De ce sarbatoreste Airbus? Episodul 2

H215 - Sursa: quwa.org

H215 – Sursa: quwa.org

Sau care e efectul problemelor avute de H225 asupra H215 SuperPuma – elicopterul care se vrea asamblat in Romania.

In primul rand, trebuie spus ca intre H215 si H225 exista o suprapunere a pietelor tinta in zona civila. H215 sau pe numele sau vechi AS332 SuperPuma, este un pas evolutiv intre vechile Puma si noile H225, ultimele putand fi considerate niste derivate ale SuperPuma.

Ca model de trecere, H215 vine in doua variante de cabina, “scurta” sau “compacta” (pe numele vechi AS332C) si “lunga” (numele vechi AS332L1 si AS332L2), varianta “scurta” fiind similara Pumei clasice iar cea “lunga”, mai precis AS332L2, a dat nastere prin remotorizare lui H225. Asa ca desi H215 “lung” nu are un fuselaj 100% identic cu H225, e destul de similar incat sa fie considerat varianta ieftina a H225. Pretul mai scazut trebuie regasit undeva si in cazul H225 vs H215 e vorba de motoare (MAKILA 2A1 vs 1A1), transmisie (ex. elice cu 5 vs 4 pale) si unele echipamente de bord – parte din avionica fiind insa identica. H215 se adreseaza deci unor cumparatori care vor o mare parte din performantele principale ale H225 (capacitate de transport pasageri si raza de actiune) dar care accepta unele compromisuri in alte parti cum ar fi sarcina utila maxima, pe motiv de motoare mai slabe si rotor/transmisie mai vechi.

H215 in varianta "lunga" si "scurta" - Sursa: Airbus

H215 in varianta “lunga” si “scurta” – Sursa: Airbus

 

Succesul lui H215 este deci legat de cel a lui H225, singurul motiv de a produce inca un elicopter echipat cu tehnologie mai veche fiind de a captura clientii care sint atrasi de modelul nou si performant dar nu au buzunarele suficient de adanci pentru el. Pana la urma, in vitrina dealerilor se gasesc intotdeauna modelele cele mai bine echipate chiar daca in final clientul pleaca cu o versiune ceva mai potrivita bugetului.

H225 in elementul lui, foarte greu de distins vizual de H215 "lung" daca nu numeri palele rotorului principal - Sursa: Airbus

H225 in elementul lui, foarte greu de distins vizual de H215 “lung” daca nu numeri palele rotorului principal – Sursa: Airbus

 

Revenind in punctul in care am ramas in episodul precedent, problemele lui H225 incepusera inainte sa-si piarda rotorul principal, scaderea pretului petrolului fortand companiile petroliere, principalii clienti civili pentru H225, sa caute “optimizarea costurilor”. Companiile ce opereaza flotele de elicoptere ce asigura serviciile pentru gigantii petrolieri au inceput sa caute modele mai eficiente din punct de vedere al costurilor, inclusiv al consumului de carburant si al intretinerii. Cum distantele pana la platformele petroliere au ramas aceleasi, era nevoie de elicoptere cu aceeasi raza de actiune insa “s-a descoperit” ca serviciile respective se puteau asigura si cu elicoptere cu o capacitate de transport ceva mai redusa decat cea a elicopterelor grele gen H225. Economia de carburant si intretinerea mai ieftina insemna tehnologie mai noua asa ca a fost momentul in care a aparut o noua clasa de elicoptere, practic dedicata companiilor petroliere: clasa super-mijlocie. Cu o capacitate de transport similara clase mijlocii insa raza de actiune specifica clasei grele, noile elicoptere beneficiau si de o tehnologie mai moderna. In mod ironic, pe langa AgustaWestland AW189, starul clasei super-mijlocii este un nou produs Airbus, H175, cu succes din ce in ce mai mare pe o piata care il prefera in locul H225. Practic, H225 era omorat de H175 inca inainte ca primul sa ajunga un Lego zburator.

H175 - Sursa: Airbus

H175 – Sursa: Airbus

 

Iar daca pana acum H175 a jucat in coltul lui, fara sa incerce sa concureze H215/H225 la capacitatea de transport de persoane, recent s-a anuntat ca H175 va primi o noua cabina, ce-i va permite sa rivalizeze direct cu H225 si deci, implicit, cu H215 “lung”. In cazul asta, H215 von Kronstadt, va fi prins intre mai modernul si eficientul H175 si mai sofisticatul si performantul H225, fara mari atuuri care sa-l recomande, in afara pretului. Rezultatul e ca in 2017 H215 a prins comenzi pentru 10 aparate (intr-un an “exceptional” pentru H215), fata de 19 pentru H175 si asta inainte ca H175 sa beneficieze de noua cabina.

Se vede o platforma petroliera? H175 - Sursa: Airbus

Se vede o platforma petroliera? H175 – Sursa: Airbus

 

In acest moment H215 este deci in declin pe piata civila, Airbus ramanand sa incerce sa-i gaseasca comenzi guvernamentale in tari mai putin pretentioase.

O privire aruncata pe lista de operatori civili recenti ai SuperPumelor arata o proportie mare de companii care ofera servicii industriei petrolului – CHC, Bristow, Lufttransport si Global Helicopter Service -, cei care opereaza in Marea Nordului fiind in proces de renuntare la model din cauza accidentelor, Starlite – companie ce ofera servicii de transport pentru ONU (suna cunoscut?), ceva chilieni si, pierduti in spatiu, niste japonezi.

In rest, Airbus mai pescuieste contracte pentru aducerea mai vechilor SuperPume la standardul H215, cum ar fi cel finlandez, din nou un contract guvernamental.

Situatia e confirmata de faptul ca Airbus nu a reusit pana acum sa gaseasca destule comenzi pentru H215 noi pentru a incepe activitatea la Brasov, comenzi ce ar trebui sa vina in principiu din zona privata, comerciala, zona care sustine de fapt profitabilitatea unui model de elicopter asa ca Airbus trebuie sa se agate de comanda guvernamentala romaneasca.

In timp ce problemele lui H225 sint recunoscute de Airbus, care incearca sa-l pozitioneze in rolul SAR, pentru H215 nu pare sa existe nici o alta strategie decat scaderea costului cu mana de lucru romaneasca. In acelasi timp, Airbus creste turatia productiei de H175 si prognozeaza revenirea interesului pentru H225 in alte sectoare decat cel al petrolului, ambele modele de elicoptere fiind construite la ei.

Comanda de 16 elicoptere H215 pe care Airbus spera sa o obtina din Romania este pozitionata ca o afacere “simbolica”, un mic semn de prietenie pentru francezi, un ajutor nesemnificativ in marea schema a lucrurilor. Nu se poate spune cu certitudine ca lucrurile se opri aici, argumentul viitor “fara inca o comanda, fabrica se va inchide si oamenii vor ramane pe drumuri” fiind in mod evident mai puternic decat actualul “fara prima comanda, fabrica nu se deschide“. Ar insemna ca Romania va ramane sa opereze o flota de elicoptere considerate invechite moral si pe care nu le-ar dori nimeni altcineva – din zona celor cu apa calda si bani “reci” – o reluare a catastrofalei (din punct de vedere comercial) afaceri Rombac.

La prima vedere, daca elicopterele isi indeplinesc rolul pentru care au fost cumparate, problema uzurii morale nu ar fi asa de mare iar aspectul comercial poate fi trecut la categoria “inca un sut in bara, ne-am obisnuit” insa problema principala va tinde sa devina intretinerea, Romania depinzand de piesele de import intr-un grad mai mare decat la actualele Pume. Cum utilizatorii actuali de SuperPuma le vor retrage inaintea Romaniei, pentru ca ale lor sint oricum mai vechi iar romanii vor trage cu dintii de ele pentru ca le vor inlocui greu cu unele noi, inseamna ca va exista un moment in care Romania va ajunge intr-un club foarte “restrans” dar nu si select, de ultimi clienti pentru piesele de schimb ale H215.

Economia de scara spune ca cu cat niste piese se produc in serie mai mare, cu atat costul marginal scade. Si reversul este la fel de valabil, cu cat piesele de schimb pentru H215 vor deveni mai rare, ca efect al cererii reduse, cu atat pretul lor va creste. In acel moment Romania va avea de ales intre a plati preturile cerute de furnizor sau a accepta niste modernizari fortate, la echipamente aflate inca in productia de serie. Nu trebuie uitata lectia primita (nu e sigur ca si invatata) in momentul cand turbinele RR Tyne ale celor doua fregate T22 au ramas fara suport pentru intretinere din partea constructorului, odata cu iesirea din fabricatie, situatie despre care am scris deja aici.

Cine nu casca ochii, deschide punga. Avem experiente.

 

Both comments and pings are currently closed.

49 Responses to “De ce sarbatoreste Airbus? Episodul 2”

  1. dan/ says:

    Place la mine 175-ul. 🙂
    Pe site-ul lor zice ca are motoare Pratt& Whitney, nu Makila.

    Oare crezi ca super mijlociul poate fi militarizat ?

    Si decidentii nostri citesc asa de mult ca tine oare?

    La mintea mea as cere 215 cu motoare Makila 2A1.

  2. Petre says:

    Interesant as zice eseu pe tema Airbus 215. Oare stie si Airbus ca asa e ?!

    Bravo si tie ca esti la curent cu toate si ai capacitate de analiza.

    Si oricum, parerea mea, pe partea asta de EU mai fabrica cineva elicoptere ? chiar si ansamblate ? Raspuns: nimeni..asa ca trebuie impins / tras de francezi sa-l faca chiar si cu niste contracte care zicem tot noi ca nu-s necesare pe moment.

    Ne trebuie de exemplu o garda de coasta macar niste 5-6 spre 8 bucati, daca tot avem mult laudatul SMURD, la garda de coasta de ce nu putem face? altceva nu vad unde ar merge 215-le, varianta (M) military e ofertat lui Ghimbav sa-l ansambleze, dar si acolo se codesc MAPN sa-l ia, parca e dreaq-ul cu Airbus-ul la noi.

    Sa-i uram totusi succes, le trebuie, ne ajuta si …ii ajuta

    • admin says:

      pe partea asta de EU mai fabrica cineva elicoptere?

      Da:

      Sikorsky S-76D™ Helicopter Enters Final Assembly – Aero Vodochody in the Czech Republic, which has produced more than 250 S-76 airframes for Sikorsky, is manufacturing the S-76D fuselages.

      Poland, by contrast, has two long-estabished centres of helicopter production in the southeast of the country: Mielec, where Lockheed Martin’s Sikorsky division builds export versions of the Black Hawk, and Świdnik, home to a Leonardo plant that makes a range of airframes, as well as two indigenous military types whose designs date from the Communist era.

      • Petre says:

        te cred…dar repet…”partea asta de EU” zona noastra…..
        Sigur sitii si tu la ce ma refeream.

        Si nu ne comparam deloc cu Cehii si Polonezii.
        Si ii bine sa ai dreptate dar nu tot timpul

        • admin says:

          Pai daca-i scoatem pe V4 din ecuatie, in partea noastra de UE ramane sa ne comparam cu Bulgaria. Nu vreau sa ne comparam cu ultima tara din UE.

          Nu trebuie sa ma crezi pe mine, info respective pot fi usor confirmate sau infirmate.

          Totusi, cand nu-i bine sa ai dreptate?

  3. gsg9 says:

    probabil o sa fim si primii si ultimii clientzi ai elicopterelor pompos asamblate la Brasov

    le cumparam ca sa’i facem pe plac lu’ napoleon ala micu cu limbutza’i cea obosita, iete ce viteaz e si asta cu reformele, bai za uei e voie sa faci d’astea in mue sau unii are voie mai mult decat altzii?

    alooooo, Comisia Europeana 😀 😀 ?

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22471465-fran-terge-parte-datoriilor-companiei-feroviare-ionale-dup-dou-luni-grev.htm

    nu degeaba s’a deranjat baiatul pana aici la negri si daca i’am promis i’am promis

    daca n’avem ce face cu ele le debarcam la MAI sa se spele aia pe cap cu ele, ca oricum MAIul are bani

    daca n’au bani de piese nu e nici asta o problema pt ca pot sta cu ele frumos parcate la soare

    n’ar fi nici prima nici ultima data, astia au stat cu nu stiu cate SOCATuri nefunctzionale, cu Bizonii nereparatzi pana inaintea aplicatziei din jermanistan, ce echipamente frantzuzesti aveau bizonii pe ei si au iesit din fabricatzie producatorul i’a anuntzat dinainte sa’si mai cumpere niste kituri de piese/intretzinere/reparatzii si p’astia i’a durut in basca samd

    comparatzia cu turbinele la fregate e iarasi nepotrivita si absolut irelevanta

    tzinand cont ca valorau cateva zeci de mii £ ca fier vechi si noi le-am platit cu 110 mil£, asa chioare, am pus cate un tun pe ele pe care l’am cumparat separat si dupa aia niste turele cu mitraliere si de atatzia ani le tzinem dezarmate si o sa le inarmam/echipam la Sfantu Asteapta si cand s’or opri turbinele alea le tzinem parcate sau le impingem cu flotila de remorchere condusa de un amiral…asa ca…really…despre ce discutam aici 😀

    deci ce treaba au contractele guvernamentale din banii publici cu costurile, eficientza, profitabilitatea, uzura morala la niste elicoptere pe care le cumparam pt ca trebuie samd

    nah, se feresc sa dea si sa primeasca valiza cu cash acuma, asa ca mai semneaza niste contracte de achizitzii, vremurile s’au mai schimbat, obiceiurile nu…

    • Petre says:

      O oportunitate sa se ansableze elicoptere la noi in tara si voi …huliti.

      Bai, chiar nu va inteleg deloc.

      Mancam croissant-uri si fara francezi, corect.

      • admin says:

        @Petre: Dupa cum stii, nu e singura oportunitate de a se asambla elicoptere in tara. Ramane de ales cea mai buna dintre oportunitatile alea.

        Apoi, asamblarea locala nu e totul. Conteaza:
        #1 Daca ai ce face cu tipul de elicopter care ti se propune
        #2 Daca elicopterul respectiv are performantele pe care le vrei
        #3 Daca afacerea (ca e o afacere) are viitor sau va fi o pierdere

        Principiul ca noi asamblam de zor, nu ne intereseaza eficienta si nici daca sintem pe profit sau pierdere, tot ce conteaza e sa scoatem chestii pe poarta fabricilor, nu e treaba noastra cine le cumpara mai departe, asta ne-a adus aici. Rombac reloaded.

        • Dan Banan says:

          Armmata e interesata de eficienta, dar nu depinde numai de ei. La fel si in cazul fregatelor, parerea lor s-ar putea sa nu fie luata in seama. Marina a vrut navele olandezilor, politrucimea a vrut spaga BAE. Marina a pierdut.
          De data asta scosul de chestii pe poarta fabricii no-matter-what da bine la public #noizidimtara. Le ies si lor niste voturi de la patriotii mai saraci cu duhul na.
          Referitor la treaba cu “asamblam H-215 in Romania sa iasa mai ieftin si sa-l vindem ceva mai usor” , pai daca era pe bune faza asta atunci asamblau mai multe modele la Brasov nu numai pe ala nedoritul, ca sa iasa mai multe mai ieftin, si sa vanda mai multe mai usor.
          #maibinepentrumaimulti #muiamarcel

          • Petre says:

            Bai mestere Banan, armata ii eficienta exact ca si statul cretin, si aflam asta pe pielea noastra zilnic.

            Si 215-le nici nu este adresat armatei in primul rand.

            du-te pe la parazi sa vezi jenerali cu burta si plini de recunostinta ca au mai prins niste epoleti pe piept degeaba.

        • Petre says:

          Daca Ford ansambleaza un model care nu se cere de armata / politie etc., nu-i corect sa-l ajuti cu alte comenzi macar ? si nu numia Ford.

          Sincer bati apa in piua degeaba, nu inteleg care e rostul tau pe aici cu portalul tau daca nu sustii macar o investitie mica cu ceva know-how.

          Nici nu-i de mirare unde-i tara la capatul cracii care se rupe continuu cu asa personalitati cu idei…

          • admin says:

            Nu sustin mafiotii.

            Daca un investitor strain, sa zicem Airbus, te santajeaza in mod public cu o comanda pe care nu o vrei, aia e extorcare, activitate tipica mafiota.

            Inca o data, nu sustin mafiotii. Poate ca asta e rolul meu aici, daca nu ai inteles pana acum. Dar care e rostul tau pe aici?

  4. Marius Z. says:

    Eu propunerea aia cu sa luam niste H215M si apoi sa le inchiriem catre ONU n-am inteles-o…
    Adica practic au lasat sa se inteleaga ca de fapt nu noua ne trebuie, dar daca le luam, putem plati rata din chiria la ONU.

    Doi la mana, inainte de a lua H215M m-as uita daca ar mai merita modernizata o parte a parcului de Pume la nivel similar HC MK2, ca sa vad apoi care e necesarul ramas si ce profil ar trebui sa aibe zburatoarele noi. PResupun ca ai nostri au facut asta deja cand au lansat cererea prin US. Army Command.

    Trei la mana, ai nostri au promis ca iau H215M si trebuiau deja sa achite o rata pentru cateva bucati inca de anul trecut. S-a amanat pe anul asta, dar nu cred s-o mai poata amana.

    Patru la mana, poate chiar faptul ca H215 nu are motoarele si rotorul lui H225, ar putea sa-l faca mai vendabil pe termen scurt. O sa mai dureze putin pana H225 sa-si “repereze onoarea” 🙂

    Sinsi la mana, de banii pentru 2 H215 sau 1 Viper iei 2-3 duzini de OH-58 Kiowa revitalizate…

    • admin says:

      daca le luam, putem plati rata din chiria la ONU” – nu stiu cum se face ca sintem singurii smecheri care s-au prins de oportunitatea asta si nimeni altcineva nu s-a bagat deja in afacerea asta. Ca daca era rost de bani, ne luau fata de mult. ONU ar fi avut atatea elicoptere de n-ar fi stiut ce sa mai faca cu ele. Le-ar fi sub-inchiriat romanilor.

      Promisiunea o fi avut termen de valabilitate, a trecut anul, a expirat si au dat-o la caini.

      faptul ca H215 nu are motoarele si rotorul lui H225, ar putea sa-l faca mai vendabil pe termen scurt” – nu se vede, deocamdata H175 il bate la comenzi prin telefon.

      Americanii au retras Kiowa pentru ca intretinerea costa prea mult… Ceva mai de viitor n-am putea gasi si noi?

      • Marius Z. says:

        La stocuri nu se gasesc chesti idin viitor ci doar din trecut. Sau sugerezi vreun MRH?

        Sarbii cumpara H145M… sa zicem ceva oarecum echivalent.
        Americanii se pare ca iar incep sa caute ceva mai dedicat pentru asta. Sa castige o adaptare a UH-72, sau poate vine Sikorsky si rupe gura targului cu unu’ mic si rapid, un Raider?

        • admin says:

          Pai atunci sa nu cautam la stocuri.

          Zic ca daca vrem mai multe tipuri de zburatoare din astea, dintre care unele asamblate loco, vezi discutia cu @Petre, nu ar strica o viziune mai de ansamblu, cum se zice acum, “holistica”.

  5. stan says:

    of topic
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/raytheon-a-semnat-contractul-de-aproape-396-milioane-de-dolari-pentru-productia-sistemelor-patriot-destinate-romaniei-18129756

    Suntem în plin proces de integrare a industriei românești de apărare în rețeaua noastră globală de producție, astfel încât să putem emite cât mai curând primul ordin de comandă către o companie românească”, a spus vicepreședinte Apărare Integrată Antiaeriană și Anti-rachetă în cadrul Raytheon Sisteme Integrate de Apărare, Tom Laliberty.

    daca nu producem armament macar sa producem componente pentru armament

    • admin says:

      Graffiti?

      Oricum, o veste buna.

      • stan says:

        grafiti ii ineficient
        tre sa dai pana jos ca sa scrii ceva
        si toate sant amestecate acolo nu stii cine despre ce vb si la cine comenteaza
        cele mai recente anunturi ar trebui sa fie sus si nu invers
        si nu ar fii rau daca ar fii un titlu pt fiecare comentariu sa stii despre ce vb sau inpartite pe categori
        anyway

        • Marius Z. says:

          versiune anual, trimestriala sau lunara pt. Graffiti, sau mai bine “mazgaleli” ?

  6. Dan Banan says:

    @Petre
    Habar n-ai matale cat de eficienta poate fi Armata Romana in masura in care depinde totalmente de ea.

  7. Ilie says:

    Petre nu e cumva vre-un directoras la recent deschisa hala de asamblare sub pomposul nume AH? O fi primind si el un salariu mai mare daca “produc” acolo ceva…
    O fi de interes personal, national, etc.

    Auzi la el – 5-6 spre 8 bucati la garda de coasta – pai n-au aia atata buget sa le schimbe uleiul darmite sa le zboare. Or sa zboare elicoptere pe lungul si latul coastei sa ce? Sa prinda turcii la calcan care oricum lasa barca in Romania ca e mai ieftin decat sa platesti amenda. Sa “monitorizeze” degradarea coastei (plimbari moca pentru fete frumoase). Si probabil sa ajute la salvarea ciobanilor bauti care au intrat in marea inspumata…

    Mai bagam vre-0 12 la politie – sa patruleze cu ele pe autostrada/zi…

    Mai dam cateva la SMURD – pentru stingere incendii de padure si descarcerare din munti.

    Nu vrea si Parlamentul cateva? pentru plecarile in teritoriu. Oricum autostrazile sunt congestionate de romani care se plang ca nu le ajung banii si probabil ii cauta cu masina in diferite locatii 🙂

  8. stan says:

    exista doar o intrebare
    avem nevoie de h215 sau nu?
    evident ca avem nevoie … de elicoptere dar trebuie sa fie neaparat h215
    pai decat un alt elicopter facut in alta tara mai bine unu macar asamblat aici chiar daca nu ii manusa pe cerintele noastre si chiar daca in numar mai mic ca nu o sa luam de asta pt rol de atac dar pt ministeru de interne ii suficient
    si sa nu imi spuneti mie ca ati vrea h225 sau alt model facute in polonia sau stiu eu unde

    • admin says:

      MApN-ul nu a cerut niciodata H215M deci nu avem nevoie de el. Pentru misiuni utilitare, Puma modernizate dupa modelul britanic ar fi suficiente. Pentru misiuni de lupta, H215M nu e ce trebuie.

      Pentru MApN, deocamdata exista discutii pentru UH-1Y, care ar fi asamblat aici. Pentru MAI se pot gasi variante similare.

      In functie de numarul de aparate comandate, se poate face asamblarea sau productie de componente locale, Airbus nu e singurul producator care ofera asa ceva. Nu am auzit sa se fi facut un concurs de oferte care sa specifice asamblare locala, poate ca ar aparea surprize.

      Decat H215 luat sub santaj, orice altceva e mai bun.

      #ridica_te_si_umbla

      • stan says:

        ‘Decat H215 luat sub santaj, orice altceva e mai bun’
        orice altceva e bun atata timp cat ii facut in tara
        pe mine nu ma deranjeaza sa fie UH-1Y DOAR sa fie facut in romania
        iar eu pana nu vad nu cred

    • dany says:

      @stane

      -Care este diferenta intre un elicopter de atac dedicat si un “multiculti” ca H 215?
      -Poate daca raspunzi la prima intrebare iti dai seama cam ce probleme are apararea noastra si de ce avem nevoie de un pur sange

      -In timp ce altii sunt poate la a doua /treia generatie de elicoptere de atac dedicate (nu sunt de meserie pilot/nu lucrez in aviatie), noi o lalaim in dulcele stil romanesc, cautand sa i impacam si pe aia de la MI si pe aia de MAPN ….NU SE POATE!

      Stiu, cu un pursange nu poti cara muraturile de la Videle la Bucales…si nici sa si care mobilieru’ pretios unii mai presus de lege

      • stan says:

        exact asta am spus si eu
        ca sa nu luam h215 pe post de elicopter de atac
        ci sa luam unul dedicat precum viper
        dar avem nevoie si de elicoptere de transport ca nu poti sa revitalizez elicopterele vechi la nesfarsit
        poate nu ar fii primele pe lista de cumparaturi

  9. IU says:

    Această platformă de elicopter e veche.
    Se bagă pe gât cu forța acest tip de elicopter.
    Vezi Doamne va fi ansamblat la IAR. Motorul, rotorul cinel face?
    Participă http://turbomecanica.ro/ro/?
    Dc românii participă doar cu șurubelnița electrică și cu hala? Cât % din componente vor fi produse în țară?
    Nu tr să fii expert și să vezi plusuri puține și foarte multe ——-!!!
    Probabil va ieși ce a ieșit și cu acest proiect.

    https://resboiu.wordpress.com/2011/04/06/ah-1-dracula/

    E nevoie de elicopter pe care să te poți baza în orice situație.
    Când astea iarna în condiții grele zboară, Puma fără supărare nu face față. H215 sau H225 la fel vor fi trase pe dreapta.
    Uite exemplu.

    https://youtu.be/GvtQniQhRPU

    Mai tr de căutat și alte oferte-colaborări cu ecepția rușilor bineînțeles….UE, SUA. Nu doar francezii produc elicoptere pe 🌎.

    • seba says:

      Da’ ce asa suparare brusca pe frantuzi ?
      Pana mai ieri va intelegeati bine: Mistral (in fine,nu a fost sa fie),proiect comun pentru transportor blindat,electronica pentru tancuri (sisteme de termoviziune) etc. Basca finantare grasa pentru campania madamei Le Pen…..

      • IU says:

        Se înțeleg la bani bine în continuare francezii-rușii.
        Nu e supărare între ei.
        Demult nu mai urmăresc declarații, urmăresc fapte…

        Da’ ce asa suparare brusca pe frantuzi ?
        Treaba e mai mult valabilă pt acest tip de elicopter. Care se bagă pe gât cu sila.
        Cum nu sar așeza francezii cu acest elicopter nimic frumos nu va ieși.
        Pot săl scurteze, lungească, îngrașe-slăbească, tuning nou etc
        Cei nui face nu va merge.
        Platforma-conceptul e vechi!!!😀

  10. Just VAS says:

    Au tot fost discutii, despre ce vrea armata, dar chiar, oare ce vrea armata?
    Viper + Venom, sau le-au vrut altii, pt ei? Apache + Blackhawk, sau cineva le-a zis sa mute privire, pt. ca sunt prea scumpe? Dar, or fi oare mai scumpe, decat primul tandem?
    NH90, AW Cormorant, AW/EH101, AW159, AW139, …?
    O fi intrebat cineva de sanatate, pe la AgustaWestland ?
    Cat se mai poate trage de Pume, pt ca in armata nu exista doar FOS.
    “Logistica nu poate castiga singura un razboi, dar lipsa ei duce sigur la infrangere”
    Mult timp, i-am privit chioras, pe cei care isi facusera deviza, din asta.
    Dar e suficient sa compari fortele militare, care au logistica ireprosabila, cu cei care nu si sa vezi realitatea.

    • admin says:

      Blackhawk nu-i mai scump decat Venom, asta e de destul de clar. Iar in unele oferte a fost mai ieftin si decat SuperPuma/Cougar.

      Ca sa-i intrebe cineva de sanatate pe AW ar trebui o competitie deschisa. N-am auzit de asa ceva in cazul H215 sau Viper+Venom. Pentru toata situatia asta e vinovat si MApN-ul.

      • DanIL says:

        Pe langa posibila nostalgie(inertie) ideea de binom Viper-Cobra(care e mai eecenta decat nostalgia, are de a face cu cei ce fac rotatii pe la MK(in afara de Deveselu singura prezenta constanta a US in Ro). Rotaristii astia zboara asa ceva si sunt invatati sa lupte cu acest binom mai mult decat oricine altcineva. Alegere logica atunci?

  11. gsg9 says:

    povestea e mai veche

    https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21968879-airbus-incepe-piarda-rabdarea-spune-productia-elicoptere-ghimbav-nu-poate-incepe-fara-comanda-minim-16-elicoptere-daca-romania-nu-cumpara-aparatele-produse-local-alte-tari-vor-avea-indoiei-nu-vor-moti.htm

    isi pierdusera rabdarea prin 2017, ca le stricam piatza daca nu cumparam noi atunci nu mai cumpara nimeni la export

    “Am amanat inceperea productiei nu din cauza crizei mondiale, ci din cauza ca nu a fost luata o decizie de catre autoritatile romane. Este singurul motiv (…) Va fi cerere pentru acest elicopter, am facut recent demonstratii cu el in China, va fi cerrut pe plan mondial. Insa pentru a-l construi in Romania, avem nevoie ca guvernul Romaniei sa fie primul client. Este esential, fiindca daca Romania nu cumpara elicopterele produse local, alte piete de export vor avea indoiei si nu vor fi motivate sa cumpere acest elicopter. Vor spune <daca Romania nu cumpara elicopterul probabil ca ceva este in neregula cu el"

    pe scurt, ne’au numarat pumele, stiu ca sunt imbatranite si asteapta sa le inlocuim

    au facut proiectul acolo pt ca stiu ca Romania trebuie sa cumpere

    Oficialul Airbus a tinut insa sa precizeze ca, desi este increzator ca Romania va cumpara elicoptere, nu a primit vreo garantie in acest sens. “Daca nu am fi avut incredere, am fi dezvoltat un proiect in alta parte”

    tzi’am facut fabrica aici de ce nu cumperi bre de la mine?

    ne’au spus si cate trebuie sa cumparam minim

    #am_fost_16

    • Ilie says:

      Eu cred ca a fost o discutie informala, din care ei au auzit de ceva 16. Poate erau F-16….

    • radu says:

      Mda, cei de la Airbus poate se gandesc sa vina cu niste propuneri mai bune si de colaborare si de elicopter daca vor sa faca o treaba si sa nu le fure Bell clientii.

      O varianta romaneasca de H215M, ceva la mijloc ca dimensiuni, nici lung nici scurt, cu motoare Makila 2, cu raza de actiune marita si ceva blindaj pe el poate ar suna mai rezonabil. Avionica poate fi aia de la Puma Socat daca e vorba de cine stie ce costuri.

      In schimb elicoptere dedicate de atac ar cam fi necesare, si aici Bell n-ar prea trebui sa aiba concurenta dar n-ar fi rau sa o lase mai mai moale la pret si ei, daca tot s-a venit si cu Apache la BSDA, cine stie.

      Ca elicopter de transport n-as lua insa Huey ala, desi are nus cat la suta similar cu Cobra. Duce putini oameni, raza de actiune nu foarte mare.

      Daca ar fi un pret bun si o colaborare OK m-as uita la elicopterul asta de la Bell

      https://www.flightglobal.com/news/articles/pictures-bell-targets-military-market-with-525-heli-440587/

      daca tot testeaza piata militara poate pica mai usor la o intelegere cu un prim client (pret mai mic, asamblare si mentenata aici, ceva piese facute aici daca nu cap coada, adaptari cerute de noi, blindaj etc).

      Acum sper sa fie bun si fiabil elicopterul, ca de nou e nou si ca si categ ar concura cu NH90, Blackhawk, H225, MI-17

  12. gsg9 says:

    “Răbdarea noastră are limite”, au spus surse din Airbus Helicopters, care au arătat că este nevoie de o comandă de cel puțin 16 aparate H215M din partea armatei române pentru a lansa linia de asamblare, dar „românii nu mai par interesați.

    Vizita în Franța (luni la Paris și marți la Marignane) a ministrului român al Apărării, Mihai Fifor, care se întâlnește cu omologul său Florence Parly, ar putea să clarifice un pic lucrurile, notează publicația franceză, care adaugă că, în ciuda promisiunii făcute lui Emmanuel Macron în august 2017 în timpul vizitei în România, nu s-a întâmplat nimic concret. 😀

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22475290-airbus-helicopters-putea-nchide-linia-asamblare-elicoptere-h215-ghimbav-dac-nu-prime-comand-ferm-din-partea-armatei-romne-bdarea-noastr-are-limite-presa.htm

    • Marius Z. says:

      Banuiesc ca dl. Fifor nu se duce pna la Marignane sa le zica “NU” sau “eu am vrut dar nu m-au lasat!”… mai e si versiunea cu “vai, dar n-am stiut, eu am cerut sa se cumpere inca din toamna” 🙂

      • admin says:

        “Cum n-ati primit inca ordinul de plata? E o problema tehnica. Birocratia asta…”

        Din pacate se duce sa demonstreze de ce francezii au dreptate sa-i trateze pe romani asa.

      • gsg9 says:

        Plictiseala mare pe romil 😀 😀 ? Eniuei 😀 …

        Nu cred ca se duce cu NU ca NU e prost, probabil se duce cu niste promisiuni si anume mai proaspete 😀 si o baga p’aia cu de la anu’ e 101% sigur ca anu’ asta nu mai sunt bani ca ne’au jefuit americanii, ne’au luat si ultimu’ banutz pe care’l stransesem si noi ca amaratzii cu sudoarea fruntzii, leu cu leu, ni l’au luat pt niste patrioate si himars, americanii cei rai, capitalisti verosi si fara scrupule, degeaba am plans, degeaba i’am rugat, nu ca francezii cei buni si rabdatori saru’manushitzele dumneavoastra traiasca francofonia alaku akhbar!

        si in timp ce emiratezii mai au putzintica rabdare probabil mai negociaza cu bell si’i sperie p’aia ca uite francezii trag de noi sa ne fabrice minim 16 elicoptere, gratis 😀

        in final cred ca o se ne pricopsim si cu bell si cu h215 ca astia n’au spinare sa refuze pe careva 😀

        • dan/ says:

          @gsg9
          “in final cred ca o se ne pricopsim si cu bell si cu h215 ca astia n’au spinare sa refuze pe careva 😀”

          Unde nu am avea noi “ghinionul” asta,
          sa le vad asamblate toate la Brasov:
          H215 , Venom si Viper. 😃