Imitarea e cel mai sincer compliment

Au trecut ceva ani de cand AIM-9X a primit capacitatea de lovire a tintelor de la sol. Modificarile au tinut doar de partea software, senzorul si incarcatura de lupta ramanand nemodificate fata de versiunea aer-aer. Pastrarea incarcaturii de lupta originale este esentiala pentru a face din 9X o racheta multirol, in loc de a inventa o noua versiune desi efectul la tinta nu este optimizat pentru modul aer-sol. Ideea era de a da posibilitatea unor interceptoare, cum este F-15C – care nu este versiunea de atac la sol E Strike Eagle – sa atace tinte de la sol. Acelasi lucru si in cazul unor avione multirol, care si-au epuizat munitia aer-sol.

Germanii (si norvegienii) tin sa demonstreze ca IRIS-T poate la fel si un test recent, implicand un F-16 norvegian pe post de avion de atac la sol lansator de IRIS-T, a fost trecut cu succes.

Vestea buna e ca F-16 romanesti ar putea avea in 9X inca o varianta pentru atacul la sol, rol deocamdata slab acoperit cu munitie moderna. Vestea proasta e ca 9X ar fi si una din cele mai scumpe optiuni, din punctul de vedere al efectului la tinta vs cost.

Ocazie de a reaminti ca, oricat de incredibil ar parea la prima vedere, Romania va avea cea mai avansata racheta WVR disponibila USAF. Deocamdata in rol aer-aer:

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Imitarea e cel mai sincer compliment”

  1. gsg9 says:

    waste of expensive ammo

    Si daca americanii aia disperatzi cum ai stim or fi avut nevoie urgenta sa mai dea dupa vreo camioneta ISIL dupa ce au terminat munitzia aer-sol astia din muieropa ce nevoi or avea…

    muieropenii or sa dea cu ele dupa camioanele cu inghetzata prin Al’Parisi sau GermaniSTAN 🙂

    sau mai mult asa pt reclama pt arabetzii care vor sa cumpere, chestie de marketing, sa fie un bullet si la ei acolo in document

    “Ocazie de a reaminti ca, oricat de incredibil ar parea la prima vedere, Romania va avea cea mai avansata racheta WVR disponibila USAF. Deocamdata in rol aer-aer:”

    filmuletzul ala cu scenariile de angajare cu AIM9x e de acum 17 ani, ce’or mai sti blockurile astea mai noi naiba stie

    zici ca au cumparat handilaii nostri zece bucati de AIM9X, cum de s’o fi intamplat 🙂 🙂

    anyway, cu alea raman

    si cu cele 12 avioane, altele nu mai pupa in deceniile urmatoare

    iete ce abureste nasosul ala mancator de rahat din diplomatzia apararii

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21477591-mihnea-motoc-avansam-directia-identificarii-altor-12-aeronave-vor-face-parte-din-dotarea-fortelor-aeriene.htm?nomobile=

    cica autoritatzile muncesc din greu si asuda acolo pe banii publici

    si oricat de incredibil ar parea ei totusi cam “avanseaza”

    dupa multa munca si discutii si-au dat ei seama acolo printre specialisti ca trebuie sa aiba o discutie centralizatoare

    in curand, pe aceasta baza vor putea sa incepe derulareze “procedurile necesare”

    “Sunt proceduri complexe – acorduri interguvernamentale, contracte internationale, dar si o serie de acte normative nationale care trebuie derulate.”

    “chestii socoteli” dupa cum ar zice saracul Mihăilescu-Brăila

    deci proceduri foarte complexe ba prostanilor

    ce stitzi voi ce’i munca…

    complexe ba prostanilor

    Si din momentul in care procedurile alea foarte complexe ba prostanilor se vor fi incheiat mai dureaza doi ani pana semneaza contractele:

    “Din acel moment se poate vorbi de un orizont de aproximativ doi ani pana cand sa putem incheia contractele respective”

    Asta daca o fi careva intersat sa mai semneze ceva 🙂

    Si dupa aia cat o mai dura pana platesc si le vin inca 12 harburi top’of’the’range

    Deci zeci de ani, statzi relaxatzi ca nu’i nici un pericol 🙂

    Cu astea 12 raman, pt o armata de bolovani is arhisuficiente

    Intre timp ei se concentreaza pe completarea singurei escadrile

    Mai trag de MiGurile alea hanca 21 de ani

    Si deja se simt beneficiile, cica partenerilor le’ar fi crescut major interesul sa colaboreze cu handilaii nostri

    “la nivelul NATO a aparut un interes crescut pentru participarea la ce am numit noi componenta aeriana a prezentei Aliate avansate la Marea Neagra.”

    “Potrivit ministrului, acest lucru va insemna multa oportunitate de a imbunatati interoperabilitatea, de a facilita trecerea usoara de la politia aeriana la aparare aeriana si, in ultima instanta, o prezenta mai marcanta in plan aerian a Aliantei.”

    “Prezentam mult mai mult interes pentru intreprinderi comune cu alti aliati, pentru ca suntem in mod evident mai interoperabili si mai puternici in ultima instanta”

    astia in mod sigur sunt platitzi la galeata cu rahat regurgitata 🙂 🙂

    • admin says:

      Pai de acum 17 ani give or take au inceput procedurile sa cumpere F-16 deci la filmuletul asta se uitau cand lucrau. Adica avansau. Daca nici dupa prima transa de F-16 nu au “actele normative nationale” puse la punct, atunci sint in mod oficial prosti.

      Vad ca au lasat-o moarta cu prezenta navala la Marea Neagra si s-au reorientat spre aia aeriana, cine stie, poate o pica ceva. Preferabil pe pista, nu pe langa. Daca nu, o sa lucreze la cea terestra. Sau orbitala, ca pe aia nu o vede nimeni deci e usor de raportat o flotila de sateliti NATO.

  2. Cezar says:

    Nu putem sa nu ne gandim unde am fi putut sa fim astazi daca cei din conducerea armatei ar fi decis ca macar o partea din avioanele IAR 93 din dotare RoAf ar fi fost modernizate pe model LanceR, poate cu Elbit, in loc sa fie trimise la taiat.

    Stiu ca avionul ala a avut multe bube(probleme de calitate in principal), insa o modernizare, probabil, ar fi rezolvat o parte din aceste probleme. Iar dupa ani, amm fi putut avea un IAR 93 TD, cu alt motor, un radar adaugat, avionica si electronica noua.

    Cu siguranta un AIR 93 2.0, ca avion bimotor, ar fi o arma redutabila si astazi pentru CAS. Asta e….nu a fost sa fie. Despre morti numai de bine! 🙂

    • admin says:

      Problema cea mare la IAR-93 era motorizarea, am scris despre asta aici. Chiar daca ar fi modernizat avionica dupa model LanceR, problema motoarelor ar fi ramas. Romania nu mai era capabila la mijlocul anilor ’90 sa faca remotorizari, asa cum a demonstrat esecul planului de remotorizare a IAR-99 clasic, plan reluat dupa multi ani ca TD/XT si nici acum pus in practica.
      IAR-99 Soim a avut noroc ca nu avea neaparata nevoie de un motor nou, s-a putut descurca cu cel original, avionica modernizata a fost de ajuns. Pentru IAR-93 nu era de ajuns.