Modernizarea fregatelor, episodul 2

Halifax, prima experienta in modernizarea unor fregate a LM Canada - Sursa: defenseindustrydaily.com

Halifax, prima experienta in modernizarea unor fregate a LM Canada – Sursa: defenseindustrydaily.com

Lockheed Martin Canada este concurentul cel mai bine plasat pentru castigarea contractului de modernizare a fregatelor britanice Type 23, zice Jane’s.

Asa cum am precizat in primul episod, e vorba de fregatele Type 23 ale chilienilor. Conform Jane’s, acestia ar fi facut o prima ierarhizare a celor patru integratori avuti in vedere initial, LM Canada, Thales, IAI si BAE iar rezultatul deja comunicat concurentilor ar indica LM Canada ca furnizor preferat urmat de BAE, varianta de rezerva in caz ca negocierile ar esua. O miscare interesanta, menita sa puna presiune pe LM in timpul negocierilor finale, unde miza principala va fi scaderea pretului. Inca o manevra pe care romanii ar trebui sa o invete de la chilieni.

Daca oferta BAE e destul de clara din punct de vedere tehnic – CMS-1 (Outfit DNA(2)), Type 997 (ARTISAN 3D) si Sea Ceptor (MBDA CAMM) – configuratia propusa de LM Canada nu este inca cunoscuta, sistemul antiaerian cu care ar fi avut cea mai mare experienta, ESSM, fiind la un moment dat anuntat ca respins de chilieni. Fie ESSM a reintrat in joc, fie LM Canada a ales o alta varianta dintre cele doua ramase, Sea Ceptor sau Barak-8.

Pe langa ierarhia furnizorilor, mai aflam si suma totala alocata contractului de modernizare, USD1Bil, adica circa USD350mil pe cap de nava britanica. Chiar si in comparatie cu suma anuntata de niste cumparatori cunoscuti pentru “cumpatare”, cum sint chilienii, bugetul alocat fregatelor romanesti pare insuficient.

Both comments and pings are currently closed.

20 Responses to “Modernizarea fregatelor, episodul 2”

  1. nicolae says:

    Logic ar fi sa mearga pe mana BAE care tocmai modernizeaza Type23-urile britanice si are experienta cu navele.
    LM Canada poate sa vina cu o versiune a CMS-ului dezvoltat din cel al Saab, 9LV pe care l-a folosit la modernizarea Halifax. Care modernizarea Halifax nu s-a invartit tot pe la aceeasi bani ca si bugetul chilienilor?
    Ca de obicei, transparenta si comunicarea excelenta, sunt doua atribute ale armatei romane care functioneaza perfect. In acest fel suntem foarte bine informati despre licitatia de modernizare a fregatelor peste care linistea s-a asezat si nu s-a mai ridicat.

    • admin says:

      Parca si turcii au cam tacut in ultimul timp.

      • nicolae says:

        Pai au tacut… In primul rand au destule bube la ei acasa.
        In al doilea rand, semnalele de la noi (guvernul Ciolos) au aratat ca se va merge pe mana europenilor.
        Dupa umila mea parere, asocierea lor cu CSR a fost gresita, chiar daca e clar de ce i-au luat (conexiuni politice). Imi aduc aminte ca portul Constanta a fost vizitat la un moment dat de o OHP modernizata cu Genesis si de o Ada. A fost o vizita oficiala a reprezentantilor marinei romane la bordul celor doua nave, lucru normal de altfel (vezi vizita unei FREMM italiene in Australia).
        La acel moment, programul corvetelor era un simplu PDF, dar e clar ca existau semnale. Iar turcii stiau ca d’asta au facut o scurta demonstratie cu Ada.
        Si-au dat seama ca au pierdut si fregatele, si corvetele.
        Cum or s-o roteasca ai nostri cu o licitatie ratata, asta nu mai stiu, posibil sa plateasca niste daune si sa inchida povestea.
        Oricum are logica sa mearga si la corvete si la fregate pe echipamente venind de la aceiasi producatori.
        http://www.agerpres.ro/social/2016/04/05/o-grupare-de-trei-nave-militare-turcesti-a-vizitat-portul-constanta-10-36-21

        • admin says:

          Daca se va merge pe mana europenilor care tocmai ce au pierdut/n-au depus oferta/whatever la licitatie, atunci inseamna ceva mai multi bani, poate conditii mai proaste, etc… Adica si penalizari pentru turci, si pret mai mare de la europeni. Buna treaba.

          Are sens ca echipamentele corvetelor sa fie similare cu cele ale fregatelor dar cred ca asta era deja stabilit, indiferent de cine castiga contractul pentru fregate. Nu se va schimba indiferent de cui ii este re-atribuit contractul.

          • nicolae says:

            N-am zis ca toata balbaiala ar fi buna la ceva… Din contra! Ceea ce a fost evident, a fost preferinta guvernului Ciolos pentru produse europene. Nu ca la corvete americanii ar fi contat cu ceva (ma refer la platforma, echipamente/armament e posibil sa vedem oricum pe ele).

  2. gsg9 says:

    Ce e interesant e ca prin lumea a treia prin America de la foarte de la sud lucrurile se misca totusi intr-o oareshcare directzie…

    Cum de or reusi unii…

    Si cu specificatzii decente la bani decentzi…

    “Chiar si in comparatie cu suma anuntata de niste cumparatori cunoscuti pentru “cumpatare”, cum sint chilienii, bugetul alocat fregatelor romanesti pare insuficient.”

    Insuficient pe dracu…

    Si un buget de 100 de lei e mult prea mare pt ca handilaii nostri nu cred ca mai modernizeaza nimica…

    Astia de acuma au evitat cu maiestrie sa semneze orice contract desi au trambitzat sus si tare ca “inzestrare/contracte/dotarea armatei/industrie de aparare” blah blah blah blah blah blah dar nu au semnat nimic

    Numai Nasosul ala mancator de rahat cate nu a aburit, cred ca de aia l’au luat de la diplomatize si l’au pus acolo ca dadea bine din gura…

    Parca Dragnea le’a zis explicit sa nu semneze contractele pt corvete si astia s’au executat prompt

    Toate se amana pe termen nedefinit practic, strategia pesedistilor e sa discute inzestrarea armatei la anul prin iunie 🙂 🙂

    De aici

    – 1 iunie Finalizarea procesului de selecţie pentru dotarea armatei.

    http://www.gandul.info/politica/mesajul-lui-dragnea-pentru-iohannis-dupa-ce-presedintele-i-a-transmis-ca-nu-l-vrea-premier-votul-este-sfant-16029810

    Deci la anu prin iunie se “discuta”, fac “selecţia” si pana semneaza si astia ceva le paseaza peste 4 ani urmatoarelor guverne

    Si in iunie vine vacantza…

    Bani n’or sa aiba, ca deja au inceput sa taie din ce au promis la alegeri si sa amane pe 2018

    Deci nu’i graba, le rezolva pesedistii pe toate…

    Daca astia de acum erau interesatzi de ceva puteau sa semneze contractele cu clauze de anulare cu daune mari

    Asa au semnat englezii contractul pt cele doua portaviaone si cand au venit niste desteptzi dupa ei cu hai sa renuntzam la al doilea au citit contractul si ai costau penalizarile mai mult decat finalizarea navei

    Daca se dorea se putea face asta si la noi, se semna un contract beton si la revedere

    Dar nu s’a vrut, la noi doar se mimeaza interesul pt dotarea armatei

    Asa ca da’le dreacu de fregate si corvete, nu ne trebe

    Burtosii si incapabilii din conducerea marinei sa’si primeasca avansarile si soldele si de restu’ sa’i apere NATO, ca de aia i’au luat

    Sa vedem si ce idei o mai avea trumpescu vis a vis de ruski

    Macar sa mai desfiinteze din ei ca’i platessc degeaba, corvetele alea invechite bat valurile degeaba, Marasestiul de asemenea, sujimarinu degeaba mai sta la mal, sa’l taie, NPRurile alea cu Styx pe pisi pe ele cu bolta la fel si pe IMLuri samd

    Sa ramana cu bricul Mircea, MAI-1105 si cu cele 2 OPVuri mari pt patrulare pe timp de pace, ca de aia mai instaleaza inca 4 turele cu mitraliere pe ele, pe timp de razboi ne predam si schimbam tabara, ce mare scofala…

    • nicolae says:

      Gsg-ule, eu cred ca se vor face. Altfel vad ca se simte ca e luni…
      Printre primele mesaje (lasand la o parte pactul politic cu cei 2% pentru aparare) transmise de Dragnea dupa alegeri, a fost unul de asigurare pentru partenerii externi in domeniul apararii.
      Al doilea, blocarea contractului corvetelor de catre Tariceanu (altminteri un idiot sinistru – sa-mi fie iertata iesirea): http://bn24.ro/psd-si-tariceanu-au-blocat-construirea-primelor-nave-de-razboi-romanesti-pe-motiv-ca-santierul-de-la-galati-are-capital-olandez-nu-romanesc/
      Citeste dialogul halucinant al celor din comisie. Nu e neaparat o blocare, e o amanare. Prostii habar n-aveau ce trebuie sa faca, erau mult prea ocupati cu alegerile.
      Nu poti semna un contract beton cu ignorarea procedurilor legale, n-ar mai fi “beton”…
      Asa ca, daca am asteptat atat, hai sa mai asteptam putin.
      Cat despre desfiintarea de posturi, stii foarte bine ca este vorba si despre pastrarea unor oameni deja pregatiti, cu experienta. Este foarte scump si greu sa formezi oameni noi, la marina nu-i ca la infanterie.
      Crede-ma, din propria-mi experienta, nu este usor, si nici ieftin, sa formezi un marinar. De bine de rau, macar se participa la aplicatii internationale. Eu zic ca o sa vina si material tehnic mai bun. In decada asta.
      Chile nu e chiar lumea a III-a.

      • gsg9 says:

        nu stiu ce cadru legal a lipsit GUVERNULUI ROMANIEI ca sa semneze niste contracte cat timp a fost in functzie si a avut putere executiva

        pana la urma problema se pare ca fost a fost pe cine “se arunca raspunderea”

        nimeni nu vrea sa’si asume asa ceva

        sinisterul dezarmarii se palmeaza

        guvernul se palmeaza

        parlamentul se palmeaza

        “Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Deci, pe scurt. Nu ştim dacă avem nevoie de platformă auto multifuncţională pe roţi şi corvetă multifuncţională, dar Ministerul Apărării s-a hotărât să facă achiziţia, fără să facă procedură de licitaţie publică şi vrea să arunce răspunderea la noi. Aţi înţeles?”

        “Domnul Niculae Bădălău: Cea mai simplă metodă este hotărâre de guvern. Să facă o hotărâre de urgenţă pentru că este necesar pentru armată, dar nu puteţi să veniţi în Parlament la dezbatere cu aşa ceva.”

        cu idiotul ala sinistru, care a desfiintat aviatia militara cand se certa cu celalalt idiot sinistru, la guvernare nu ma astept la nimica bun

        se pune probabil iarasi de un caft politic, bani n’or sa fie ca deja chitzaie cu amanarile promisiunilor electorale, eu personal pe persoana fizica nu cred ca se angajeaza astia la cheltuieli de miliarde pt aparare in anii urmatori

        astia care vin acuma vin dupa o perioada in care s’a furat mai greu si sunt acuma lihotitzi

        si in plus astia care vin acuma vin cu dosarele in carca, grija va fi blocarea dosarelor si sa vezi cafturi

        miliardele pt corvete, fregatele, TBTuri samd sunt probabil ultima lor grija

        dar, ma rog, e bine sa fii 8tmist si sa speri la infinit, cum ai sperat ultimii 10 ani mai bagi usor cateva decade acolo…

        relativ la marinarii aia maiastri, foarte greu pregatibili, daca’i tzii numa pe niste fieratanii sinistre si nu’s perspective REALISTE de mai bine la ce dracu sa mai cheltui banii cu ei…

        ai dai afara pe totzi, pastrezi numai amiralii si comandorii pt parada si gata

        ca si sa’i platesti inca 20 de ani in SPERANTZA de mai bine si intre timp sa cheltui banii cu copaile alea sinistre numai ca sa le mentzii functionale si sa nu se scufunde cu ei la bord iarasi eu nu vad rostul

        marina de antrenament cu perspective ca peste 50 de ani sa devina EVENTUAL militara…

        bon, deci sa mai asteptam

        pana la vara nu mai e mult si dupa aia inca doi-trei ani trec repede 🙂 🙂

        si corect, Chile n’o mai fi lumea a treia, o fi a doua, a treia suntem noi 🙂 🙂

        • nicolae says:

          Bre, stiu ca e luni, dar hai sa nu exageram… 🙂
          Fara a fi vreun guru al legislatiei achizitiilor de echipament militar, este vorba despre un articol din OUG 114/2011 (care reglementeaza cadrul juridic pentru asa ceva): Articolul 51 alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
          “(2) Autoritatea contractanta are obligatia de a solicita aprobarea prealabila a Parlamentului pentru initierea procedurii de atribuire, in cazul in care valoarea contractului, fara TVA, este egala sau mai mare cu echivalentul in lei a 100.000.000 euro. Fara a fi afectata aplicabilitatea prevederilor prezentei ordonante de urgenta referitoare la initierea, derularea si finalizarea procedurii de atribuire, Parlamentul, prin comisiile reunite de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aproba respectiva solicitare in termen de 15 zile de la primirea acesteia.”
          Ca parlamentarii nostri nu stiu legea e una. Dar de semnat nu puteai semna nimic fara aprobarea prealabila a Parlamentului, conform articol de mai sus.
          Orice semnare fara acordul Parlamentului conducea automat la anularea contractului. Punct, asta e legea.

          Nu cred ca Tariceanu va termina anul 2017 fara un dosar penal pe rolul instantelor judecatoresti, cu perspectiva unei condamnari cu executare. Ma rog, vom vedea!

          Lasand la o parte specializarile inalt calificate (operatori radar, sonar, rachetisti s.a.m.d.) care oricum vor necesita cursuri de specializare pe masura ce vom avea si noi navele inarmate, mai ai si ofiteri de navigatie, mecanici, electronisti si multe altele. Pana si formarea unui simplu timonier cere timp, practica si, evident, bani.

          Iar tu, care inteleg din foarte vechi discutii de pe romil ca ai facut planorism, ar trebui sa intelegi asta pentru ca la fel e si la marina…

          • admin says:

            Fara a fi nici eu vreun constitutionalist, nu-mi dau seama cum a putut trece o asemenea lege de Curtea Constitutionala – sau poate ca nu a fost nici macar sesizata – avand in vedere ca se incalca pricipiul separatiei puterilor in stat. Semnarea contractelor e o atributie pur executiva, nu legislativa. De unde si confuzia din Parlament. Sa se voteze ce? Ca MApN-ul are nevoie de TBT-uri si corvete? Sau ca MApN-ul a ales pe anumite criterii – netransparenta dar asta nu face obiectul discutiei – niste furnizori?
            Se cere unor parlamentari sa-si dea cu parerea pe marginea unui contract de achizitie de tehnica militara. Chiar daca toti membrii comisiilor ar fi fosti militari care cunosc in detaliu cerintele MApN, discutia ar trebui sa fie ceva de genul: sa se voteze daca Parlamentul e de acord sa se cumpere ESSM si nu CAMM. Grupul parlamentar PNL depune motiune pentru SMART-S. UDMR vrea si sonar tractat care sa-l inlocuiasca pe cel din chila. O aberatie, s-ar muta blogul in Parlament.
            Daca Parlamentul nu are treaba sa decida daca MApN-ul are sau nu nevoie de corvete, daca furnizorul ales e bun sau nu, daca nivelul de echipare si implicit costurile sint adecvate sau nu, atunci ce mai ramane de votat?

            Dar in tara in care un executiv numit, nu ales, stabileste nivelul taxelor prin HG adica strange taxele iar Parlamentul decide cum se cheltuiesc – pe scurt, complet invers decat ar fi normal – nimic nu mai mira. Faptul ca ne-am obisnuit asa nu inseamna ca e “normal”.

          • nicolae says:

            Pai, avand in vedere achizitiile (a se citi lipsa lor) reduse din anii trecuti, cine vrei sa se sesizeze? 🙂
            Asta-i legea, n-am zis ca ar fi buna. E un fel de control al Parlamentului asupra achizitiilor militare care depasesc 100 de milioane, comisia de aparare ar trebui sa stie despre ce este vorba (intr-o tara normala, cu oameni de calitate alesi ca parlamentari, nu nepoate de primari din Voluntari) si practic sa confirme achizitia, fara a intra insa in dezbateri de genul celor sugerate de tine.
            Pur si simplu: avem achizitia x si y. Avem nevoie de ele? Raspuns final: da! Ok, se aproba!
            Cam atat, in rest e treaba executivului. Suntem o republica parlamentara, vrem, nu vrem…
            Altfel, cantitatea de lucruri stupide pe care le poti gasi in legislatia noastra este nefiresc de mare…

            • admin says:

              Pai nici eu n-am zis ca tu ai fi zis ca legea ar fi buna. Doar ca legea e proasta.

              Intrebarea ar fi, odata ce MApN-ul a decis ca are nevoie de x si de y, altfel nu ar fi aparut contractul in Parlament, de ce ar vota cineva impotriva? Si daca sigura optiune e votul pentru, de ce mai trebuie sa se voteze ceva cu final asteptat?

              Controlul Parlamentul asupra achizitiilor exista oricum atat timp cat Guvernul e raspunzator in fata Parlamentului pentru programul de guvernare si exista un buget anual votat. Nu va exista posibilitatea sa se cumpere mai mult decat bugetul alocat. Cum isi imparte MApN-ul bugetul e o discutie care nu tine de Parlament si interferenta inseamna incalcarea principiului separatiei puterilor in stat.

              Chiar si intr-o tara normala, tot ca maimutele ar vota daca li s-ar insira toate elementele tehnice. Fara ele e un fel de “am luat la cunostinta ca se cheltuiesc niste bani pe niste chestii”. Inutil.

          • gsg9 says:

            @nicolae

            ne invartim in jurul cozii si imi dai exemplu cu planorul…

            am zis ca ce rost are sa’i tzii p’astia pregatiti cu deceniile pe niste fieratanii fara nici o valoare combativa in caz de razboi cand perspectivele sunt ca nu-i vei mai echipa in veci cum trebuie…

            asa si la tancuri cu T55, ai 5 batalioane de tanchisti dar nu o sa mai ai 350 de tancuri moderne never-ever, si la rachete “aparare” AA cu Volkhov samd

            pastrezi resursa aia umana degeaba, daca’i iau rusii la maciuci se duc dracu repejor echipajele alea cu ce dotare au ei acuma, or sa crape degeaba si e ca si cum nu i’ai avea

            marina militara de antrenament si pt pastrat specialistii, mai mult serviciu de protectzie sociala militarizat, Armata Sperantzei

            in caz de conflict ai aduci repede pe mal si’i trimitzi sa se ascunda sub sopron la soacra’sa, ca altfel ramai fara ei, mor degeaba si e pacat…

            cat timp pesedeul si alde au majoritate nu cred ca pupa tariceanu dosare si condamnari, ca vor vota astia impotriva inceperii urmaririi penale si cu asta basta

            las ca mai vorbim peste un an, acu vaz ca lumea debordeaza de 8timism (vine vacantza cu sarbatorile, vinisorul si carnatzii 🙂 ) si se asteapta incolonat si increzator luna iunie 2017 🙂 🙂

            meanwhile programele TBT si corveta multirol avanseaza cu pasi repezi 😉

            si sa nu mai vorbim de ala cu a doua escadrila de F16, ca ala deja si’a depasit planul cincinal cu 250% 🙂 🙂

            • admin says:

              Las ca vine si la tine WE-ul cu Lumina Craciunului, vin si carnati, grinch-ule.

          • nicolae says:

            Bre Gsg, esti optimist ca o raza de soare! 🙂 Bag sama ca e innorat pe la tine p’acolo, probabil si ziua e mai scurta, ma rog, pot sa inteleg! 🙂
            Si, recunosc ca am intrat in concediu si am avut un sfarsit de an bun! 🙂
            Nu o intoarce ca la Ploiesti, stii foarte bine ce am vrut sa zic cu planorismul s.a.m.d.
            Pe acelasi principiu nu mai avem nevoie nici de Mircea, la naiba, nu mai avem nevoie de armata si gata!
            Revenind la ai nostri ca brazii, o sa creasca asta nivelu-n parlament, mama-mama! 🙂 http://www.click.ro/news/national/sexy-psd-ista-din-camera-deputatilor-uite-pe-cine-ai-votat-are-studii-medii-si-sani
            Toate semnalele de anul asta sunt ca lucrurile se misca, de aici optimismul meu…
            Bre, chiar daca mai schimba pe ici, pe colo, vom avea si TBT si corvete noi, iar contractele se vor semna de la anu’ O sa vezi. Daca nu, dau o lada de bere! (imi dai adresa si ti le trimit 🙂 )
            Admin, lasa-l pana vineri… 🙂
            P.S. Vis-a-vis de F16, singura discutie centralizatoare pe care o pot avea e cu SUA. Probabil vor da iama pe la AMARG.

    • admin says:

      Ce bine ar fi ca Romania sa-i prinda din urma pe sud-americanii aia din lumea a treia. Ar trebui facut proiect de tara pe tema asta dar obiectivul e prea ambitios pentru urmatorii 30-40 de ani.

      Cestilalti nu numai ca nu au semnat contracte dar au si pus batista pe tambal ref. la Rusia. Altfel ar fi stat situatia daca de un an jumate s-ar fi spus zi de zi care e problema, sa inteleaga si ultimul codas. Astia noi n-ar fi avut acum loc de manevre. Au preferat s-o frece diplomatique cu tot felul de subtilitati. Deci nici macar de guristi n-au fost buni.

  3. nicolae says:

    Well, s-a semnat: http://www.janes.com/article/67807/lockheed-martin-canada-to-lead-chilean-frigate-upgrade
    200 milioane USD/nava, probabil Mk41 si ESSM
    Noi parca vroiam sa dam 200 milioane USD/nava? 🙂 Ca nu mai tin minte…
    Acu’, dupa cum se-arata, batranele noastre au sanse maxime sa revina la Exocet.

    • admin says:

      Eu imi amintesc de 200 de milioane de Euro pentru ambele T22R.

      Cat despre fregatele chiliene, cei de aici zic ca vor fi CAMM lansate din acelasi lansator vertical existent la bord, care acum gazduieste SeaWolf, in loc sa instaleze un nou VLS ca MK41. Oameni practici chilienii, le-a iesit un pret bun desi inca mai mare decat ce au de gand romanii sa cheltuie cu T22R. Care n-au VLS din nastere.

      • nicolae says:

        Pentru ambele am vrut si eu sa zic, ca d-aia pusesem smiley…
        Adicatelea nerealist. Au facut treaba buna chilienii cu navele astea.

        • admin says:

          Nu au rupt gura targului – radarul e un pic dubios – dar pentru ce au nevoie, ASW, sint foarte bune.