De ce trebuiesc privatizate fabricile de armament

Doua exemple concludente. In primul rand Cugirul unde situatia pe scurt – ca pe lung poate fi citita la sursa articolului citat mai jos – poate fi rezumata astfel:

“Astfel, Fabrica de Arme Cugir are cel mai mult de încasat de la SC Prototip SRL Cugir- 1.282.138 lei, adică circa 280.000 de euro. Numai că această firmă are patru acționari, din care unul este Amalia Marina Neagu, chiar fiica liderul sindical de la FAC- Ioan Neagu. Mai mult, această firmă are singurul punct de lucru chiar în incinta Fabricii de Arme Cugir ( str. 22 Decembrie 1989, nr.1 A, Cugir, județul Alba). Dar, firma liderul sindical a uitat de mulți ani să-și plătească datoriile către FAC, fapt pentru care s-a ajuns la arbitrajul instanțelor, dar directorul Mihailesc este cam sceptic că se vor recupera datoriile acumulate, susținând că “este foarte greu să mai putem recupera într-un orizont de timp rezonabil sumele datorate, impunându-se în acest sens constituirea de provizioane legale în contabilitatea noastre”…. Surprinzător este că la Fabrica de Arme Cugir este arhicunoscut faptul că firmă controlată de liderul sindical Ioan Neagu merge de ani buni pe pierdere și are mari datorii către fabrică, dar cu toate aceste FAC plătește cheltuielile curente (apa, electricitate, gaze, gunoi etc) ale SC Prototip SRL. Mai mult, FAC nici nu a reziliat contractul deși spațiul contractat de firma controlată de sindicalist a fost închiriat la o altă firmă. Practic, la nivelul Fabricii de Arme Cugir se știe că nu are de unde să recupereze datoriile de la firmă Prototip SRL, dar cu toate acestea se menține acel contract și chiar plătește și cheltuielile curente ale firmei unde acționar este fiica sindicalistului Neagu.”
Sursa: puterea.ro

E bine ca bizonul contribuabilul roman a platit datoriile Cugirului (n-am uitat stergerea datoriilor catre bugetul de stat din care sint platiti, de exemplu, medicii si profesorii) pentru ca ei sa poata “pierde” mai departe bani in buzunarele baietilor destepti. Se aplica deci aceeasi schema de devalizare a companiilor de stat care a functionat pana acum ireprosabil, majoritatea fiind falimentate nu de investitorii straini, Soros sau reptilieni ci exact de “oamenii muncii” de acolo pe care toata lumea ii plange de altfel.

Al doilea exemplu e exact fostul concurent al Cugirului, UM Sadu.

“Senatorul Florin Cârciumaru este pro-trecerii Uzinei Mecanice Sadu de sub tutela Ministerului Economiei sub cea a Ministerului Apărării Naționale. Președintele PSD Gorj vorbește despre soarta celor 900 de angajați ai unității dar și despre o posibilă retehnologizare a fabricii de armament. Din anul 2002, Uzina Mecanică Sadu este înregistrată ca societate comercială filială a Companiei Naționale ROMARM S.A, cu capital integral de stat, însă din păcate, fondurile necesare investițiilor nu au putut fi depistate de către foștii șefi ai ministerului în subordinea căruia se află. De aceea, susțin, alături de mai mulți colegi de-ai mei din PSD, ca UM Sadu să intre în subordinea și administrarea Ministerului Apărării Naționale pentru că, în momentul de față, obiectul de activitate al uzinei constă în realizarea de produse și asigurarea de servicii privind cercetarea, proiectarea, fabricarea și comercializarea de muniție de infanterie calibre NATO, precum si calibre “Est”, de armament de infanterie și componente pentru acesta, dar și elemente pirotehnice de inițiere.

Edilul Bobaru, sceptic

Edilul din Sadu susține că această trecere aduce și beneficii dar și neplăceri. Bobaru vorbește despre o posibilă criză de valorificare a materiei produse în fabrică. „Faptul că s-a pus problema acestei treceri poate fi dintr-o perspectivă un câștig. România a fost obligată să aloce 2% din PIB-ul țării pentru înzestrare. Cu siguranță în felul acesta Uzina ar putea fi retehnologizată pentru că această sumă reprezintă totuși ceva.”
Sursa: stirilazi.ro

Trec peste logica de tipul “noaptea mintii”: “susțin, alături de mai mulți colegi de-ai mei din PSD, ca UM Sadu să intre în subordinea și administrarea Ministerului Apărării Naționale pentru că, în momentul de față, obiectul de activitate al uzinei constă în realizarea de produse“. Pentru ca, dupa mintea (?) acestui reprezentant al poporului roman, MApN se ocupa cu realizarea de produse si este deci cel mai in masura sa administreze fabrici si uzine.

Mai interesant e ca nici macar nu se incearca o minima salvare a aparentelor si sa se arunce cu ceva prafuri gen “pentru ca administrare mai eficienta”. Nu, motivul e stiut si nu se feresc sa-l spuna in clar: uzinele au nevoie de bani (vezi la Cugir de ce), Min. Economiei nu i-a “depistat” asa ca vor fi trecute la MApN, ca ei au bani. Mai exact 2%. Nu conteaza ca cei 2% nu sint destinati retehnologizarii uzinelor (sau platii datoriilor facute de baieti destepti), pe langa marile tunuri date pana acum deturnarea asta de fonduri nici nu merita mentionata.

Pe acelasi principiu, se asteapta trecerea Sanatatii la MApN, pentru ca si ei au spitale dar au bani.

Invatamantul va trece si el la MApN, pentru ca exista deja scoli militare si ei au bani.

Transporturile merg clar la MApN, pentru ca ei oricum au genisti – chiar si legiunile romane construiau drumuri -, au nevoie sa-si mute tancurile rapid dintr-o parte in alta si au bani.

Toate pensiile vor fi trecute la MApN, pentru ca toti pensionarii actuali au facut armata, MApN-ul plateste oricum si pensii militare si ei au bani.

Cum era de asteptat, cei 2% atrag baietii mai mult sau mai putin destepti, pe lista modalitatilor de deturnare de fonduri pe care se mai gaseste si offsetul achizitiilor se inscrie acum si trecerea companiilor din aparare in cadrul MApN.

Singura parte buna din toata afacerea asta e ca situatia nu are cum sa dureze, rezultatul fiind cunoscut si demonstrat deja. Uzinele vor fi luate inapoi intr-o stare si mai proasta. Macar atunci cand vor avea lacatul pe usa si nu vor mai putea fi capusate, vor avea si o ultima sansa sa fie privatizate.

 

Both comments and pings are currently closed.

26 Responses to “De ce trebuiesc privatizate fabricile de armament”

  1. Marius Z. says:

    Din lac in putz?! In loc sa rezolve problemele cu care se confrunta uzinele alea si sa le privatizeze, mai bine le tot transfera dintr-o parte in alta, poate se mai pierde ceva si pe drum…
    Daca tot ii obliga altii din afara sa dea 2% din PIB la MApN, hai sa ingramadim totul acolo, mai ales cheltuielile, ca sa nu mai apuce sa-si cumpere fierataniile de care au nevoie!

  2. Alex3 says:

    Eu cred ca ideea e urmatoarea – se pleaca de la faptul ca Romania s-a obligat sa dea in jur de 6% din buget (2% din PIB) pe cheltuieli militare.

    Acum, dat fiind ca industria locala e zero barat, trebuie sa importe si pulberi pentru munitie, ar insemna sa importam totul si sa pierdem acesti bani din economie, cu efecte destul de dureroase si am merge spre faliment.

    Se pare ca mai nou a aparut o idee – ce-ar fi daca cheltuim majoritatea sumei de 6% in tara – pe salarii si pensii militare (marite toate din nou desi nu erau mici), pe angajari noi, si mai nou pe industria militara, care ar putea fi retehnologizata din acesti bani. Asa dam ce 2% dar nu pleaca din tara.

    Modul normal de retehnologizare ar fi fost ca MApN sa faca niste comenzi masive la Romarm, care se investeasca in linii de fabricatie noi, insa militarii se tem ca banii vor intra intr-o gaura neagra sau produsele sunt prea proaste – si atunci a aparut ideea de a prelua fabricile ca sa fie siguri ca fac ceva util armatei si din momentul in care nu mai sunt societati comerciale, banii sunt mult mai controlati.

    Problemele sunt multiple cu treaba asta si cred ca nu le-au rezolvat – inclusiv chestiunile de competitie corecta, exporturile, etc.

    Cel mai usor de realizat dpdv legal ar fi preluarea unor capacitati industriale de catre MApN pentru intretinerea produselor pe care le cumpara, pe care sa le doteze din offset, urmand ca partea de productie sa ramana la Romarm.

    Insa cum nu vor putea functiona in acelasi loc o unitate MApN de reparatii si una Romarm de productie, probabil vor transfera unele unitati cu totul la MApN pentru a face mentenanta, inchizand productia, iar celelalte raman la Romarm pentru a face in continuare productie.

    Dupa parerea mea e un proiect complicat si MApN nu are nevoie de ditamai fabricile ca sa faca mentenanta, iar productie si comercializare nu va fi posibil pentru o fabrica la care proprietar e MApN.

    Singurul lucru pe care ar putea sa-l faca in mod real si probabil ar fi si legal ar fi ca ministerul apararii sa preia de la Ministerul Economiei partea de supervizare a industriei de aparare, insa fabricile sa ramana la Romarm ca societati comerciale. N-ar fi rau sa si privatizeze din ele. Daca comparam Aerostar cu Avioane Craiova vedem diferenta intre 2 unitati similare ca profil, una de stat si cealalta privata.

    • admin says:

      La momentul asta e nevoie de sisteme de inalta tehnologie (rachete, radare, etc) deci produsele romanesti nu sint utile. Maximul ce poate face e sa cumpere produse straine pe care sa le asambleze sau pentru care sa fabrice componente.

      Retehnologizarea se face prin oprirea furturilor si a risipei.

      Singurul lucru pe care ar putea sa-l faca in mod real si probabil ar fi si legal ar fi ca ministerul apararii sa preia de la Ministerul Economiei partea de supervizare a industriei de aparare, insa fabricile sa ramana la Romarm ca societati comerciale.” Daca MApN preia “supervizarea” inseamna ca preia societatea comerciala. Cine plateste comanda muzica. Iar problema lor e tocmai ca Min. Ec. nu le da bani deci nu conteaza cine numeste directorul ci cine le da bani sa-i mai fure putin.

      • alkxzs says:

        la momentul actual e nevoie de orice! de la înaltă tehnologie până la rații de luptă (cam singura țară din NATO care nu are așa ceva!), arme de infanterie, artilerie, elicoptere de atac etc
        puțin probabil că ar trebui privatizate toate fabricile de armament, dar e sigur că trebuie puși oameni capabili la înzestrarea armatei

        • offset says:

          Orice armata din lumea asta, de pe cand ciocaneau la sabiile de bronz si pana in zilele noastre, ca sa fie pe picior de razboi, papa o carca de bani. n-ai cum altfel. si daca nu ai o societate capabila sa faca carca aia de bani, prin valoare adaugata REALA, un sistem de invatamant decent si pus la punct in concordanta cu aspiratiile nationale, un sistem de sanatate care sa iti asigure o natalitate corespunzatoare, un for conducator DECENT, ce faci? stai si scrii pe forumuri intre doua dataturi la pila, ca acces la tehnologie nu ai. ok, ai internet si nu mai tre asculti Europa Libera, iti servesti singur mizeriile in creEr.

          ps: vb la impersonal

          asa ca parerea mea si ca sa fiu on topicum, 🙂 , chestiile decente despre care tot vorbesc unii dintre dumneavoastra, gen privatizari pe bune ale unor unitati de productie de armament, nu au cum sa se intample atata timp cat nu se intampla chestiile decente despre care am vorbit mai sus. ca io nu crez ca bateriile de patriot, himars si ef-urile alea doishpe or sa faca mare branza la armagheddonu’ ce va sa vina.
          sau ca vor folosi la ceva in momentul in care statul in sine va face implozie.

          #tzine_vopseaua_nu-i_stresssssssssss

  3. nicolae says:

    Genul de articol la care nu e nimic de comentat… 🙂 Pentru ca ce se regaseste in articol este deja de notorietate publica, teoretic nici n-ar mai trebui demonstrat.
    Scheme clasice folosite eficient de baietii destepti.
    Vreau sa cred (sper) ca mai rau de atat nu se poate. Ba se poate: curtea de conturi a fost facuta praf, acum a venit randul consiliului concurentei. Institutiile cu atributii de control sunt golite de continut una dupa cealalta. E bine ca avem justitie! 😉 Unde-i LCK si magnificul DNA in cazul de la Sadu? Ca-i de competenta lor (sunt 70% convins de asta, dar n-am chef sa caut acum…).

  4. gsg9 says:

    Macar atunci cand vor avea lacatul pe usa si nu vor mai putea fi capusate, vor avea si o ultima sansa sa fie privatizate.

    Cine dracu sa le cumpere si ce sa faca cu atelierele alea mestesugaresti pline de tehnologie, inovatzie si resursa umana de top…

    Si din pacate nici nu vor falimenta pt ca dupa aia nu mai au astia de unde fura 😀 adica sunt strategice pt sigurantza natzionala blah blah

    In fond la romani jaful este politica natzionala instituitzionalizata si legiferata

    Cat o mai tzine, o mai tzine niste ani 😀 ca sa fiu 8timist ca azi e vineri inainte de beanc-hauilidei

    Dar Bomba este deja amorsata, jaful generalizat, emigratzia ultra-top, populatzia imbatranita, bugetari fara numar numai cu pensii si salarii speciale, sistemul de pensii kaput(deja au deficit 5 miliarde eur si e in crestere), datorii nesustenabile si noi pt occidentali nu suntem Grecia

    Povestea asta nu are cum sa tzina la nesfarsit intr’o lumea reala, in final tot face poc si alea vor fi vremuri interesante 😀

    Din pacate smecherii vor avea deja conturile pline prin monaco, brazilia si costa rica

    • offset says:

      multa multa multa prostie, ce zic prostie, e putin spus, in primul rand, abia dup’aia vin chestiunile tehnice, apartenta, capital, (re) tehnologizare, organizare samd. si prostia impreuna cu lipsa de logica elementara emana exact si de-a dreptu’… chiar din sanul maretzului popor roman. evident ca altii, si din exterior si din interior profita la maxim…

      ia, de la Cacana. intamplator e din sud filmarea, insa stati linistiti ca nici prin alte parti nu e mai oabla treaba. aceeasi marie, poate alta palarie .

      https://recorder.ro/paradisul-de-la-cacana/

      asa ca despre ce vorbim? retehnologizare, sau realfabetizare (pe bune)? poate ar trebui sa tragem linie si sa avem curaj sa ne uitam in oglinda… cercopitecii aia de la putere nu au ajuns intamplator acolo, leaderii sunt de fapt oglinda poporului. snobism si prostie cat incape. desi sunt romani, trei sferturi din copiii de la o gradinita ( toti romani) au niste nume foarte interesante: patrick, serena, ruth, edward, nicole, ayan… si isi toti romani. pe singuru’ tziganush il cheama gabriel si e cu mult mai mult bun simtz decat restul. va intrebati oare ce dreq de legatura egzista intre numele astea si topic. pai egzista. se numeste identitate, si e baza a tot ce, ipotetic multi dintre cititorii de aici ar vrea sa se intample in Romania. dar nu se va intampla.

      intelepciunea populara ( care a fost) avea multe proverbe cu intelesuri adanci, unul dintre ele este ala cu “Nu-i fura prostului straita, ca si-o pierde el singur”. Asa ca la noi nu tre facut altceva decat sa aducem prostia la rang de normalitate, de firesc. restul se va intampla de la sine. apropo, Romania e semnatara acordului prin care migratia e vazuta ca un vector de dezvoltare. aia ne mai lipsesc.

      • dany says:

        Video acela ar trebui sa dea de gandit astora de la opozitie. Care opozitie?
        De cate este omu’ in stare pentru 5 mititei…

        • alkxzs says:

          problema nu e cu ăștia care se duc la mici moca, din ăștia se găsesc în toate țările, problema e cu ăștia care se cred în opoziție dar de ce le mai multe ori li se face greață să facă un gest elementar-să se ducă la vot
          partidele de opoziție ar trebui să se gândească cum să-i scoată din amorțeală tocmai pe ăia care nu se duc la chilipiruri, dar nici nu îi mai interesează ce se întâmplă

          • dany says:

            @alkxzs

            Nu ai inteles inca ceva chestii esentiale in astia 28 de ani:

            -Opozitie reala nu exista in RO , doar chestii de fatzada frumos ambalate

            -Lupta permanenta intre mafiotzi prezentata frumos publicului drept Putere si Opozitie

            -Ceea ce numim noi Opozitie si Putere isi au radacinile adanc infipte in anul 0 (ZERO) sub privirea atenta a celui ce a fost si este tatal “capitalismului de cumetrie”

            -Cine a fost chiar Opozant real ori are 2 metri de teren arabil deasupra, ori si a luat lumea in cap si nu mai vrea sa auda de RO

            -Daca maine apare un opozant cu ceva neuroni si dispus sa lupte cu adevarat pentru RO, poimaine deja este in atentia astora cu ochi albastri, peste 3 zile are deja un dosar penal pentru nu stiu ce fraude / coruptie etc. Efectiv cei care zic ei ca sunt in Opozitie /Putere vor trage cu toate armele disponibile in acest Opozant REAL! Pur si simplu nu au nevoie de cineva real care sa le faca zile fripte. Daca la cioloveci un Opozant real are putine sanse de a supravietui fizic, ai nostri sunt cu mult mai perversi decat ciolovecii…

            -Ultimul lider nascut in strada (cel putin asa consideram noi acum vreo 27 de ani) si care se considera ca va fi noua stea a Opozitiei acum multi ani, a ajuns pe treptele Puterii langa cascaval…

        • offset says:

          hihihi care opozitie? idiotii care au jignit trei sferturi din electoratul lor potential?

          “Vrei să emigrezi? Cine mai rămâne să facă mișto de Dăncila? Generația decrețeilor nu e funny!” adicatelea nu conteaza ca avem de reconstruit o tara, un spirit ce sa ne uneasca, mai dam si cu mucii in fasole prin intermediul unor tzoape ajunse, vezi-Doamne “la conducerea” “tinerilor”, motivul ca sa nu te cari dreq e sa ramai in tzara… ca sa faci misto… de cine?

          sau

          “Generația Y și Z… se aude? A spus-o și Iohannis … haideți în politică să facem mai mult și mai bine! Decrețeii nu vor reuși!”

          mesajul cucoanei sefa la “tineretul” liberal. si asta e o “tanara” ca si acei retarzi prezentati la stiri drept “tineri” in loc sa le zica idioti. de ex: “un tanar” a ramas impotmolit cu bemveu’ pe plaja langa apa marii.

          nu stiu cum se face insa mai toate chestiile ce se intampla in ultimul timp nu vizeaza decat clivaje sociale care de care mai grave. vezi salarizarile aiurea in sistemul medical, momelile intinse cadrelor militare cu experienta pentru a se pensiona, nici nu vreau sa stiu ce dreq mai e prin alte parti.

          cand vad chestii dinastea, nu pot sa nu imi aduc aminte ce a zis rusul ala roGOZin ce l-au intors ai nostri cu avionul lui cu tot: “O sa va aratam cine sunteti”. Ei, suntem in anul centenarului, si uite cata unitate interna avem. ne place, nu ne place, suntem ca pla. si NI SE ARATA CINE SUNTEM.

          #ori_suntem_prosti_pana_la_capat_ori_nu_suntem

  5. radu says:

    N-as zice ca ar trebui privatizate complet ci ar trebui lasate sa intre in parteneriate public-private, sa aiba management privat (da serios, nu tepe) si ar mai trebui sa se dea posibilitatea unor intreprinzatori privati sa-si deschida companii in domeniul apararii.

    Asta plus initative serioase prin care sa atraga colaborari inclusiv cu persoane particulare cu idei sau inventii care sa poata fi introduse si folosite la scara industriala.

    Din pacate combinatia de metehne vechi comuniste (sefi pusi de la partid pe criteriile lor care foarte rar implica si competenta ori macar dorinta de a face ceva, teama de a permite “omului de rand” sa aiba de a face cu domeniul, vezi si treaba cu armele de foc pentru populatie) si interese meschine capitaliste (mai exact dorinta obsesiva de spagi si comisioane) fac foarte grea repornirea asta.

    • admin says:

      Odata ca management privat inseamna ca nu mai pot sa fure. Pai de ce crezi ca se agita atata sa faca rost de bani, ca nu-i poata fura dupa aia? Ce rost mai are miscarea si cine o sa fie de acord cu ea?

      In Romania nu merge managementul privat la societati de stat, a fost demonstrat in cazul Tarom, acelasi motiv de mai sus.

      Cine-i proprietar, dicteaza stilul de conducere si acolo e problema.

      • stan says:

        perfect de acord
        statul trebuie sa vanda cel putin 55% din fabrica catre privat si sa pastreze 45% si dreptul de preemtiune
        dar sa fie privatizata pe bani grei milioane de euro nu pe 1 leu cum a facut iliescu si apoi baieti au duso la fier vechi
        i acest fel privatul are controlul deci gata cu furtul si statul castiga profit din cei 45%

      • alkxzs says:

        dacă tot ții așa de mult să se privatizeze dă un singur exemplu de patron român care să aibă capacitatea să cumpere, dar și să nu încerce să își scoată banii cât mai repede, punându-o pe butuci!
        cât despre patroni din afară ce vrei?! ruși cum au fost ăia care au distrus combinatul de oțeluri din Târgoviște? chinezi?

        • admin says:

          Blidar de la Astra Arad, Girnita de la Softronic Craiova sau Toncea de la Aerostar Bacau.

          #noi_nu_ne_vindem_tara

      • radu says:

        Problema e la cei care se ocupa de industria asta (intr-un mod foarte prost, fie din nepasare si indiferenta fie din cauza coruptiei fie din toate astea combinate) nu la stat ca entitate abstracta. Aici sunt foarte de acord, trebuie scapat de influenta unor astfel de oameni, multi veniti cu pluta de la partid (ori cu sprijin de la vreun partid) fara vreun interes ori idee de progres.

        Nu doar civilii ci si aia din Armata sunt vinovati.

        Privatizarea completa e cu dus si intors, sunt cazuri fericite (Aerostar de ai pomenit si tu de ex) dar si multe cazuri nefericite in care fabrica sau chiar industria respectiva s-a dus pe apa Sambetei, sa nu zic altfel.

        Iar sa privatizezi la companii de profil din strainatate e iarasi foarte riscant, adica au patit-o suedezii cu nemtii de ex, cand le-au vandut firma si/sau santierul naval unde faceau ei submarine, si nemtii erau pe cale sa le inchida ca sa scape de concurenta si sa vanda ei ce faceau in Germania.

        Suedezii au reusit sa scape cu bine pana la urma si sa preia inapoi afacerea, a fost ceva scandal dar s-a inchis ochii pana la urma si si-au preluat compania si santierul inapoi daca imi amintesc bine.

        Asta legat de ce ziceau unii, sa vanda Cugirul la Rheinmetal sau mai stiu eu ce alte idei crete.

        De asta zic ca statul roman trebuie sa pastreze puterea de decizie in astfel de companii mixte chiar si cand exista un management privat si ca trebuie permisa aparitia unor intrerinzatori privati in domeniu, dar nu unii care sa ia ce exista acum la stat, cel mult sa intre in colaborare cu industriile de stat. Trebuie niste legi in domeniu, o promovare.

        Trebuie si o anume libertate si daca nu sprijinul atunci macar lipsa de birocratie a statului (la modul general), am vazut cum s-a dezvoltat IT-ul si internetul in Romania daca statul nu si-a bagat coada si oamenii s-au descurcat de capul lor cum au putut, si s-a putut chiar foarte mult.

        Sigur, in domeniile mai strategice va exista intotdeauna o colaborare cu statul, toate statele isi promoveaza astfel de industrii, nici macar in cazul SUA nu se duce cineva de la Lochkeed or Northrop la vreun ministru al apararii din vreo tara si negociaza doar ei, fara stirea, aprobarea si de multe ori promovarea si sprijinul venite de la statul american.
        Nu poti nici sa fii producator privat de arme si sa vinzi de capu tau cui vrei tu, de la Isis la traficantii de droguri mexicani.

        Din pacate noi ca tara nu cred ca avem nici macar o conceptie unitara in domeniu, niste planuri de viitor in general, o sustinere de sus pentru asa ceva etc. Asta iarasi la modul general, Romania e una din tarile cu cele mai multe legi, restrictii, o birocratie foarte stufoasa si in general orientata spre a pune bete in roate oricui nu e fie o multinationala fie vreun baiet destept din clientela politica.
        Pe de o parte e o gasca amorfa de profitori care ar face orice pentru a pune mana si ei pe ceva cascaval si care nu lasa pe nimeni sa se dezvolte daca nu au si ei parte ori nu sunt “de-ai lor”. Pe de alta parte exista inca o alta masa cu conceptii ramase din vremea comunismului, rigida, cu mentalitati greu de schimbat si care nu inghite din principiu initiativa privata venita din partea “omului de rand”, ba chiar ii e teama de asa ceva.

        • admin says:

          Pai problema nu e la stat ca entitate abstracta ci la statul roman ca entitate cat se poate de concreta. Cei care se ocupa prost de industria asta o fac pentru ca:
          #1: sint numiti de stat pe criterii politice, in cel mai bun caz
          #2: sint lasati de stat sa-si faca treaba prost, fara nici o consecinta

          Deci unde e problema si cum o eliminam? La astia de nu-si fac treaba si trebuie schimbati sau la stat, care atunci cand ii schimba, ii inlocuieste cu unii la fel de prosti?

          Privatizarea nu-ti garanteaza succesul dar te asigura intr-o masura rezonabila ca nu se va mai fura. Un pas mic spre salvare dar mare fata de situatia de acum. Ramanerea in starea asta garanteaza continuarea furturilor. Dar daca romanii nu au nimic impotriva furturilor, de ce sa ne punem impotriva fericirii lor?

          Nu poti nici sa fii producator privat de arme si sa vinzi de capu tau cui vrei tu, de la Isis la traficantii de droguri mexicani.” Pentru asta exista licentele de export, n-ai nevoie ca producatorii sa fie de stat.

          Inca o data, putere de decizie la stat si management eficient privat nu s-a intamplat pana acum in Romania si motivele sint clare. Deci vorbim de solutia asta asa cum vorbim de fuziunea la rece.

          • alkxzs says:

            ”Privatizarea nu-ti garanteaza succesul dar te asigura intr-o masura rezonabila ca nu se va mai fura…”
            du-te la ARO sau la alte combinate vândute la fier vechi și povestește-le asta!

  6. IU says:

    Nu va funcționa privatizarea100%!!!
    Suntem în 2018 nu 1990.
    Foarte foarte târziu …..

  7. stan says:

    astia care spun ca privatizarea nu va functiona sant aia care capuseaza firmele si se tem ca raman fara surse de unde sa fure bani romanilor

  8. stelian says:

    Vai, da’ cata lipsa de patriotism. Atacam industria de profil. Ntz, ntz, ntz…