuse Rusiei

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-26574280-rusia-are-nou-aliat-chiar-sanul-nato-dupa-robert-fico-iesit-invingator-alegerile-legislative-din-slovacia-razboiul-vine-intotdeauna-din-vest.htm

    si or sa vina si prin America si intre timp se tot freaca intre ei cu government shutdown

    Under the agreement, the government will operate through a continuing resolution (CR) for the next 45 days — but with no funding for Ukraine attached.

    https://breakingdefense.com/2023/09/shutdown-avoided-for-now-but-ukraine-money-teed-up-for-next-fight/

  51. dany says:

    Bre @gsg9
    Matale nu intelegi ca romanu’ de rand nici nu prea stie ce e aia mobilizare si nici n’are nevoie de mobilizare
    Romanu’ de rand stie doar sa lăcrimeze. Ca pleaca la mobilizare,de necaz ca i foute altu’ muierea, de necaz ca atunci cand se intoarce sigur mai gaseste un junior in plus etc

    Restul romanilor aia putini care nu s de rand au nevoie de mobilizare
    Aia de rand nu citesc prea multe carti, aia care nu s de rand citesc si ei ceva acolo, unii mai si scriu romane pe la bulau etc

    La noi de la 918 incoace se marcheaza momentul. Peste tot. Fie ca sunt la pescuit fie ca sunt in CSAT

    Marcam momentul ca sa ce? Sa ne vaza lumea in istorie ce ai draqu am fost noi cum am lovit cu pdf ul sovieticii cei multi
    Si pe langa ca ne vede lumea in manualu’ de istorie mai iese si banu’ de pe urma mobilizarii

    E un fel de ”Mircea, fă-te că lucrezi” dar la un alt nivel si nu e din 1970 (cu Caramitru in rol principal) toamna, chestia asta vine imediat dupa momentul 918.
    Aia care nu au acceptat pe ”Mircea, fă-te că lucrezi” au fost ucisi/deportati de catre sovietici in Siberia

    Chiar nici nu i intereseaza decat electoral ca 6-7 milioane de romani si au luat lumea in cap…Sunt multumiti ca nu mai dau ajutoare sociale la inca 6-7 milioane…

    Slovacia a luat calea sovietica, era de asteptat sa stea in barca pe Balaton cu Ungaria si Austria etc Mai urmeaza si altii, ai un pic de rabdare sa vezi ce mai primesc ukra pe post de bani si armament. Daca mare parte din centrul Europei a luat calea asta ce vor face vestul, nordul, sudul si estul european? Iti spun io, un rahat cu perje!

    Au destui care sa se prezinte la mobilizare stai linistit, ca nu s cea mai buna marfa de pe piață e cu totul alta problema

  52. Xv says:

    Mai baieti, ce mobilizare?!? Io va stiam oameni seriosi, nu in “corul bocitoarelor” (®gsg9). Un razboi nuclear cu NATO le lipseste rusilor. Au deja treaba suficienta cu ucrainienii, nu e in interesul lor sa zangane prea tare armele, chiar de sunt ei fani iarna, una nucleara le pune si lor capac.
    Subversiunea si politica sunt armele lor. Ei cauta crapaturi in NATO pe partea politica si din pacate au multi pioni pregatiti ani de zile pt rolul asta.

  53. dany says:

    @Xv
    Mobilizare> din pacate si tu vezi lucrurile simplist, am explicat mai sus cum au vazut/cum vad romanii mobilizarea incepand cu anii ’40 si continuand cu anii de “glorie” si mai ales cauzele

    Ai un pic de rabdare dupa alegeri, stai sa vezi ce muhaiele ajung la putere nu doar la noi ci si pe alte meleaguri care conteaza
    Deocamdata primele cărți au fost aruncate pe masa, vezi Slovacia
    Tu crezi ca muhaielele care vor veni (“” au multi pioni pregatiti ani de zile pt rolul asta.””) vor mai acorda ukra ajutor? Daca ukra pierd ajutorul in 2 luni Kievul e cucerit/distrus
    Cand e cucerit/distrus Kievul cam ce crezi tu ca fac statele din jur aka Polonia ori Romania? Bine, stim ce face RO, dar Polonia?
    Pai polacii in secunda doi dupa distrugerea Kievului sunt pe picior de razboi. Cu tot ce au cumparat pana acum
    Noi? Pai decretam mobilizarea, vine cine poate, si de aici se taie filmu’ ca arme moderne n’ai , incep contractele foarte avantajoase pentru unii si nefinalizate, banii se duc….Exact reteta din WW2. Ti se pare cunoscut scenariul?

    Statul care indica clar ce se va intimpla in viitorul apropiat/mediu este chiar Polonia. Nici aia nu s dobitoci de cumpara arme in nestire pe datorie…

    Nucleare? Are piticania destule. Prin Europa. Mai un vagon de marfa, mai un TIR din asta mai amarastean…Tu chiar crezi ca Prigojin a murit degeaba?

  54. Mihais says:

    “Războiul vine totdeauna din vest”.

    Nea Clausewitz graita:”agresorul dorește sa-so atingă obiectivele fără a recurge la forta;războiul apare când cel agresat hotărăște sa reziste cu armele”.

  55. dany says:

    @Xv
    @gsg9

    Azi am fost sunat de politistul de … proximitate (pana acum habar nu aveam ca exista si astfel de specie de politist)
    Sa ma prezint la CMJ
    Sunat la CMJ, pana pe 26.10.2023 trebuie sa ma prezint la ei pentru actualizare………..

    Nu mai dureaza doua ore dupa situatia descrisa mai sus si hop inca doi prieteni ma suna in legatura cu aceeasi situatie :)))))

    Desigur, nu pentru o posibila mobilizare se face asta, doar asa ca sa fim cu documentele in regula :))))) sa aiba comandantul suprem ce numara in pdf…

    Situatia e pe roze, stati linistiti la casele voastre Gradina Maicii Domnului vegheaza pentru noi :))))))

  56. gsg9 says:

    @dany
    o fi din specia aia de bubuie de intzelepciune acolo aproape de arondatzii lui

    parca s-au mai facut niste listutze d’astea invertar cu cine mai vietzuieste prin zona, am mai auzit/citit pe undeva acum ceva timp

    nu e cazul sa ne atasam la corul ‘cela, cum spune Xv, dar nu e cazul nici sa debordam de 8timism

    cele mai spinoase probleme fiind cele politice, cum sunt cele prin US cu suspendarea sa speram ca doar momentan a fondurilor pt Ukraina

  57. Mihais says:

    Bre Dany,matale nu ai prins exercițiude mobilizare?

    Ca nu se făcea pt ca motive e partea a doua,dar e normal sa fie.

  58. Xv says:

    @Dany E Mobex-23 in mai multe judete cu o parte dintre rezervisti.
    Rezervistii n-au fost subiect de interes niciodata la noi dupa 1989. Nici pana in 89 n-a fost vreo chestiune extraordinara. A fost asa, o activitate protocolar-recreativa. Sa bifam ca e facuta si asta. Au venit fos-i anglo-saxoni din unitati de rezerva pe la noi, nu e mare deosebire nici la dotare, nici la pregatire, nici la conditie fizica, nici la mentalitate intre ei si cei activi. Ei gandesc altfel militaria, la noi “parjoliti holdele”, adunati razesii, “femeile, copiii si batranii la munte”.
    Si cu militarii profesionisti e diferenta mare intre epoca “macilor”(sergenti angajati pe baza de contract) si a actualilor sgp. Nu mai spun de majoritatea baietilor fosti prin cele 4 batalioane de infanterie in misiuni ONU, chiar veniti din comunism cu o dotare precara s-au adaptat repede. Erau si motivati si ambitiosi. Si platiti ok in misiuni, ca si banii=recompensarea muncii sunt un factor important.

  59. Ion Valcu says:

    @GSG, “sa ne adunam ca sa fim adunatzi” Vizionar :))
    dar nici nu stim unde si pe ce vom fi depushi…

    Nah aici, de la emiratele galice, care isi pun probleme demne de o tzara cu apa calda:
    https://www.opex360.com/2023/10/02/la-situation-des-equipements-utilises-par-les-hopitaux-militaires-est-preoccupante/

    Fereasca-i Domnul pe ivani de spitalele noastre, ca doar noi om sti ce patimim.
    Sub noi is doar “chirurgii” de la Boko Haram si descultzii ciuhabi de pe toyote.

  60. dany says:

    Stati linistiti la casele voastre, Gradina Maicii Domnului vegheaza pentru noi :))))))

    Batista pe țambal e sport national nene
    Io nu zic ca e anormal, da’ culmea pana acu’ nimica nimica, asa brusc ne gasi pregatirea. Probabil cineva trebuie sa mai justifice oarece bani

    @xv venisi matale cu Mobex-23 da’ io zic ca e mai mult mobra, aia care depasea merțanu’ in panta

    Pana acu’ nimeni si nimic totu’ incremenit si brusc iesi din neant mobili…
    Mobili… aduce bani nene…
    Cadeau dronele pe noi si noi nimic, n a fost , n am vazut , nu exista. Si acu brusc ne gasi s€x€rcitiu’
    Cel mai crizat pentru o mobili…este Ciolacu, toaca astia cu mobili…tot banetu’ care trebuia dat la social ‘nainte de alegeri

    Sa va zic cateva comentarii spumoase de la ceva rezervisti cu dedicatie pentru…?

    Partea proasta este urmatoarea:
    RO nu misca mai nimic decat atunci cand arrrrrde. De ce spun asta?
    Pen’ca unii nu prea mai vor sa arunce cu bani in țambalu’ ucrainian.
    Si daca țambalu’ ucrainian se sparge taman pana la Kiev inclusiv, apoi nene va intreb eu ce face RO si Polonia. De ce astea doua? Pen’ca inca sunt pro Ucraina.
    Ce face Polonia stim.
    Ce face Romania? Mimează! Inclusiv mobili…

  61. Ilie says:

    Stati baieti linistiti ca orice ar fi, o rezolvam.
    Ne-a asigurat @ XV ca MApN-ul are drept obiect al munci apararea tarii “mai trebuie sa repet de multe ori ca scopul Armatei e apararea tarii?” nu mobilizari, nu cresterea PIB-ului, nu implicare sociala, nu productie de tehnica de lupta nici armament. Ei doar apara. Ceva gen autist cu muncitorii din uzine “noi muncim, noi nu gandim”. Au o singura atributie – sa apere tara. Ca de aia ii platim….
    Ca au cu ce sau nu – nu mai conteaza, las ca ne zicea XV cat de greu e cu schimbarea calibrelor, ca nu e asa usor de pe o zi pe alta. Pai schimbati-o de pe o saptamana pe alta, sau de pe o luna pe alata. Nu va iese? incercati multianual…
    Da` lasa ca sunt depozitele pline de munitie de pe vrema impuscatului, mai ales calibru ala 23×115 pe care stim (mai precis stiam) sa-l producem la noi in curte. Si toata munitia aia cu siguranta ani vintage (daca chiar mai este) are toate sansele sa mai si dea rateuri – ca na, e stiut ca Romania produce cea mai buna munitie din galaxie. Daca in filmuletul lui GSG cu oameni fosti contractuali din armata se plangeau de PM-uri din `76-78, ma gandesca ca munitia e cu siguranta de dupa `45 – deci OK.
    N-am auzit bocete in masa de militari profesionisti ca n-au dotare. Deci tunurile de 100 tractate sunt OK, PM-ul e nemuritor, poate sa treaca si tancu peste el, AG-urile bat orice T14, iar CA95 doboara orice e pe cer.
    Daca “Armata” are ca atributiune apararea, ce mai fac centrele alea de mententa in catrul MApN? Nu mai bine le dati la MEC? scapati de o grija…
    Dar daca fiecare isi vede atributiunea cu ochelari de cal, sa nu carecumva sa faca mai mult decat e nevoie pt ca “au salarii mici”. Si atunci e mai usor sa zici ca n-ai cu ce (e la MEC), n-avem bani (MF) sau nu au voie (politic) ca legea e “clara” si nu le permite. Asa ca pasarea vinei e cel mai bun lucru pe care pot sa faca cand e treaba groasa.

  62. gsg9 says:

    pai ce poate Romania sa mai faca in afara sa mimeze ceva, Armatei Romane i se da la temelie de decenii, subfinantzata, politizata, dezarmata, industria de aparare taiata la fier vechi, ca mai aduni niste mii de rezervisti sau nu tot aia e

    pe langa faptul ca acum in momentul asta are gaura bugetara de miliarde si sa aiba banii cash de unde armament, chestiile astea trebuiau cumparate din timp

    miinuail se intampla niste lucruri
    mUE a cedat în fatza lui Orban, i se deblocheaza fondurile, s-a pisat Orban pe mUE…nashpa…

    Kievul a scos OTP de pe lista de “sponsori internationali de razboi”

    ministrii de externe mUE au fost ieri la Kiev

    toate astea se pare ca au alegatura cu blocajul fondurilor din State ca sa deblocheze fonduri din UE pt Ukraina

    dupa aia
    Former defence secretary Ben Wallace has said he urged the Prime Minister to increase military support to Ukraine by more than £2 billion — a rise of 50 per cent.

    https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/ukraine-ben-wallace-russia-vladimir-putin-b2422111.html

    A high-ranking military source has sounded the alarm, declaring that Britain has completely depleted its arsenal of defence equipment available for donation to Ukraine.

    https://www.express.co.uk/news/world/1819303/ukraine-war-live-russia-uk-arms-putin

    daca blocajul ala din America e de lunga durata si astia din mUE sunt lasatzi de capul lor nu mai dureaza mult pana se palmeaza/blocheaza si astia din mUE cu miliardele si ajutoarele in armament

  63. dany says:

    Ce fac cei necesari si buni la mobilizare?

    Vad ca doar @gsg9 a scapat de mobilizare, in rest @xv tace semn ca e deja mobilizat in documente dincolo de crestet, nimeni nu mai zice nimica* semn ca treaba e cotoibila si e posibil ca gravida noastra la noua luni sa scoata un pui de sovietic pe care l înțarcă cu pufoaica…

    Mobili.. asta pica bine, meletaurii la treaba nu sa toace pdf uri pe net :))) Ziceam de aia activi , nu de rezervisti, nu sariti in capul meu daca v am avertizat de mobili…

    Stimați tovarăși vă doresc succes deosebit și realizări mărețe în pregătirea de luptă, politică și ideologică!

  64. gsg9 says:

    “https://www.youtube.com/watch?v=vl1m-ZmyRIA”

  65. Xv says:

    Gsg, mi se pare mie sau tu ai lansat expresia “corul bocitoarelor”? Ar fi ironic, ai trecut in tabara lor.
    Ilie, cu dotarea e problema de niste zeci de ani, cam de cand izolarea lui Ceausescu, in persoana caruia americanii vazusera “vanatorul care impusca Ursul”, cum a zis Nixon la un speech. S-a intamplat invers. S-au mai peticit gaurile post-89 pana la intrarea in NATO. Israelienii ne-au ajutat cel mai mult, e lunga lista, am avut inclusiv bocanci de vara de la ei si veste antischije, pe langa modernizari tehnica, arme (inclusiv una cu licenta), avnuri, casti etc. Dupa intrarea in NATO, frana de mana, ne apara NATO, noi trimitem doar militari pe alte coclauri. Dpmdv cea mai desteapta perioada raportand cost/beneficii a fost cea cu modernizarile Mig-21, Puma, TR-85, MLI-84, Iar-99 etc. Au fost modernizate decent la pretul platit. Si a beneficiat si industria.
    Dany, ce-ti mai place sa bagi batul prin gard :)).

  66. gsg9 says:

    @Xv, eu le scriu partiturile acuma

    ce modernizari s-au facut acum 25-30 de ani pe ce fieratanii comuniste existau in ce resturi de industrie mai era a trecut si faza asta

    intre timp fierataniile au mai imbatranit cu 25 de ani si industria s-a mai taiat un pic la fier vechi

    acum se mai incearca o re-remodernizare la IAR99uri fabricate pana in ’90 si au lesinat pana si la faza asta

    in rest, nu ne oferi nici un motiv de 8timism

    polonezii se imprumuta $71 miliarde pana in 2027 ca sa-si refaca armata
    asta daca mai apuca, ca pana in 2027 mai e mult 😀

    https://defence24.com/defence-policy/poland-to-borrow-billions-for-defence-beyond-the-budget

    voi anulatzi licitatzii ca nu s-au gasit $50 de milioane si in rest pedefeuri cu Armata 2040

    ma mai uit si la clipul de mai sus cu prapaditzii aia de fac infarct daca alearga 2-300m echipatzi cu janghinele alea de PMuri de pe vremea Vietnamului si ma umplu de 8timism

    @dany
    daca ai noroc scapi de mobilizarea pt WWIII

    daca nu cumva ridica limita la 85 de ani iar mortzii de prin cimitire vor fi mobilizatzi in industria de aparare defuncta

    mda, eu raman posibil mobilizat in fatza screenului, probabil or sa se intoarca timpurile in care postam de tembel pe la graffiti ca nu moara site-ul de tot

  67. Xv says:

    @gsg Varianta 109 Swift parea promitatoare, avionica si armament Vest, inclusiv rachete aer-aer, insa a ramas la stadiul de prototip. Probabil din motiv de costuri prea mari. Iar 99 trecuse si la atac la sol, la inceputul anilor 90, la Ianca parca.
    Polonezii inca zburau Iskra la scoala lor, deci nici macar L-39, ca la noi. L-39, alt aparat bun de care au scapat prea usor sefii din aviatie.
    Cred ca montasera mitraliere si pe un Iar-823, in stilul iugoslav, era si la “aviatia de legatura”, sarbii aveau avioane de atac la sol cu elice pt lupta de partizani, decolau si din zone
    Idei erau, la fel si specialisti. Tehnologie moderna, rareori.

  68. dany says:

    @xv

    Capitala Prazului, 6 octombrie 2023

    Acu’ doua ore eram la Centrul Militar Zonal (suna frumos, dar cam atit!)

    Un iepure dolofan, un birou cu un munte de dosare pe care cauta creion si pix pe masa aia plina ochi…
    I am zis ca i dau email si telefon ca nu prea stau prin țară in perioada urmatoare
    Nuuuuuuuu se poate!
    Este interzis emailu’ in contactu’ cu rezervistii!!!
    S a chinuit un pic cu utilizarea pixului, n avea maini capabile sa utilizeze pixu…
    I am zis ca pe functia lui trebuia sa aiba un calculator cu acces la baza de date, se uita la mine de parca eu am picat de pe Marte…Nu cred ca i a cazut bine :)))

    ###Dpmdv cea mai desteapta perioada raportand cost/beneficii a fost cea cu modernizarile Mig-21, Puma, TR-85, MLI-84, Iar-99 etc. Au fost modernizate decent la pretul platit. Si a beneficiat si industria.###

    Mig 21… prea multi bani alocati pentru ceva care era relicva de muzeu chiar si upgradat in anul 2000…

    Puma…daca Skorzeny avea pe vremea aia 20 din astea altfel era soarta razboiului…

    TR 85… mumie blindata…

    MLI 84… in 85-86 pe pista de incercare de la Marsa (aia cu bazin pt MLI) era deja imbatranit prematur…

    Cu doua IAR 99TZ ai fi castigat batalia Angliei in primele 3 zile…

    Căcare industrie vorbesti domnule? Daca ziceai ceva de atelierele romanesti te intelegeam…

    In rest cum a fost la mobili….? Tot pateu din ala rasuflat combinat cu stavrid marinat?

  69. dany says:

    @gsg9

    Nush cine ti a zis matale ca io nu vreau la mobili…
    Si la 70 in baston si tot ma duc volintir
    Stii bine ca s rasa a draqu de om, doar de dragu’ de a face mișto de astia de 50 de ani si tot ma duc 🙂

    Miercurea trecuta discutam cu un nene politruc din asta imbogatit din vanzarea spumei de mare dotat cu mertzan buleftric model ’23. Din vorba in vorba o arunc p’aia stramoseasca, chitit sa vad daca imi confirma banuielile

    “Ce rahat facem daca pleaca sovieticii la plimbare? Ai draqu cu mama lor, sovieticii astia n au stare dom’le, cand ai treaba mai multa hop si ei pleaca cu tancu in excursie”

    “Io ma urc in primul avion de Vancouver si ma car de aici”, n am ramas masca, era previzibil omul…Mare formator de politicieni, mare patriot…

  70. Xv says:

    Dany, erau bani putini si cei din Vest nu se prea inghesuiau nici macar pt colaborari industriale, cu atat mai putin pt export la noi. Nu eram in NATO, in UE nici atat. In 96 Constantinescu si CDR au mai imbunatatit lucrurile pt 4 ani, asta ca perceptie a Romaniei in Vest, nu economic. A mai schimbat aerul democratic si diplomatic, nu si economic, ca era imposibil. In rest in anii 90 privatizari foarte proaste, Caritas, FNI, mineriade, devalorizare leu etc.
    Cu industria… Pai tocmai tu, din Eterna Terra Nova, cu Electroputere, care fabrica locomotive licenta Suedia, Elvetia, fabrica IAR, uzina Oltcit, apoi Daewoo, zici ca n-ati avut industrie? Stateati foarte bine.
    Mi-a placut mult Craiova in anii 90, treceam des, atmosfera misto pe la prietenii si rudele pe unde am fost.

  71. Xv says:

    Dany, care ateliere romanesti? Cele dinainte de 45?

  72. dany says:

    @Xv
    Inteleg ca esti plimbat din Astan pana in Francistan
    Dar esti doar plimbat
    Una e sa te plimbi si cu totul alta sa muncesti in Vest…
    Daca sa zicem Avioane Craiova este uzina atunci uzinele Airbus ce mai sunt?
    Efectiv nu poti compara…
    Cand se spune ca suntem in urma vesticilor cu cel putin 20 de ani atit la nivel social, economic, militar si ce mai vrei matale sa stii ca este foarte real
    Incearca totusi sa vizitezi o uzina din Vest si dupa sa vizitezi chiar Av Craiova…

  73. Ilie says:

    @XV – nu aveam o gramada de munitie? Nu ne explicai cum sunt stocurile pline pana la refuz? or fi doar de alea din ani vintage (`45-`53). 35mm Nato – nu prea, 122 Est cu bataie marita- nici d-astea. Banuiesc ca avem o gramade de 30×210- probablil decat singura tara din Nato pe calibrul asta – in caz de ceva ne ajuta coreenii – aia nordici. Munitie LAROm? aia de la defilare, alta nu ne trebuie – HIMARS – tot asa. E lasa ca obuzierele alea tractate de 122mm sunt aur curat, facem totul praf cu ele. Oricum, nu conteaza, MApN-ul are ca obiect al muncii apararea tarii, nu se incurca ei cu altele 😉

    https://www.profit.ro/stiri/politic/foto-document-deficiente-majore-in-stocurile-de-munitie-de-artilerie-ale-armatei-romane-a-fost-demarata-o-achizitie-fulger-de-aproape-jumatate-de-miliard-de-lei-21337870

  74. gsg9 says:

    @Ilie, lasa-i bre in pacem cu obectu’ muncii 😀

    pt LAROM le expirau de acum niste ani buni, cand mai postam pe romil acum niste ani buni am gasit si am postat si ceva de genul aaaaccccccttttttmmmmm studiau solutzie pt revitalizare/prelungire pods LAR160 – era un bullet intr-un document la aia prin ce mai lucreaza/studiaza ei pe anul 20-??

    si nu se duceau la producator, faceau ei un studiu/gaseau ei o solutzie…

    pt lovitura 122 cu bataie extinsa importau motorul cu totul din emiratele al parisi sau italia, deci itzi dai seama in cat timp le primesti pana te cacai cu licitzie (ca poate nu se deranjeaza nimeni cum au facut ei licitatzie acum niste ani pt cateva torpile si n-a venit nimeni 😀 sau pt manpads) si import

    nici acum nu avem fabrici de pulberi, obuze de 155mm parca am comandat la turci ca sa dam la ukrainieni

    si la celabra faimoasa nemaivazuta nemaiauzita licitatzie pt obuziere autopropulsate au specificat clar ca furnizorul sa le dea si vreo 15000 de obuze

    aia prin ukraina le trag intr-o zi deci astia se pregatesc sa apere Tzara pt un razboi cu mujicii de o zi, atat le-o fi iesit la simulari ca dureaza pana se intzeleg ce sa scrie in documentul de capitulare 😀 😀

  75. Xv says:

    @Ilie Eu aveam impresia ca intelegi ce citesti. Posibil sa ma fi inselat, scuze. E vorba de munitie pt Vifor si Geparzi, e mai sofisticata si mai scumpa. Munitia de 122 e pt APR-uri, e reactiva cu bataie sporita. Si asta e mai scumpa, dar mai eficienta. In loc sa ajunga la 20 km, bate pana la minim 40 km. Motorul e mai eficient, e mai modern. E si mai scump, ca asa se-ntampla, ce e mai modern, costa, iti cheltuieste Armata banii pe motoare extravagante, nasol.
    @Dany Esti amuzant. Ai scos nasu din tara dupa 2000 si le stii pe toate si pe toti. Spor la imaginatie. Compari Airbus cu fabrica de la Craiova… Compara si Dacia cu Renault, ca e tot pe-acolo comparatia, dar e cu happy-end.

  76. Ion Valcu says:

    @Ilie “Da` lasa ca sunt depozitele pline de munitie de pe vrema impuscatului”

    Adaptez bancul lui @Habarnistul, ca sa intzelegi cum se situeaza sitzuatziunea cazului fortuit:

    “La uzina din orașul nostru s-or fabricat TREI bile.
    Una s-o stricat , cealaltă s-o pierdut, a 3-a fo’ vanduta-n Siria.”
    Pen’ca era si pacat sa pastrezi produsul unei “industrii morman de fer vechi”.
    Armia o ramas in QR-ul gol, pen’ca #WEARENATO si pen’ca #FURNIZOROFICIALDESECURITATE.
    Intzelesesi matale?

    Nadejde or trage astia ca dau comanda la Muzeul Iobagului Roman de muschete, furci ori topoare.
    Cica se vand bine pe BangGood replici din Barda lui Mihai, ori in India replici a la Sabia lui Stefan Cel Mare cu reducere, daca-ti iei ie & Itzari de la hindusi.

  77. dany says:

    @xv
    Cam des te inseli
    Ai zis ca avem industrie/am avut industrie
    Nici pe timpul raposatului n am avut industrie performanta nici acum

    Repet, daca Av Craiova tu o numesti uzina atunci unitatile in care Airbus construiesc avioane ce sunt?

    Eu ti am zis sa vizitezi/sa muncesti in Vest sa vezi cam cum se pune problema acolo, din plimbare pana la Al Parij si ‘napoi nu inveti nimic

  78. Ilie says:

    @XV – pai nu zisesei ca avem munti de munitie? sau te-ai referit doar la calibru mic? Poate poti vorbi mai concret care sunt calibrele alea in care avem munitie pentru inca un razboi mondial. O fi 7.65×17, 7.62×39, 5.45×39 si 7.62×54? Da` ceva calibre NATO in procente semnificative aveti? Sau la voi functioneaza sistemul – n-avem arma calibru NATO deci nu cumparam munitie NATO. Vrem sa cumparam arma calibru NATO dar n-avem in depozite munitie NATO. Ca doar tu zisesei ca-i greu sa schimbi calibrele. De 20 de ani tot n-ati gasit timp sa schimbati calibrele, ca se pune problema ca n-au unde sa pui munitia, ca sunt depozitele pline cu calibre sovietice. Pai stati prieteni asa cu calibrele est pana s-or elibera depozitele…
    Ai naibii finlandejii astia domne` – nici bine nu intrara in NATO si imediat schimba calibrul… – prosti bah – fac risipa de bani, cred ca o sa dea foc la munitia veche – ca na – ce sa faca cu ea? sau poate o cumpara MApN-ul, ca sa aibe obiectul muncii asigurat…

    Ca daca vorbim de calibre medii suntem muci – 12.7 si 14.5 sovietice, la 23 si 30 sovietice a zis nea` NICU ca nu e bune, asa ca s-a reorientat spre 23 si 30 sovietice navale [GOOD JOB]. Apoi sarim la 57 AA sovietic, 76 naval sovietic, 100 AT [ala care domina battlefieldu` bate-l vina] urmat de artileria de baza de 122 (d` aia tractata care bate un pic mai departe decat prastia, si nici nu o sa fie in atentia ratacitoarelor cu elice gen Zala). Si mai avem aia de 152, multe cu tevi scurte ca deh, fierul e scump… A, da – observatia se face prin luneta, ca de drone n-avem timp.

    Si raman calibrele relevante, alea NATO, de care nu prea aveti – recte 12.7×99, 25×137, 30×173 si 35×228. N-are rost sa punem si 76×636 ca acolo avem munitie cu gramul in cel mai bun caz si cumparam la urmatorul an al Marinei (2040+).

    Deci, acum se cumpara 35×225 HEI-T care zici matale ca e sofisticata si mai scumpa – pai traiti-ar familia, ce munitie ati cumparat la ele pana acum, de aproape 20 de ani in serviciu? doar TP-uri? [https://romarm.ro/wp-content/uploads/2021/04/45_Datasheet-35x228mm-ROUNDS.pdf]. Zici ca e mai sofisticata – decat care? decat prastia cu pietre? HE/I e cea mai nesofisticata munitie pentru 35×228, iar daca sofisticarea e reprezentata de trasor, pai cu d-al de astia sigur MApN-ul declara misiune indeplinita! Si auzi la el – munitie d-aia mai scumpa – pai cumparati buey d-alea SH (vezi ca au ucrainienii tuburi trase), ca-s mai ieftine. Da` nu-i nimic, voi va ocupati cu apararea tarii, n-aveti voi treaba cu tehnologia, productia si alte d-astea… “In loc sa ajunga la 20 km, bate pana la minim 40 km” – minim 40km zici? eu zic sa ramai la ocupatia de baza…

    Si revenim si la aia reactiva de 122 “Munitia de 122 e pt APR-uri, e reactiva cu bataie sporita. Si asta e mai scumpa, dar mai eficienta.” Bataie sporita la 40 km, ca aia normala de 20 km e cam mica, te vede drona si da cu grenada dupa tine. Oricum si aia de 20 km e mai buna decat 12/18 km fata de tractate, da` incepe sa tremure genuncii la cei cu principala ocupatie de aparare a tarii.
    Si evident ca aia de 40 km e mai scumpa, ca altfel nu are logica. Ca doar motoarele sau pulberile vin din Vest. Zici tu ca e mai eficienta – la ce? ca daca n-ai drone si ghidaj, tagi salva si sper sa cada une iti transmite pifanul prin statie.
    Dar banuiesc ca in depozitele alea pline, avem si LAR160 cu duiumul – vezi ca si alea bat la 40 km, iar mai noi se umplu cu munitie de HIMARS 😉

    “ce e mai modern, costa, iti cheltuieste Armata banii pe motoare extravagante, nasol.” – Dap – nasol ca Armate cheltuieste bani pentru calibre sovietiece, putea de banii aia sa cumpere pt HIMARS. Dap, nasol ca Armata cheltuieste banii aia pe 75% material de import (motor compozit, pulberi) cu eficienta discutabila – daca tragi 20/40 rachete ca sa distrugi tinta – pai poate e mai ieftin sa tragi o GLSDB sau M30/31. Si dap, sunt o gramada de prostii cumparate de MApN (cu obiect al munci apararea tarii) fara sens – ca sa-ti dau un exemplu – toata munitia asta e mai ieftina ca alea 16 AAV-uri SH….

  79. Xv says:

    – Ilie

    LOVITURI REACTIVE 122 mm

    RACHETA 122 mm

    DOMENIU DE APLICARE:
    SE FOLOSESTE PENTRU SUPRIMAREA SI ANIHILAREA TINTELOR CONCENTRATE. APRINDEREA RACHETEI SE POATE REALIZA CU LANSATOR TIP BM 21, APRA40, RM70, LAROM LAUNCHER TYPE.
    CARACTERISTICI TEHNICE:
    – FOCOS MRV-U OR PROXFU 2/PP, PROXFU 2/FCC, FOCOS CU FUNCTIONARE MULTIPLA ;
    – INCARCATURA TNT/RDX/WAX/AL ;
    – OGIVE: HE, ELEMENTE PREFABRICATE ;
    – MOTORUL RACHETEI CU PROPULSOR SOLID ;
    – LUNGIMEA RACHETEI 2881 mm ;
    PERFORMANTE:
    – BATAIE MAXIMA 20,4 km ;
    – VITEZA DE TRAGERE 690 m/s ;
    – TEMPERATURA DE OPERARE –400C ÷ +500C .

    RACHETA CU RAZA DE ACTIUNE MARITA 122 mm

    DOMENIU DE APLICARE:
    SE FOLOSESTE PENTRU SUPRIMAREA SI ANIHILAREA TINTELOR CONCENTRATE. APRINDEREA RACHETEI SE POATE REALIZA CU LANSATOR TIP BM 21, APRA40, RM70, LAROM LAUNCHER TYPE.
    CARACTERISTICI TEHNICE:
    – FOCOS MRV-U OR PROXFU 2/PP, PROXFU 2/FCC, FOCOS CU FUNCTIONARE MULTIPLA ;
    – INCARCATURA TNT/RDX/WAX/AL ;
    – OGIVE: HE, ELEMENTE PREFABRICATE ;
    – MOTORUL RACHETEI CU PULBERE COMPOZITA ;
    – LUNGIMEA RACHETEI 2900 mm ;
    PERFORMANTE:
    – BATAIE MAXIMA 40 ÷ 45 Km ;
    – VITEZA DE TRAGERE 1230 m/s ;
    – TEMPERATURA DE OPERARE –400C ÷ +500C .

    Drone la artilerie…e un vis inca de la primele drone intrate in dotare la Imint, a mai fost si brevetarea unui nucleu de observatori inaintati de artilerie ca parasutisti, dar era mult prea extravaganta ideea, strica zenu la M100.

    20,4 vs 40-45. Asta e, old habits die hard, ai muscat-o. Sa fie minimax atunci, ca tine.

    Credeam ca bagi si 3 fraze cu manie proletara, ceva referiri la burtosi cu pensii speciale platiti de tine din taxe, care au distrus industria, ce e drept :D.

    Aveam impresia ca ai auzit de ahead, ala nu e sofisticat, ok.

    Acum, in caz ca vrei sa stii, pentru ca iti faci timp sa scrii pe aici, deci iti pasa de domeniul asta (militar)-industrial.

    Deja spre sfarsitul anilor 90 militarii isi doreau sa scape de PM/PA, de TT si Carpati. Pentru ca toti citeam si presa straina, militara sau civila. Vedeam ce e prin Occident. Crezi ca a interesat subiectul asta pe vreun politician? Normal, asta nu e important, pensiile speciale curgeau, pe militari doar ele ii interesau.
    Cand a fost cumparat primul utilaj modern pt Cugir dupa 89? Nu conteaza nici asta. Cand a fost primul proiect de pusca automata “altceva decat AK-47” la fabrica “producem masini de cusut, dar orice facem ies kalashnikov”? Si asta e irelevant, burtosii cu pensii speciale din MApN nu au dorit binele industriei.

    Ca sa schimbi calibrul la o arma tre sa ai o alta arma intai. Produsa, testata, acceptata.
    Asa ca indreapta-ti infierarea de platitor de taxe in UE spre cei care trebuiau s-o produca. Din 90 incoace. A, niciun cuvant despre ei?

    Cu alea 16 AAV de acord. A fost multa caterinca pe tema. Orgolii marinaresti.

  80. Ilie says:

    @XV – era mai usor sa pui linkul decat sa copiezi un tabel de excel
    https://romarm.ro/wp-content/uploads/2021/05/82_-Datasheet-122-mm-REACTIVE-AMMUNITION.pdf

    “20,4 vs 40-45. Asta e, old habits die hard, ai muscat-o.” n-am inteles unde bati, posibil sa te invarti in jurul cozii – uita-te ce-am scris mai sus… [HINT: Bataie sporita la 40 km, ca aia normala de 20 km e cam mica, te vede drona si da cu grenada dupa tine].

    “Instituția vrea să cumpere până la 200.000 de lovituri de calibru 35×228 mm cu proiectil exploziv incendiar trasor (HEI-T), care sunt utilizate de tunurile antiaeriene cu 2 țevi, precum și până la 2.600 de lovituri reactive de calibru 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită.” [https://www.profit.ro/stiri/politic/foto-document-deficiente-majore-in-stocurile-de-munitie-de-artilerie-ale-armatei-romane-a-fost-demarata-o-achizitie-fulger-de-aproape-jumatate-de-miliard-de-lei-21337870]. Eu iti scriu de HEI-T, tu bati campul cu AHEAD…
    Nici macar daca am cumpara nu putem folosi pe tunurile noastre fara modernizare, da` n-ai cum sa stii asa ceva ca MApN-ul are ca obiect doar apararea nationala, nu tehnologia… Si asistenta sociala cu valoare mai mare decat cheltuieli de capital [https://www.mapn.ro/buget/documente/2023/plati_septembrie_32.pdf]

    “Cand a fost cumparat primul utilaj modern pt Cugir dupa 89?” Nu zisesei bre ca e la MEC? sa se spele aia cu ea pe cap? Voi sunteti cu apararea? ce-i bagi pe aia la inaintare acum?
    “Ca sa schimbi calibrul la o arma tre sa ai o alta arma intai. Produsa, testata, acceptata.” – gandire de strut… Cam de cate ori s-au schimbat calibrele alea NATO de cand a intrat Romania in NATO? Daca nu produce arma aia calibru NATO Cugirul, o produce Beretta. Daca nici aia, o sa cumparati de la unii sau altii. Sau asteptati donatii. Oricum ar fi, tot 5.56×45 o sa fie. La FOS tot 5.56×45 e. Deci ati inceput sa cumparati munitie in volume mari, ca sa faceti stocuri babane? Ca viitorul e asta. Pana or schimba aliatii la 6.8 inca dureaza. Da` nu, voi asteptati noile arme, si dupa aia cumparati munitie, sau faceti ca la artileria autopropulsata – producatorul sa vina si cu munitia 😀

    “Asa ca indreapta-ti infierarea de platitor de taxe in UE spre cei care trebuiau s-o produca. Din 90 incoace. A, niciun cuvant despre ei?”. N-am nici o treaba cu ei, ei nu au in fisa p(r)ostului apararea nationala. In cel mai bun caz contrinuie la ea.
    Nu stie/poate/vrea Cugirul sa faca arma calibru NATO – altul – cine va obliga sa stati la mana lor? Nici francezii nu-si mai fac pustile de asalt si n-au murit. Ca nici de la Moreni n-ati cumparat Piranha, nici de la Roman n-ati cumparat Iveco, nici HIMARS-urile n-au venit de la Aerostar, nici GDF-urile sau KBA-urile de la Resita.

    PS: de fiecare daca cand mai postezi ceva, uiti sa ne spui cu ce sunt pline depozitele alea – pana la urma poate vedem doar panze de paianjen …

  81. gsg9 says:

    Aveam impresia ca ai auzit de ahead, ala nu e sofisticat, ok.
    bine ca ai auzit matale de AHEAD, numai ca Romania nu are din ce sa le traga, poate din kur de la sosoaca

    Romania: 43 Flugabwehrkanonenpanzer Gepard systems and 72 GDF-003 units

    si AHEAD incepe pe la GDF-006/007

    si n-am auzit de upgradat Geparzii si Oerlikoanele la ceva 006/007 ca asa suntetzi voi sicretosi acolo printre sisteme basca ca upgradeurile costa bani deci cel mai probabil nu

    #iarnanuicavara

  82. Xv says:

    Ilie, gsg, grea munca de “hunter-gatherer” de date, baieti.
    Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati.

  83. Ilie says:

    @gsg – n-ai ce sa-i inveti p-astia din sistem, ei stiu mai bine. Sunt egzperti in tot si toate. Ei sunt AHEAD :D. D`aia arata dotarea cum arata, noroc ca ne mai baga americanii batu`n coaste.

    Cum le dai peste nas cu date o intorc cu chestii ca sunt secrete samd (laseru` lu Coanda si cyber). Eu zic sa-i lasam sa se pregateasca pentru Champions League, ca nu se stie cand ii vedem la TV/net din drone. Ale noastre (cazul bun) sau ale alorlalti (cazul nasol). Oricum ar fi, o sa declare misiune indeplinita! Le dorim succesuri!

  84. gsg9 says:

    oau, emiratezii ajung in Jan 20-24 la 3000 de proiectile

    pe Luna 😀

    France plans to increase its monthly deliveries of 155mm shells, from 1,000 per month in January 2023 to 3,000 per month in January 2024, Lecornu said.

    https://www.defensenews.com/industry/2023/10/16/french-firms-to-triple-155mm-ammo-production-boost-weapons-output/

    dar nu de asta am postat aici, tot emiratezii au spus si cate Mistral fuck pe Luna: decat 40

    si asta dupa ce au dublat productzia

    Meanwhile, MBDA has doubled its production of the Mistral short-range surface-to-air missile to 40 per month; Dassault Aviation has tripled production of the Rafale fighter aircraft to three per month; and Thales has doubled its radar production capacity, according to Lecornu.

    de aia am mai scris, daca vrei sa cumperi sa te atasezi la vreun program al oricarui producator/orice model tre sa te grabesti

    daca vrei sa zicem 400 Mistral, cacare nu-s multe deloc, le trebuie 10 luni sa le fabrice

    spaniolii au comandat inaintea ta 522 Mistral 3, deja 13 luni in coada inaintea ta

    daca mai comanda si restul (France, Belgium, Cyprus, Estonia and Hungary sign a Letter of Intent for the joint acquisition of the Mistral 3 ground-based air defence system) cateva sute de rachete trec 3 ani ca popa pana se se apuce de rachetele tale

    3 ani nici nu merita sa-tzi mai batzi capul, nu ca ai nostri si l-ar bate mai mult decat un pedefeu o licitatzie…

  85. gsg9 says:

    nu militez pt cumparat Mistral

    dar asa ca exemplu tocmai s-a mai lungit coada, daca stai si te scarpini in cour mai cumperi peste 5 ani, nu ca ciolacilor le-ar parea rau ca poate Romaniei nici nu-i trebuie…

    https://www.navalnews.com/naval-news/2023/10/mbdas-mistral-missile-to-arm-korean-marine-helicopters/

  86. gsg9 says:

    dupa ce i-au facut azerii muci cu dronele si au pierdut NK se trezesc si astia

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2023_global_security_army_industry/armenia_buys_three_thales_ground_master_200_radar_systems.html

    anyway, se aseaza lumea la coada la Mistral si se tot lungeste and an agreement for the future delivery of Mistral anti-air missiles

    cred ca putem sta linistitzi, dupa cum se misca lucrurile si sa vrea sa cumpere Mistral in urmatorii ani nici n-au de unde iar interesul de securitate AKA industria de aparare is best described as missing, deci stam fara

    #40peluna

  87. Xv says:

    Cu achizitia aia trage tare un gugustiuc plimbat pe diverse functii.

  88. Ion Valcu says:

    Let me get this straight … pardon the expression :))

    Deci Mistralu’ original nu merge, dar Chiron ii competitiv? :))

    Si asta-i tare:
    “Sistemul portabil cu rachete antiaeriene Chiron este produs de compania LIG Nex1, a cărei conducere a fost implicată în ultimii zece ani în mai multe afaceri de corupție.”

    Pai ii 20-24, bre … an de alegeri. Iar se bat factiunile infractionale intre ele. Nu mai shpaguiesc TV-urile ca-n pandemie, ca s-or prins gushterii de fenta.

    Inca mai asteptam dosarul ala cu Eurofighter pt. Austria si shpaga platita de EADS printr-un boschetar roman cu cont la Erste.
    Mai zicem de cocoruptzia DAMEN vs cocoruptzia NG? Vive L’Europe de la Defence :))

    Ma indoiesc sa luam noi ceva de la cooreenii ai’ buni.

    Meanwhile, auzii ca ROMARM convertira masinile chinezesti nefunctionale de masti in masini de fabricat steaguri si batistute albe.
    Vrem sa-ntampinam fara sincope glorioasa armie novo-sovieticus, ca si asa n-avem de niciunele ca sa acoperim goliciunea pilonului de securitate NATO.
    N-avuseram nevoie de Stingete, la timpul lor.

  89. gsg9 says:

    se discutau de prin februarie

    LIG Nex1, Romania’s Romarm agree to bolster missile partnership

    https://www.koreaherald.com/view.php?ud=20230209000780

    cine s-a speriat de transfer de tehnoloogie sau licentza probabil s-a speriat degeaba

    de remarcat cantitatzile farmaceutice, doua folii de Chiron si o juma de flacon de Javelin

    54 sisteme respectiv 26 CLU

    decat 90 de meleoane si 80 de meleoane

    e sub limita 100 mil sa ceara aprobare jegosilament

    cam asa la mishteux, pt un razbel de juma de ora, atat dureaza pana ce gugushtiucii plimbatzi pe diverse functzii si oligofrenii de la partid suna la ambasada si isi negociaza functziile de dupa capitulare

    ca aia care se pregatesc serios pt un eventual razboi cumpara de miliarde

  90. gsg9 says:

    ministerul cela de 20 miliarde de eur virtuale cica s-ar fi deranjat sa confirme la prostimea cea nevrednica ceea ce se soptise pa sursele surselor si anume ca au cumparat 54 Chiron de 90 si ceva de meleoane

    https://umbrela-strategica.ro/mapn-am-semnat-un-contract-g2g-cu-kotra-pentru-sisteme-manpad-chiron-de-aproape-100-de-milioane-usd/

    in general sub protectzia sicretului inspaimantator de stat se ascund mizeriile oligofrenilor din conducerea armatei

    ce s-ar putea ascunde aici, ca din 231 sisteme au ramas decat 54, ca au facut economie la deficit de la 680 de meleoane la 90, ca au ramas 30 de mii de prosti cu AKMurile lui Ceasca in mana aparatzi de 54 MANPADS

    cacare va stresatzi de transfer de tehnologie productie locala licentza, nu e cazul, Romarm a evitat pericolul

    in rest jegurile dau inainte cu 20 miliarde EUR la Aparare

  91. gsg9 says:

    americanii au refurbishat 1900 de stinger

    si astia tot 30 de bucatzi pe dark side of the Luna fabrica, ajung la 60 in 20-25

    Furthermore, the U.S. Army plans to increase Stinger missile production to 60 per month by 2025, a 50% increase from the current rate.

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_january_2024_global_security_army_industry/us_army_refurbishes_thousands_of_old_stinger_air_defense_missiles.html

  92. gsg9 says:

    MBDA Spain has announced that deliveries of the new Mistral 3 anti-aircraft missiles for the Armed Forces will begin in 2026. María Durán, General Director of MBDA Spain, confirmed a ten-year contract for the supply of missiles and modernization of launch posts, with deliveries starting in the third year.

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_january_2024_global_security_army_industry/mbda_spain_to_begin_deliveries_of_new_mistral_3_missiles_in_2026.html

Leave a Reply