De ce sarbatoreste Airbus?

H225 japonez - Sursa: Airbus

H225 japonez – Sursa: Airbus

Sampanie, piscoturi, artificii si majorete:

Airbus Helicopters has secured an additional order of one H225 helicopter from the Japan Coast Guard (JCG), bringing JCG’s H225 fleet to ten units. JCG currently operates three AS332s and five H225s, both from the Super Puma family.

 

With this new order, the customer’s Super Puma fleet will grow to 13 units by March 2021, becoming the largest Super Puma operator in Japan. The new H225 will join the rest of the fleet in security enforcement, territorial coastal activities, as well as disaster relief missions in Japan.
Sursa: Airbus

Entuziasmul declansat de primirea unei comenzi pentru un (1) elicopter H225 pare oarecum deplasat pentru cel mai mare producator de elicoptere din lume dar totusi Airbus tine sa afle toata lumea vestea cea mare si are motive bune pentru asta, desi nu unele pe care ar dori sa le reia prin comunicate de presa.

In primul rand, trebuie spus ca pozitia de lider a Airbus pe piata elicopterelor se datoreaza in principal sectorului civil, pe care-l domina copios. Bell, al doilea clasat in top, are vanzari civile mult mai mici insa livrareaza mai mult decat Airbus in sectorul militar, nu indeajuns pentru a-i depasi pe europeni per total dar se plaseaza totusi la o diferenta mica.

Cum sectorul civil este critic pentru Airbus, merita de analizat cum se pozitioneaza in diferitele zone de piata. Airbus are cel mai mare succes pe zona elicopterelor usoare, unde este de departe cel mai mare furnizor. Zona elicopterelor medii este dominata de AgustaWestland (acum Leonardo), care are produse destul de noi dar in acelasi timp destul de mature cum ar fi excelentul AW139, in timp ce Airbus aliniaza vechiul AS365 Dauphin si varianta sa modernizata H155, ultra-modernul H160 fiind deocamdata in dezvoltare. In zona elicopterelor grele, rusii au spart piata, Airbus si Sikorsky luptandu-se pentru firimituri pentru produsele lor H225 si S-92.

In ceea ce priveste utilizatorii civili, marea majoritate provind din sectorul utilitar si privat, elicopterele usoare ale Airbus fiind perfect aliniate pentru asta. Ar veni apoi utilizatorii gen politie/servicii de urgenta precum si cei ce asigura servicii pentru industria petroliera offshore. Ultimii reprezinta un segment mult mai important decat par, pe de o parte, pana de curand, vanzarile din zona asta fiind semnificative. In plus, preferinta petrolistilor pentru elicoptere cu autonomie mare face ca sectorul asta sa intretina liniile de elicoptere grele civile, gen H225 sau S-92. Si nu neaparat la urma, calitatile care fac respectivele elicoptere sa zboare prin unele din cele mai dificile conditii meteo de pe glob, mai ales in zona Marii Nordului, le recomanda pentru misiunile de cautare-salvare ale diverselor garzi de coasta. Utilizarea in industria petrolului este deci un mare plus in CV.

H225 este redenumitul EC225, varianta civila a mai faimosului “militar” EC725 Caracal, ultima dezvoltare a familiei Super Puma / Cougar. Modelul civil depinde in mare masura de industria petrolului, segment in care a avut succes semnificativ, avand drept cel mai mare rival pe Sikorsky S-92, cu cifre de vanzari foarte apropiate.

Sursa: Airbus.com

Sursa: Airbus.com

 

Una din problemele generale intampinate de H225 a fost scaderea pretului petrolului, implicand reducerea profitabilitatii operatiunilor de extractie si deci prabusirea comenzilor din industria respectiva. Doua aterizari fortate in 2012, ca urmare a cedarii transmisiei, au ridicat semne de intrebare asupra modului cum a fost proiectata cresterea continua in greutate de la Super Puma la H225 si impactul asupra transmisiei, desi transmisia H225 ar fi proiectata special pentru H225.

S-a dovedit fatala – la propriu si la figurat – prabusirea din 2016, din nou o cedare a transmiei, rotorul principal separandu-se. Imaginile surprinse cu rotorul detasat plutind in auto-rotatie nu au ajutat prea mult:

 

A urmat o lunga perioada de consemnare la sol pentru H225 si procese pe rol cu unii dintre clienti care au pretins daune pentru livrarea unor elicoptere considerate nesigure. Mai important, principalii furnizori de servicii pentru industria petroliera din Marea Nordului, CHC (al carui elicopter s-a prabusit in 2016) si Bristow au decis reducerea flotei de H225 destinate industriei petroliere, indiferent de rezultatele investigatiilor autoritatilor. Bristow incepuse deja inlocuirea H225 cu rivalul S-92 in urma accidentelor din 2012.

Inca o lovitura de imagine a fost primita de Airbus de la Statoil:

For example, Norwegian oil company Statoil confirms that it will no longer allow its workers to be transported in H225s or AS332 L2s for crew change or search and rescue (SAR) requirements, instead specifying the Sikorsky S-92 in contracts with operators CHC Helicopter and Bristow.

Sursa: flightglobal.com

 

Ce zice Airbus, intr-o incercare de dregere a busuiocului:

 

In mod clar vanzarile in sectorul SAR vor fi lovite de neincrederea clientilor din sectorul petrolier, desfasurarea evenimentelor semanand cu un domino. Asa ca recentul contract incheiat in Japonia, care a mai semnat in 2017 pentru inca trei elicoptere de acelasi tip, inseamna o gura de oxigen mult mai pretioasa pentru Airbus decat pare la prima vedere.

Care ar putea fi consecintele pentru Romania, intr-un episod urmator, dar deocamdata se pare ca Airbus are motive bune sa sarbatoreasca putin.

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “De ce sarbatoreste Airbus?”

  1. gsg9 says:

    au mai vandut o rapandula in timp ce lumea sanatoasa cam renuntza la ele
    giapaniizii, cum ai stim: luam un wakizashi, ne asezam ceremonios in seiza si ne spargem burta, for honour 😀
    nasol momentul sa stai atarnat de o elice si sa ramai si fara aia, bine ca s’a vazut rotorul fluturand prin aer ca altfel o dadeau la acumulare de factori exxxogeni si imprejurari nefericite vortexuri curentzi influentze pilotzi care n’au reactzionat la timp etc ca deh, interesul financiar e mare
    las ca’i scoatem noi din rahat cumparand H215

  2. Petre says:

    Imi pare rau pentru AIrbus, au produse bune si intentii bune de altfel la noi, in afara de polaci, cine dreq mai fabrica ceva heli-uri prin zona ? No ones.

    Sa fabrice odata cateva bucati nu o muri bugetele de ”sinistrati” pardon asistatii sociali si nici firmele capuse care toaca prin contracte umflate peste pretul pietii bugetele tarii.

    Problema este de gandire pe termenul lung la rumania, scuzati de expresie sau lipsa gandirii economice strategice.

    • admin says:

      Au aceleasi intentii ca si ceilalti producatori: sa faca profit.

      • Petre says:

        Si ne uitam la vest…cam tot timpul care e dezvoltat bine, apropo care e baza economiei lor ? profitul !

        Care economie functioneaza fara profit ?

        Cateodata nu va inteleg pe astia care sustineti o industrie, cea militara dar va uitati cas ca …vezi doamne vor profit.

        • admin says:

          Deci economia nu functioneaza cu intentii bune ci cu profit. Asta am zis si eu. N-am spus ca e anormal, asta ai inteles tu.

          Sa spui ca un producator are intentii “bune” sau “rele” mi se pare ca e deja reclama, pozitiva sau negativa.

  3. gsg9 says:

    sa sarbatoreasca pe muma’sa, stiam eu ca au mai avut un catastrophic gearbox failure si la un Super Puma prin 2009, same shit, rotorul plimbandu’se singurel prin aerius, numa’ 16 bucatzi de fatalities

    problemele de la Super Puma le’au dus in sus la H225, ca nu i’a costat nimic sa nu fixeze nimic, de abia cand a pocnit al doilea s’au deranjat cu masuri

    The report, released last night by the Air Accidents Investigation Branch – part of the Department of Transport – concluded that a gearbox failure caused the main rotor to break away from the aircraft, and its tail boom to become severed from the fuselage.

    https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/fatal-helicopter-crash-caused-by-catastrophic-gearbox-failure-1667281.html

    • admin says:

      Ok, deci tot in domeniul petrolier din Marea Nordului. Nu ca ar avea legatura cu defectiunea in sine dar sa stim si noi cine sint utilizatorii de SP.

      • gsg9 says:

        probabil ca utilizarea intensiva full-load la petrolisti prin vremea aia nasoala din Marea Nordului nu le face bine la gearbox, stress mai mare decat usual, de aici fractures and failures

        partea mai interesanta mi se pare faptul ca au avut gearbox failure si rotor detachment la Super Puma si au facut o magaoaie si mai grea fara sa se streseze sa rezolve problema decat dupa ce le’a mai crapat unul din aceleasi motive si petrolistii au inceput sa le boicoteze rapandulele…

  4. dan/ says:

    Deci, avand in vedere ca noua vor sa ne vanda 215 parca, poti spune cum zice @Petre , au intentii bune fata de noi, nu ?
    🙂
    Scuze pt gluma , admin , dar nu m-am putut abtine…. 🙂

    • Petre says:

      Problema e ca noi nu avem ”intentii” de nici un fel, because…banii se topesc, se volatilizeaza…contractele unde nici fumul ( ca la tigare electronica ) nu se vede,… deja suntem pe deficit cu manglitorii de la putere.

      Iar noi dezbatem verzi si …uscate ce ar fi bine sau..( rau decat este nu stiu sa fie )

      • dan/ says:

        Ba da , @Petre, avem o singura intentie(nu noi, ci “casta conducatoare” bineinteles)
        -Sa furam linistiti noi cu ai nostri… Ce norme UE, justitie, politici de aparare, dezvoltare s.am.d.
        Cu parere de rau….asta e acum

  5. dany says:

    Lume rea… cum sarbatoreste unu’ ceva hop si restu’ ca i fata mare in urechi, ca are tzurumbei in coada, ca e prea batrana, ca i prea grasa, ca tac’su i a facut zestre din furat, ca zurgalaii din urechile martoagei sunt de pe vremea lu’ Napoleon, ca s a insurat cu mamaie…

    Sa va vaz eu cand o porni (iar!) bulgarele construit de altii… ca n avem economie, ca romanii ie* gaura de la covrig la hotzii…ca suntem lenesi… ca suntem prosti…